Neroďte doma - Reflex.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8651
17.7.10 20:02

Ještě ocituji Úmluvu o lidských právech a biomedicíně, článek 5:

"Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas.

Tato osoba musí být předem řádně informována o účelu a povaze zákroku, jakož i o jeho důsledcích a rizicích."

Výjimky se vztahují pouze na osoby neschopné souhlas podat (nezletilost, zbavení svéprávnosti – rozhoduje zákonný zástupce, bezvědomí) a několik dalších zvláštních případů. Ovšem je nutné brát ohled na dříve vyslovená přání („Bude brán zřetel na dříve vyslovená přání pacienta ohledně lékařského zákroku, pokud pacient v době zákroku není ve stavu, kdy může vyjádřit své přání.“ – za což lze považovat porodní plán).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
17.7.10 20:02

Máš pravdu,může odmítnout podepsat informativní souhlas,ale pak zase musí podepsat že s tím nesouhlasí…musí mu být vysvětleny následky a bla bla bla.

Je to opravdu složité,může odmítnou transfuze,operaci,podepsat revers.

Já třeba v porodnici narazila na samé fajn doktory a ty se mi na všechno ptali,zda s tím souhlasím.Nevím zda to bylo z protekce,ale se vším mě seznámili co se týče malýho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
17.7.10 20:06
ivuska.h píše:
Ještě ocituji Úmluvu o lidských právech a biomedicíně, článek 5:

"Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas.

Tato osoba musí být předem řádně informována o účelu a povaze zákroku, jakož i o jeho důsledcích a rizicích."

Výjimky se vztahují pouze na osoby neschopné souhlas podat (nezletilost, zbavení svéprávnosti – rozhoduje zákonný zástupce, bezvědomí) a několik dalších zvláštních případů. Ovšem je nutné brát ohled na dříve vyslovená přání („Bude brán zřetel na dříve vyslovená přání pacienta ohledně lékařského zákroku, pokud pacient v době zákroku není ve stavu, kdy může vyjádřit své přání.“ – za což lze považovat porodní plán).

Tak to se omlouvám,my tam máme většinou ty neschopné podat souhlas takže nám to podepisují příbuzný.nebo když je to akutní tak to podepisuje lékař a sestra,že pacient není schopný podat souhlas.Zase něco jiného je z vitální indikace.To už je pak většinou pozdě,že ten dotyčný něco nechtěl :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 20:15
Novire píše:
To, že některé ženy nechtějí být informované o důsledcích svých rozhodnutí a ochotně přesunou odpovědnost za sebe i dítě nic nemění na tom, že všechny mají právo na informovaný souhlas.
A to nemluvím o právu vědět o tom, co do mě vlastně pumpujou - nikdo mi nic neřekl, prostě napojili kapačku a hotovo.
Můj první porod se zkomplikoval přesně v okamžiku, kdy mě přesunuli na stůl na záda, nasadili oxytocin a dolsin a pak se velmi divili, že nespolupracuju. A to už vůbec nemluvím o tom, jak na mě půl oddělení řvalo, že mám tlačit. Velmi efektivní opravdu…
Ale to už jsem víc osobní, než jsem původně chtěla.
Já bych byla spokojená, kdyby se mnou normálně komunikovali, zbytečně do porodu nezasahovali, nechali mě se volně pohybovat a volit polohu, informovali mě o tom, co hodlají dělat (vč. důsledků) a po porodu nikam neodnášeli mimčo. Jenže ani tyhle, podle mě zcela normální požadavky, nejsou zaručené a člověk se může tak akorát doufat, že bude mít štěstí na směnu.

To nejde o to, že by někdo nechtěl, někdo na to prostě nemá „kapacitu“. Po mamince s IQ 90 nemůže nikdo chtít, aby si nastudovala a pochopila všecky varianty, ale právo na to, aby porodila dítě snad ještě má, ne? :roll:

Mimochodem, ze kterých oborových databází a zahraničních či českých odborných časopisů, čerpáš svoje informace ty? :mrgreen: Nebo se omezíš na info z porodního kurzu a internetu? Netvrdím, že tam říkají a píšou lži, ale pro mě to není podklad k tomu, abych se přela s doktorem. Stejně jako bych se nepřela se statikem, že ten barák klidně postavím na muří nožce, šak ono to udrží :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
17.7.10 20:20

Ale já se přece s doktorem nechci přít, jen chci, aby mi řekl, jaké následky a rizika může mít zákrok, co mi chce provést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 20:58
Novire píše:
Ale já se přece s doktorem nechci přít, jen chci, aby mi řekl, jaké následky a rizika může mít zákrok, co mi chce provést.

Tak to jo… Akorát mi to přijde někdy právě jako zbytečné plašení lidí, pokud je ta komplikace vysoce nepravděpodobná :nevim: I když vědět o tom by člověk asi měl, nevím… Myslím, že jedna skupina by za to byla určitě ráda, ale druhé skupině (např. 80leté babičky :mrgreen: ) by to vyloženě neprospělo :nevim:

Ale zatím jsem se u nás teda spíš setkala s tím, že se člověka snažili v rámci možností informovat, popř. stačilo otevřít pusu a zeptat se, co to je a na co… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.10 21:18

Souhlasím s Novire a ivuska.h !!!

mám to prostě v povaze, že právo člověka na vlastní rozhodnutí o vlastním životě je samozřejmost pokud to neohrožuje přímo život někoho jiného..

a to jak se nakládá s lidmi v nemocnicích a ústavech v ČR je často doslova nechutné, nelidské atd.

a to vím z reálného života! z žádných knih či článků..
je to na dlouhé psaní.. ale v naší rodině každý druhý umřel ( v posledních 15 letech) na předávkování nevhodnými léky, zanedbání lékařské péče, neinformování důsledků zákroku, nevhodný postup při onkologickém onemocnění a vše bylo plné naprosté manipulace a vsugerování že doktoři rozhodují vše a jiné cesty nejsou..

bohužel jsem byla v těch případech mladá a nezkušená a nevěděla jak pomoci..ale na sobě a svých dětech si toto líbit rozhodně nenechám!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
17.7.10 21:31

Takže jsi sluníčko rodila doma??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.7.10 21:54

Sluníčko, já přece netvrdím, že pacient nemá právo na informace - jediné, co říkám je, že ne vždy je možné se kvalifikovaně rozhodnout, i když si to třeba myslíme - nemáme prostě dostatek informací a není možné nás do problematiky podrobně zasvětit.

Určitě nějaká spolupráce fungovat má, ale stejně myslím, že doktor prostě má nějaký postup doporučit proto a proto. Říct teď vám dávám toto, aby se stalo tamto. Kdybych vám to nedal, tak by se stalo něco jiného. Ale i kdyby mi vyjmenoval ještě pět léků, které mi může dát místo toho, tak bych si netroufla rozhodnout, který si mám vzít a v jakém dávkování :nevim:

Když budu stavit dům, tak si taky zjistím co nejvíc informací, projektant mi řekne, co a jak bude, jak to bude fungovat, ale kreslit to za něho nebudu - to umí on líp :nevim:

Pochybovat a informovat se, případně si v rámci možností něco ohlídat je důležité, ale není dobré si myslet, že jsem chytřejší, než doktor (případně jiný odborník) - to bych taky mohla dochytračit velice rychle :think: :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
18.7.10 10:02
Sluníčko1005 píše:
Souhlasím s Novire a ivuska.h !!!

mám to prostě v povaze, že právo člověka na vlastní rozhodnutí o vlastním životě je samozřejmost pokud to neohrožuje přímo život někoho jiného..

ale to je právě to, to miminko nemá právo se rozhodnout jestli chce být porozeno doma a porodem doma ho vystavujete docela vysokému riziku a můžete ohrozit na životě

tož ale to by sme tu mohli omílat do nekonečn že :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
18.7.10 10:09

Já si prostě upřímně nedokážu představit rozpoležení před domácím porodem, kdy bych si představila situaci, že dítě po porodu nebude dýchat, či já začnu masivně krvácet, či budou podobné komplikace a bude se čekat s modrým dítětem nebo mým bezvědomým 5 minut a více na sanitku!!!
Klady porod doma jistě má, ale představuje si rodička naturálně a dopodrobna i tyto situace??
I nerizikové bezproblémové těhotenství může vyprodukovat řadu nečekaných problémů a mě to prostě za " potíže" s oxytocinem, nastřihnutím, píchnutí vody a škaredou sestrou stojí být v porodnici..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
18.7.10 10:11

Lizbeth přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
18.7.10 10:22

je to teda pěkné, kdo propaguje porod doma - nejsem pro ani proti,ale já bych to toho nešla. Jenom mně opravdu napadá, jak jako by to probíhalo. To kdyby jste začala rodit, tak sama??? Nebo si zavoláte domluveného doktora, či porodní asistentku??? A pak stejně jedete do nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
18.7.10 10:23

je to teda pěkné, kdo propaguje porod doma - nejsem pro ani proti,ale já bych to toho nešla. Jenom mně opravdu napadá, jak jako by to probíhalo. To kdyby jste začala rodit, tak sama??? Nebo si zavoláte domluveného doktora, či porodní asistentku??? A pak stejně jedete do nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
18.7.10 10:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí