Neroďte doma - Reflex.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24798
17.7.10 18:47

Já bych byla pro, aby tu byla ta možnost, rodit doma… „Legálně“.

A nemůžete srovnávat informaci o píchnutí vody a situaci, kdy máte dítko zraněné nebo miminku v břichu klesají ozvy - tohle je myslím dokonce případ, kdy je ohrožen život, tudíž lékař může konat a souhlas nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
17.7.10 19:07
Pipet píše: tohle je myslím dokonce případ, kdy je ohrožen život, tudíž lékař může konat a souhlas nepotřebuje.

Jen uvedu na pravou míru. Nemůže konat bez souhlasu, na dítěti ano (a i to jen za velmi omezených podmínek), ale na dospělém člověku ne. Ten když řekne „nezachraňujte mě“, tak na ni nikdo nesmí sáhnout. A dítě, dokud není porozeno, právně neexistuje, takže se nemůže ten zákrok na matce obhajovat záchranou dítěte.

To uvádím proto, aby bylo jasno, jaká jsou vlastně pacientova práva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
17.7.10 19:11
ivuska.h píše:
Pipet píše: tohle je myslím dokonce případ, kdy je ohrožen život, tudíž lékař může konat a souhlas nepotřebuje.

Jen uvedu na pravou míru. Nemůže konat bez souhlasu, na dítěti ano (a i to jen za velmi omezených podmínek), ale na dospělém člověku ne. Ten když řekne „nezachraňujte mě“, tak na ni nikdo nesmí sáhnout. A dítě, dokud není porozeno, právně neexistuje, takže se nemůže ten zákrok na matce obhajovat záchranou dítěte.

To uvádím proto, aby bylo jasno, jaká jsou vlastně pacientova práva.

to je blbost ne? to by nikdy nikdo nemohl pomoci sebevrahovi a že se tak děje docela často, že je zachraňují…

já teda nevím, jen mi to přijde divný :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
17.7.10 19:18
ivuska.h píše:

To uvádím proto, aby bylo jasno, jaká jsou vlastně pacientova práva.

Kruciš, ono je to prostě složité, no, celá tahle problematika… Díky za objasnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
17.7.10 19:18

Nezachraňujte mě nemůže říct nikdo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Musí na to mít papír,jako třeba jehovisti,že nechtějí transfůze atd…

Pak si to rozmyslí nebo rodina nemocnici-lékaře zažaluje :roll:

Všechny tyto dokumenty musí být podepsaný od pacienta,lékaře a dalšího svědka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 19:26
Pipet píše:
Já bych byla pro, aby tu byla ta možnost, rodit doma… „Legálně“.A nemůžete srovnávat informaci o píchnutí vody a situaci, kdy máte dítko zraněné nebo miminku v břichu klesají ozvy - tohle je myslím dokonce případ, kdy je ohrožen život, tudíž lékař může konat a souhlas nepotřebuje.

Já myslím, že zdaleka ne všechny maminky jsou tak informované a mají načtené všecko možné, jak třeba my tady a nepřijde mi prostě v pořádku, aby byly nuceny rozhodovat o životě a zdraví svém a svého dítěte :nevim:

Jasně, uvedla jsem extrémní případ, ve kterém jde o život, píchnutí vody je něco jiného. Ale kdo udělá soupis těch situací, kdy už není třeba se zeptat a kdy je čas podrobně všecko vysvětlovat? Jak to bude nastavené, jak se to bude rozlišovat?

Po porodu jsem šla na kyretáž, bo mi tam cosi zbylo. Sestřička mi řekla, že to je v poho zákrok na 5 minut, nic to není. Když jsem si přečetla ty papíry, co jsem měla podepsat k tomu zákroku a k anestezii, byly tam vypsané všecky situace, co můžou nastat a mě se zmocnila panická hrůza a byla jsem přesvědčená, že takovou věc nemůžu v žádném případě přežít - a když, tak určitě přijdu minimálně o dělohu :lol: :lol: :lol: A proč jsem si to myslela? Protože prostě neznám všecky souvislosti, abych se mohla kvalifikovaně rozhodnout, potřebovala bych k tomu několik statistik, studií, možná i nějaká přednáška uznávané kapacity by nebyla špatná, prostě několik nezávislých zdrojů. To mi těžko asi na porodním sále někdo zajistí :lol: Takže jsem samo souhlasila, bo mi nic jiného nezbylo - maximálně si to tam nechat :lol: :lol: :lol:

Protože, a to ať se na mě nikdo nezlobí, pro mě není podkladem ke kvalifikovanému rozhodnutí, že ta PA, co byla tak hrozně sympatická a tvářila se, že tomu moc rozumí a je moc zkušená, to říkala na předporodním kurzu a vlastně holky na emiminu to taky psaly a myslím, že to bylo i v nějaké knížce o těhotenství :mrgreen:

A nikdo snad nemůže chtít, aby všichni lidi věděli to, co doktoři, aby mohli taky rozhodovat :roll: Takže ve finále jde stejně jenom o to, jak to ten onen dotyčný doktor podá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
17.7.10 19:28
RyBANA píše: to by nikdy nikdo nemohl pomoci sebevrahovi a že se tak děje docela často, že je zachraňují…

Tam bych to tipovala na zbavení způsobilosti… Ale nevím, jak se tyto případy řeší.

Ještě jsem se vyjádřila trochu nepřesně – jsou tam výjimky pro případy, že dotyčný trpí nějakou prudce nakažlivou chorobou a neléčením by ohrožoval okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 19:30
verenika píše:
Nezachraňujte mě nemůže říct nikdo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Musí na to mít papír,jako třeba jehovisti,že nechtějí transfůze atd…

Pak si to rozmyslí nebo rodina nemocnici-lékaře zažaluje :roll:

Všechny tyto dokumenty musí být podepsaný od pacienta,lékaře a dalšího svědka…

Dneska je potřeba mít lejstro na všecko :mrgreen: Až budu chtít skočit z mostu, budu si pamatovat, že si to mám sepsat a nechat u notáře úředně potvrdit :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
17.7.10 19:33
verenika píše:
Nezachraňujte mě nemůže říct nikdo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Musí na to mít papír,jako třeba jehovisti,že nechtějí transfůze atd…

Jo, jasně, tím „říct“ jsem myslela obecně, že o tom může rozhodnout a ne že to má být jen ústní formou. Doktoři musí být samozřejmě z obliga a moct dokázat, že to tak pacient chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
17.7.10 19:38

Anguo, já s tebou úplně souhlasím, chápu, co chceš říct a je určitě pravda, že většina maminek chce a potřebuje ten direktivní přístup (pak to ale klade extrémní požadavky na morálku a znalosti zúčastněných zdravotníků).

Ale problém je v tom, že tento přístup je obvykle vnucován všem a když si žena chce sama rozhodovat, tak je na ni pohlíženo jako na potížistku (viz dnes už profláklé rozhovory s Dr. Záhumenským z porodniplan.cz) a není s ní vedena diskuze rovného s rovným.

Také je bohužel faktem, že se v našich porodnicích provádí zákroky, které jsou přímo škodlivé, mnohdy dokonce výslovně nedoporučené ČGPS (např. „skákání na břicho“) nebo pouze nadbytečné. To jsou pak ty nároky na vzdělání a morálku, o kterých jsem psala výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
17.7.10 19:39
ivuska.h píše:
verenika píše:
Nezachraňujte mě nemůže říct nikdo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Musí na to mít papír,jako třeba jehovisti,že nechtějí transfůze atd…
Jo, jasně, tím „říct“ jsem myslela obecně, že o tom může rozhodnout a ne že to má být jen ústní formou. Doktoři musí být samozřejmě z obliga a moct dokázat, že to tak pacient chtěl.

A i tak je to dost složité.Třeba na onkologii možná,ale na jiných odděleních je to fakt do vyčerpání možnosti léčby :-? Vím to,dělám na JIP.A léčíme tam fakt těžce nemocný a dokavaď nejsou všechny možnosti vyčerpány tak se léčí a nikoho nezajímá co si pacient přeje.Eutanazie není povolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 19:51

Ivushko, to jo, to by být mělo, o tom žádná. Zas já to kolikrát vidím i u sebe v práci (a to je jenom knihovna, kde jde v zásadě o ho…, ale je to práce s lidma), že lidi někde něco slyší na půl ucha, je to totální kravina a oni si prostě nenechají vysvětlit, že to nejde, protože Máňa včera říkala, že to tak měla :cert: :cert: :cert: Takže setkat se s rodičkou, která má v porodním plánu nějakou kravinu nebo něco, co u ní nelze aplikovat, jenom proto, že Máňa to tak měla taky asi není nic moc :lol: :lol: :lol:

Ale souhlasím, že kdyby si někteří lidi neulehčovali práci (a dá se to říct vlastně u všech profesí), jenom aby měli člověka z krku a měli pokoj, tak by to vůbec nebylo třeba řešit a šlo by jim důvěřovat, že nenabízejí a nedělají nic zbytečného :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
17.7.10 19:53
verenika píše:
A léčíme tam fakt těžce nemocný a dokavaď nejsou všechny možnosti vyčerpány tak se léčí a nikoho nezajímá co si pacient přeje.Eutanazie není povolena

Neléčení není eutanázie. Pacient má právo odmítnou život zachraňující zákrok. Viz např. http://www.ferovanemocnice.cz/…oku-102.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
17.7.10 20:00

To, že některé ženy nechtějí být informované o důsledcích svých rozhodnutí a ochotně přesunou odpovědnost za sebe i dítě nic nemění na tom, že všechny mají právo na informovaný souhlas.
A to nemluvím o právu vědět o tom, co do mě vlastně pumpujou - nikdo mi nic neřekl, prostě napojili kapačku a hotovo.
Můj první porod se zkomplikoval přesně v okamžiku, kdy mě přesunuli na stůl na záda, nasadili oxytocin a dolsin a pak se velmi divili, že nespolupracuju. A to už vůbec nemluvím o tom, jak na mě půl oddělení řvalo, že mám tlačit. Velmi efektivní opravdu…
Ale to už jsem víc osobní, než jsem původně chtěla.
Já bych byla spokojená, kdyby se mnou normálně komunikovali, zbytečně do porodu nezasahovali, nechali mě se volně pohybovat a volit polohu, informovali mě o tom, co hodlají dělat (vč. důsledků) a po porodu nikam neodnášeli mimčo. Jenže ani tyhle, podle mě zcela normální požadavky, nejsou zaručené a člověk může tak akorát doufat, že bude mít štěstí na směnu.

Příspěvek upraven 17.07.10 v 20:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 20:00

A vlastně si říkám, když je často na jednu věc více názorů, je vůbec možné, abych nutila doktora, aby mi udělal něco, o čem je přesvědčený, že mi to uškodí? :think: Asi zas oproti podpisu a lejstru, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí