Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já nevím, pro mě je nejdůležitější vědomí, že jsem v nemocnici, která je vybavená tak, že v případě jakýchkoliv komplikací - může okmžitě zasáhnout a řešit…
samozřejmě i doktor či PA se může splést, něco podělat - sme jen lidi…ale já osobně chci být pod dozorem někoho, kdo má dlouholetou praxi a za zády spolehlivé přístroje k případné záchraně života…
a myslím, že to miminko má na to právo taky - má právo na okamžitou pomoc v případě nějaké komplikace…
což dost dobře nejde, pokud rodíte doma ![]()
RyBANA píše:
porodem doma ho vystavujete docela vysokému riziku a můžete ohrozit na životě
Tak já se znovu ptám – proč si tohle myslíš? Četla jsi ty abstrakty článků, co jsem na ně dávala včera odkazy?
Můj případ jasně dokazuje, že rodit v porodnici je možná bezpečné pro dítě, ale velmi nebezpečné pro matku (násilím vyrvaná placenta, následovala dvakrát revize - první bez narkózy hned na sále a nyní, když se začínáme znova snažit a nejde to, mám obavy, zda nedošlo při revizi k porušení dělohy).
Druhý porod, pokud k němu vůbec dojde, pořád zvažuju kde a za jakých podmínek proběhne, už jsem to tu několikrát řešila, ale jedno vím stoprocentně - názor „zhuleného hovada“ JX Doležala mne v rozhodování určitě neovlivní
Holt mu došly prachy na hulení, tak musel splodit něco, co zas rozpoutá diskuzi a zvýší prodávanost časopisu, no. ![]()
Lizbeth píše:
Já si prostě upřímně nedokážu představit rozpoležení před domácím porodem, kdy bych si představila situaci, že dítě po porodu nebude dýchat, či já začnu masivně krvácet, či budou podobné komplikace a bude se čekat s modrým dítětem nebo mým bezvědomým 5 minut a více na sanitku!!!
Klady porod doma jistě má, ale představuje si rodička naturálně a dopodrobna i tyto situace??
I nerizikové bezproblémové těhotenství může vyprodukovat řadu nečekaných problémů a mě to prostě za " potíže" s oxytocinem, nastřihnutím, píchnutí vody a škaredou sestrou stojí být v porodnici..
Když žena plánovaně rodí doma, má tyhle situace dobře promyšlené, aspoň já jsem měla. Je na zodpovědnosti každé domarodky, jak kvalifikovanou a vybavenou PA si sežene, není výjimkou asistentka s ambuvakem a přiruční kyslíkovou bombou. I velké krvácení se dá doma řešit.
Nechci tu zbytečně zabíhat do detailů, je to složitá problematika, ale kdyby tě to opravdu zajímalo, doporučuji knihu Spiritual Midwifery, resp. její český překlad Zázrak porodu, kde jsou tyto situace a jejich řešení dopodrobna popsány.
kvaček píše:
je to teda pěkné, kdo propaguje porod doma - nejsem pro ani proti,ale já bych to toho nešla. Jenom mně opravdu napadá, jak jako by to probíhalo. To kdyby jste začala rodit, tak sama??? Nebo si zavoláte domluveného doktora, či porodní asistentku??? A pak stejně jedete do nemocnice.
U domácího porodu, který je předem zodpovědně plánován, asistuje porodní asistentka s veškerým potřebným vybavením. Do nemocnice se nejede, pokud nenastanou nějaké komplikace, které by to vyžadovaly. Také doma nemůže rodit každá žena (tedy věcně vzato může, ale není to rozumné), jsou na to velmi přísná kritéria, která určí míru rizika a pouze pro nízkorizikové ženy je porod doma bezpečný (jak ukazují studie, na které jsem dávala odkaz).
RyBANA píše:
Já nevím, pro mě je nejdůležitější vědomí, že jsem v nemocnici, která je vybavená tak, že v případě jakýchkoliv komplikací - může okmžitě zasáhnout a řešit…samozřejmě i doktor či PA se může splést, něco podělat - sme jen lidi…ale já osobně chci být pod dozorem někoho, kdo má dlouholetou praxi a za zády spolehlivé přístroje k případné záchraně života…
a myslím, že to miminko má na to právo taky - má právo na okamžitou pomoc v případě nějaké komplikace…
což dost dobře nejde, pokud rodíte doma
Tohle prostě není statisticky vzato pravda, podívej se na ty studie, co jsem na ně dávala odkaz.
Myslím,že je to neřešitlný prblém…
GINO-Záleží na lékaři,že se choval jako hovado a takhle tě poranil.Snad se zadaří a dělohu nebudeš mít porušenou ![]()
Jsou tady maminky co doma rodily a vše dobře dopadlo.Fajn,je to jejich volba…
Ivuska-víš,já si nedovedu představit,že se doma něco stane a já uprostřed porodu jedu rychlíkama do špitálu.Docela stres pro matku i dítě.Je fajn,že má PA ambuvak s kyslíkovou lahví.Ale co defibrilátor(což jen málokterá smí použít),další speciální pomůcky,je to přece PA a ne dětská sestra.nebo je tam děstká sestra taky přítomna?To asi těžko ne.A jestli se můžu zeptat,tak jsi rodila v čechách?
Mě se třeba nelíbí porody v GB,matka jde prakticiky ten den domů.Dítě po 2 dnech klidně bere do obchodu atd…
ivuska.h píše:Lizbeth píše:
Já si prostě upřímně nedokážu představit rozpoležení před domácím porodem, kdy bych si představila situaci, že dítě po porodu nebude dýchat, či já začnu masivně krvácet, či budou podobné komplikace a bude se čekat s modrým dítětem nebo mým bezvědomým 5 minut a více na sanitku!!!
Klady porod doma jistě má, ale představuje si rodička naturálně a dopodrobna i tyto situace??
I nerizikové bezproblémové těhotenství může vyprodukovat řadu nečekaných problémů a mě to prostě za " potíže" s oxytocinem, nastřihnutím, píchnutí vody a škaredou sestrou stojí být v porodnici..Když žena plánovaně rodí doma, má tyhle situace dobře promyšlené, aspoň já jsem měla. Je na zodpovědnosti každé domarodky, jak kvalifikovanou a vybavenou PA si sežene, není výjimkou asistentka s ambuvakem a přiruční kyslíkovou bombou. I velké krvácení se dá doma řešit.
Nechci tu zbytečně zabíhat do detailů, je to složitá problematika, ale kdyby tě to opravdu zajímalo, doporučuji knihu Spiritual Midwifery, resp. její český překlad Zázrak porodu, kde jsou tyto situace a jejich řešení dopodrobna popsány.
Jasně.
určitě jsou připraveny jak nejlépe můžou i na komplikace - jde o to, že pořád to není srovnatelné s pomocí v nemocnici..
Prostě to chce asi pevné nervy a velké sebevědomí a důveru k PA, aby matka rodila doma..Já bych byla vystresovaná asi spíš více než v zařízení..
verenika píše:
Jsou tady maminky co doma rodily a vše dobře dopadlo.Fajn,je to jejich volba…
Já chápu tvé subjektivní dojmy a proč si myslíš, že je to doma nebezpečné. Ale podívej se na ty statistiky. Na těch je jasně vidět, že úmrtnost je srovnatelná a morbidita doma mnohem nižší… Dojmy jsou sice hezké, ale neobjektivní.
verenika píše:
A jestli se můžu zeptat,tak jsi rodila v čechách?
Na Moravě
U porodu jsem měla porodní asistentku a manžela.
verenika píše:
Mě se třeba nelíbí porody v GB,matka jde prakticiky ten den domů.Dítě po 2 dnech klidně bere do obchodu atd…
A co se ti na tom nelíbí? Podle mě je to naopak výborné, že by mě nikdo nenutil zbytečně dřepět 4 dny v cizím prostředí bez soukromí, bez manžela…
Lizbeth píše:
Jasně.
určitě jsou připraveny jak nejlépe můžou i na komplikace - jde o to, že pořád to není srovnatelné s pomocí v nemocnici..
Prostě to chce asi pevné nervy a velké sebevědomí a důveru k PA, aby matka rodila doma..Já bych byla vystresovaná asi spíš více než v zařízení..
Podívej, přesně proto je tu ta statistika. My můžeme jako jednotlivci mít různé názory, které jsou založeny na našem omezeném úhlu pohledu, však kolik jsme měly možnost pozorovat porodů a jejich výsledků? Kolik toho víme o okolnostech, o rizikovosti matky, o zákrocích, které komplikacím předcházely atd. Proto jsou tu studie, které berou v potaz tisíce porodů a dají nám nějaký objektivní výsledek. A ten výsledek si může každý přečíst na těch dvou odkazech, co jsem sem dávala.
Jinak řečeno – když necháš x tisíc nízkorizikových žen rodit doma s PA a dalších x tisíc v porodnici, v obou skupinách zemře stejné množství žen a dětí. Čili je to stejně riskantní.
Lizbeth píše:
Já bych byla vystresovaná asi spíš více než v zařízení..
Ano, žena má rodit tam, kde se cítí bezpečně, protože strach porodu neprospívá. Rozhodně nikomu porod doma nenutím, jen chci, aby na něj veřejnost pohlížela jako na rovnocennou volbu (vč. finančních důsledků) a aby nebyly domácí rodičky považovány za pošahané a nezodpovědné objímačky stromů.
ivuska.h píše:Lizbeth píše:
Jasně.
Prostě to chce asi pevné nervy a velké sebevědomí a důveru k PA, aby matka rodila doma..Já bych byla vystresovaná asi spíš více než v zařízení..Podívej, přesně proto je tu ta statistika. My můžeme jako jednotlivci mít různé názory, které jsou založeny na našem omezeném úhlu pohledu, však kolik jsme měly možnost pozorovat porodů a jejich výsledků? Kolik toho víme o okolnostech, o rizikovosti matky, o zákrocích, které komplikacím předcházely atd. Proto jsou tu studie, které berou v potaz tisíce porodů a dají nám nějaký objektivní výsledek. A ten výsledek si může každý přečíst na těch dvou odkazech, co jsem sem dávala.
Jinak řečeno – když necháš x tisíc nízkorizikových žen rodit doma s PA a dalších x tisíc v porodnici, v obou skupinách zemře stejné množství žen a dětí. Čili je to stejně riskantní.
Toto je dokázáno???
![]()
Myslela jsem si , že právě tyto porovnávající studie a statistiky nejsou vypovídající, protože plánované porody doma jsou především takové - že matka je zdravá, těhotenství není rizikové a žádné problémy se nerýsují.. Kontra všechny porody v nemocnicích - tedy i ty rizikové atd..
Pochybuji, že někdo kdo má již zjištěné problémy, či rizikové těhotenství si plánuje domácí porod a nějaká PA jde do takového rizika dobrovolně..
Ale přiznávám, že jsem nic nestudovala, jen četla obyč články v běžných médiích. ![]()
Ano, Lizbeth, toto je opravdu dokázano
Víz. ty studie,na které Ivuška odkazuje ![]()
Porod doma a porodnici se neliší mírou rizika, ale tím, jaké to riziko je. Liší se důvody, proč k úmrtí dojde, ne počet úmrtí.
Edit:
Přidávám odkaz na článek, který dobře shrnuje a yvsvětluje porod doma, plus obsahuje odkazy na další statistiky:
http://www.bellana.estranky.cz/…-zeptat.html
Lizbeth píše:Toto je dokázáno???![]()
Myslela jsem si , že právě tyto porovnávající studie a statistiky nejsou vypovídající, protože plánované porody doma jsou především takové - že matka je zdravá, těhotenství není rizikové a žádné problémy se nerýsují.. Kontra všechny porody v nemocnicích - tedy i ty rizikové atd..
Pochybuji, že někdo kdo má již zjištěné problémy, či rizikové těhotenství si plánuje domácí porod a nějaká PA jde do takového rizika dobrovolně..
Ale přiznávám, že jsem nic nestudovala, jen četla obyč články v běžných médiích.
Ty dvě studie, co jsem na ně dávala odkaz, to dokazují
Jsou srovnávány samozřejmě v obou skupinách jen nízkorizikové ženy a z úmrtí novorozenců jsou extra spočítáni ještě ti, co měli vadu neslučitelnou se životem. A ta studie z loňska tam má ještě rozlišené porody v porodnici s PA a s lékařem.
osobně bych doma nikdy rodit nechtěla..porodnici jsem si ale vybírala s ohledem jednak na rozsah a kvalitu lékařské péče, ale i přístup k porodu a rodičce samotné. a musím podotknout, že celý porod prakticky vedla PA, lékařka byla přítomná pouze na tlačení (a nutný nástřih, který byl předem konzultován). všechno probíhalo podle mých přání a nemám jedinou stížnost. podotýkám, že se jedná o jednu velikou pražskou porodnici.
mrzí mě ale přetrvávající přístup některých lékařů a personálu k porodu a ženě, ale ani to by pro mne nebyl důvod porodu doma.
vím - bohužel z vlastní zkušenosti - že i bezproblémové těhotenství s dobře probíhajícím porodem se může po samotném porodu zdravého dítěte zvrtnout a bez lékařské péče a odpovídajícího vybavení je pak velmi složité rodičce správně a rychle pomoci.
jako existují studie podporující porody doma, existují samozřejmě i studie, které je naopak zatratí. v medicíně to tak je skoro se vším.. studie podporující jednu či druhou metodu lze najít vždy. proto pro mne není důležitá jen statistika, protože velmi dobře vím, že může mluvit pro obě strany..
i já četla hodně článků i textů o porodech a péči o ženu a novorozeně. a jako manželka dr. mám přístup k hodně informacím - z obou stran - a i odborným publikacím. a především i k odborné radě někoho, kdo medicínu vystudoval a kdo se vyzná v používaných termínech, v anatomii, v jednotlivých rizicích a dalších věcech. což upřímně, my nikdy nebudeme - pokud tu mezi námi není dr.. Ano, těhotenství není nemoc a porod není operace, ale může se jím velmi snadno stát, a proto z mého úhlu pohledu je lékařská péče zcela na místě. pro mne je pak pouze otázkou míra takové péče v případě bezproblémového průběhu, která si myslím může být minimální, tzn., pouze dozorového charakteru.
pokud se porodu doma samotného týká, ano, je to právo každé matky - a i otce. a pro takové případy si myslím, že je potřebné upravit legislativně a i z lékařského hlediska pozici PA a pak i lékaře v případě problémů a dodatečného zásahu. při současném stavu se potom nedivím příliš lékařům (některým, těm umírněným), že se jim současná praxe nelíbí..
pro mne osobně by bylo nejlepším řešením zřízení porodních „čehosi“ - jméno je fuk - vždy při porodnici, tzn. s přístupem k sálu a všemu potřebnému vybavení; kde budou vybavené příjemné porodní pokoje, kvalifikované PA, a kde bude moci žena porodit dítě v klidu. a v případě problému je převoz do porodnice a dostupnost lékařského ošetření pro oba otázkou chvilky. myslím, že by to byl velmi rozumný kompromis mezi pohodlím a psychickou pohodou matky a dostupností lékařské péče o ní a novorozeně.