Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Suohlasím s Elizou, určitě zkus čč od Imse Vimse, ty s větší gramáží, dá se do nich pak zabalit na draka i velké dítě. Ve srovnání s froté čč jsou štíhlé a sajou podobně.
HHS mám ráda, i když mají tvrdé kraje, teď se objevily s okrajemi z biobavlny, ty by měly být měkčí, ale na úplně malé mimi by asi nešly, záleží na šikovnosti. A jsou krásně barevné ![]()
Ahojík
Tak já měla čtverce 3× a už nechci. Ale je fakt že jsem skládala na osminky a to je fakt o ničem a s kombinací kalhotky Sandry to jsem nejen přebalovala ale i převlíkala. Ale koupila jsem si i pár čč tak pro zichr a ty bych skládala do novorozeneckého skladu. Jinak BL už dorazily, tak jsem zvědavá jaké budou. Už aby byl červen. Kalhotky jsem koupila taky BL ale ty jsem koupila na slune.eu mají tam kostičkované + vlňáčky.Tak jsem vybavená a začnu už s praním.
Holky kolikrát jste plenky vypraly před prvním použitím?
Rarelo plně chápu, že po třech dětech jen v čč se ti do nich znovu nechce.
Já na čč nedám dopustit, ale co jsem před pár měsíci pátrala čím nahradit papírovku na noc a narazila na kalhotové pleny, už plánuji, jak část čč přenechám své švagrové, ať mám důvod obnovit plenkovou výbavu o další kalhotové pleny
. Tímto se chci pochlubit, že po mírném lobování se švagrová asi chytla na udičku a bude pravděpodobě látkovat
.
Zatím se držím a na budoucího mimíse jsem pořídila jen žabičkové bummis kalhotky v S (tímto odpovídám poněkud se zpožděním - ano mám je, ale fotku jsem sem nevkládala páč to neumím
).
Na své zatím jediné dítko jsem se zařekla, že už další pleny a tak kupovat nebudu. Mám 7 nočních plen a jednu one size na den. Ale neodolala jsem a už jsou na cestě doma pletené barevné vlňáčky
. Ale jsou nádherné a určitě je ještě užije.
Dala bych vám sem jejich obrázek, ať se můžete taky pokochat, ale neumím to. Nevím, kam na net obrázky dát, aby šly nahrát. Takže až pak ve fotogalerii na živém modelu.
BL je určitě dobrá volba plenek, jsou nejlevnější, jsem s nimi spokojená. A pokud bude opět hormadná objednávka na Slovensko, tak si doobjednám vykuchané organic na den.
Jinak jsem učinila zajímavé poznání - starší typ ultrafit biofroté (bělený) schne déle než ultafit biofroté nebělený, který jsem kupovala nedávno nový. Nevím, zda je to jen tím, že se nová plenka ještě neprala tolikrát a nedosahuje maximální savosti nebo je to i jiným materiálem. Pocitově mám raději spíše ty nebělěné plenky.
Kupovala jsem je z bazaru a nenapadlo mě, že se dřív dělaly bělěné.
Elizo myslíš, že bude v pořádku, když bych zkusila ušít plenku z neběleného saxanu z Ikey, který nemá dětský atest?
Měla jsem cukání jít do barevných (asi to jaro), ale pak jsem si to nechala projít hlavou a raději ne. Ale ten nebělený by měl být v pohodě ne?Díky za rady a názory
Ajule, toto jsem taky zvažovala, dokonce mám i doma nakoupených několik barevných ručníků z Ikey, ale nakonec je používám na utírání rukou
. Nějak se mi to rozleželo v hlavě, že to asi nebude ono.
K tomu nebělenýmu - samozřejmě že tomu moc nerozumím, ale rozum mi říká, že pokud se na tu látku nic nepoužívalo (barvivo apod.), tak by tam nemuselo nic škodlivého být. Biobavlna to nebude, ale na druhou stranu bavlna to je. Ale je fakt, že moc nevím, jaké jsou rozdíly v jednotlivých bavlnách - kde bylo používáno víc pesticidů apod. Na druhou stranu, asi největší problém bývá v těch barvách. Asi bych se toho nebála.
Co se týká různého skládání čč, tak: ach jo … Skládání na draka je moje noční můra, vyzkoušela jsem podle knihy „Velká kniha o matce a dítěti“ v době, kdy jsem čekala první dceru a manžel mě po návratu z práce našel doma v slzách, protože jsem usoudila, že se o naše dítě nebudu umět postarat
Takže já si vystačím se skládáním na třetiny (ŠB) nebo na čtvrtiny (už). ![]()
Vlňáčky jsou mi stále víc a více sympatické … ![]()
všechny vás zdravím a přidávám se k vám:)
zatím nemám s látkovkama žádné zkušenosti, dostala jsem kalhotky viz foto:
http://sweb.cz/…IMG_2596.JPG
a určitě do nich budu potřebovat nějaké vkládačky. koupila jsem si na zkoušku jedny biobavlněné od www.lotties.cz vejde se mi tam jedině velikost S, kalhotky jsou od 0 do 10kg. mám i vícevrstvou plenku od bambino mio, zkoušela jsem ji dávat do těchto kalhotek a připadá mi to moc objemné. Zřejmě budu muset improvizovat za pochodu ![]()
na novorozence mám kalhotky bambino mio do 5kg s tou vícevrstvou plenou, která je do 7kg.
akorát ted nevím jestli nekoupit těch vv + bambino mio víc a větší velikost,nebo zkoušet vše možné s těmi kalhotkami co jsem dostala.
Celtica: už jsme se potkaly v jiné diskuzi
Já do těch mých Kushies (co jsou hodně podobné) nedávám navíc vkládačku a i tak to stačí … Jinak ti neporadím … ![]()
Prosím zkušenější, které mají všecky tyhle kalhotky, aby mi poradily, které jsou nejlepší. Díky moc.
Tyhle - BambinoMio
http://www.latkovky.cz/…/BM01_XL.jpg
nebo tyhle - Bummis
http://www.moderni-pleny.cz/…mi_zabky.jpg
nebo tyhle - Tots Wrap?
http://www.latkovky.cz/images/TW_L.jpg
Můj jediný požadavek je, abych je nemusela prát po každém použití, tak jak to mám teď s Kushies. Jsou sice úplně super, ale vzadu mají obnaženou gumičku a ta dělá Vojtovi na zádech rýhu ![]()
Děkuji za radu už předem.
Ahoj Knofli, to víš, stále hledám informace:) na veletrhu mi žádný prodejce nedokázal poradit.
Proto jak říkám se budu zdokonalovat za pochodu ![]()
ty bambino mio jak máš se žabičkou mám taky, ale bílé,novorozenecké do 5kg, a k tomu vícevrstvou plenku:) přemýšlím že si koupím ještě i větší a budu používat převážně BM.
A jaké teda jsou - potažené látkou nebo hladké? Já nechci takové, co se musí po každém použití sušit (jedny takové mám z lékárny, suché zipy po měsíci občasného používání vůbec nedrží, když mu je dám na plínku, tak ho většinou pak celého převlíknu - Canpol babies. Oproti tomu zlaté Sandry
)
Já nějak nedovedu (nebo nechci správně
) zpracovat informace z netu.
Nějaký něco potažený něčím mi hlava nebere
Proto prosím o polopatické vysvětlení. Děkuji.
Ahoj Knoflice,
mám Bambino Mio několik velikostí a byl to můj favorit dokud jsem nedostala Imse. BM jsou z látky (bavlna) z druhé strany nepropustná vrstva (vypadá to jako guma), takže jsou z jedné vrstvy. Ale sušit musíš i igelit, když ho omyješ, ne? U BM jsem vždycky dávala větší velikost než odpovídala kilům. A jsou výborný na čč, ale nesedí na kalhotovky.
Teď skoro pořád používám vlňáčky, tak je mám v zásobě.
Tak nevím, jestli jsou to ty informace, co potřebuješ.
ok Knofli, pokusím se… takže ty kalhotky BM jsou hodně lehounké, tenké, kolem nožek gumička a v zadu gumička, ale všitá /měkké lemy elastické/. na omak to přijde takové no jako by snad šusták, ale je to látka,směs bavlny a polyesteru . Jsou nepromokavé,prodyšné.
na netu se píše: Plenkové kalhotky z laminovaného směsového úpletu tvoří svrchní a nepropustnou část vícedílného plenkového systému. Všechny plenkové kalhotky Bambino Mio mají následující vlastnosti:
Díky svému zapínání na suchý zip je práce s nimi velice rychlá, jednoduchá a umožňuje přizpůsobení každému dítěti. Tvar suchého zipu brání vytváření ostrých rohů a tak chrání před odřením jemné dětské pokožky. Vnitřní polyuretanová vrstva propouští menší molekuly plynů a par avšak zabraňuje průchodu kapalin a tekutin. Dítě se tak nezapaří, ale ani neznečistí své okolí. Pozor použití dětských olejů snižuje životnost nepropustné vrstvy. Měkké lemy okolo nožiček a pasu zabraňují odření choulostivé pokožky miminka.Elastické manžety okolo nožiček a pasu zabezpečují přiléhavé nastavení a pomáhají zabraňovat prosakování.
u plenek je v návodu jaké sepoužívají sklady pro novorozeně, pro kluky a holky, pro řídkou stolici.. navíc používat i ty separačky, tuším že celuloza je pro novorozence a viskoza je od 3 měsíců
mluvila jsem s dovozcem a prodejcem, a že se nemusí prát, stačí když jsou pokakané je jen otřít něčím navlhčeným studenou vodou. plenky stačí prát na 40, a nežehlit! jinak stratí savost a při vyšších teplotách se v nich usazuje kámen z tvrdé vody. Dnes jsem si ještě objednala startovací
u 12 plenek + 3 kalhotky a veřím že budu spokojená. dalších 12 ks vícevrstvých jsem si vzala od popolini, vyjdou levněji než od BM a do kalhotek pasují stejně.
Ahoj Celti! My se známe!!(i když na červnovou diskuzi chodím velmi málo
) Ale já neporadím jsem tady v tom taky naprostý amatér ![]()
Holky ¨tak jsem uvažovala o těch vlňáčcích. Vzhledem k tomu že se Matoušek narodí v červnu, nebude mu v těch vlňáčcích horko?
Terem píše:
Ale sušit musíš i igelit, když ho omyješ, ne? U BM jsem vždycky dávala větší velikost než odpovídala kilům. Tak nevím, jestli jsou to ty informace, co potřebuješ.
Tak nějak … Takže na té straně, co se na ni dává plínka je igelit, jo? Jsem možná prase, ale kalhotky omývám jen, když jsou špinavé, tzn. když se prokadí až ne lem
Ještě, abych našla ty IM
Pořád slibuju sobě, manželovi, zbytku rodiny, že už přestanu nakupovat a pořád se mi to nějak nedaří
![]()
Celtica - též díky, za ten úvod ![]()
Knofli ono to není přesně igelit, to je ta polyuterová nebo jak přesně nějaká složka:D prý se používá hodně v kosmu ![]()
Ralelo ahoj, taky zatím vybíráš jako já než se naši testovací mimísi narodí
vlňáčky bych nechala tak až na zimu, toho půl roku, taky bych měla strach at se v tom nepotí.