Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Tak IV Soft jsou stornované a místo nich budou navlékací Popo vlňáčky jupí
, to jsem teda zvědavá, kdy dospěji i k tomu mooncupu
.
Ten Ulrich se tedy může dát do pračky a lze ho používat i na svetry a jiné pletené věci? A používá někdo na praní vlny ten jejich prací gel na jemné prádlo? Co je lepší?
Svetrů moc nemáme a většinou jsou s příměsí, ale pár teplých ponožek se doma najde a svetříky pro malou. Zatím jsem prala buď v Perwolu (mám téměř prehistorický zbytek) nebo v Leontyně na ruční praní od Missivy. Vlně vadí soda?Proto se nemá používat sliz?
Díky za rady.
Vlňáky peru v pračce s ostatním vlněným prádlem (taky miluju vlněný věci a postupně jich přibývá), kůru dám přímo k prádlu. Dřív jsem prala s tím Ulruchem na jemné prádlo, podle mě to stačí, akorát že v té kůře jsou navíc nějaké pěstící prvky speciálně na vlnu. V tom na jemné peru hedvábí nebo třeba záclony, svetry nevlněné a tak.
Ještě k tomu Ulrichovi - ten gel prací je výborný i na pleny, protože je docela dobře změkčuje. Koukala jsem že je v něm pravotočivá kyselina mléčná, která zbraňuje usazování kamene. Tu čistou kyselinu jsem měla od Lotties a k Ulrichovi jí už vůbec nepotřebuju.
Elizo tím gelem na pleny jsi myslela ten jemný nebo obyč? Ty už pleny ve slizu nepereš? Tvrdly ti? Mě ty čtvercovky zatím moc netvrdnou, navíc mám pocit, že u nás s octem či bez je houby rozdíl. Teď jsem zkusila vyprat po delší době ve slizu a místo octa přidala máchadlo od Missivy, tak jsem zvědavá, jestli to bude rozdíl.
Myslíš, že ty organic BL budou tvrdnout víc?Abych v tom případě měla v zásobě nějakou alternativu ke slizu. Díky
Pimpa se poslední dobou neozývá, snad jsou v pořádku.
moc se omlouvam,ze vam sem lezu…ale prodam
IV flanelky 5k za 630 ,–
IV frote 1ks za 200,–
HHS sv. modra 1ks za 130,–
lze i jednotlive
Disana natahovaci vlnacky vel S 250,–
IV organic, bile, vel S., pouzivane 3 mesice 250,–
moje ditko se bohuzel rozhodlo latkove plenky nesnaset…takze po 4 mesicich boje se jich vzdavam…tohle mi jeste zbyva.....
nechte mi kdyztak SZ
Ajule píše:
Elizo tím gelem na pleny jsi myslela ten jemný nebo obyč? Ty už pleny ve slizu nepereš? Tvrdly ti? Mě ty čtvercovky zatím moc netvrdnou, navíc mám pocit, že u nás s octem či bez je houby rozdíl. Teď jsem zkusila vyprat po delší době ve slizu a místo octa přidala máchadlo od Missivy, tak jsem zvědavá, jestli to bude rozdíl.
Myslíš, že ty organic BL budou tvrdnout víc?Abych v tom případě měla v zásobě nějakou alternativu ke slizu. Díky
Pimpa se poslední dobou neozývá, snad jsou v pořádku.
Ten gel na pleny jsem myslela obyčejný. Ve slizu peru někdy, občas to střídám, ale asi už další várku neudělám, uvidím. Ten Ulrich se mi na pleny velmi osvědčil. K těm organic - asi máme docela tvrdou vodu a pleny mi fakt docela dost tvrdnou. Musím ale říct, že všechny co mám z biobavlny tvrdnou daleko méně, už bych jiné nekupovala.
Pimpa je v pořádku, jen je čím dál víc zpomalená myšlenkově i fyzicky
. Snažím se vás sledovat, ale na reakce už moc sil nemám. Každopádně díky za starost
.
Ten Ulrich mám obyč gel a peru v něm i vlněné věci typu ponožky a různé vlněné svetry, kde je třeba vlny jen část nebo je nějak upravená.
Ty pravé vlněné věci (merino) peru v lanolinové kůře Ulrich, zatím v ruce, ale až toho bude trochu víc najednou (třeba s plenkovýma gatěma), tak to risknu do pračky na vlnu 30° bez odstředění - jenom vypustím vodu a vymačkám do ručníku. Už jsem tak prala zapínací gatě a bez problému, natahovací pletené se doufám taky nezničí.
Ve slizu se běžné vlněné věci prát dají, ale ty cenné kousky bych dala jen do prostředku s lanolinem.
Ahoj holky!
Mám v látkovkách už třetí dítko, ale kouzlo nových typů plen objevuji až u toho třetího, páč až teď mám internet a co si budem povídat, kromě čtvercovek běžně jiné neseženete. Čtu tuhle diskuzi už delší dobu, ale musím přiznat, že cenější rady jsem získala na ekodomácnosti.
Nechci kritizovat, ale co vás čtu, tak tady řešíte jen 2 druhy plen, jako by jiné neexistovaly? Já teda mám pár od značky Kushies a úplně z nich učurávám a podle toho, co jsem zjišťovala jsou i levnější.
Tak snad jsem příliš nepodráždila kobru bosou nohou ![]()
Knoflice cha cha, si teď připadám docela skromně, ale já už jsem vyzkoušela snad od každé značky něco. Pravda nezkoušela jsem některé kapsovky s fleecem, protože ho nemám ráda, ale třeba ze Swaddlebees 2v1 jsem nadšená, nebo i Kushies (2v1) mám docela ráda i když jsou trochu umělejší a větší než Swaddlebees. Abych řekla pravdu tak už nemám moc chuť dál zkoušet a utrácet, myslím, že jsem ši už vytvořila představu co mě nejvíce vyhovuje a co chci a rozvíjet dál tuto diskuzi by bylo (alespoň pro mě) akorát na úkor peněženky, protože ty nové a nové plenky jsou tak lákavé… Navíc jsou jinde funkčnější diskuze na které záměrně moc nechodím, pouze když se potřebuju poradit.
Knoflice myslím, že je to dáno hlavně tím, že diskuse byla činná nejvíce dva roky zpět, kdy tu jiný systém než popo a bambino moc nebyl dostupný.
Diskuze na Baby Café je živější a myslím, že i mladší, takže info hledat tam.
Já sem chodím ráda, protože je tu stejné složení lidí jako na ekodomácnosti a přírodní kosmetice. Na Baby Café nestíhám dočítat a ztrácím se v záplavě typů plenek.
Včera mi přišly BL organic 3 v 1
, tak je teď suším u topení, ať je můžu co nejdříve vyzkoušet. Pak poreferuji jak se mi na noc osvědčily. Ostatní novinky obdržím až v únoru (vlňáčky a vícevrstvé pleny).
Dle spokojenosti ještě uvažuji o konopných plenkách, ale to možná spíše až na případné druhé dítko. Doufám, že se brzo dostaneme do stádia hlášení a chození na nočník, tak jsem nechtěla kupovat zbytečně moc plen.
Elizo plně tě chápu, že novinky schválně nesleduješ. Musím se hodně krotit, abych neobjednala od každé plenky po kousku a nezkoušela
.Už mě to taky chytlo, naštěstí jsem dost přemýšlivý a nespontální člověk,tak je naštěstí naše kasa poměrně v bezpečí. ![]()
Měla jsem možnost porovnat velikost kalhotek BL FIX a IV organic, tak tedy Fix L jsou o menší než IV XL a Fix XL jsou větší než IV XL. Tedy velikostně Fix L, IV XL, Fix XL. Třeba to někomu pomůže.
Knoflice a Elizo prosím teď koukám na ty Kushies 2v1, pochopila jsem to správně, že k nim není třeba mít svrchní kalhotky?Díky
Na malou už je asi nevyužiji, maximálně na návštěvy, ale přemýšlím nad alternativou látkových jednorázovek na další mimi, až budeme chodit do poradny.
Ajule, ano, svrchní kalhotky jsou součástí pleny. Jsou právě praktické na ven a za tu cenu jsou velmi dobré. Také se mi na nich líbí řešení zapínání - vůbec neškrábou. Myslím, že jsou pro dítě velmi pohodlné. Musím říct, že jsem docela váhala do investice plen 2v1 (mám jich celkem 13), ale řekla bych, že se to vyplatilo. Naposled jsem kupovala jednorázovky asi před rokem a ještě mi několik měsíců snad vydrží. Teď v zimě je to trochu horší, protože 2v1 nám vydrží pohodlně maximálně 3 hodiny a v téhle zimě se mi nechce ho převlíkat venku. Takže občas beru jednorázovky. Ale v létě je to úplná pohoda. Navíc takové Swaddlebees jsou malé skoro jako jednorázovky.
Elizo, prý je v těch plenách PVC jako ta nepromokavá vrstva. Je to tak? PVC není propustné narozdíl od PUL, tak nevím, zda by se v tom dítě nezapařilo
.
A jaké máte zkušenosti s konopnými plenkami?
Jak sají? Hodí se na noc či je to spíše příjemná tenká plena přes den?
Původně jsem zvažovala na noc pro pro dvouleté dítě vyzkoušet bambusové, ale dle referencí lépe sají BL organic, tak jsem šla do nich (co si budeme povídat, především kvůli ceně). Dnes je chci testnout na noc a uvidím.
Ajule, je fakt že oproti Imse a Sw. 2v1 jsou takové umělejší, ale nikdy se mi v nich dítě nezapařilo. V létě jsme je používali v těch největších vedrech (ale nedávala jsem přes ně už žádně jiné oblečení) a dopadly líp než Moltexky (eko jednorázovky), ze kterých byl zapařený a červený. Sice nejsou mými favority, ale jsem s nimi spokojená.
Já mám bambus i konopí dost ráda, saje to fakt dobře (ale to i biobavlna). Navíc mám pocit, že ta plena něco vydrží. Někdy jsem nadšená z nějaké pleny na první pohled, ale po několika měsících používání musím třeba změnit názor. Třeba Imse 2v1 jsou fakt neuvěřitelně odolné. Za tu cenu skvělá kvalita.
Díky, dopadne to asi na Imse 2v1. Další mimi na cestě zatím není, tak je času dost a pro malou už toho nechci moc pořizovat. Moc se těším na dnešní noc, kdy budu poprvé testovat něco jiného než čč a jednorázovky, jupíííííí
.