Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Režim – se třema dětma a pracující matkou nutnost
Uspávací kolečko začíná kolem 8., o půl deváte jsou v posteli, auž to akceptovala i Jula, tak nějak sama od sebe, prostě o půl deváté tu začne být nezvyklé ticho a tak nudou usne
Vstávají teď kolem 7., kde jsou ty časy, kdy se budili v 9
Oběd ve 12, večeře v 6., Ondra chodí spát po obědě, nesmí spát víc jak hodinu, jinak nejde uspat večer. Středa + čtvrtek = Klárka jde do školky, mám přes den volněji.
Režim se samozřejmě průběžně přizpůsobuje přirozeným rytmům dětí, ale musím vědět zhruba, co kdy nastane, potřebuju mít večer chvíli klid na práci a tak celkově, kdyby mi tu pobíhali do 10, tak mě klepne pepka ![]()
@Mirii píše:
Peti ja mam stesti,mne spolu spiale nemaj to tak vsechny mamky
Klárka nespí po obědě od 2 let a Ondra už asi taky brzo přestane, dost často ječí při ukládání a pak když usne, nechce spát večer, takže už to asi nepotřebuje ![]()
@PetkaK píše:
@Mirii S tím souhlasím, my chceme malou vodit jednou týdně do školičky, která začíná v 8h, a je to pro nás trošku problém, protože je to na ní docela brzo. Jenže je to jen jednou týdně, takže hold jí budu jednou týdně budit v 7h, a uvidíme jestli si zvykne že se musí vstávat. (Ikdyž je to daleko, chceme to až od září).A se dvěma dětma já budu ráda, když budou spát po obědě oba alespoň hodinu spolu, jinak mi je to zase jedno.
Nechci být za proroka či vševěda, ale očekávej tuhý odpor. To byl pro Klárku největší problém při nástupu do školky, to vstvání v 7, v té době byla zvyklá vstávat v 9 a nešla ráno vzbudit, pak šíleně brečela a podepsalo se to na náladě při předávání do školky. Asi po měsíci si zvykla, začla v 7 vstávat pořád (super
) a je klid. A 1× týdně do školky je pro dítě problém v tom, že mu to právě vůbec nezapadne do režimu, za ten týden zas skoro zapomene, že školka vůbec existuje… A navíc v tomto věku… nevím, no.
@ivuska.h Já si myslím že to bude problém, ono se uvidí co s ní udělá mimino a vstávání s miminem a tak. Byla dvakrát už ve školičce a došli jsme tam o půl deváté, dřív jsme se nevyhrabali
. A vím, bohužel to tak funguje, když už se mi zdá že spí dlouho přes den po obědě tak nejde vzbudit a když už jí zvbudím tak je hodinu nervlá a otrávena. Takže to ranní buzení bude asi trošku boj. Ona se musí zvbudit prostě sama - když začneme s manželem dělat rámus, tak se vzbudí a je v pohodě, ale když bych jí šla budit já tak by byla nevrlá.
Navíc je to jak píšeš dlouhá doba ten týden, zapomene že se tam jít musí. No do září se uvidí jak na tom bude „náš (ne)režim“ ve dvou dětech, a ač nerada tak budu muset trošku nějaký zavést, myslím že i pro mě to bude něco co jen tak nepůjde. Já pracovat někde kde se chodí na pravidelnou pracovní dobu, tak se z toho brzo zblázním. Proto mi vyhovuje že režim nemáme, ony si ho ty děti ještě užijou ve škole dost.
A se dvěma dětma já budu ráda, když budou spát po obědě oba alespoň hodinu spolu, jinak mi je to zase jedno.
mám děti + - stejně od sebe a mně se to poštěstí zatím tak v půlce případů ![]()
a režim má akorát ten starší a + - si ho vytvořil sám - už na něm tak nějak poznám, kdy je třeba jít spát, tak využívám situace - když přetáhnem, tak usíná hůř, když si schrupne dýl po obědě, tak jde večer později - odmítám se s ním přetahovat
ráno vstává stejně - ať jde spát kdy chce, přispí si zásadně jen tehdy, když máme někam jít (jet)
jinak ho nebudím
Aha, takže vy říkáte „režim“ tomu, že dítě jde spát do osmi hodin, jak jde spát dýl, tak už to režim není, i kdyby chodilo denně na minutu přesně. Tak to jo, to jsme si jen nerozumněly ![]()
U nás se taky občas stalo, že bylo nutné dítě ráno dřív vzbudit. Nebo i odpoledne. A reagovala úplně v pohodě, prostě se vstalo a jelo se někam, maximálně snědla jenom půlku snídaně, co obvykle. Jako tuhle vlastnost po mně nemá, já jsem protivnáí i sama sobě, jak mě někdo vzbudí a je jedno, jestli je to ve čtyři ráno nebo v osm ![]()
Tohle je podle mne vrozené, někdo je skřivan, někdo sova. Kolegyně vedle z kanclu chodila do práce na šestou, vstávala stejně v týdnu i o víkendu. Já jak jsem nemusela, tak jsem si o víkendu ráda přispala (ne teda zas do jedný odpoledne, na to je expert brácha, ale do osmi v klidu). Stokrát radši budu ponocovat do dvou do rána než vstát ráno o půl hodiny dřív ![]()
@Brunifid píše:
Aha, takže vy říkáte „režim“ tomu, že dítě jde spát do osmi hodin, jak jde spát dýl, tak už to režim není, i kdyby chodilo denně na minutu přesně. Tak to jo, to jsme si jen nerozumněly
U nás se taky občas stalo, že bylo nutné dítě ráno dřív vzbudit. Nebo i odpoledne. A reagovala úplně v pohodě, prostě se vstalo a jelo se někam, maximálně snědla jenom půlku snídaně, co obvykle. Jako tuhle vlastnost po mně nemá, já jsem protivnáí i sama sobě, jak mě někdo vzbudí a je jedno, jestli je to ve čtyři ráno nebo v osm
Tohle je podle mne vrozené, někdo je skřivan, někdo sova. Kolegyně vedle z kanclu chodila do práce na šestou, vstávala stejně v týdnu i o víkendu. Já jak jsem nemusela, tak jsem si o víkendu ráda přispala (ne teda zas do jedný odpoledne, na to je expert brácha, ale do osmi v klidu). Stokrát radši budu ponocovat do dvou do rána než vstát ráno o půl hodiny dřív
Ne, to, že jde dítě spát později, je pořád režim, pokud se tak děje +/- pravidelně. Řeč je prostě o tom, že má dítě jakýsi řád dne, ví, kdy co čekat, má nějaké pevné body. A i já je potřebuju, jinak bych nevěděla, kde mi hlava stojí. Od porodu Julči jsem se ještě úplně nedokázala srovnat a dost mi to vadí, hlavně dopoledne mám rozbité věčným kojením, jsem pak zmatená a nevím, kam dřív skočit.
Holky, asi se probíralo 100×, ale perete občas plíny na 90°C? Kokrétně anavy kalhotovky a tots bots kapsovky? Mám nachystán sliz s perkarbošem a trochu octa a že bych to dala na těch 90°C, ale nějak nevím, přece jen mám v pračce tak 5tis, o které bych nerada přišla ![]()
@Mirii píše:
Bruni vzdyt po tobe nikdo nechce nic prekopavatja jen vysvetluji vyhodu rezimu pro me
Deniska chodivala spat driv v 7 taky, vstavala v 5-6tchyne porad mlela o tom ze kdyz bude chodit spat pozdeji,tak pozdeji vstane
a ono prd, je to porad stejne
Kdyz ji dam spat v 22 tak stejne vstane v 6
proto ja mam radeji brzo klid vecer a jsem rada za jeji spani nejpozdeji v 20
tak vojta ma nemlich to samy, at ho dam spat kdy ho dam, sesta to jisti - ted pri svetle. Takze v sedm koupal a alou na kute a ja mam vecer klid ![]()
@ivuska.h hm, nikde to nemůžu najít a třídit se mi to už nechce, takže to dám srabácky na 60°C…
Peťko: No já jezdím k manželově babičce (Stely prababička), moje příbuzná to není a mně bohatě těch 24 hodin s ní stačí. A Stela je tam rozhodně častěji než další pravnouče, které má 6km odtama. Tak nevím, co je lepší. Stela má pamatováka na lidi, takže i když ji vidí jednou měsíčně na 24h, tak jí to stačí.
Jí to vyhovuje, mně taky. Tak holt mám režimové dítě. Hlavně ten režim si udělala sama, začala vstávat v šílené hodiny a vyporozovala jsem, že unavená je dopoledne zhruba po 5-6h, odpoledne vydrží o něco víc.
rosslyn: Já se na 90 odvážila prát akorát čtverce. Ale sem tam. Už vlastně dlouho jedu jen na 60. Kupodivu je na nich nezbývají fleky teď, když dítě dávno není ne mléku.
sem si chtěla objednat tréningáče na patentky, a než se moje dítě rozhodlo, že bude hodné, tak byly fuč… no tak snad příště
tak aspoň fotka novorozeněte v jednovelikostních flísákách…