Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Brokianaa píše:pomeranca píše:Tak to mě pobavilo
Broki: Lesná je část Brna, je tam poliklinikaJo vzala to profesionálně, akorát když se dověděla, že jsem nebyla ani na NT skríningu, tak se na mě dívala docela divně
Jo a vzpomněla jsem si v pátek jsme byli na tom velkém UZ a doktorka se ptal: Důvod předchozí sekce je jaký? A manžel: Protože v porodnici malovali(doufám, že to do příště zapomene). Ještě jsem zvědavá, jak to bude vypadat v porodce
to malování
a proč jsi nešla na NT? Chceš mít taky tak úžasného downíčka jako mám já
?
Já jsem teď na NT taky nebyla, na tripplech ani v předhozích těhotenstvích. Na potrat bych stejně nešla, takže to pro mě nemělo význam
Strukturální vady se stejně zjištují až na UTZ ve 20. týdnu a pravděpodobnost downa mi byla fakt ukradená.
Brokianaa píše:
a proč jsi nešla na NT? Chceš mít taky tak úžasného downíčka jako mám já?
No já když Tě čtu, tak přestávám věřit i tomu prvotrimestriálnímu screeningu, který jsem doteď považovala za průkazný. Triplům nevěřím dávno.
Novosklad používám občas do teď. Draka jsem se tudíž ještě ani neučila skládat ![]()
Brunifid píše:
Pavlínce měřili sluch ještě v porodnici. Strčili jí jakási sluchátka do oušek a něco měřili na takovém walkmanu.
A to měla nějaké podezření na něco? Klárce v porodce nic takového nedělali a na prevencích u pediatra jen orientační sluchové zkoušky…
Nám taky měřili sluch už v porodnici - prý všem novorozencům měří sluch a zrak.
Brunifid píše:Brokianaa píše:
a proč jsi nešla na NT? Chceš mít taky tak úžasného downíčka jako mám já?
No já když Tě čtu, tak přestávám věřit i tomu prvotrimestriálnímu screeningu, který jsem doteď považovala za průkazný. Triplům nevěřím dávno.
Novosklad používám občas do teď. Draka jsem se tudíž ještě ani neučila skládat
Tak tam je záchyt nějakých 95 %, takže 5 ze 100 downíků projde bez povšimnutí, což je celkem dost ![]()
ivuska.h píše:Brunifid píše:A to měla nějaké podezření na něco? Klárce v porodce nic takového nedělali a na prevencích u pediatra jen orientační sluchové zkoušky…
Pavlínce měřili sluch ještě v porodnici. Strčili jí jakási sluchátka do oušek a něco měřili na takovém walkmanu.
Neměli. Prostě přišli s tím, že je ta možnost, ale že si to platíme sami (cca 350,–), že je to neinvazivní vyšetření. Přišlo mi to jako BAER test na psy nebo jak se tomu nadává. Tak jsem jí to nechala udělat, proč ne?
U pediatra jí později zvonili nějakou hračkou, to bylo dobrý, akorát jí to pak nechtěli půjčit do tlapky ![]()
PetkaK píše:
Nám taky měřili sluch už v porodnici - prý všem novorozencům měří sluch a zrak.
U Klárky v Bohunicích 2008 ani jedno. Ondrovi po domácím porodu náš pediatr (bývalý primář neoanatologie z Ivančic) oční pozadí vyšetřoval, takže to mi přišlo fakt zábavné, že měl doma lepší péči, než měla K. v porodnici ![]()
Brunifid píše:ivuska.h píše:Neměli. Prostě přišli s tím, že je ta možnost, ale že si to platíme sami (cca 350,–), že je to neinvazivní vyšetření. Přišlo mi to jako BAER test na psy nebo jak se tomu nadává. Tak jsem jí to nechala udělat, proč ne?Brunifid píše:A to měla nějaké podezření na něco? Klárce v porodce nic takového nedělali a na prevencích u pediatra jen orientační sluchové zkoušky…
U pediatra jí později zvonili nějakou hračkou, to bylo dobrý, akorát jí to pak nechtěli půjčit do tlapky
Zajímavé, to bude asi jako s tím vyšetřením ledvin nebo sonem dělohy, to se taky někde dělá a někde ne…
ivuska.h píše:Brunifid píše:A to měla nějaké podezření na něco? Klárce v porodce nic takového nedělali a na prevencích u pediatra jen orientační sluchové zkoušky…
Ivuš toto vyšetření už se provádí ve velkém množství porodnic, ale jako screening to tuším zatím zavedeno nebylo. ![]()
Já s Eli byla extra ve fakultce v OV, kdybych věděla, že toto vyšetření dělají v některých porodnicích v OV, tak jdu rodit tam a nešla bych do FM, tehdy jsem to nevěděla, tak že jsme šli extra.
V Česku se zatím neprovádí toto vyšetření v porodnicích plošně, ale již mnoho pracovišť tuto metodu k časné diagnostice poruch sluchu novorozenců používá. Dítě se při ní vyšetřuje na novorozeneckém oddělení mezi 2. a 5. dnem pobytu, většinou po kojení ve spánku v tiché místnosti, aby bylo klidné a šlo dobře vyšetřit. Do ucha se mu vloží malá sonda, která vysílá zvuky a zároveň zaznamenává tzv. emise - zvukem ze sondy evokované (vzniklé) „odpovědi“ zevních vláskových buněk hlemýždě (vnitřního ucha). Pozitivním výsledkem je, že jsou OAE výbavné, tedy jsou patrny emise zevních vláskových buněk, což svědčí pro správnou funkci těchto buněk - není tedy žádná sluchová vada zevního, středního nebo vnitřního ucha. Naopak druhým výsledkem je, že emise nejsou výbavné, což může poukazovat na vadu sluchu.
Celý článek tady http://www.lekari-online.cz/…cu-a-kojencu
Broki a ještě k tomu vyšetření, já bych na něj šla asi i do té narkozy. ![]()
Mluvím z vlastní zkušenosti, Týna byla na tom vyšetření co popisuješ, dle foniatra bylo ok, přes to jsme ale šli na vyšetření v narkoze, bohužel ale až za půl roku, v OV měli porouchaný přístroj. No a vyšetření v narkoze ukázalo oboustrannou hluchotu. Tak že to že je Týna uplně hluchá jsme zjistili až v roce a půl, přitom podezření bylo od cca 9ti měsíců.
Edit: Ono jde o to, že kdyby tam byla nějaká lehká nedoslýchavost, tak čím dřív se s tím začne pracovat, tak tím lépe. Tak že já bych vyšetření neodkládala, navíc ono to není úplná narkoza, je to spíš jen lehké přispání.
Slyšet slyší 100procentně. Ale jestli netrpí nedoslýchavostí nevím,a ani to sama nezjistím…ale dnes jsem za ním třeba zašustila sáčkem a normálně se za tím otočil…Ono fakt hodně záleží na okolnostech. A i kvůli toho jsem na to vyšetření šla. Ale narkozu prostě nechci,ani přispání…Už tak toho v tom mozečku moc nemá…Prostě z toho mám strach…Myslím si,že kdyby nás vzali hned a nechali mě ho nejdřív v klidu uspat a pak se po něm začli sápat,tak by to vyšetření podle mě vyšlo… Ale to co s ním dělali…byla bych trochu v šoku i já,natož dítě… A malé to dělali hned v narkoze nebo jste to taky zkoušeli normálně?
Hele já mám ve zdravotní kartě napsáno od ušní, taky jsem byla na nějakém vyšetření uší - „dítě nespolupracuje při vyšetření, neodpovídá, ale s matkou komunikuje normálně“
(tak nějak to tam je napsané, možná hůř) - moje averze vůči doktorům byla zjevná už v dětském věku. ![]()
PetkaK píše:
Hele já mám ve zdravotní kartě napsáno od ušní, taky jsem byla na nějakém vyšetření uší - „dítě nespolupracuje při vyšetření, neodpovídá, ale s matkou komunikuje normálně“(tak nějak to tam je napsané, možná hůř) - moje averze vůči doktorům byla zjevná už v dětském věku.
Brokianaa píše:
Holky díkNo s tím hrnkem - on se neumí napít ani když mu ho držím-prostě to neumí z tohou hrnku vcucnout do pusy-teče mu to všude kolem… Ale s jídlem byl taky problém a postupně se to naučil…I žvýkání-na to přišel až tak před měsícem…Tak snad i na ten hrnek dojde:-) Jinak z flašky si pije sám vleže mlíko a pak mám pítko (ale musí být měkké silikonové,jiné nechápe) a to jak má takové ty držátka tak z toho už se taky umí napít… Ale u něj platí pouzečekat,ukazovat a čekat než to sám bude chtít dělat…On jak prostě něco nechce tak to dělat nebude…
Že by to byl chlap
?
Z hrnku mi holka taky nepije a zatím se nechystá. Teda dělá, že pít umí, ale když tam dostane tekutinu, můžu rovnou převlékat. ![]()
Zuzu: Hm, no jistě, doktorku bych propleskla za názor, že po očkování mít alergii NEMŮŽE.
Škoda, že nejdou proplesknout. ![]()
pomeranca píše:
Jinak dnes jsem byla na KO s břichem, odmítla jsem OGGT, stálo mě to jen dva podpisy. Sestřička sice říkala, že povinný není nic, nikdo mě do toho nemůže nutit… Ale hned dodala: my posíláme maminky na Lesnou, všechny si to moc chválíno nepřesvědčila mě.
Hm, vidíš, já to tenkrát taky odmítnout chtěla, nakonec jsem s nadáváním šla, sladké pití jsem vypila tak rychle, že sestra zírala a nakonec jsem cukrovku měla. Velmi dobře kompenzovanou dietou. Nutit se nedá a povinné to není, to souhlas, ale já už teď vím, že kdyby náhodou druhé, tak musím jít na oGTT 2× a že mi to nebude vadit ani jednou. Mám hrůzu z velkých dětí. ![]()