Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
188
1.8.10 21:25
PetaP píše:Tuhle mi někdo říkal, že látkovat je stejně zbytečné, že se tím neušetří – spotřeba vody a prášku a elektrika za žehlení.. Je to opravdu tak? Mě to pořád přijde jako velký rozdíl, když vidím, kolik ty jednorázovky stojí, jasně, je to bez práce.. A taky mi někdo říkal, že látkovací mimča jsou více opruzené a já si právě myslela, že je to naopak..
A ještě, v čem (a nakolik) ty plenky perete – v normálním prášku nebo pro prášku pro mimča? To je zas otázek – omlouvám se a děkuju :oops:

Jestli se ušetří nebo ne záleží na tom, jaké plínky kupuješ (můžeš mít třeba i jednu plenku za 600 Kč).
Celou plenkovou výbavu můžeš mít za 3.000 Kč nebo taky za 15.000 Kč :wink:
Když jsem kupovala pro první dítko jednorázovky, utratila jsem 1.000 - 2.000 Kč/měsíčně - celkem 2,5 roku. To je celkem min. 30 tis.

Látkovky peru obden - někde jsem vyčetla (nepočítala :oops: ), že při praní obden jsou náklady na vodu, energii a prášek asi 2 tis. Kč/ročně (já peru občas i ve slizu, nebo mýdlových ořeších, takže náklady mám menší - až přijde roční vyúčtování energií, jsem zvědavá na rozdíly ve spotřebě studené vody).
Náklady na žehlení nejsou - nic nežehlím :wink:

Někdo do propočtů zahrnuje cenu za práci s praním prádla (pere pračka, takže spíš s věšením a uklízením do komody - tj. celkem asi 15 minut).
Pak by se ale musely na druhou stranu k jednorázovkám započítat náklady na čas strávený vyhledáváním akcí, kde jsou plenky nejlevnější, na cestu a čas strávený v marketu nakupováním, vynášením koše, náklady na častější svoz odpadu atd.

Takže i kdybys měla plenkovou výbavu třeba za 10 tis., pořád je to levnější. Navíc můžeš pak plenky použít na další dítko anebo prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
1.8.10 21:32
Luciusek píše:
PetaP píše:Tuhle mi někdo říkal, že látkovat je stejně zbytečné, že se tím neušetří – spotřeba vody a prášku a elektrika za žehlení.. Je to opravdu tak? Mě to pořád přijde jako velký rozdíl, když vidím, kolik ty jednorázovky stojí, jasně, je to bez práce.. A taky mi někdo říkal, že látkovací mimča jsou více opruzené a já si právě myslela, že je to naopak..
A ještě, v čem (a nakolik) ty plenky perete – v normálním prášku nebo pro prášku pro mimča? To je zas otázek – omlouvám se a děkuju :oops:

Jestli se ušetří nebo ne záleží na tom, jaké plínky kupuješ (můžeš mít třeba i jednu plenku za 600 Kč).
Celou plenkovou výbavu můžeš mít za 3.000 Kč nebo taky za 15.000 Kč :wink:
Když jsem kupovala pro první dítko jednorázovky, utratila jsem 1.000 - 2.000 Kč/měsíčně - celkem 2,5 roku. To je celkem min. 30 tis.

Látkovky peru obden - někde jsem vyčetla (nepočítala :oops: ), že při praní obden jsou náklady na vodu, energii a prášek asi 2 tis. Kč/ročně (já peru občas i ve slizu, nebo mýdlových ořeších, takže náklady mám menší - až přijde roční vyúčtování energií, jsem zvědavá na rozdíly ve spotřebě studené vody).
Náklady na žehlení nejsou - nic nežehlím :wink:

Někdo do propočtů zahrnuje cenu za práci s praním prádla (pere pračka, takže spíš s věšením a uklízením do komody - tj. celkem asi 15 minut).
Pak by se ale musely na druhou stranu k jednorázovkám započítat náklady na čas strávený vyhledáváním akcí, kde jsou plenky nejlevnější, na cestu a čas strávený v marketu nakupováním, vynášením koše, náklady na častější svoz odpadu atd.

Takže i kdybys měla plenkovou výbavu třeba za 10 tis., pořád je to levnější. Navíc můžeš pak plenky použít na další dítko anebo prodat.

Já mám zatím 20 plen za 600,– :mrgreen: A v čem perete teda - dětský nebo normální prášek? :oops: Jinak moc díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
1.8.10 21:34

Ještě odpověď na druhý dotaz: v čem prát:

1. ve slizu - návod je na netu, je to velice levné (ne tolik účinné jako prášek), ale pokud máš na plenkách flees (ten má většina kapsovek a některé AIO), tak se nedoporučuje (snižuje savost)
  1. v mýdlových ořeších - to je také velice levné, účinné asi jako sliz, přidává se perkarbonát sodný (sůl)
  1. v jakémkoliv dětském pracím prostředku (lovela, batole, atd.) - je sice nejúčinnější, ale oproti obsahuje „chemii“

Ještě potřebuješ žlučové mýdlo (kostka v DM je za 13 Kč) - pokaděnou plenku přemáchnu a potřu.

Jestli jsem na něco zapomněla, tak mě doplňte :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
1.8.10 21:42

Bych řekla že opruzená jsou víc u těch co to dítě v tom mokrým nechají. Vyzkoušeno minulý týden na manželovi. Tedy samozřejmě na malém, ale měl dva dny za úkol přebalovat on a přebaloval ne podle načurání, ale podle toho jestli už to proteklo ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51750
1.8.10 21:45
Hanule píše:
Bych řekla že opruzená jsou víc u těch co to dítě v tom mokrým nechají. Vyzkoušeno minulý týden na manželovi. Tedy samozřejmě na malém, ale měl dva dny za úkol přebalovat on a přebaloval ne podle načurání, ale podle toho jestli už to proteklo ven.

Hmm ti nevím, my s tím problém nemáme i když náhodou zůstane Eliška delší dobu v počůrané plíně. :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.8.10 21:58

Naklady, pokud si na to neporidis susicku, tak myslim, ze u jednoho je clovek nastejno s jednorazem, vyrazne uspory prichazeji az s dalsim latkovanym ditetem.

Myslim, ze vyrazneji usetrit by se dalo na prvnim jen v pripade, ze by se ditko balilo jen do ctvercu, svrchnaky by si sikovna maminka upletla a usila (uz se k nam dovazeji i ty spravne materialy). Myslim, ze do 3m a od cca 9m se da latkovat v bavlne, ale v tom mezidobi, kdy dite prijima jako hlavni prijem potravy tekutou stravu, tak by takove usetreni bylo za trest, pokud by clovek neprebaloval kazdych 30min, co se da, ale ne vzdy je to realizovatelne.

U sousedu to nekdo tusim pocital a byl na to i denicek.

Peru v ulrichu, na skvrny mam zlucove mydlo na kadence a imse vimse mydlo na rostlinne skvrny a pere to krasne a hlavne to neni parfemovane, coz mi silne vyhovuje, byla tu diskuze na tema, ze pani pere v prasku a dava avivaz a to jsem se malem osypala za to dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
1.8.10 22:00

My s tím taky problém nemáme, protože malá se ozve jakmile má mokro :wink:
Ale v noci jí to nevadí - je v jedné plíně třeba 10 - 12 hodin.
Zato když se pokadí, tak si v tom lebedí - když na to nepřijdu, je rudo :roll: Ale to by bylo v jednorázovkách úplně stejný - stolice se ani do jednorázovek nevsákne :wink: Řekla bych, že první dcera měla v jednorázovkách mnohem větší problémy - byli jsme s opruzeninou i u Dr. A to jsem měnila často - až 12× denně.
Takže z mojí zkušenosti bych řekla, že v jednorázovkách je náchylnost k opruzeninám větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.8.10 22:05

Ano, ho.no na zadku, to je to prave orechove, hlavne se drzet od vsech pritomnych co nejdal, aby to nahodou nekdo nenasel a nepripravil ho o tuto lahudku :zed: :cert:

Ja to vidim tak, ze jednorazovku bych nemenila tak casto. Zkratka by mi prislo, ze za ty prachy ji poradne nenasaklou nevyuzil :oops: Zacala jsem poradne latkovat az ze skudlivosti, protoze ve 4m zacal kadit 6× denne, predtim jednou za sest dnu, kadil zasadne do ciste jednorazovky a me bylo lito, ze ji vyuziju temer nevyuzitou. U latky mi nevadilo, ze cistou plinu okamzite pokadi, protoze se to vypere

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
1.8.10 22:05
čičinka píše: …ze pani pere v prasku a dava avivaz a to jsem se malem osypala za to dite.

moje řeč, mně ty sajrajty děsně smrdí.
Nic proti, ale úplně mě to štípe do nosu.
Dokonce i David uznal, že je to hrůza.
Máme tady společný sušák ještě se dvěma nájemníky a někdy mám strach, že z toho smradu (prášek + aviváž jednoho pána) sletím ze schodů (sušák máme v mezipatře) :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
1.8.10 22:07

zdravím holky

čičinko - a co doporučuješ mezi 3-6měsíci? :think:

katy - myslíš tenhle perlan? perlan

a opička je luxusní :pankac:

já zatím peru v prášku, ale příští týden se konečně chystám pro ulricha, musím v něm vyprat nenápadně :mrgreen: a když to bude OK, tak ho manžel určitě vezme na milost :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
1.8.10 22:12

Ahoj,

tak u mně látkování není ani tako šetření, jako o neprodukování zbytečného odpadu. Když jsem začala látkovat tak, jsem měla v plenkách obě děti a dvakrát denně vynášela koš plný plenek. :zed:

Finance: Jednorázovky pro Tobíka cca za 3 roky (doteď má plenu na noc) vyšly cca na 30000,– Kč.
Látková výbava mně stála cca 13000,– Kč. Ale jde to i levněji. :mrgreen: Mně se ty plenky líbí, tak si je koupím, i když bych je nutně nepotřebovala.

Spotřeba energií: co jsem začala látkovat , tak nepatrně stoupla spotřeba vody a elektřiny. Ale peru každý den, mám cca 7-8 praček týdně. Střídám prášek a mýdlový sliz.

Tip na šetření vody: Tobík se hozně rád koupe a miluje přelévání vody. Takže při koupání vodu z vany postupně přeleje do kýble. Tím pak splachujeme záchod nebo přemáchnu plenky. Dřív vyléval vodu z vany, takto to má aspoň užitek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
1.8.10 22:16

Holky,

prosím o radu. Tobík má stále na noc jednorázovku. KDyž jí má, tak je plenka ráno suchá. Jakmile zkusíme bez plenky, tak má mokrou postel. :nevim:
Tak jsme se ho dnes snažila přesvědčit na látkovku. Ale nechce :cert: Nemáte nějaký tip?
Dost mně nebaví ráno vyhazovat suchou plenku do koše. Ale on si prostě umínil, že jeho plenky jsou bílé a látkovky (barevné) jsou Apolenky. A nemůžu ho přesvědčit. Uplácení nepomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22590
1.8.10 22:18

Katy - tak tuhle s opickama mam uz od ctvrtka na ceste sem k nam na Jersey :-),pak jsem objednala jeste jednu ruzovou s nejakyma ovalama a jednu vlnackovou,tak jsem na ni zvedava. Jsem konecne zacala plenky fotit - a tak uz snad brzo udelam gaelerii :-).
Dnes jsem dala podruhe male na zkousku BB(vcelu) na noc s vlnakama las vegas( porad bez gumicky v pase :zed: ),ale prisla jsem na to,ze fialove jsou takove volnejsi a ty vinove cervene lepe drzi tvar (proste jinej svetr :-D )
Jinak teda skoro nepouzivam kapsovky apod. a hlavne jedu pliny+vlnaky a sem tam na chvilku disanu s bambus.ctvercem. Ale myslim,ze disany vic vyuziju na prte nez ted na denisku. Nejak se nechce nechat do nich vazat a kdyz uz uvazu,tak to ma jak hajdalak :-D

a kde je ta Baba??? At nam to vsem objasni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51750
1.8.10 22:19

Borisko prostě perlan, asi to bude on, já ho kupuji ve zdravotnických potřebách, mají ho tam v nastříhaných archách, asi metr na půl metru, teď jsem koupila 10 archů a stálo mě to tuším 70kč, celou tu velkou roli bych nebrala, to by jsme měli tak na 5 let. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
1.8.10 22:23

Já vůbec nevím co to ten Ulrich je.. Musím se po tom podívat - děkuju vám za odpovědi - ještě, na kolik ty pleny perete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure