Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
zato muj malej spi do pul sedmy misto do peti, vstava se svitanim, slunicko jedno ![]()
careynka píše:
Ja treba mam roli uz od prosince a vubec je nepouzivampro me je jednodussi to hodit pod sprchu a hotovo
Dobře, a potom tu osprchlou hodíš do kyblíku a tam ji necháš na sucho nebo do vody? V tomto taky ještě nemám jasno, myslela jsem, že to budu skladovat na sucho, ale právě když ty pleny budou stejně mokré, tak jestli by nebylo lepší skladovat je ve vodě… ![]()
locika píše:careynka píše:Dobře, a potom tu osprchlou hodíš do kyblíku a tam ji necháš na sucho nebo do vody? V tomto taky ještě nemám jasno, myslela jsem, že to budu skladovat na sucho, ale právě když ty pleny budou stejně mokré, tak jestli by nebylo lepší skladovat je ve vodě…
Ja treba mam roli uz od prosince a vubec je nepouzivampro me je jednodussi to hodit pod sprchu a hotovo
Skladuji na sucho v kybliku a kdyz je nejaka pokadena a ja ji osprchuji,tak ji tam proste prihodim. Jednou za cas pak ten kybl poradne umyju,pac jak je tam vlhko a necistis ho tak se tam sem tam zacne delat naznak plisne. Do kyblu pridavam par kapek tea trea oilu a krasne to pak voni.
Holky chci cse zeptat, poznám nějak na vlňácích, že jsem je dobře nalanolinovala nebo to poznám je na dupce?
Jo, na ten tea-tree jsem se chtěla taky zeptat…takže jak hodím do kýble první plenu, tak kápnu pár kapek a hotovo jo? Nebo po každé další pleně? To asi ne co? To by mi ten olejík moc dlouho nevydržel
No ptám se asi jak blbec že…ale nevím, kde jinde bych se zeptala…co se plen a plenkové výbavy týče, s tím jsem se nějak poprala a taky mi hodně poradily ženské v obchodě, ale na tyto „drobnosti“ mě nenapadlo se zeptat…
Čištění kyblíku po jeho vyprázdnění považuju za samozřejmost…ale jaký kyblík? Nemyslím, že je nutné si pořizovat přímo ten kyblík na pleny, mám v plánu (asi) použít kyblík od malířské barvy (nebo možná máti má někde od prášku na praní)…nebo jak to máte vy se skladováním?
Ahoj,
já kapu hned po vymytí kbelíku, ještě předtím, než tam dám první plenku. A dávám dovnitř i síťku na praní (není nezbytná, ale už jsem si na ni zvykla
), pak je to jednodušší - jen přehodím do pračky a hotovo.
Kbelík mám odněkud tuším z Tesca? Druhý je tedy Bebe-jou, ale ten jsem dostala. Mám dva, jeden v děcáku a jeden v koupelně, přebaluju různě a abych nemusela s plínou v ruce běhat. ![]()
Lociko - mě donesl manžel z práce kýbl od nějaké malty či co to bylo (25l) - pořádně jsme to vydrhli, poprvé snad i savem, potom jsem tam nakapala ten tea tree olej a větrala jsem to na balkóně asi týden, pak opláchla ještě a pak jsem to používala.
Ahojky
chci se zeptat jak je to s tím čištěním pračky
kolik tam šupnete toho octa ? A předpokládám že se pračka pustí na 90°C prázdná že ?
![]()
Díky holky ![]()
Bodlinko, to je vlastně dobrý nápad s dvěma kbelíkama, protože já taky budu přebalovat na dvou místech - po koupání dole v přízemí, ráno, večer, v noci - nahoře v patře…no ale vlastně - po kadění stejně tu plenu budu muset jít sprchnout dolů, takže v tomto případě ten kyblík nahoře v patře pozbývá smysl
Ještě to teda musím vykoumat, jak to budu provádět ![]()
Ještě se zeptám na další věc - kdo z vás používá nebo používal klasické čtverce - dávaly jste na ně ještě nějakou další sací vrstvu? Nebo jen čtverec a na to kalhotky?
locika píše:
Díky holky
Bodlinko, to je vlastně dobrý nápad s dvěma kbelíkama, protože já taky budu přebalovat na dvou místech - po koupání dole v přízemí, ráno, večer, v noci - nahoře v patře…no ale vlastně - po kadění stejně tu plenu budu muset jít sprchnout dolů, takže v tomto případě ten kyblík nahoře v patře pozbývá smyslJeště to teda musím vykoumat, jak to budu provádět
Ještě se zeptám na další věc - kdo z vás používá nebo používal klasické čtverce - dávaly jste na ně ještě nějakou další sací vrstvu? Nebo jen čtverec a na to kalhotky?
Já bych ten druhý kyblík nezavrhovala - když nebude plína pokaděná, kroky přece jen ušetříš.
Jinak já to „máchala“ i v záchodě (samozřejmě předem spláchnutém
).
U starší jsem dávala jen čtverce bez ničeho, ale přebalovala jsem hodně často. Na delší dobu to určitě není. U mladšího už čtverce dávám vyjímečně, ale taky bez vkládačky. Ale myslím, že většina tady nějakou další vkládačku dává.
Barbulka píše:
Ahojkychci se zeptat jak je to s tím čištěním pračky
kolik tam šupnete toho octa ? A předpokládám že se pračka pustí na 90°C prázdná že ?
![]()
![]()
S octem jsem to nezkoušela, kupuju si čistič pračky „komerční“, ale rozhodně bez prádla. ![]()
No já bych právě ráda používala převážně čtverce, nechtěla jsem ze začátku do plenkové látkové výbavy moc vrážet, to spíš kdyžtak až časem, až uvidím, jak mi to půjde a co na to děcko…i když samozřejmě pár těch moderních látkovek mám…jenže já jsem ujetá spíš na ty svrchňáky
![]()
Jak dlouho se dají používat ty čtvercovky? Nemyslím teď jejich životnost, spíš kdy už bude nutné dát děcku jiné plenky.
Jinak já ocet přidávám skoro ke každému praní…až si říkám, jestli to nepřeháním ![]()
Locika k přebalováku v patře bych si pořídila pytel na použité pleny s PUL zátěrem, počůrané plíny můžeš do něj házet, no a když bude plína pokaděná, tak vezmeš dolů i ten pytlík, vysypeš do kýble a pokračuješ dál. ![]()
locika píše:
No já bych právě ráda používala převážně čtverce, nechtěla jsem ze začátku do plenkové látkové výbavy moc vrážet, to spíš kdyžtak až časem, až uvidím, jak mi to půjde a co na to děcko…i když samozřejmě pár těch moderních látkovek mám…jenže já jsem ujetá spíš na ty svrchňáky![]()
Jak dlouho se dají používat ty čtvercovky? Nemyslím teď jejich životnost, spíš kdy už bude nutné dát děcku jiné plenky.Jinak já ocet přidávám skoro ke každému praní…až si říkám, jestli to nepřeháním
Věkově to určitě omezené není, starší dceru jsem odlátkovala JEN ve čtvercích a vv BambinoMio, na noc teda jednorázovku.
Odplenkovala se mi sama asi v roce, myslím, že časté přebalování - u samotných čtverců nutnost - k tomu také přispělo.
Takže za mě není nutné čtverce opouštět nikdy. ![]()
Barbulka se ptá na čištění pračky, ne přidávání octa k praní místo aviváže. ![]()
Katy2 píše:
Locika k přebalováku v patře bych si pořídila pytel na použité pleny s PUL zátěrem, počůrané plíny můžeš do něj házet, no a když bude plína pokaděná, tak vezmeš dolů i ten pytlík, vysypeš do kýble a pokračuješ dál.
To mě nenapadlo.
![]()
Pokud by sis ho kupovala, tak NE od Closeparent (vyrábí Pop-In). Šmejd nejde zavřít, tunýlek je potažen PULem a šňůrka drhne.. Grrr..
Naštěstí ho mám jen na cesty a to na něj dávám gumičku.