Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rebrambora píše:Čistě náhodouchuanitka píše:hehe, superrychlyporod, jesteze jsem mela doma nahodou porodni asistentku
Ad hypotetická připravovaná legislativa - taky by mě zajímalo, jak se bude prokazovat úmyslJá měla první porod velmi rychlý a do porodnice jsem to málem nestihla
A taková legislativa povede jen k tomu, že u porodu nebude ani žádná asistentka, rodilo by se úplně načerno
Já osobně bych nerodila doma.Jsem ráda,že to proběhlo v prodnici a že jsem to oba přežili.Nikdy nemůžeš vědět co se stane…Jako je pupečník kolem krku,špatná rotace atd…Pak si do konce života vyčítat.. ![]()
V porodnici lékaři pomůžou jak rodičce tak miminku…
Nebudu se vyjadřovat jak bych rodila/nerodila a na jaké jsem straně, ale článek jsem samozřejmě četla…i tenkrát rozhovor s tou PA. Jak často s JXD souhlasím a líbí se mi jeho zaujatý postoj, tak u tohoto rozhovoru to už trochu přehnal - choval se jak estébák u výslechu disidenta.
Nicméně tento poslední článek, ten mě dostal. Jako kriminalizovat domácí porody to už je i na mě silné kafe. Je mi z toho doslova na blití. Nějak mi není jasné, že to napíše zrovna on, který se snaží legalizovat pěstování marihuany pro domácí léčebné účely. Ne že bych to srovnávala, ale v obojím je dobrý úmysl ne naopak a kriminalizací se to podle mě jen zhorší. Udělala bych přesný opak.
verenika píše:
Jen by bylo prima, kdyby svoje zásahy omezili jen na ty, co to skutečně potřebují. A pomáhali až když je to opravdu potřeba. Ne proto „že se to tak dělá“.
Novire píše:verenika píše:Jen by bylo prima, kdyby svoje zásahy omezili jen na ty, co to skutečně potřebují. A pomáhali až když je to opravdu potřeba. Ne proto „že se to tak dělá“.
Souhlasím.
Ač jsem tedy srab a vždy raději svěřím porod do rukou lékařů, štve mě neskutečně fakt, že se spousta věcí dělá automaticky, i když to není zas až tak třeba ![]()
Novire píše:verenika píše:Jen by bylo prima, kdyby svoje zásahy omezili jen na ty, co to skutečně potřebují. A pomáhali až když je to opravdu potřeba. Ne proto „že se to tak dělá“.
Cappy píše:Novire píše:Souhlasím.verenika píše:Jen by bylo prima, kdyby svoje zásahy omezili jen na ty, co to skutečně potřebují. A pomáhali až když je to opravdu potřeba. Ne proto „že se to tak dělá“.
Ač jsem tedy srab a vždy raději svěřím porod do rukou lékařů, štve mě neskutečně fakt, že se spousta věcí dělá automaticky, i když to není zas až tak třeba
Presne!!!
A z téhož důvodu jsem si domluvila přirozený porod,ač jsem po dvou císařích( i když v naší ČR se zkrátka po DVOU CÍSAŘÍCH DĚLÁ AUTOMATICKY TŘETÍ…)
Lekaři by měli u normálního porodu pouze ‚dohlížet zdálky‘ a zasahovat až v případě,když se fyziologický porod změní na jakkoli patologický..
Jenže mívám dojem, že to je snad pro ně příliš lákavé,vměšovat se a řídit - i když to není třeba
![]()
Eemii píše:Rebrambora píše:Tady to bude fajn do ty doby,nez se objevi zastankyne domporodu,nedej boze ta,co si porodit doma jiz dovolilaEemii píše:Na BC probiha diskuze na stejne tema v uplne jinem duchu.jo, ja vim - ale tam to považuji za smečku radikálek
tady je to fajn
zkus tam přijít s jiným názorem, rovnou to překroutí, udělají z tebe debila a vysmějou se ti
ale vzdyt tady nejni zadna vyslovene odpurkyne typu „zakazat to vsem“
farska píše:
Lekaři by měli u normálního porodu pouze ‚dohlížet zdálky‘ a zasahovat až v případě,když se fyziologický porod změní na jakkoli patologický..Jenže mívám dojem, že to je snad pro ně příliš lákavé,vměšovat se a řídit - i když to není třeba![]()
![]()
Tak treba se dela preventivne cisar pri KP, protoze zaseknute dusici se dite tezko vytahnes a do te chvile, nez se zasekne, netusis, zer se tak stane. Preventivni zakroky jsou leckde na miste. Vychazeji ze statistik a porovnani rizika vs. benefitu. Samozrejme je muze matka odmitnout, ale nemel by se vyvyjet soustavny tlak okoli na to, aby se odmitalo zasadne vsechno, protoze porpd ma byt prirozeny.
Suvik tam se psalo o kriminalizaci porodu „az kdyz se neco stane“
To je to, co mi hlava nebere i v jinych pripadech - a totiz, ze se mira viny a trestu odviji od toho, jake ma cin dusledky. Takze, kdyz polejes v mraze verejny chodnik schvalne vodou, ceka te postih jen v tom pripade, ze si na nem nekdo zlomi nohu.
Odrazi to ale hezky soucasny trend „vzdy najit a potrestat vinika“
Na nahodne udalosti se prakticky neveri, vsechno musi byt neci vina a nekdo musi byt potrestan. Nakonec gynekologove se s tim potykaji neustale (precti si par clanku na tema „jak mi ti hajzlove podelali porod“, je jich dost), tak proc by si svuj dil zodpovednosti taky nemely vychutnat matky?
Příspěvek upraven 17.07.10 v 13:04
Tak já přispěju odkazy na dva abstrakty, jeden ke článku z loňska, druhý 5 let starý.
http://www.bmj.com/…30/7505/1416
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720688
Mimo jiné na základě těchto dat jsem se rozhodla druhé dítě porodit doma.
farska píše:Presne!!!
A z téhož důvodu jsem si domluvila přirozený porod,ač jsem po dvou císařích( i když v naší ČR se zkrátka po DVOU CÍSAŘÍCH DĚLÁ AUTOMATICKY TŘETÍ…)Lekaři by měli u normálního porodu pouze ‚dohlížet zdálky‘ a zasahovat až v případě,když se fyziologický porod změní na jakkoli patologický..
Jenže mívám dojem, že to je snad pro ně příliš lákavé,vměšovat se a řídit - i když to není třeba![]()
![]()
Pro mě jsi tedda odvážná,že po dvou císařech jdeš na přirozený.Ani já bych do tohodle nešla.Rizika jsou pro tebe obrovká…Můžuse zeptat co tě k tomu vede? ![]()
verenika píše:farska píše:Pro mě jsi tedda odvážná,že po dvou císařech jdeš na přirozený.Ani já bych do tohodle nešla.Rizika jsou pro tebe obrovká…Můžuse zeptat co tě k tomu vede?Presne!!!
A z téhož důvodu jsem si domluvila přirozený porod,ač jsem po dvou císařích( i když v naší ČR se zkrátka po DVOU CÍSAŘÍCH DĚLÁ AUTOMATICKY TŘETÍ…)Lekaři by měli u normálního porodu pouze ‚dohlížet zdálky‘ a zasahovat až v případě,když se fyziologický porod změní na jakkoli patologický..
Jenže mívám dojem, že to je snad pro ně příliš lákavé,vměšovat se a řídit - i když to není třeba![]()
![]()
Ne,nejsem odvážná:-)
Jen jsem se odmítla spokojit s tvrzením mého lékaře ‚po jednom SC klidně přirozený-po DVOU už ne,bez debat‘ a začala jsem se pídit ........
A zjistila jsem,jak malinký rozdíl v rizikovosti je problém s prasklou jizvou po 1. a pak po 2. SC( v případě, že se vnitřní jizva hojí jak má,samozřejmě!)
Jenže-ono ' se to prostě u nás nedělá'…
Dalo trošku víc práce obmailovat si primáře porodnic v okolí,vysvětlit jim situaci s mými třemi porody (1.přirozený,2.plánovaná sekce z důvodu KP, 3.vyvolávaný! osmihodinový porod s kontrakcemi celou dobu po MINUTĚ,nakonec stejně mimi v ohrožení a další akutní SC, vše jsem odkývala-TEHDY ještě ano,ještě jsem stále věřila slepě) a NAŠLA JSEM.
Tak -asi tak
![]()
Nesouhlasím… nikdy doma. Všechny vidí sebe, jak přirozeně porodí v klidu, doma. Co když dítě bude potřebovat nějakou pomoc??Přijde mi to v dnešní době nezodpovědné. Při druhém porodu mi lékař řekl.. jde hlavně o miminko. Samozřejmě i o matku, ale miminko je zranitelnější.Samozřejmě nemusíte souhlasit.
ivushka Rozumim ti, ale z vlastni zkusenosti vim, ze treba poroddy v porodnicich se dost lisej v CR a v cizine, a mela bych obavu, ze vyzkum provadeny v Americe a mozna jeste nekde jinde v zapadnich zemich, neni moc zasadni pro domporod u nas. V CR s tim nemaji zkusenosti, a to ani PA i kdyz odrodila hromadu deti v porodnici, je to proste neco jinyho a tlak a PA musi v tu chvili bej obrovskej. Navic domporody v CR se porad ve statistikach, jestli vubec nejaky existujou, ukazujou jako neplanovane. kazdopadne ti drzim palce ![]()
Jinak k automatickym zakrokum bez duvodu - at se delaj preventivne, dobry, ale at je rodicka muze odmitnout. To je o tom, ze doktori proste neoznamuji, co se chystaj udelat, natoz aby se ptali jestli jo nebo ne (urcite ne vsichni).