Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@pomeranca píše: Šimon si sám sedl na nočník a vyčural se. Akorát si zapomněl sundat slipy…
To mi připomnělo, že včera Amálka sedla na nočník takovým způsobe, že tam nechala nohu a klidně si ji počůrala. ![]()
@analoja píše:
no, já mám vyzkoušené pletené vlňáky zatím jen z přírodní šumavské vlny - ty jsou super a z té Ruby a Baby budu teprve zkoušet. Ale taky jsem četla, že to nevadí, tak tomu věřím
ono u té Baby je psané,že je to merino - a to je taky nějak upravené, tak jsem s tím počítala - zas je na omak jemnější, co vím, tak z toho hodně pletou nohavičky - citlivějších dětí, aby je to nekousalo.
Ono ale jen merino je prostě druh vlny, jemnější a snad nekousavé. Zatímco v té úpravě superwash je to nějak zbavené většiny lanolinu a tím je snad možné to prát v pračce bez rizika srážení… Proto mi to vadí, na webu psali jen merino, já to vzala že mám ty přecitlivělé děti, tak teď doufám, že ty moje klubka nejsou odlanolinované moc a bude to fungovat jako těm, kterým to už fungovalo…
@ivuska.h , tak až teď jsem našla příspěvek s info o Klárce, tak doufám, že jste se v klidné mysli dožili večera. A že ti už odpustila, že tě tak dlouho neviděla (její osinovité chování přičítám i tomu, že maminka nebyla, i když jí stálá pozornost tatínka určitě byla příjemná, to asi moc často nemá). Přeju klidnou noc a snad jí už bude jenom dobře ![]()
@Kdoule píše:
Ono ale jen merino je prostě druh vlny, jemnější a snad nekousavé. Zatímco v té úpravě superwash je to nějak zbavené většiny lanolinu a tím je snad možné to prát v pračce bez rizika srážení… Proto mi to vadí, na webu psali jen merino, já to vzala že mám ty přecitlivělé děti, tak teď doufám, že ty moje klubka nejsou odlanolinované moc a bude to fungovat jako těm, kterým to už fungovalo…
Já nevím kde se to s tím lanolinem vzalo, to je nesmysl. Ta úprava superwash spočívá v tom, že se chemickou cestou z vláken odstraní šupinky, které způsobují to plstnatění (= srážení) a tudíž se to pak nesráží. Zároveň je ale mnohem menší povrch vláken a doléhají blíž k sobě, takže ta vlna nemá tak dobré termoregulační vlastnosti a neudrží tolik lanolinu, takže u vlňáků to pak funguje spíš na principu flísáků, že jsou ty kalhotky nesmáčivé, ale zdaleka nemají takovou výdrž a odolnost vůči zápachu, jako ty z neupravené vlny.
@Kdoule píše:
@ivuska.h , tak až teď jsem našla příspěvek s info o Klárce, tak doufám, že jste se v klidné mysli dožili večera. A že ti už odpustila, že tě tak dlouho neviděla (její osinovité chování přičítám i tomu, že maminka nebyla, i když jí stálá pozornost tatínka určitě byla příjemná, to asi moc často nemá). Přeju klidnou noc a snad jí už bude jenom dobře
Právěže pozornost tatínka má, ona ho celkově preferuje, já jsem jen takový ten domácí servis
Protože tatínek dojde v 6 z práce a věnuje se jim nonstop až do 8, co jdou spát, kdežto já přes celý den musím taky něco udělat, takže si s nima nemůžu hrát, navíc je nutím uklízet, řeším jejich bitky atd. S tatínkem se jde do večerky koupit kinder vajco, jede se s ním na nákup, kde si zas něco vymrčí a tak dále. Tatínka se dovolává i přes den, když se jí děje nějaká křivda, např. když požaduju, aby s oblékla aspoň před obědem, když už to za celé dopoledne nezvládla ![]()
Jinak už pak byla dobrá, ze záchvatu se vyspala a pak už bylo jen klasické bitkaření s Ondrou.
Fly - jojo,pomohla…Zjistila jsem že ty kotníky má fakt o něco málo níž…Ale vypadá to,že dostane místo těch ortéz takové tvarované tvrdší vložky do bot,aby mu to dělalo jakoby klenbu a tudíž by se mohl i ten kotník trošku zvednout,nebo minimálně víc nebortit… No chudák malý,celý život bude chodit s jakýmasik hrůzama ![]()
@ivuska.h píše:
Já nevím kde se to s tím lanolinem vzalo, to je nesmysl. Ta úprava superwash spočívá v tom, že se chemickou cestou z vláken odstraní šupinky, které způsobují to plstnatění (= srážení) a tudíž se to pak nesráží. Zároveň je ale mnohem menší povrch vláken a doléhají blíž k sobě, takže ta vlna nemá tak dobré termoregulační vlastnosti a neudrží tolik lanolinu, takže u vlňáků to pak funguje spíš na principu flísáků, že jsou ty kalhotky nesmáčivé, ale zdaleka nemají takovou výdrž a odolnost vůči zápachu, jako ty z neupravené vlny.
Aha
, díky, to by mě nenapadlo, zvlášť když někde upozorňují, že i superwash úprava může plstnatět. U vlňáků je to spíš výhoda, takže jsem doufala, že přece jen trochu zplstnatí a nějaký lanolin pojme. Jestli budou mímu tentokrát vyhovovat vlňáky z téhle nechtěně koupené, dokoupím a dopletu ze zlatíčkové, dopředu jsem to zavrhla. Flísová funkce bude u ležáčka zezačátku stačit, na to otestování kůžičky ![]()
@ivuska.h píše:
Právěže pozornost tatínka má, ona ho celkově preferuje, já jsem jen takový ten domácí servisProtože tatínek dojde v 6 z práce a věnuje se jim nonstop až do 8, co jdou spát, kdežto já přes celý den musím taky něco udělat, takže si s nima nemůžu hrát, navíc je nutím uklízet, řeším jejich bitky atd. S tatínkem se jde do večerky koupit kinder vajco, jede se s ním na nákup, kde si zas něco vymrčí a tak dále. Tatínka se dovolává i přes den, když se jí děje nějaká křivda, např. když požaduju, aby s oblékla aspoň před obědem, když už to za celé dopoledne nezvládla
Jinak už pak byla dobrá, ze záchvatu se vyspala a pak už bylo jen klasické bitkaření s Ondrou.
Má toho dost za sebou, není divu, že nebyla zrovna příjemná. Jinak s tatínkem, máš to dobrý
, začínám chápat, že holčičky mají k tatínkům opravdu jinaký vztah… kluci na mně viseli, i když tatínek samozřejmě díky kratší přítomnosti doma a možnosti s nima jen blbnout hit byl, ale přednost prostě dávali mně, vymrčet si věci snažili na mně a tak… Přeju zase co nejsnadnější vplutí do obvyklého rytmu
a samé zdravíčko.
Holky prosím poraďte mi. Čekám až mě dojdou ve čtvrtek vlňáčky, zatím mám zkušenosti jen s PULkama. Potřebují vlňáčky nějaké prvotní ošetření (vyprat, nebo hned naimpregnovat)? Díky
@Hellísek píše:
Holky prosím poraďte mi. Čekám až mě dojdou ve čtvrtek vlňáčky, zatím mám zkušenosti jen s PULkama. Potřebují vlňáčky nějaké prvotní ošetření (vyprat, nebo hned naimpregnovat)? Díky
Prát je nemusíš, pokud jsou nové, ony se vlňáčky v podstatě perou velice málo, jen v případě, že se zašpiní, třeba pokadí. Lanolin to určitě bude chtít. Počítej s tím, že pokud jsou nové, budou potřebovat několikeré lanolinování, než z nich budou pořádné držáky. Nemusíš to samozřejmě dělat naráz, prostě to jednou nalanolinuješ, necháš uschnout, používáš a až Ti začnou provlhat, uděláš lanolinovou kúru znovu. Takže já ji u nových dělala třeba po třech týdnech znovu a u používaných klidně až po 2-3 měsících. Počítej s tím, že vlňáky schnou hoooodně dlouho (tak dva dny)
ivuško: A kdy tohle začalo, jakože Klárka takhle preferuje tatínka? Totiž ta moje je pořád silný mamánek. Tatínek sice jooo, ale když má na výběr, jde za mnou a to i přes to, že taky přes den uklízím, vařím a podobně. ![]()
Broki: A nedělají třeba ty vložky do bot už nějaké pořádné? Asi lepší ty vložky do bot než aby nemohl chodit nebo chodil s velikými bolestmi.
@Flyingfrog píše:
ivuško: A kdy tohle začalo, jakože Klárka takhle preferuje tatínka? Totiž ta moje je pořád silný mamánek. Tatínek sice jooo, ale když má na výběr, jde za mnou a to i přes to, že taky přes den uklízím, vařím a podobně.Broki: A nedělají třeba ty vložky do bot už nějaké pořádné? Asi lepší ty vložky do bot než aby nemohl chodit nebo chodil s velikými bolestmi.
Začlo to v době, kdy se narodil Ondra a tudíž v noci začal ke Klárce vstávat manžel a i přes den si ji bral na starosti, když jsem kojila a tak. Nebo jsem prostě jen krkavčí matka
![]()
@ivuska.h píše:
Začlo to v době, kdy se narodil Ondra a tudíž v noci začal ke Klárce vstávat manžel a i přes den si ji bral na starosti, když jsem kojila a tak. Nebo jsem prostě jen krkavčí matka![]()
Vida, třeba to u nás taky začne narozením mimina.
Ale teda je fakt, že ona už celou noc spí. Už je to celkem dlouho, co jsem k ní nevstávala.
A jestli ty jsi krkavčí matka, tak to nevím, jak nazvat mě.
![]()