Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
No já to riskla a mám naimpregnováno Adeps lanae, až dnes doschnou, budu testovat. Ale v návodech na domácí impregnaci používají taky Adeps lanae, tak jsem zmatená.
No snad jsem si je naimpregnovala dobře. Na kalhotkách Imse to funguje.
Impregnace se zdařila, vlňáčky fungují skvěle.
Jsem naprosto nadšená z vv od Tots, mám ty natufolds. Myslím, že jsem konečně přišla na ideální noční kombinaci. Na noc do BL organic dám originál vkládačku a pod to vv a ráno je plena z vrchu skoro suchá, vv vše do sebe natáhnou a nepůsobí vlhce. Dítko má podstatně sušší zadeček, než když jsem vv nebo froté čtverce dávala vně pleny.
ahojka
nezlobte se ze obtezuju pitomyma otazkama, ale cekame prvni (a samozrejme jedinecne
) mimo, a jsme s manzelem rozhodnuti pro latkove plenky (snad nam to vydrzi,zatim vsichni strasi,ze jsme silenci
)a ted jsem narazila na bl plenky,ktere se mi moc libi-hlavne cenou ze
Ja jsem fakt tulpas,ale nepochopila jsem, proc jsou tak kraaasne barevne plenky bl color,kdyz je prekryju naprosto nebarevnymi obyc.kalhotkami?
Nebo je to jinak??? Skutecne se omlouvam,pokud je ta otazka tak blba,ale musim rict,ze mi jde ze vsech plenek hlava kolem ![]()
Takze diky diky diky za vysvetleni a krasny den vam i vsem jedinecnym latkovym mimiskum
Martule
ahojka opet
,
no je videt,ze trpim tehotenskou debilitou,pac ja jsem to jejich color vzala jen jako plenku a ne i jako kalhotky
Proste tulpas ![]()
Je fakt,ze mimo bude hezke tak i tak, to jsem si jen rikala,ze by to byla pekna frajerinka ho v lete dat jen tak v plence a kalhotkach a takovy hezky katata by v hnusnejch jednorazovkach nikdo nemel ![]()
Takze krasny den ![]()
To máš pravdu, vždycky když někde svlíkám kluka na návštěvě, tak se všichni diví, co to má za krásné jednorázové pleny - a ony to jsou přitom látkové
.
Baby lucy se mi moc líbí, ale jak píšeš sama o barevných plenkách do spod - je to možná zbytečné. Ale zase to musí být krásné na šňůře. Já mám tak nějak radši ty bílé, nedávno jsme to tu řešili: sice je to málo pravděpodobné, ale některé ty barevné ze začátku barví.
Teď mám nově tyto svrchní kalhotky a jsou taky krásné:
http://www.latkovky.cz/…_zabky_L.jpg
Očekávám narození dítěte a jsem rozhodnutá používat bavlněné plenky. Z diskuze jsem trochu zmatená. Ráda bych věděla, zda používat klasické bavlněné plenky (70×70) s kalhotkami typu Sandra nebo zda investovat do moderních bavlněných plen viz např. http://www.plinky.cz/index.php?… či kombinovat obojí. Pokud jde o moderní pleny, kde bych našla stručný návod na používání. Hlavně by mě zajímalo, jaký počet bych musela nakoupit.
Ahoj já teď našla tuto diskuzi, a ráda bych se občas přidala…
hehr já čekám mimi v červnu (no už čtvrté) a 3× jsem používala klasické čtvercovky a Sandry. A můžu ti říct UŽ NIKDY VÍC!!! I teď jsem rozhodnutá pro látkovky, ale fakt ty drahší určitě se vyplatí do nich investovat. Kalhotky Sandry vůbec netěsní a všechno ti proteče. Jestli chceš používat klasické čtverce tak ale kup nějaké kvalitní kalhotky. Já už nechci ani ty čtverce a rozhoduji se do kterých plín půjdu. Uvažuji o těchto http://www.mamaja.cz/…robnosti.php?… , nebo těchto http://www.mamaja.cz/…robnosti.php?…. Ale ještě nejsem úplně rozhodnutá.
Tak jestli jsi připravená používat obyč čtverce, tak bych ti doporučila kvalitnější kalhotky než Sandry (takové co jsou prodyšné, dobře těsní a vydrží). Dobré budou Imse Vimse, Tots bots, asi Popoliny, Baby Lucy…je jich docela dost. Všechny zmíněné mají na www.slune.eu , další obchody dobré jsou www.latkovky.cz www.mamaja.cz atd.atd. Také existují vícevrstvé plenky (čtvercová, ale má několik vrstev, nemusí se tolik skládat jako obyčejná plenka)
Pokud bys chtěla používat moderní, tak bych ti doporučila třeba Baby Lucy - to jsou slovenské plenky, mají teď moc hezké bambusové a organic a cenově jsou výhodné.
U těch kalhotových je trochu problém s velikostmi - pokud chceš jednovelikostní -tj. ty co jdou různě zmenšovat a mají vydržet po celé období plenek - tak tam je problém, že na malým miminku jsou hrozně veliké. Třeba Popoliny ultrafit jsem na kluka narvala až tak když měl 5kg, ale to je asi individulání. U vícevelikostních budeš muset kupovat zase víc plenek. Celkem se doporučuje 8×3 (osm na den s tím že pereš jednou za tři dny)
My jsme to řešili tak, že jsem do roku a půl používala čtverce a teď už jen kalhotovky.
Tady je pěný přehled http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Pokud budeš mít otázky tak se zeptej.
ahojka Elizo, prosimte tyhle naaadherne zabkove kalhotky jsou taky babylucy? jsou proste bozacke
a nevite nahodou nekdo, kdo mate zkusenost,jestli se do bl kalhotek da dat normalni cc?mam asi 80 ks cc a budu mit pujcene na vyzkouseni bambino mio kalhotky - tam by jit mely, tak nevim jestli bych mohla kombinovat aspon ze zacatku takhle,nebo jestli mam rovnou kupovat i origos plenky? pro nas je kazda koruna vydaj,takze musim setrit maximalne. Pripadne kdybyste meli nejake figle a rady,jak plenky nakombinovat- budu rada ![]()
Jeste mam dotaz - mate nekdo zkusenost s kvalitou cc zn.Kikko? Nekde vychvalovali Libstat,ale kdyz jsem je videla v prodejne,tak mi prisly strasne?!
Diky a krasny den Martule
To jsou kalhotky Tots bots http://www.latkovky.cz/…ducts_id/419
Já jsem dávala čtverce do všech kalhotek, které se zapínají a sucháč tzn. nejsou natahovací. To těch natahovacích se dají taky dát v tzv. novorozeneckém skladu (k tomu ale potřebuješ speciální sponku - nejsou drahé). Ostatně novor.sklad se dá dobře použít i do zapínacích, ušetříš tím kalhotky od zašpinění. Pokud by tě to zajímalo, najdu ti odkaz s fotkama jak se dělá. S kvalitou plenek ti neporadím, já je dostávala. A rozdíly mezi nimi byly veliké - akorát nevím, jaké to byly značky, bohužel.
Také napíšu svou zkušenost s látkovkami. První dcerka byla jen ve čtvercovkách (dvě složené na osminy) a PVC kalhotkách
. nevěděla jsem, že je něco lepšího. Na druhou dcerku jsem nakoupila několik druhů kalhotkových plenek na zkoušku(konopku EH, bambusouvou TB, Organic od Popoliny, IV biofroté, bambusouvou BI, HD obyč i Pastelku). Nakonec ale stejně nejraději mám čtvercovky od Hyblera (Kikko jsou docela řídké). Přebaluji malou po každém počurání, tedy tak 13 krát denně. Kalhotková plena by toho zvládla víc, ale nechce se mi v tom mimi nechávat. Další věc je ta, že kalhotkové pleny déle schnou. Musela bych jich mít víc.. Takže dobré jsou pro nás tak na prochajdu nebo na noc, kdy ale stejně přebaluji. Kdybych nakupovala znovu, koupila bych už jen IV biofroté, Organic od Popoliny a asi i HD Pastelky (ty dobře schnou). Čtvercovky jsme do cca. 4kg skládali na novorozenecký sklad, nyní už na draka a spokojenost veliká. Pleny nežehlíme, jen natahujeme a skládáme. Kalhotovky je třeba také natahovat. Máme měkkou vodu, ale hrubnou asi všechny. Jako svrchní PUR kalhotky se mi osvědčily HD (štíhlé a rychle schnou) i IV organic (schnou o malinko déle než HD, ale také velmi štíhlé a udrží i čč na rovno).Tak, to je elaborát ![]()
Ahoj holky,
diskusi BP jsem zatím nepročetla, tak nevím, jestli se to tu řešilo. Chtěla bych se zeptat, máte-li nějaké zkušenosti s kapsovou plínkou Swaddlebees AIO, případně s jejím využitím jako tréninkové kalhotky. Díky
Já je tady premanentně propaguji. Dá se do nich nacpat kde co a jsou velmi pohodlné (teda já je fakt nenosím, ale dítě není otlačené
). Přesně mě napadlo, že budou výborné i jako trén. bez vycpávek.
Elizo díky. Už jsem se poptávala i na baby-cafe a vypadá to, že s nima jsou fakt dobré zkušenosti. Objednám ![]()
Martimimo píše:
a nevite nahodou nekdo, kdo mate zkusenost,jestli se do bl kalhotek da dat normalni cc?mam asi 80 ks cc a budu mit pujcene na vyzkouseni bambino mio kalhotky. Pro nas je kazda koruna vydaj,takze musim setrit maximalne. Pripadne kdybyste meli nejake figle a rady,jak plenky nakombinovat- budu rada
Diky a krasny den Martule
Pár dní mimi PC a tady se to tak krásně probudí
.
Já donedávna byla jen na čč + asi od roka a čtvrt v kvalitnějších kalhotkách a na noc jsem dávala jednorázovku. Teď jsem si pořídila moje první kalhotové pleny a jsou super.
Na druhé mimi plánuji tak první půl rok, možná déle používat opět 2 čč, ale pořídím si nové kvalitní svrchní kalhotky . K lékaři nebo na ven pořídím buď IV 2v1 nebo obyč kalhotkové pleny. Až bude větší pořídím další kalhotkové na ven a na spaní.
Každé dítě je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Já mám vyzkoušené čtyři druhy svrchních kalhotek, tak porovnám:
Bambino mio - držáky, ale ohýbá se sucháč na bříšku, takže dost často byla poškrábaná, když jsou na začátku velikosti, je to OK, když z nich vyrůstá, musí se to hlídat, už do nich nepůjdu.
Imse Vimse organic - ze všech nejlepší střih, krásně drží 2 čč narovno, nevýhodou je že provlhávají, buď vkládám fleece obdélník (nastříhaný z plédu) nebo naimpregnuji lanolinem, chtěla jsem jít příště do IV Soft, ale mají jiný střih, tak asi pořídím opět IV organic nebo vyzkouším Fox, pokud mají stejný střih jako Organic.
Baby Lucy Fix - mají spíš kalhotkový střih, když se čč poskádají na pětiny, pěkně drží i narovno, nebo vázat na draka či novorozenecký sklad. Za málo peněz hodně muziky
. Na mimi chci vyzkoušet ty nové barevné.
Natahovací vlňáčky od Popo - dávám na noc, jsou skvělé, na mimi uvidím dle počtů stolice, ale do vlňíčků určitě půjdu i na další mimi.
Tak moje jediné kalhotkové pleny jsou BL Organic 3v1. Používám je na noc a jsem moc spokojená. Plánuji dokoupit další. Dávám jednu originál vkládačku (je v ceně pleny) a jednu vícevrstvou plenu (mám Tots naturfold). Schnou mi 1,5 dne u topení, savé jádro je všité.
Baby Lucy jsou bezkonkurenčně nejlevnější pleny na trhu a myslím, že kvalitou srovnatelné (dle ohlasů na Baby Cafe) s jinými značkami. Myslím, že by to pro tebe mohla být dobrá možnost. Já si je objednávala přímo od výrobce ze Slovenska, rozdíl v ceně bohatě pokryje poštovné.
Obecně se doporučuje spíš nakoupit 1-2ks jednoho druhu pleny a vyzkoušet jak ti bude typ pleny vyhovovat. Pokud se používají jen kalhotkové, tak jsem viděla údaj 18-24 plen celkem. Myslím, že kombinací s čč stačí tak 6-8ks, pokud je chceš používat jen na noc a delší časové období. Mimi se stejně často přebaluje a to čč lépe schnou.
Elizo asi na mimi zauvažuji i o žabácích, ty kalhotky jsou boží, jak jsi s nimi spokojená střihově a vůbec?