Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Haninac píše:macinka85 píše:PetkaK píše:priorix… a celkově..čeká nás 3. hexa a přemýšlím,že bych nepíchla hepatitidu..můžu to změnit? A musím dát i 4. hexu,když už jsme tak brzy začali?macinka85 píše:Jakou?
Holky,jak dlouho můžu odkládat vakcínu?MMR muzes odkladat jak dlouho chces, protoze ve vyhlasce je stanovena jenom spodni hranice OD 15m. Ale vetsinou bez toho neberou do skolky, takze bud naockovat pred skolkou nebo najit skolku, ktera to nevyzaduje.
Hexu muzes legalne a stejne ucinne naockovat i 2+1, tzn neockovat ted tu treti davku, ale dalsi az pul roku nejdriv po posledni. Jestli to jde zmenit si nejsem jista 100%, melo by to jit, ale nevim jestli u nas tu vakcinu jen tak sezenes
EDIT: k tomu 2+1 - jak byla mala stara kdyz jste ockovali prvni dve davky?
Hm, tohle schéma chtěla kamarádka. Doktorka nesouhlasila, tak ji poslala na hygienu, kde jí jasně řekli, že tady se očkuje 3+1 a finíto. Nic jinak jí nepovolí.
My jsme ted odmitli ockovani proti MMR do dvoy let, nevim proc ale tady priorix ockuji uz ve 13 mesicich
Denisce jsem jej tehda nechala naockovat v 15 mesicich a mela silene horecky apod
u Izi uz nebudu riskovat nic a necham ji to pichnour nez ji dam do skolky, to jen kvuli skolce.....
Ivo a Klarka je naockovana Priorixem?
Mirii píše:
My jsme ted odmitli ockovani proti MMR do dvoy let, nevim proc ale tady priorix ockuji uz ve 13 mesicichDenisce jsem jej tehda nechala naockovat v 15 mesicich a mela silene horecky apod
u Izi uz nebudu riskovat nic a necham ji to pichnour nez ji dam do skolky, to jen kvuli skolce.....
Ivo a Klarka je naockovana Priorixem?
Ano, nakonec jsme nechali, vpodstatě kvůli školce a kvůli tomu, že jsem se nechtěla rozhádat s pediatrem, protože ho potřebuju na další domácí porod (patetické důvody, co?
). První dávku dostala ve 2.5 letech, reakce za 14 dní dost intenzivní, ale bez následků. Přeočkována teď nedávno, bez reakce. Ondra zatím nic a pediatr ani nedotírá ![]()
ivuska.h píše:Mirii píše:Ano, nakonec jsme nechali, vpodstatě kvůli školce a kvůli tomu, že jsem se nechtěla rozhádat s pediatrem, protože ho potřebuju na další domácí porod (patetické důvody, co?
My jsme ted odmitli ockovani proti MMR do dvoy let, nevim proc ale tady priorix ockuji uz ve 13 mesicichDenisce jsem jej tehda nechala naockovat v 15 mesicich a mela silene horecky apod
Ivo a Klarka je naockovana Priorixem?). První dávku dostala ve 2.5 letech, reakce za 14 dní dost intenzivní, ale bez následků. Přeočkována teď nedávno, bez reakce. Ondra zatím nic a pediatr ani nedotírá
No já bych si pediatru taky nerada rozhádala… ne že bych teda chtěla rodit doma, ale krom toho očkování je fajn…
Akorát já sama se v tom ještě skoro vůbec nevyznám, tak ani nevím co chci, momentálně jen odložit priorix do doby nástupu do školky…
Dneska ráno jsem málem musela křísit mládě
řev až zmodral, nemohl se nadechnout, foukala jsem na něj, třepala s ním, trvalo to snad věčnost, ale nadechl se. Pak byl ještě asi pět minut divnej, ale už je ok
(už dvakrát nebo třikrát se takhle málem nenadech, ale dneska to byl fakt extrém ![]()
pomeranca píše:
Dneska ráno jsem málem musela křísit mláděřev až zmodral, nemohl se nadechnout, foukala jsem na něj, třepala s ním, trvalo to snad věčnost, ale nadechl se. Pak byl ještě asi pět minut divnej, ale už je ok
(už dvakrát nebo třikrát se takhle málem nenadech, ale dneska to byl fakt extrém
TAk to je síla!!! A jakto? Ze vzteku? Nebo nemá astma? Řešilas to s MUDrou? Zní to fakt šíleně!!!
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?
Brokianaa píše:pomeranca píše:
Dneska ráno jsem málem musela křísit mláděřev až zmodral, nemohl se nadechnout, foukala jsem na něj, třepala s ním, trvalo to snad věčnost, ale nadechl se. Pak byl ještě asi pět minut divnej, ale už je ok
(už dvakrát nebo třikrát se takhle málem nenadech, ale dneska to byl fakt extrém
TAk to je síla!!! A jakto? Ze vzteku? Nebo nemá astma? Řešilas to s MUDrou? Zní to fakt šíleně!!!
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?
No jednou nebo dvakrát se to stalo přímo u ní v ordinaci
(a jednou v plavání) prostě záchvat vzteku a takový řev, že zapomněl na dýchání. Stává se to opravdu zřídka, ale dneska mě vyděsil. Asi budu pár dní zase hodná máma (zakázala jsem mu otvírat skříňku z odpaďákem…
)
A něco pozitivnějšího (a k tématu)… začíná se nám dařit nočník. Sice se nehlásí a musím na to myslet já, ale když ho posadím (vybaleného ze suché plíny) tak se většinou vyčůrá. Takže to zřejmě chápe ![]()
pomeranca píše:
A něco pozitivnějšího (a k tématu)… začíná se nám dařit nočník. Sice se nehlásí a musím na to myslet já, ale když ho posadím (vybaleného ze suché plíny) tak se většinou vyčůrá. Takže to zřejmě chápe
Přesně takhle to máme už nějakou dobu my ![]()
Brokianaa píše:
Doma se nástřih nedělá, resp. technicky by se dal, kdyby snad bylo dítě v ohrožení a prostě nešlo ani za nic ven, ale v praxi se to nestává. V zahraničních statistikách týkajících se domácích porodů je nástřihů kolem 3 % (pro srovnání např. Apolinář v roce 2008 měl 81 % nástřihů). Případné poranění šije PA, obvykle bývá velmi malého rozsahu (opět statistika – bez poranění 54 %, poranění max. 2. stupně 43 %). PA má s sebou šití, lokální anestetika atd.
První kontrolu novorozence provádí PA, pokud je vše v pořádku, obvykle rodiče volají pediatra domů na druhý den, nebo třeba ještě ten den, záleží na denní době (např. Ondra se narodil v 8 večer, pediatr ho viděl druhý den odpoledne). Dále PA chodí každý den (kontroluje matku i dítě), dokud to je potřeba (obvykle 4 dny) a to samé pediatr. Ten potom taky zajistí „odběr z patičky“, pošle na sono kyčlí, Ondrovi prohlídl oční pozadí atd.
Zdroj, ze kterého pochází výše uvedená čísla – http://www.cmaj.ca/…377.abstract.
ivuska.h píše:Brokianaa píše:
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?Doma se nástřih nedělá, resp. technicky by se dal, kdyby snad bylo dítě v ohrožení a prostě nešlo ani za nic ven, ale v praxi se to nestává. V zahraničních statistikách týkajících se domácích porodů je nástřihů kolem 3 % (pro srovnání např. Apolinář v roce 2008 měl 81 % nástřihů). Případné poranění šije PA, obvykle bývá velmi malého rozsahu (opět statistika – bez poranění 54 %, poranění max. 2. stupně 43 %). PA má s sebou šití, lokální anestetika atd.
První kontrolu novorozence provádí PA, pokud je vše v pořádku, obvykle rodiče volají pediatra domů na druhý den, nebo třeba ještě ten den, záleží na denní době (např. Ondra se narodil v 8 večer, pediatr ho viděl druhý den odpoledne). Dále PA chodí každý den (kontroluje matku i dítě), dokud to je potřeba (obvykle 4 dny) a to samé pediatr. Ten potom taky zajistí „odběr z patičky“, pošle na sono kyčlí, Ondrovi prohlídl oční pozadí atd.
Zdroj, ze kterého pochází výše uvedená čísla – http://www.cmaj.ca/…377.abstract.
Děkuji za info
Nechystám se sice nikdy dobrovolně doma rodit,ale tomu kdo je odvážný - nemám nic proti-pokud je vše v pořádku. Ne zbytečný risk… Tak přeju ať jde vše jak po másle
Já rodila SC takže si ani normální porod neumím „představit“ v porodnici natož doma…
Brokianaa píše:ivuska.h píše:Děkuji za infoBrokianaa píše:
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?Doma se nástřih nedělá, resp. technicky by se dal, kdyby snad bylo dítě v ohrožení a prostě nešlo ani za nic ven, ale v praxi se to nestává. V zahraničních statistikách týkajících se domácích porodů je nástřihů kolem 3 % (pro srovnání např. Apolinář v roce 2008 měl 81 % nástřihů). Případné poranění šije PA, obvykle bývá velmi malého rozsahu (opět statistika – bez poranění 54 %, poranění max. 2. stupně 43 %). PA má s sebou šití, lokální anestetika atd.
Zdroj, ze kterého pochází výše uvedená čísla – http://www.cmaj.ca/…377.abstract.Nechystám se sice nikdy dobrovolně doma rodit,ale tomu kdo je odvážný - nemám nic proti-pokud je vše v pořádku. Ne zbytečný risk… Tak přeju ať jde vše jak po másle
Já rodila SC takže si ani normální porod neumím „představit“ v porodnici natož doma…
Fakt nejde o odvahu… Oni prostě záleží, co kdo od toho očekává a jaký má kdo přístup celkově ke zdravotní péči. A dík za přání, snad to bude aspoň tak vklidu, jako s Ondrou ![]()
Já jsem srab..v hlavě mám všechny možné scénáře. Ale to bude tím,že mám zdravku:)
Porod jsem měla skvělý v porodnici,sice něco bych taky změnila,ale celkově dobrý přístup,já byla s porodem smířená a rodila jsem si v klidu,nehysterčila:) Na další se těším znovu:)
Možná,kdybych měla špatné zkušenosti s personálem,tak bych mluvila jinak ![]()
Taky mám zdravku a taky vidím všechny možné komplikace…navíc mám kamarádku PA se kterou často zabřednem do různých porodnických hororů…A navíc stále věřím v to,že my zdravotní sestry prostě všechno vyžerem,nebo máme vždy nějaký problém-u mě- KP,následně SC a poté DS…
Takže bych radši neriskovala…
Holky, ale ty komplikace můžou být i v nemocnici a i tam děti umírají. Porodnice se nerovná zdravé živé dítě. Jenže to se zdravotníkům dost těžce přiznává. ![]()