Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Suvik dost poučný je v tomto směru právní spor Porodní dům u Čápa vs. Magistrát hl.m.Prahy - skončilo to zamítnutím Ministersta zdrav.
Angua bez tlaku domorodek by asi nebyly v aspoň některých porodnicích možné ty porodní plány, možnost odmítnout klyzma, nástřih atd. I pro ty asistentky by bylo daleko lepší aby mohly mít doktora a sál v případě nutnosti hned vedle.
Lékaři mají určité zkušenosti a asistentky taky, bohužel si ty spkupiny navzájem moc nevěří.
Já ty doktory chápu, že na „lidskost“ nemají sílu a čas. Třeba ten operatér mě po zašití pohladil po tváři - kratičký dotek, ale pro mě je to dodnes hrozně důležité. Bohužel byl v celé té mašinérii jediný.
Myslím že PA by mohly přinést daleko víc klidu a lékařům by se odlevilo od „hysterek“, které třeba nejsou až tak hysterické, jen prostě neví věci pro lékaře samozřejmé a nerozumí co a proč se děje…
Já jsem o porodu doma uvažovala - těhotenství bezproblémové, první porod sice asi 16 h, ale úplně v pohodě …
Druhé dítě se narodilo taky v termínu, skvělé těhotenství, porod neskutečně rychlý (do hodiny) - vše naprosto ukázkové. Ale asi dvě hodiny po druhém porodu začaly bolesti - krvácení do dělohy - ztratila jsem skoro litr a půl krve, ztrácela vědomí - doktoři měli co dělat. Nevím jak by to dopadlo doma
![]()
Po téhle zkušenosti bych plánovaný porod doma nikomu nedoporučila.
Madlicka - jo, to je možné…
Já jsem nakonec nevyužila teda ani jedno, ale zas je fajn, že tam máme takové prostředí, dá se rodit různými způsoby…
Když nad tím uvažuju, tak já jsem doktora viděla asi 3× na vyšetření, pak poslal jenom PA a pak dorazil až na samotný závěr a teda šil… Jinak dělala všecko ona. Tak možná jsem měla nějaký nestandardní porod, když mi to tak hrozné nepřišlo
![]()
Angua tak nějak by to mělo fungovat, tak je to asi v pořádku
Mě jsou věci jako holení a klyzma taky fuk, ale jiné, které se dřív standartně dělaly (odnesení dětí hned, vidíš je jen zabalené v zavince co 3 hodiny když Ti je přivezou na kojo…) by mi vadily hodně. To oddělení od dětí jsem si prožila a nikomu to nepřeju. Kvůli tomu, že šli maličké rovnou zachraňovat, tak jsem viděla jen jednu asi na 2 vteřiny a druhou vůbec. U nedonošenců je to jasné, ale dřív se to dělalo se všema, že…
Angua Hi hi, ja nevidela doktora cely tehotenstvi a ani pri porodu, PA me i sila. Vlastne jo, videla, kdyz sem sla obvodakovi oznamit, ze sem tehotna
U prvniho sem taky oznamovala a pak sem doktora videla na konci porodu, kdyz museli kluka tahat klestema. Nevim jestli je to plus, nebo ne, ale me to nevadilo. Jo a UTZ delala doktorka, to je jasny.
Madli, mně Samíka taky první brali pryč, šel kleštěma, tak jsem byla i ráda, že se na něho spíš první mrknou, jestli je OK a dají mi ho pak, než aby se něco zanedbalo. Pak mi ho dali na chvíli spíš na podívání a abych viděla, že máme stejná čísla, jak je označený a že nám ho nevymění. Pak když mě šili, tak ho odnesli a odnesli pak asi za hoďku na přiložení. Vím, že příručka „ideální porod“ říká něco jiného, ale já jsem byla tak vyřízená, že mi to nějak nevadilo. Ale dalo se domluvit na všem, u nás dávají mimča po 6 hodinách, až je maminka trochu vzpamatovaná, ale domluvila jsem se se sestřičkou, že mi ho donesla hned večer (asi za 1,5 hodiny od převozu na pokoj) na pár hodin a pak ho vzaly na noc k sobě. Je fakt, že byl u nich tak napůl celý další den, protože děsně blil, ale stejně hodně spal a byla jsem ráda, že ho ohlídají - fakt jsem si nebyla jistá, co s ním, když se třeba víc zakuckal a tak - teď už bych to zvládla určitě v pohodě. A i tak mi ho pak dali jenom s monitorem dechu, který normálně nikdo neměl - takže byl k tomu asi důvod. Takže tak u nás, vidím, že jsem se nějak rozepsala
![]()
IMI, taky určitě možnost, já bych doktora vlastně taky v těhu nepotřebovala, moje prohlídky probíhaly stylem „tož co?“ „tož dobré“ „tož slez, roste jako z vody“
Jediné vyšetření, které mi dělal byly triple testy, které mě akorát vystresovaly. Ale zas jsem byla ráda, že je všecko OK, to zas ne že ne ![]()
Angua píše:
Pak když mě šili, tak ho odnesli a odnesli pak asi za hoďku na přiložení. Vím, že příručka „ideální porod“ říká něco jiného, ale já jsem byla tak vyřízená, že mi to nějak nevadilo. Ale dalo se domluvit na všem, u nás dávají mimča po 6 hodinách, až je maminka trochu vzpamatovaná, ale domluvila jsem se se sestřičkou, že mi ho donesla hned večer (asi za 1,5 hodiny od převozu na pokoj) na pár hodin a pak ho vzaly na noc k sobě. Je fakt, že byl u nich tak napůl celý další den, protože děsně blil, ale stejně hodně spal a byla jsem ráda, že ho ohlídají - fakt jsem si nebyla jistá, co s ním, když se třeba víc zakuckal a tak - teď už bych to zvládla určitě v pohodě. A i tak mi ho pak dali jenom s monitorem dechu, který normálně nikdo neměl - takže byl k tomu asi důvod.
Hmm, musím říct, že by mě fakt zajímalo, jak to mají s tím hlídáním na novorozeneckým. Ne že bych si myslela, že na ty děti úplně pečou, ale když jsem tam byla na to kojení, tak mimina tam ležela a nikdo se o ně moc nezajímal, některá brečela, některá spala…a bylo jich tam docela hodně (tak 10 určitě). Tohle právě mě vadí, Matýsek tam byl taky přes noc, protože jsem měla nízkej tlak, ale kdybych mohla být se svým mužem, mohli jsme ho mít u sebe. Prostě si myslím, že by dítě nemělo být samo (jen pokud jsou k tomu fakt vážný důvody - a myslím si, že ne vždycky jsou), mě to strašně dralo…příště bych si to prosadila i přes ten nízkej tlak.
I ty CS řezy nechápu. Kdyby bylo víc lidí (jak to udělat?), dala bych přednost těmto matkám, o ty ať se starají sestry a doktoři nejvíc, aby mohli být s dětma co nejdřív a nejčastěji a ne až někdy druhej den (vždyť je to hrozný). Přijde mi právě, že kdyby se některým matkám umožnilo jít domů dřív, zas by to zlepšilo tu kapacitu na péči o matky, které to potřebují. Nebo aby mohly mít s sebou partnery, vždyť tatínek se o dítě umí postarat taky a matka by mohla jen kojit a ležet. Já vím, že je to trochu sci-fi, ale mě to fakt přijde nenormální, že to někomu připadá normální.
Angua Tak jako to mi taky delali tripltesty a podobne, ale delala vsechno PA. Vnitrni prohlidky zadny v tehu, az kolem terminu si sahla jak na tom sem a zeptala se jestli muze hamiltona, u obot byl hamilton treba proti cytologii prochazka ruzovym sadem a navic vzdycky do 2 dnu zabral. ![]()
Je to mi pripomelo, jak Mates blil v noci plodovku az se z ni davil a ja nevedela co se deje, ale zvladla sem to a sestra rikala, ze je to normalni. Po dvou mesicich se mi zase zacal davit mlikem, ale furt, ze sem to z nej musela vyplacat. Vojtin je sikovnej, ten to rozkucka. ![]()
Suvi, jak to mají nevím, když jsem tam přišla, tak se tam o ně starali, nějaký dlouhodobý pláč si vůbec neuvědomuju, že bych ztama slyšela a to jich tam prý měli hodně, že bylo zrovna dost maminek po císaři. Když jsem kdysi večer potřebovala pomoct s kojením a jedna sestřička byla odběhlá, tak ta druhá mi říkala, že musím počkat, až se vrátí, protože to tam nemůže opustit - že tam musí vždycky někdo být. Samíka tam určitě dávali „opalovat“ na takové to lehátko nebo jak se tomu říká. A když jsem viděla, že je spokojený, tak mě to tolik nedrásalo (i když prudit jsem chodila furt - kdy mi ho donesou, kdy mi ho dají už na pokoj a tak
) A když ho donesli nebo odnesli, tak bylo vidět, že si s ním hezky povídají a mají takový osobní přístup - rozhodně to nerozváželi jak nějaké vánočky ![]()
Je fakt, že přítomnost tatínků nebo jiného doprovodu by vyřešila hodně. MM by si bohužel volno vzít nemohl, maximálně neplacené, ale moje mamka nebo někdo určitě jo… A zas by mohl přijít brzo po práci, i tam třeba přespat a vystřídali by se… A bylo by to fajn. Je fakt, že jsem byla hrozně vyklepaná z té zodpovědnosti - že jenom já ho mám na starost a kdyby se mu nedejbože něco stalo… Když bysme byli na to dva, byla bych určitě z tohoto hlediska víc v pohodě.
Co se týče toho, že miminko vidí maminky po CS až někdy druhý nebo třetí den, tak to je fakt na nic
A ten ubytovaný doprovod by to určitě vyřešil…
Víš, pro mě to bylo to, že jsem to brala osobně. Určitě tam ta miminka nebyla sama a určitě se o ně starali jak to v rámci možností šlo, na to si nestěžuju a hlavně nevím, jak je hlídají. Ale přijde mi, že je tam dávají některé vlastně zbytečně, že u mámy by jim bylo líp. Člověk je ze všeho vyjukanej, tak to dítě dá, i když vlastně nechce, já se taky bála, že s sebou někde seknu a co pak. Jenže to člověk ví až potom. Když jsem tam byla, tak mě prostě vadilo, že ta miminka tam jsou sama a že Matýsek tam byl taky sám a když plakal, tak ho nikdo nechoval, protože sestra nemá 10 ruk, aby chovala každé řvoucí dítě. My jsme leželi hned vedle novošů, takže o to víc mě drásalo slyšet ten pláč odtamtud a přemýšlet, jestli to není Matýsek.
Taky že si dítě nesmíš dát do postele mi přijde jako totální kravina - pokud nepotřebuje monitor dechu třeba. Proč by tam nemohl být? Prý kvůli očistkům. No tak si ho nedávám dolů k zadku ne? A to že dítě dost často chytne nozokomiální infekci, to už se bere jako nutné, ovšem ospraveditelné zlo.
Kéž by se to někdy zlepšilo. Já nechcu kafrat, že je všechno špatně, tak to vůbec nemyslím. Řekla bych, že ti doktoři fakt dělají co můžou, ale na druhou stranu jedou v těch svých zajetých kolejích a z každé změny mají osypky, protože tak se to prostě nedělá a proč by to tak mělo být. A štve mě, že matka, která chce něco jinak, je hned za špatnou a je jí to dáváno patřičně najevo (nemůžete mít dítě při sobě, protože co když zkolabuje, to ho chcete ohrozit? - no mě třeba zkolabovalo při kojení na tom novorozeneckým a stejně jsem s ním musela běžet za sestrou, protože tam zrovna žádná nebyla). Že když chceš něco jinak, tak se o to musíš doslova rvát. A ne každej na to má…obzvlášť po porodu s hormonama prolezlým mozkem ![]()
Jasně, asi by se to mělo dělat podle situace. Samík blil, bylo lepší, že ho hlídali, já jsem byla taky zmordovaná (ale chodit jsem mohla, to zas jo). Pak mi přidali maminku, která ze sálu došla po svých a byla v pohodě - ta to dítě klidně mít mohla. Ale měla už druhé, tak říkala, jenom ať si ho na noc nechají (a to rodila v poledne), že je ráda, že si odpočine. V každém případě u nás šlo domluvit fakt všecko. A i ten zákaz braní do postele je u nás už zrušený - jednu noc tak Samík se mnou dokonce v noci spal a sestřička ještě ráno říkala, jak se má, že u maminky je nejlíp. Akorát teda upozorňují nenechávat bez dozoru a na kraji - jenom, když tam jsi… Což jasné, že ![]()
Že se někde musíš rvát je fakt na houby - u nás se dá fakt domluvit (asi téměř
) na čemkoli…
Že bych příště jela rodit do Vsetína?
![]()
No, ono když si vezmu, tak ten den, co jsem porodila já, porodilo ještě dalších 9 ženských. Někdy mají i 14 porodů za den.
Na porod si vůbec nestěžuju, ale šestinedělí tvrdě nestíhalo a být tam bylo spíš za trest.
Přijeď, budu tě chodit navštěvovat
![]()
Asi i ta velikost je ten rozdíl, já jsem rodila ten den sama, jinak se rodí prý průměrně 1-2 děti denně. Takže celkem pohoda, asi je i víc času… Je fakt, že týden předtím tam byl prý nával, jak jsme tam byli my, tak bylo volněji. Třeba bych týden předtím měla jinou zkušenost, ale maminky bývají obecně spokojené, fakt se u nás dost snaží ![]()
tak já mám podobnou zkušenost jako Angua. Když mi malou odnesli tak mi to tenkrát taky nějak nevadilo ani to že jsem jí mohla vidět až večer v 6 (narodila se v půl třetí) až když jsem byla schopná si za ní dojít (byla na předčasných). Ale zpětně mě to děsně mrzí ![]()
Jinak u nás odkládání dětí na šestinedělí taky fungovalo, ale pokud to šlo tak děti nechávaly maminkám. Já tam malou měla jednou přes noc, kdy jsem se po kojení vracela dvakrát na dokrm a ona pořád ječela. Sestra mi řekla - chovat a utišit - dělala jsem co jsem mohla ale malá pořád ječela. TAk jsem tam jela po třetí, nevěděla jsem co s ní. A tak si jí tam sestra nakonec nechala a pak mi říkala, že jí stejně musela ještě jednou dokrmit.
Jinak tam bylo taky vždycky tak 10 dětí ale pokud plakaly tak k nim sestřičky chodily. Pokud spaly nebo byly hodné tak ne.
U nás bylo natřískáno pořád, vždy tak jeden den to opadlo a pak zase nátřesk. Ale na personálu to nebylo znát. Aspoň na šestinedělí, u porodu nevím já rodila právě v ten klidný den
![]()