Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Flyingfrog píše:
Holky, ale ty komplikace můžou být i v nemocnici a i tam děti umírají. Porodnice se nerovná zdravé živé dítě. Jenže to se zdravotníkům dost těžce přiznává.
To jo,to je jasné…Jen někdy jde opravdu o minuty a pokud je už dítě v nemocnici tak může dopadnout mnohem lépe… Viz.já - do porodu naprosto bez problémů,všechny testy v pořádku,prostě když bych odmyslela Edíkovu polohu KP,tak klidně mohu rodit doma…Ale pak? Eda putoval hned do inkubátoru, Apgara měl 6-8-10…ale museli ho trošku povzbudit kyslíkem… Tudíž nevím jak by to dopadlo kdybych chtěla rodit doma… ![]()
Flyingfrog píše:Haninac píše:Hm, tohle schéma chtěla kamarádka. Doktorka nesouhlasila, tak ji poslala na hygienu, kde jí jasně řekli, že tady se očkuje 3+1 a finíto. Nic jinak jí nepovolí.macinka85 píše:PetkaK píše:priorix… a celkově..čeká nás 3. hexa a přemýšlím,že bych nepíchla hepatitidu..můžu to změnit? A musím dát i 4. hexu,když už jsme tak brzy začali?macinka85 píše:Jakou?
Holky,jak dlouho můžu odkládat vakcínu?MMR muzes odkladat jak dlouho chces, protoze ve vyhlasce je stanovena jenom spodni hranice OD 15m. Ale vetsinou bez toho neberou do skolky, takze bud naockovat pred skolkou nebo najit skolku, ktera to nevyzaduje.
Hexu muzes legalne a stejne ucinne naockovat i 2+1, tzn neockovat ted tu treti davku, ale dalsi az pul roku nejdriv po posledni. Jestli to jde zmenit si nejsem jista 100%, melo by to jit, ale nevim jestli u nas tu vakcinu jen tak sezenes
EDIT: k tomu 2+1 - jak byla mala stara kdyz jste ockovali prvni dve davky?
hm, tak hygiena je jasna, ze „nepovoli“. Ale je to schema schvaleny vyrobcem vakciny (i v tom trapnym ceskym pribalaku to je), tudiz pediatr ji muze pouzit (neni to pro nej protizakonne) a zalezi pouze na dohode s nim
resenim muze byt najit si jinyho pediatra ochotnyho komunikovat rozumne o ockovani
ja se dostat do teto situace, tak na hygienu nejdu a reknu doktorce paaaapaaa, oni si to pak vetsinou rozmysli kdyz jim chce zdrhnout pacient ![]()
ivuska.h píše:Brokianaa píše:
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?Doma se nástřih nedělá, resp. technicky by se dal, kdyby snad bylo dítě v ohrožení a prostě nešlo ani za nic ven, ale v praxi se to nestává. V zahraničních statistikách týkajících se domácích porodů je nástřihů kolem 3 % (pro srovnání např. Apolinář v roce 2008 měl 81 % nástřihů). Případné poranění šije PA, obvykle bývá velmi malého rozsahu (opět statistika – bez poranění 54 %, poranění max. 2. stupně 43 %). PA má s sebou šití, lokální anestetika atd.
První kontrolu novorozence provádí PA, pokud je vše v pořádku, obvykle rodiče volají pediatra domů na druhý den, nebo třeba ještě ten den, záleží na denní době (např. Ondra se narodil v 8 večer, pediatr ho viděl druhý den odpoledne). Dále PA chodí každý den (kontroluje matku i dítě), dokud to je potřeba (obvykle 4 dny) a to samé pediatr. Ten potom taky zajistí „odběr z patičky“, pošle na sono kyčlí, Ondrovi prohlídl oční pozadí atd.
Zdroj, ze kterého pochází výše uvedená čísla – http://www.cmaj.ca/…377.abstract.
ja mam pro domporod kontraindikaci ![]()
ale na pristi porod si chci zaplatit dulu. Nevis jestli existuje nejaka, ktera nejak spolupracuje s Bohunicema? (jsem tam vedena na hematologii, tak rodim tam, mozna Obilnak by mi dovolili)
Chtela bych rodit hlavne s ni tam, chtelo by to nekoho koho znaji, a nechaji me s ni porodit a nebudou se hadat mezi sebou ![]()
pomeranca píše:
A něco pozitivnějšího (a k tématu)… začíná se nám dařit nočník. Sice se nehlásí a musím na to myslet já, ale když ho posadím (vybaleného ze suché plíny) tak se většinou vyčůrá. Takže to zřejmě chápe
Jak často ho dáváš? Já ikdyž se snažím dodržet hodinu, tak stejně má plínu mokrou, spíše jen cvrknutou, ale mokro tam je.
Malá si nočník někdy podá sama nebo se začne svlíkat - dnes ráno si sundala svrchňáky a ukazovala si na plínu, svlíkla jsem jí, a seděla a nic, tak jí říkám že to zkusíme později, a najednou bum a začala kadit, pak čůrat, pak ještě kadit, bylo toho docela hodně. Před chvilkou mi zase ukazala nočník, posadím a vyčůrala se. Akorát už měla i něco v plíně.
pomeranca píše:
většinou tak často, jak se chce mněna čas si to neměřím
No to jsme na tom stejně, já se teda snažím dodržet hodinu, ale taky někdy zapomenu.
teď před chvílí jsem ho tu nechala běhat (ano běhat
) nahatýho, páč byl pokaděnej (teda jako už umytej). Našla jsem maličkou loužičku na koberci, tak říkám: ty chceš čůrat, že jo? Ozvalo se něco jako souhlas, tak jsem ho honem posadila a za chvíli tam byla pořádná dávka. Což je pro mě důkaz, že si to začíná uvědomovat (včetně toho, že se nečůrá na koberec, ale do nočníku) ![]()
Brokianaa píše:Flyingfrog píše:To jo,to je jasné…Jen někdy jde opravdu o minuty a pokud je už dítě v nemocnici tak může dopadnout mnohem lépe… Viz.já - do porodu naprosto bez problémů,všechny testy v pořádku,prostě když bych odmyslela Edíkovu polohu KP,tak klidně mohu rodit doma…Ale pak? Eda putoval hned do inkubátoru, Apgara měl 6-8-10…ale museli ho trošku povzbudit kyslíkem… Tudíž nevím jak by to dopadlo kdybych chtěla rodit doma…
Holky, ale ty komplikace můžou být i v nemocnici a i tam děti umírají. Porodnice se nerovná zdravé živé dítě. Jenže to se zdravotníkům dost těžce přiznává.
Jasně, tvoje situace by byla doma problematická, tj. narození dítěte s vadou vyžadující okamžitou péči, o které se předtím nevědělo. Tomu se snažím maximálně předejít např. tím, že jsem šla na „nadstandardní“ kardio ultrazvuk. Ale celkově prostě ze studií vychází, že doma je to pro dítě stejně bezpečné, jako v porodnici, jen prostě ty komplikace jsou doma a v porodnici různé.
Haninac píše:ivuska.h píše:ja mam pro domporod kontraindikaciBrokianaa píše:
Ivusko: Mám takový dotaz - Jak se to dělá při domácím porodu s nástřihem a následně šitím? A jinak doktorku si voláš domů k mimču,nebo ho prohlídne jen PA a ty pak někdy jdeš za ní?Doma se nástřih nedělá, resp. technicky by se dal, kdyby snad bylo dítě v ohrožení a prostě nešlo ani za nic ven, ale v praxi se to nestává. V zahraničních statistikách týkajících se domácích porodů je nástřihů kolem 3 % (pro srovnání např. Apolinář v roce 2008 měl 81 % nástřihů). Případné poranění šije PA, obvykle bývá velmi malého rozsahu (opět statistika – bez poranění 54 %, poranění max. 2. stupně 43 %). PA má s sebou šití, lokální anestetika atd.
První kontrolu novorozence provádí PA, pokud je vše v pořádku, obvykle rodiče volají pediatra domů na druhý den, nebo třeba ještě ten den, záleží na denní době (např. Ondra se narodil v 8 večer, pediatr ho viděl druhý den odpoledne). Dále PA chodí každý den (kontroluje matku i dítě), dokud to je potřeba (obvykle 4 dny) a to samé pediatr. Ten potom taky zajistí „odběr z patičky“, pošle na sono kyčlí, Ondrovi prohlídl oční pozadí atd.
Zdroj, ze kterého pochází výše uvedená čísla – http://www.cmaj.ca/…377.abstract.
ale na pristi porod si chci zaplatit dulu. Nevis jestli existuje nejaka, ktera nejak spolupracuje s Bohunicema? (jsem tam vedena na hematologii, tak rodim tam, mozna Obilnak by mi dovolili)
Chtela bych rodit hlavne s ni tam, chtelo by to nekoho koho znaji, a nechaji me s ni porodit a nebudou se hadat mezi sebou
Myslíš dulu nebo porodní asistentku? Dula není zdravotník, poskytuje „jen“ psychickou podporu a radu, kdežto PA je oprávněna porod vést. Dul je tady v Brně hodně, PA už míň a vím jen o jedné, co může vést porod v porodnici (má s ní smlouvu), ale nejsou to tuším Bohunice, ale Milouši. Jinak může PA doprovázet, nemůže ale oficiálně porod vést. Pak je tu jedna PA, co doprovází do Vyškova, kde smlouvu má a tudíž porody oficiálně vede.
Brokianaa píše:Flyingfrog píše:To jo,to je jasné…Jen někdy jde opravdu o minuty a pokud je už dítě v nemocnici tak může dopadnout mnohem lépe… Viz.já - do porodu naprosto bez problémů,všechny testy v pořádku,prostě když bych odmyslela Edíkovu polohu KP,tak klidně mohu rodit doma…Ale pak? Eda putoval hned do inkubátoru, Apgara měl 6-8-10…ale museli ho trošku povzbudit kyslíkem… Tudíž nevím jak by to dopadlo kdybych chtěla rodit doma…
No tak polohu KP si rozhodně nemůžeš odmyslet pro porod doma a jak víš, že kdyby dítě bylo hlavou dolů, bude mít podobné potíže? edit: Plus teda nevím, jak je to s DS, co vše se předpokládá za potíže a jaké nastávají.
Hanino: No ono ale zase najít pediatra, co je ochotný vůbec komunikovat o očkování, není tak jednoduché. Nejsme z nijak obřího města a navíc kamarádka dojíždí.
Já dneska paní doktorce na poslední hexe řekla, že spalničky, zarděnky, spálu nechám očkovat nejdřív ve dvou letech, tak jsem musela podepsat, že jsem byla poučena o rizicích. ![]()
Příspěvek upraven 29.11.11 v 14:31
pomeranca píše:pěkný, že?
http://static1.asmira.com/…5227_460.jpg
Odkud to je??? Kristapána. ![]()
Flyingfrog píše:Brokianaa píše:Flyingfrog píše:To jo,to je jasné…Jen někdy jde opravdu o minuty a pokud je už dítě v nemocnici tak může dopadnout mnohem lépe… Viz.já - do porodu naprosto bez problémů,všechny testy v pořádku,prostě když bych odmyslela Edíkovu polohu KP,tak klidně mohu rodit doma…Ale pak? Eda putoval hned do inkubátoru, Apgara měl 6-8-10…ale museli ho trošku povzbudit kyslíkem… Tudíž nevím jak by to dopadlo kdybych chtěla rodit doma…
Holky, ale ty komplikace můžou být i v nemocnici a i tam děti umírají. Porodnice se nerovná zdravé živé dítě. Jenže to se zdravotníkům dost těžce přiznává.No tak polohu KP si rozhodně nemůžeš odmyslet pro porod doma a jak víš, že kdyby dítě bylo hlavou dolů, bude mít podobné potíže? edit: Plus teda nevím, jak je to s DS, co vše se předpokládá za potíže a jaké nastávají.
Hanino: No ono ale zase najít pediatra, co je ochotný vůbec komunikovat o očkování, není tak jednoduché. Nejsme z nijak obřího města a navíc kamarádka dojíždí.
Já dneska paní doktorce na poslední hexe řekla, že spalničky, zarděnky, spálu nechám očkovat nejdřív ve dvou letech, tak jsem musela podepsat, že jsem byla poučena o rizicích.
Příspěvek upraven 29.11.11 v 14:31
Poloha KP určitě doma ne, ale třeba Broki až do porodu nevěděla že má malej DS - takže kdyby byl hlavou dole, rodila by doma, protože neměla žádnou kontraindikaci, a až po porodu by museli jet asi rychlou do nemocnice. ![]()
Flyingfrog píše:pomeranca píše:Odkud to je??? Kristapána.pěkný, že?
http://static1.asmira.com/…5227_460.jpg
Z bazaru na koníkovi…
PetkaK píše:
Poloha KP určitě doma ne, ale třeba Broki až do porodu nevěděla že má malej DS - takže kdyby byl hlavou dole, rodila by doma, protože neměla žádnou kontraindikaci, a až po porodu by museli jet asi rychlou do nemocnice.
Broki, jestli se můžu zeptat, poznala bys na malém po porodu, že má DS? A on měl nějaké potíže?
Oni Ti v těhotenství nedělali vyšetření nebo to přehlédli?