Neroďte doma - Reflex.

106
17.7.10 09:30

Neroďte doma - Reflex.

V Reflexu vyšel článek „Neroďte doma“
Zatím je v papírové verzi a na webu uzamčen pro předplatitele, zadarmo bude snad za týden - nemůžu překopírovat, to by bylo porušování autorských práv.
Napsal ho JXD, což je zhulenej magor a (podobně jako některé maminky na internetu) má ve všem hned jasno a jeho názory jsou 100% pro nebo 100% proti. Před časem vyšel jeho rozhovor s Konigsmarkovou a ačkoliv jsem souhlasila s jeho argumentací, choval se jako hovado.

Nicméně nyní uvádí, že vyšla velká mezinárodní studie, ze které jasně plyne, že domácí porody škodí dětem. Že lépe vychází porody doma jen v zemích, kde je velká perinatální úmrtnost, což se nás netýká.

uvádí zdroj: American Journal of obsteric and gynecology. Výzkum prý porovnal 342056 plánovaných domácích porodů a 207551 plánovaných nemocničních. prý je riziko pro novorozence při porodu doma výrazně zvýšené. čísla neuvádí.

napsal i, že u nás se zavádí novela, podle níž může jít matka sedět, pokud plánovaně porodí doma a dítěti se během porodu něco stane.

Samozřejmě by to chtělo dohledat si tu studii a podrobit jí kritickému rozboru, časopis je to sice na úrovni, ale i takový může opublikovat studie, ze kterých nic zásadního neplyne, nebo se jedná o zajímavé téma k diskusi. Přinejmenším by chtělo přečíst si, k jakému závěru došli sami autoři (ono slovo významné ze statistického hledika může taky znamenat naprosto bezvýznamné v praxi)

Dále uvádí názory lékařů. Zaujalo mě prohlášení, že pokud by šlo o čistě lékařské hledisko, rodilo by se 95% dětí císařem. Že to je výrazně bezpečnější pro matku i dítě a to i než plánovaný nekomplikovaný vaginální porod v porodnici. To ovšem můj manžel správně oglosoval, že se to týká jen žen, které chtějí mít 2, maximálně 3 děti.

Předpokládám, že článek vyvolá u zarputilých domarodek infarktové stavy, ale pro někoho, kdo zvažuje obě možnosti a snaží se rozhodnout se rozumem s maximálním ohledem na dítě, to třeba přinese další podnět k zamyšlení.

JXD je výrazně zaujatý, pravda pravděpodobně bude někde mezi. Možná ale nebude úplně v prostřed, ale více přikloněná k některé straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
IMI
2766
17.7.10 09:57

Ja bych teda doma rozhodne nerodila, teda planovane. Je fakt, ze ja nerodila v Cechach. jenom by me zajimalo, jak v pripade toho zakona budou rozlisovat, co bylo planovany a co ne. navic si rozhodne nemyslim, ze cisar je bezpecnejsi, rozhodne ne pro matku a pro dite to nebude taky to pravy orechovy, i kdyz normalni porod je pro nej taky pekna fuska. JXD je sice zhulenej mogor, ale nazory na nektere veci se mi libej, bohuzel on sam je docela extremni a jako clovek, vzhledove a vystupovanim je mi hodne nesympatickej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
17.7.10 10:05

Jo jo, dřív jsem četla reflex kažný den, i diskutovala, ale nyní nemám čas.
Vím jen, že Jirka mě také nasíral, ale téměř vždy pobavil a navíc jsem s ním i na 99% také souhlasila..
Já jsem na straně - porody doma ne.. Samozřejmě nikomu to neberu, ale subjektivně mě ještě naprosto žádný argument „pro“ nepřesvědčil..

ps. článek se snad přečtu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
17.7.10 10:12

No, mně docela vadí, že se v takovýchto tématech šťourají chlapi, kteří někdy ani neví, jaké orgány žena má a jak fungují…Dle mého názoru by měly být pouze gynekoložky a porodnice :think: .
Ten posun v porodnicích krapet je, ale nějaké závratné to není.To je na uvážení každé z nás, kde porodí.Pokud vím, má to být místo bezpečné pro ženu i dítě, žádný zákon neuvádí příkaz rodit v porodnici.Dítě dokud je uvnitř matky, tak právně nemá žádná práva, je to součást ženy. A kyž je venku, tak odpovědnost má rodič.
Já osobně toužím po porodním domě. Bohužel jsem občanka ČR a nemám nárok :pocitac: .
Ach jO, být tak němka nebo holanďanka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
17.7.10 10:13

chtělo by to asi celý ten článek toto může být vytržené z kontextu.Taky nejsem zastánce porodu doma. To že by 95 % porodů z hlediska lékařského bylo císařem, je celkem logický, pro doktory je to asi rychlejší a bezpečnější pozvat si maminu v ten a ten den, udělat šmik vyndat dítě a je to. Otázka je jaké by to bylo pro rodičky, přijde mi to trošku proti přírodě.

Myslím, že porod doma je určitě přirozenější, možná i příjemnější pro rodičku ale vzhledem k možným komplikacím který je spousta a které mohou nastat téměř kdykoliv souhlasím, že je bezpečnější rodit v porodnici. Ale opravdu asi jen bezpečnější.

Mě se třeba moc líbil deníček o porodu v porodním domě u čápa. Takhle nějak to musí být super prožít porod ale ne vždy to jde takhle hladce. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
17.7.10 10:46
Lizbeth píše:
Vím jen, že Jirka mě také nasíral, ale téměř vždy pobavil a navíc jsem s ním i na 99% také souhlasila..
Já jsem na straně - porody doma ne.. Samozřejmě nikomu to neberu, ale subjektivně mě ještě naprosto žádný argument „pro“ nepřesvědčil..ps. článek se snad přečtu..

podle me on umi dycky napsat clanek tak, ze s nim souhlasis
ale dovedu si predstavit, jake to musi byt, ocitnout se mu ve sparech, jako odpurce
rozumny clovek by naspal alespon nejaka plus pro porody doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
17.7.10 10:54

Rebrambora - no ja bych taky na jeho miste nemohla uvest jedine plus porodu doma, samozrejme z meho pohledu. A to on nemuze uvest uz vubec, nerodil a ani se k tomu nechysta. Navic je „profesionalni“ odpurce, on musi bejt proti na 100%. Ja nejsem proti porodum doma jako uplne a postavit to mimo zakon, ale vidim problem v tom, kdo je za co a koho zodpovednej. Kdyz bude neco spatne a bude se muset na rychlo do spitalu, ale stejne to dopadne blbe, tak kdo to zpusobil? Nedelam si iluze, ze by se nenaslo par rodicek, ktery by s tim, ze porod doma a rozhodnuti doma rodit, je jejich zodpovednost, jejich vyber, ze vsema rizikama i kladama. No nevim je to slozity. Kazdopadne bludy o tom, postavit domporody mimo zakon a o bezpecnosti cisre (mimochodem, docela velka operace v dutine brisni) mi pridou mimo misu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
17.7.10 11:04
Rebrambora píše:
Lizbeth píše:
Já jsem na straně - porody doma ne.. Samozřejmě nikomu to neberu, ale subjektivně mě ještě naprosto žádný argument „pro“ nepřesvědčil..ps. článek se snad přečtu..
podle me on umi dycky napsat clanek tak, ze s nim souhlasis
ale dovedu si predstavit, jake to musi byt, ocitnout se mu ve sparech, jako odpurce
rozumny clovek by naspal alespon nejaka plus pro porody doma

No přebít ho argumty je asi nemožné, to bych se raději střelila mezi oči :mrgreen: :mrgreen:
IMI - no si myslím , ži i otec dítěte, jakožto muž který nerodí, může mít názor na to , co je dobré a co špatné..To , že někdo nerodí, ještě nemusí znamenat, že do toho nemá co mluvit.
Vždyt je spoustu lékařů - gynekologů, porodníků - však oni také nerodili, ví prd jaká je to bolest, ví prd jak se rodička cítí, jak s ní hýbou hormony a jaké má strachy a obavy - a přesto těmto mužům věřím, že ví co dělají..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
17.7.10 11:07

Já myslím, že každá žena by měla mít právo rodit tam, kde chce. A tam kde se cítí v bezbečí. Tenhle pocit dle mého názoru dost ovlivňuje, jestli u porodu dojde ke komplikacím nebo ne. Prostě co se týče porodu, tak pořád fungujeme jako všichni ostatní savci, kdyby ne, tak se opravdu 95% dětí rodí císařem.
Pro každého „maximální ohled na dítě“ představuje něco jiného. Nehledě na to, že u prvního porodu jsem taky brala „maximální ohled na dítě“, ovšem vyhnout se dolsinu, který jsme v PP výslovně odmítala se mi nepodařilo, o informovaném souhlasu jsme si mohla nechat zdát. A to je jen jedna věc z mnoha, co se mi na něm nelíbí. Domarodky chápu, ale zřejmě s ek nim nepřidám :-)
Nechápu, proč je potřeba kvůli domácím porodůmn připravovat nějaký extra zákon. Však ublížení z nedbalosti je souástí právního řádu pořád, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
17.7.10 11:07
IMI píše: ..... Kazdopadne bludy o tom, postavit domporody mimo zakon a o bezpecnosti cisre (mimochodem, docela velka operace v dutine brisni) mi pridou mimo misu.

covece a proc ses si tak jista, ze to je tak, jak rikas?

ono v medicine nefunguje vsechno tak, jak se jevi na prvni pohled logicke. Proto je treba vsechny domnenky overovat studiemi.
Porod je celkem velkej masakr a to, ze je prirozeny, ho necini nijak bezpecnym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
17.7.10 11:15
Novire píše:
Prostě co se týče porodu, tak pořád fungujeme jako všichni ostatní savci, kdyby ne, tak se opravdu 95% dětí rodí císařem.

Jakou myslis, ze maji ostatni savci perinatalni umrtnost? ja teda nevim, ale staci si pustit nejakej dokument o prirode a vecne je tam nejake mrvte narozene mlade.
Musela bych teda uvazovat tak, ze to je vlaste fuk, ze mi mlade u porodu zemre, protoze to znamena, ze asi bylo slabe a pro zdraviu druhu nevhodne - tak to teda sorry.

Krom toho clovek si celkem zadelal na komplikovany porody tim, ze ma velkej mozek. Nase deti se rodi proti jinym druhum extremne nezrale - pozdeji by totiz uz panevnim kanalem neprosly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.7.10 11:17

Můj názor ne, jestli si to některá zvolit chce, možná by mohla být volba, já osobně bych do toho nešla. Když to na mě přišlo, tak jsem byla ráda, že jsem v rukou odborníku. Radši ten den porodu vydržím i s zamračenýma sestrama a možná s blbými řečmi nějakého doktora ale budu vědět, že snad se o mně postarají, když by k něčemu došlo.Když si vzpomenu, že jsem rodila tak, že se mi malý sekl a tlačil se mi špatným směrem.. jsem jedna třeba ze sta co měla komplikace, ale dopředu rodička nikdy neví. Tam pak u mně byly minuty, byla jsem na císaři.. Pro mně ne, ale zase chápu ty co chtějí. Jste doma v klidu, máte vlastní prostředí- jenom si nedokážu jako představit kdo by tam jako s váma všemi byl - sami?? porodní asistentka?? Placený gynekolog?? Náš bere přítomnost u porodu 1000kč ale v nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
17.7.10 11:18

Rebrambora - No dobry, tak proc se teda dela operace slepyho streva radsi laparoskopicky, pokud je to mozny? Ze by mesi, tudiz relativne bezpecnejsi zasah do tela? Jo porod je masakr a urcite to neni nejbezpecnejsi vec na svete.
Liz - No nazor mit muze, muj by asi byl taky nerad kdybych se rozhodla rodit doma. Ja si spis myslim, ze chlapy myslej vic na to, co je bezpecnejsi, ze v nemocnici jsou doktori po ruce a tak. Ne teda vsichni. Ale opravdu si neumim predstavit chlapa, co vylozene premlouva zenskou k porodu doma, kdyz ona chce rodit v nemocnici. Jo, muze souhlasit s porodem doma, ale nemyslim, ze chlap bude odsuzovat porod v nemocnici, kdyz se zena rozhodne. Pisu zmatene, snad je to trochu k pochopeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
17.7.10 11:21

Našla jsem abstrakt
http://www.elsevier.com/…news05_01582

holky já nejsem dobrý angličtinář, musím se tí prokousávat, ale na první pohled se mi zdá, že si JXD špatně přeložil - mrkněte na to některá

¨jinak je to metaanalýza, těm já moc nevěřím, přeci jen jsou to už jednou zpracovaná data kdovíjak nasbíraná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
17.7.10 11:23
IMI píše:
Rebrambora - No dobry, tak proc se teda dela operace slepyho streva radsi laparoskopicky, pokud je to mozny? Ze by mesi, tudiz relativne bezpecnejsi zasah do tela?

covece co myslis? - tak asi nekdo udelal studii, kde porovnal rizika toho a toho

a ted je treba jeste porovnat toho cisare s norm. porodem (zrejme jiz bylo udelano) , pak muzes cinit zavery. ne jen prirovnavat vzajemne podobne (co ma spolecneho vaginalni porod s laparoskopickou operaci slepaku?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí