Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ajule , jsem s nimi moc spokojená, sedí dobře, jsou hodně přizpůsobivé (velikostně), neprovlhávají a nedřou. Jsou lepší než svrchní Swedlebees - ty trochu odírají na břiše.
U Imse bych ještě vytkla, že se docela ničí sucháč. Jo jo, bohužel mám takovou zkušenost, že plenky dokážu posoudit až po dlouhých měsících užívání, některé vydrží všechno, jiné se rozpadají po pár měsících..Nicméně Imse kalhotky jsou podle mě nejlepší kalhotky pro malé mimino co ještě moc nečůrá - právě kvůli té prodyšnosti.
Holky a máte některá zkušenost s vázačkama Hemp haur a s plínama Ultrafit biofroté od Popolini?
ralelo konopnou vazačku jsem měla půjčenou a musím říci, že mě nevyhovuje
. Jednak manipulací, mezi nožičkama mi přišla dost široká a lemy mi přišly dost tuhé. Takže jsem je s poděkováním zase vrátila. Ale spoustu mamin na ně nedá dopustit. Nejlépe si je půjčit na vyzkoušení nebo alespoň ošmatat naživo.
Ultrafit biofroté nemám, ale dost často je používají jako noční plenu, takže jsou hodně savé ale i objemné (výhoda na noc, nacpeš hodně vycpávek
). Někomu vadí velký zadeček u dítěte. Než jsem zdokonalila vycpávku svých BL, uvažovala jsem, že jednu pořídím na zkoušku.
Třeba tu má někdo osobní zkušenost.
Vázačky HHS nám taky neseděly, i když byl kluk dost velký, tak pleny mu byly dost volné, okolo nožiček to netěsnilo.
Popo ultrafit - batolák v nich vyrostl, mám je ráda. Nám velký zadeček nevadí, takže mi ani objemné nepřipadaly. Obyčejné froťáky by měly být objemnější bež biofroťáky. Schnou delší dobu.
Teď se mi je daří instalovat na 3,5 kilové mimčo. Dokavaď měla nějaká tři kila a chlup, tak to moc nešlo - zvláštní jaký dělá půl kilo rozdíl.
Někdo se tu ptal na obyčejné čtvercovky - spíš bych si vybrala nějaké od Imse Vimse, jsou mnohem kvalitnější.
Kalhotky Bummis si taky chválím. Jsou sice trochu tužší než jiné, ale sedí dobře. Vevnitř jsou podšité pleteninou, ale dobře schnou, protože to není bavlna.
No a nakonec: na malé mimčo se mi nejvíc líbí sklad na draka z jedné froté čtvercovky 60×60 - je to rychlé, snadné, savost zatím dostačuje i bez vkládačky. Přes to natahovací Popo vlňáčky (máme velikost 74/80 a naprosto bez problému) - dohromady ideální kombinace
.
Teď mají na Tots bots nově bambusové čtverce tady , nemít zásobu tak do nich jdu, určitě budou fajné.
Pimpo takže dáváš Popo ultrafit od malého mimča? No já myslím že Matoušek ty 3,5 kg mít bude, holky byly taky veliké. Chtěla bych koupit spíš jednovelikostní plínky a taky nechci kupovat z každé 1-2 druhy na vyzkoušení (i když se to tak doporučuje). Tak se snažím sehnat co nejvíc informací.
Já jsem Ultrafitky měla pro starší dítě, biofroté a flanelky. Kluk měl skoro 4,5 kila, takže to bylo tuplem v pohodě. Flanelky byly možná o něco lepší na malé miminko, hlavně nejrychleji schnou, brzo nám ale nestačily a vyrostli jsme z nich.
Teď má naše prcková něco přes 3,5 kila, použít to jde, ale přece jenom je o něco lepší ta popsaná čtvercovka…
Už jsem na ni navlékla i patentkové bambusky TB 2.
Ještě bych to řekla tak, že u takhle malých dětí mi ani nevadí, že jsou pleny větší, jako spíš pocit že by mohly někde tlačit. Buď na bříšku právě v místě toho zmenšení - udělá to takovou bambuli, nebo třeba okolo gumiček - TB jsou v místech gum takový hrubší. Přitom ale malá otlačená nějak nebyla.
To jsi napsala Pimpo přesně, pořád jsem neuměla popsat, co mi na těch plenách na čerstvé mimino vadilo. Připadalo mi taky, že dítě má hrozně vysoko zadek (což je blbý na ublnkávání). Takže jsem taky přešli na čtvercovky. Nemám s tím zkušenost a tak má dotaz: Pimpo, ten čtverec na draka se snad ani nemusí snapovat když dáš přes to kalhotky na sucháč, nebo musí?
tak jste mě moc nepotěšily
no já čtvercovky moc nechci, měla jsem plný zuby skládání u holek
a když koupím na malý mimi čtvercovky, takbude manža brblat, když budu chtít pozdějí kalhotkové plenky. Mám toho plnou hlavu a neumím se rozhodnout. Manža vždycky koukne co dělám u PC a říká„už zase koukáš na plínky?!“
Ralelo , já bych je nezatracovala, určitě jsou to dobré plenky, jen jsou prostě ze začátku trochu větší. Dávala jsem je ze začátku jen na noc a to jsem měla matraci trochu zvednutou u hlavičky.
ralelo Tak co vícevrstvé a zavazovačky - celkem levné řešení oproti kalhotovkám když koupíš levnější varianty) protéct by to tež nemělo díky té zavazovačce a kalhotky na to dáš skoro všechny. Plus k tomu vv využiješ dlouho (i potom jako vkládačku třeba) a zavazovačky holky taky chválí. No moc velký zadeček by v tom být neměl, celkem to i schne, nemusí se žehlit a pro super malou dupku nakoupit pár vkládaček místo vícevrstvých nebo přímo ty kalhotovky.
Já to tak plánuju (ale zkušenosti fakt ještě nemám první dítko bylo v igelitu) a čtverce mám jako záložní, kdyby jsme nestíhali prát. ![]()
Holky a co Baby lucy Organic 3v1? S tímto nemáte zkušenosti? Zdají se mi trochu štíhlejší než ultrafitky, ale je to jen fotka.
Ivo o tomto jsem taky uvažovala. A jaké zavazovačky máš? Koukám že to máš „za pár“ tak počkám na tvoje zkušenosti
![]()
Elizo draka je určitě lepší zasnapkovat. Pokusím se to vyfotit a nějak sem vložit. Na chodící dítě bych ale draka už nedávala, myslím že by víc omezoval v pohybu a možná tak dobře nedržel.
Ralelo určitě ty pleny nezatracuj, jde jen o pár dní zezačátku.
Zavazovačky jsem krátce měla - Disany. Byly krásně měkké, ale uvazovat je na kroutící se dítě bylo nad moje síly. Vím že to někdo dokáže, já to ale vzdala.
JInak teď, v úplném začátku, dělám jednu věc, za kterou mě místní osazenstvo asi ukamenuje
- používám jednorázovky a do nich dávám vkládačku, buď bambusovou nebo biofroté. A to proto, aby malá neměla hnusku přímo na dupce a aby měla širší balení. Čím dál víc to ale střídáme s látkovkama, teď už těch látkovek používáme asi víc.
ralelo píše:
Holky a co Baby lucy Organic 3v1? S tímto nemáte zkušenosti? Zdají se mi trochu štíhlejší než ultrafitky, ale je to jen fotka.
Já je mám, bohužel ale nemám jiné pleny pro srovnání
, protože mám jenom je
. Zkusila jsem je zmenšit na nejmenší velikost, tlačit to nikde nebude, ale silnější to v tom místě trochu je. Zkusila jsem to 2× a po druhé jsem to lépe poskládala a fald byl podstatně menší. Myslím, že na větší mimi (nad 3kg) by to mohlo jít.
Přijdou mi celkově docela malé, kupovala jsem je až na 2 leté dítko (asi 12-13kg) na noc a jsou jí tak akorád. Malá je samá ruka, samá noha, myslím, že větším a těžším dětem by ke konci mohly být malé, ale to je jen můj dohad.
Mám je asi 2 měsíce a jsem moc spokojená. Velikost 3v1 jsem kupovala hlavně proto, že plánujeme další mimi, tak ať je hned využiju i na malé. Určitě budu ještě dokupovat.
Pimpo já tě rozhodně kamenovat nehodlám. Myslím, že zvládat 4 děti a nezbláznit se z toho je opravdu umění a pokud ti to ulehčí práci…
Taky přemýšlím co budu dělat s tím jedním balením jednorázovek vel. 1 a 2 co mám ještě po malé. Asi je daruji kamarádce, aby mě to pak ze začátku nesvádělo
a alespoň budu mít důvod pořídit IV 2v1 nebo něco podobného k doktorovi
.