Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hlave nestresuj! Moc dobre vim, jak se citis. Odjela jsem z ciziny ve 31. tydnu tehotenstvi s batoletem, manzel zustal tam. Prijel nekolik dni pred terminem, mel presne 2 tydny a co si myslis, prenasela jsem. Kdyz se nic moc k porodu nechystalo, tak kupoval novou letenku na o par dni pozdeji, protoze delsi dovolenou si vzit nemohl(ta zpatecni se nedala zmenit), porod mi vyvolavali a on odletal odpoledne v den, kdy si me privezl domu z nemocnice, 3.den po porodu a pak jsme ho videli az za skoro 3 a pul mesice. Ta cizina byla Japonsko, takze s tou letenkou se nam porod poradne prodrazil a nejake volani do Japonska a nasedani na letadlo by bylo zcela bezpredmetne, leda, ze bych mela sakra dlouhy porod. Posledni tydny tehotenstvi jsem byla vynervovana, ubrecena, nastvana a nevim, jak to vsechno jeste popsat. Ale asi vic nez toho, ze budu rodit bez manzela jsem se bala toho, ze budu rodit zase cisarem (prvni se narodila prave cisarem a ja uz znovu nechtela ani za nic).
Tak co ti rict - rikas, ze do porodu mas jeste daleko… no tak ted na to nemysli, uzivej si briska a klid, nejak to dopadne. Porod zvladnes, kdyz se nebudes bat, i sama, ono…nikdy tam sama nebudes. Muj muz, i kdyz nakonec byl jen hodinu od porodnice, stejne dorazil az na posledni dve hodky, takze jsem si vetsinu prohekala sama se sebou ![]()
Taky jsem nemela rada, kdyz jsem nemohla veci dopredu naplanovat a nevedela jsem, co jak bude… ale uz jsem si zvykla a neresim, jinak bych se zblaznila…nechavam to osudu a ono to proste nejak bude. Nektere veci proste ja ovlivnit nemuzu, takze si nad nimi treba zanadavam nebo nekdy i pobrecim, ale pak to hodim za hlavu. Ted to stejne nevymyslis, tak si nech stresovani az na dobu, kdy ti zacnou kontrakce
Zitra treba bude veseleji, nalady v tehotenstvi se meni a vsechny problemy ve stavu rostouciho bricha vypadaji dvakrat tak velike.
Proc se treba neda naplanovat, aby byl teda dva tydny pracovne doma plus dva tydny dovolene… to se snad uz do mesice s porodem trefite.
A muzu ti rict, ze ja bych cisar za pritomnost manzela u porodu teda nevymenila. ![]()
Preju ti, at si mimco vybere k porodu ten spravny den!
Anonymní-a nebylo by vhodné promluvit s lékařem v jaké jste situaci s tím,že pokud budeš v termínu a porod zatím nikde,že by si nastoupila na vyvolání porodu?Myslím,že císař by byl škoda,jen tak řezat břicho.
nebrec,zbytecne se netrap. jestli mimco prijde driv tak se bude drat tak rychle na svet,ze ani nezaregistrujes,ze tam manzel neni. jestli budes prenaset,tak si tvuj manzel treba bude moci vzit volno.nestresuj se ted zbytecne starostma,na ktery mas jeste cas. a ten cisar taky neni moc dobry napad,hlavne se po nem zotavujes rozhodne dyl nez po normalnim porodu. ja te uklidnim mym pribehem,ja mela TP 14.12. a manzel me priletel prekvapit do CR 23.11. a ja mela asi takovou velkou radost ze ho vidim (a mimi taky),ze jsem druhy den porodila a trvalo to cele 4hodiny. ja musim rict,ze jsem se na porod tesila,prave proto,abych mohla byt zpatky s manzelem (byla jsem v CR kvuli tehu a porodu),ze jsem asi i mimi naladila a pak to bylo krasny. preci se nechces ochudit o ten zazitek cisarem. a urcite vsechno dobre zvladnes a vyjde to i tak,ze bude u tebe tvuj manzel.uz zadne slzy! ![]()
Ty jo, nestresuj se zbytečně! To neprospívá ani tobě ani miminku. Až začneš rodit, tak ti všechno ostatní stejně přijde malicherné a budeš se soustředit jen na mímo. A kdyby to bylo fakt nutný, tak bych taky doporučila radši vyvolání, než císaře. Vždyť je to operace jako každá jiná, obrovský zásah do těla…
Takže klííd a hodně štěstí!! ![]()
Neblázni a nestresuj, to ti škodí. Spousta ženských rodí bez chlapa a zvládnou to taky a výborně. Mysli spíš na miminko, aby mělo hezký vstup na svět, což dle mého názoru CS na přání bez zdravotního důvodu zrovna není. Pokud nechceš být u porodu sama, domluv si jako náhradníka někoho z rodiny nebo kamarádku.
Já měla u porodu ségru a nemůžu si vynachválit. Dodneška jí nemůžu dost poděkovat, jak moc mi pomohla. A jsem přesvědčená, že chlap by to takhle nezvládl…
Byla jsem v podobné situaci, první dítě TP 17.6, manžel 28.6. odjížděl na misi. Samo, že jsem přenášela, vyzkoušela jsem fakt VŠECHNO, abych porodila a bez úspěchu. Byla jsem z toho úplně na nervy. Přesně jak píšeš, za nic jsem nechtěla rodit sama.
Nakonec jsem se v porodnici na 20.6. domluvila na vyvolání, primář to povolil. Nicméně, když se na to dívám zpětně, tak znova bych to neudělala a raději bych si domluvila jiný doprovod a dala mimču čas. Nechtěla jsem, aby o to manžel přišel, ale on sám říkal, že si tam připadal zbytečný a ke druhému porodu se taky zrovna nehrnul. A k dceři má úžasný vztah.
Chápu, že nechceš být sama, ale přítomnost tatínka není až tak klíčová - zvlášťě, když pak nebude pryč dlouhodobě (myslím třeba déla, jak půl roku).
Domluv se s kamarádkou, sestou, nebo dulou, aby ti byly k dispozici, třeba jen jako záložní řešení, aspoň pak nebudeš tak ve stresu.
Anonymní, já jsem si taky tak strašně moc přála, abych měla přítele u porodu.
Když nastal den D, tak mě tam odvezl, ale poslali ho zase domů s tím, že porod bude až za dlouho a že ho zavolají, až to bude nutné.
No, samozřejmě, že to nestihl, ale já jsem ke svému překvapení byla i docela ráda, že tam nakonec nebyl.
Abych řekla pravdu, měla jsem jiné starosti, než myslet na to, že tam není ![]()
Možná to pro někoho bude znít divně, ale asi by mi tam připadal zbytečný ![]()
Nenervuj se, v dnešní době s tebou k porodu může kdokoliv. ![]()
Ta dula je fajn nápad, zkus o ní popřemýšlet.
Co se „císaře na přání“ týče, to bych být tebou ještě zvážila.
Pokud vše probíhá, jak má, tak mi přijde takovýto zákrok zbytečný.
Už to tu padlo, já byh se taky skusila domluvit na vyvolání porodu s lékařem.
Já měla jeden porod vyvolávanej, protože měli v porodnici malovat, tak proč by to nešlo kvůli tomu, aby mohl být taťka u porodu.
Na císaře zapomeň, pokud k němu nejsou nebo nebudou zdravotní důvody.
Přiznám se, že tohle stresování se z něčeho, s čím nic nenadělám, nechápu..Kamarádka se už od prvního trimestru stresuje jak blázen z porodu, přestože s tím stejnak nic nenadělá, mimi musí ven..
Ted si představ, že vše vyjde jak má, ty porodíš v době manželova volna a on bude u porodu a ty si tím pádem probrečela těhu zbytečně ??? Řešila jsem podobný problém s otcem u porodu.Tak nějak pokud neporodím co neblíž kolem termínu porodu, nebude tam moct být se mnou.Byla jsem z toho špatná nakonec jen jeden den,páč mi bylo jasné, že s tím nic nezmůžu.Přečetla jsem si, že k vyvolání porodu můžou vést i závažné důvody ze strany matky - pokud budu přenášet a nenastane ještě čas pro vyvolání, zkusím o to požádat, páč otec u porodu je pro mě po psychické stránce závažný důvod ( a je jich víc).
Ale do císaře bych teda nešla.Je pro mě hodně důležité být mímovi po porodu hned k dispozici, což u císaře taky nemusí být..
Mimochodem http://www.novinky.cz/…irozeny.html
Takže klid, brečet je zbytečné, neovlivníš to ![]()
Tak přemýšlím.. Zajímal by mne důvod, proč trváš na té manželově přítomnosti. Chápu, většina žen chce tatínka u porodu, ale tady cítím skoro až to, že bez něj to vlatsně nezvládneš. Tak jelikož máš ještě dost času, zkusila bych se asi věnovat tomuto. Protože ty jsi budoucí maminka, ty nosíš vaše miminko, ty jsi ta, která to může krásně zvládnout a být spokojená s tím průběhem porodu. A to vše půjde, když budeš vyrovnaná, připravená, budeš si věřit, že to TY zvládneš. Dula mi přijde jako naprosto nejlepší řešení, i kdyby záložní. Nebo ji můžeš využít už teď v těhotenství. Určitě by ti pomohla. No a ještě taková věc, že miminka často čekají na dobu, kdy je to „vhodné“. Samozřejmě ne vždycky, ale často vycítí, že maminka je uvolněná a v pohodě, pak porod může přijít:). Uvidíš, každopádně bych taky promyslela, proč tam toho manžela vlastně chceš, co očekáváš. Abys nebyla zklamaná. Držím ti palce! Kdybys měla zájem najít nějakou tu dulu, doporučuju juknout tady: www.mojedula.cz nebo pak je ještě asociace CAD .
Oficiálně sekci na přání udělat nelze, realita asi bude trošku jinde…
Protože jsi prvorodička, manžel to pravděpodobně stihne, leda bys měla hodně rychlý porod (což je ale jistě vítaná varianta
).
Moc nerozumím, proč bys chtěla vyměnit přítomnost manžela u porodu za schopnost být s miminkem po porodu. Ono to po sekci není jen tak. Nehledě na to, že je to prostě operace a hlavně Tě limituje pro příště, ovlivnila bys tím další porod(y).
Tomu, že jsi ve stresu, rozumím, sama těžce nesu, když se něco nedá naplánovat, nesnáším překvapení.
Přeju pohodový porod.
Jak uz bylo napsano u nas se cisar na prani nedela. Na vyvolani porodu se sice muzes zeptat, ale jestli nebudes k porodu pripravena tak ti vyvolani stejne nepomuze.
Zkus si domluvit nekoho jineho k porodu. Jako zalohu, kdyby to manzel nestihl. Hlavne se snaz uklidnit, neni potreba dopredu stresovat, treba vam termin vyjde.
Milé maminky, chtěla bych se zeptat na pár věcí.
jsem prvorodička zatím mám do porodu ještě nějaký čas…ale trápí mě a nemůžu spát protože se bojím, že nestihne manžel být u porodu. neumím si představit že bych rodila sama, že bych tam musela dojet a vše to tam zvládnout uplně sama. nikoho jiného než manžela bych u porodu nechtěla. Manžel pracuje 2 týdny v cizině a dva týdny je doma, dá se naplanovat aby byl v těch dvou týdnech kdy mám termín doma, ale nikde není psáno, že porodím v termínu. pokud nebude doma a zavolám mu tak rychle dojede na letiště a koupí si první let do prahy a z letiště pofičí taxíkem rovnou do porodnice, ale to taky nebude hned.Jsem z toho celkem vynervovaná už teď. Nemůžu spát a bojím se že nebudu mít manžela u sebe v takto důležitém okamžiku. Zvažuju (PROSÍM NEODSUĎTE MĚ) zda je nějaká možnost jako „císař na přání“ s tím že by jsme si to zaplatili, někde jsem četla že je to možno ale nevím jak je to běžné.
Dál si neumím představit že budu sama doma budu si myslet že už to na mě přišlo zavolám manželovi ať sedne do letadla a přiletí a po chvíli zjistím že to není porod… bulím tady jak želva a nemůžu spát, chci manžela u porodu a mám hrůzu že by tam nebyl
NEumím si představit jak to celé bude a strašně mě to stresuje.