Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rebrambora píše:farska píše:Tak treba se dela preventivne cisar pri KP, protoze zaseknute dusici se dite tezko vytahnes a do te chvile, nez se zasekne, netusis, zer se tak stane. Preventivni zakroky jsou leckde na miste. Vychazeji ze statistik a porovnani rizika vs. benefitu. Samozrejme je muze matka odmitnout, ale nemel by se vyvyjet soustavny tlak okoli na to, aby se odmitalo zasadne vsechno, protoze porpd ma byt prirozeny.
Lekaři by měli u normálního porodu pouze ‚dohlížet zdálky‘ a zasahovat až v případě,když se fyziologický porod změní na jakkoli patologický..Jenže mívám dojem, že to je snad pro ně příliš lákavé,vměšovat se a řídit - i když to není třeba![]()
![]()
Nerozumíme si-viz můj příspěvek VÝŠE. Já taky za sebe rozhodla při druhém porodu,že z důvodu KP plánovaného císaře CHCI-a to jsem šla PROTI PŘÁNÍ MUDRŮ,KTEŘÍ MNĚ NAOPAK TLAČILI DO PORODU PŘIROZENÉHO!!!!!
Dala jsem na svůj instinkt a bylo to štěstí neuvěřitelné-v odhadu váhy dcery se dr.sekl o půl kila a dcera byla obr mimčo s váhou 4 kil,které by se KP asi jen tak snadno neporodilo.....
Já nejsem prvoplánově PROTI CÍSAŘŮM,já jse proti degradaci rodiček do pozice : JÁ jsem lékař, tudíž jen JÁ ROZHODNU' ![]()
IMI píše:Jinak k automatickym zakrokum bez duvodu - at se delaj preventivne, dobry, ale at je rodicka muze odmitnout. To je o tom, ze doktori proste neoznamuji, co se chystaj udelat, natoz aby se ptali jestli jo nebo ne (urcite ne vsichni).
Cítím to STEJNĚ ![]()
Rebrambora píše:
Suvik tam se psalo o kriminalizaci porodu „az kdyz se neco stane“
To je to, co mi hlava nebere i v jinych pripadech - a totiz, ze se mira viny a trestu odviji od toho, jake ma cin dusledky. Takze, kdyz polejes v mraze verejny chodnik schvalne vodou, ceka te postih jen v tom pripade, ze si na nem nekdo zlomi nohu.Odrazi to ale hezky soucasny trend „vzdy najit a potrestat vinika“
Na nahodne udalosti se prakticky neveri, vsechno musi byt neci vina a nekdo musi byt potrestan. Nakonec gynekologove se s tim potykaji neustale (precti si par clanku na tema „jak mi ti hajzlove podelali porod“, je jich dost), tak proc by si svuj dil zodpovednosti taky nemely vychutnat matky?
Dobře, ale na to stačí současná legislativa, dle mě (jak psala Novire - ublížení z nedbalosti). Taky by mě jako zajímalo, jak se bude rozlišovat, kdy šlo o plánovaný porod a kdy o porod překotný. Když už, tak bych naopak právě podpořila vznik porodních domů s jasnou zodpovědností osob v nich, které porod povedou. To mi přijde rozhodně lepší. Myslím si totiž, že pak by domácích porodů dobrovolných bylo míň.
Příspěvek upraven 17.07.10 v 13:22
Co se mně týká, má ideální představa jsou také vize ‚porodních domů‘ s trvalou přítomností lékaře, ale s vybavením a pohodlím srovnatelným s klidem DOMOVA......
![]()
suvik píše:
Nebudu se vyjadřovat jak bych rodila/nerodila a na jaké jsem straně, ale článek jsem samozřejmě četla…i tenkrát rozhovor s tou PA. Jak často s JXD souhlasím a líbí se mi jeho zaujatý postoj, tak u tohoto rozhovoru to už trochu přehnal - choval se jak estébák u výslechu disidenta.Nicméně tento poslední článek, ten mě dostal. Jako kriminalizovat domácí porody to už je i na mě silné kafe. Je mi z toho doslova na blití. Nějak mi není jasné, že to napíše zrovna on, který se snaží legalizovat pěstování marihuany pro domácí léčebné účely. Ne že bych to srovnávala, ale v obojím je dobrý úmysl ne naopak a kriminalizací se to podle mě jen zhorší. Udělala bych přesný opak.
Hele to ale musíš přece brát z rezervou. účelem prezentace tak radikálních názoru a návrhů je především medializace, prodej novin, následná bouřlivá diskuze na všech stranách - prostě vyvolání reakce..
Vždycky to tak u Jiřího bylo..
Vždy byl až zbytečně cynický, zbytečně přeháněl a zbytečně nafukoval.. ale proto to byla zajímavé..
Si myslím že moc dobře ví, že svým bububu žádný zákon nevytvoří, i když nás v reflexu bude přesvědčovat, co všechno pro to dělá, kam volá, faxuje a kde lobuje..
![]()
Aktuální článek jsem nečetla - nemám tolik času - ale tyto třenice s PA co rodí doma už tu byly a vždy to bylo hustý a ryze subjektivní od něho..
Já oželím pár hodin života v " nepřátelském území" než hazardovat s cizím životem - svého dítěte..
IMI píše:
ivushka Rozumim ti, ale z vlastni zkusenosti vim, ze treba poroddy v porodnicich se dost lisej v CR a v cizine, a mela bych obavu, ze vyzkum provadeny v Americe a mozna jeste nekde jinde v zapadnich zemich, neni moc zasadni pro domporod u nas. V CR s tim nemaji zkusenosti, a to ani PA i kdyz odrodila hromadu deti v porodnici, je to proste neco jinyho a tlak a PA musi v tu chvili bej obrovskej. Navic domporody v CR se porad ve statistikach, jestli vubec nejaky existujou, ukazujou jako neplanovane. kazdopadne ti drzim palce
To už je ale jiný problém, jakou kvalifikaci tu mají PA, co s sebou nosí za vybavení a podobně, ale při adekvátní vybavenosti to prostě vychází tak, jak praví ty studie a tečka. Jakou PA si pak kdo k porodu zajistí, je jen jeho zodpovědnost. Česká statistika vůbec není relevantní, protože se v ní nezohledňuje rizikovost rodičky, kdo jí asistoval a zda to vůbec bylo plánované.
Za držení palců dík, ale už to mám za sebou
Naprosto bez komplikací, malinké poranění (nebylo potřeba šít), Apgar 9-10-10 ![]()
No pro ne…
A jaky presne by byl rozdil, mezi porodnim domem a nemocnici? myslim po strance funkcni a kompetencni - ne pokud se vybaveni tyce, hezke to muze byt i v porodnici, vemte si Podoli.
Muj nazor je ten, ze porod doma bude skoro urcite mene bezpecny (mel by podle logiky byt), ale je otazka, jestli je to unosne riziko. To by mel nekdo kompetentne zhodnotit.
Protoze pro nas vsechny by prece bylo bezpecnejsi byt v nemocnici cely zivot, protoze preci muzeme kdykoliv dostat infarkt.
Za sebe - pritahuji komplikace. Já doma ne.
Lizbeth s rezervou
…no v tomto případě si hoch žádnou nenechal
. Mě vadí už jen ten úmysl, přijde mi to jak za komančů. Když to dovedu ad absurdum jeho stylem, tak bysme měli zavést společné hekárny, otec u porodu neexistuje (překáží) a dítě dovézt jen na kojení striktně po třech hodinách (určitě se to bude dát odargumentovat, proč to bylo lepší).
Ano, zajímalo by mě, jak to je v cizích zemích s těmi porodními domy. Pro mě to je jen název, klidně řeknu soukromé porodnice. Jsou u nás nějaké? Vrchlabí je soukromá? Proč jich tu není víc? Tímhle kdyby se tak Jirka třeba taky zabíral. Když řeknu A, musím říct i B ne?
Já byla v porodnici spokojená…ale měla jsem to zčásti domluvené. Klidně bych si to i zaplatila, kdyby to šlo. Proč si nezaplatit lékaře nebo PA, které důvěřuji. Chtěla jsem si zaplatit i nadstandardní pokoj na šestinedělí…mají jen jeden. Tady má Jirka pátrat, čumí fakt blbým směrem, nezlobte se na mě…
suvik píše:
Lizbeth s rezervou…no v tomto případě si hoch žádnou nenechal
. Mě vadí už jen ten úmysl, přijde mi to jak za komančů. Když to dovedu ad absurdum jeho stylem, tak bysme měli zavést společné hekárny, otec u porodu neexistuje (překáží) a dítě dovézt jen na kojení striktně po třech hodinách (určitě se to bude dát odargumentovat, proč to bylo lepší).
Suviku JXD fakt musis s rezervou, je to magor. nema cenu zvysovat si pri jeho clancich tepovou frekvenci. Spis se pousmej a rekni si, no jo, jirka ![]()
Rozumi vsemu, vi vsechno a poradi ohledne vseho.
Muj tep holky řešit nemusíte, samozřejmě i já jsem použila nadsázku a u čtení článku jsem se ve skutečnosti nepoblinkala ![]()
suvik píše:
Tímhle kdyby se tak Jirka třeba taky zabíral. Když řeknu A, musím říct i B ne?
Právě že Jirka neee. On má jasno.
Rebrambora píše:
Muj nazor je ten, ze porod doma bude skoro urcite mene bezpecny (mel by podle logiky byt)
Záleží, jakou logiku myslíš a jaké všechny souvislosti ti dochází
Člověk si má tendenci říct, že při porodu vznikne s určitou pravděpodobností komplikace, která se doma vyřešit nedá a v porodnici dá. To je zamozřejmě pravda a tyto případy doma skutečně dobře nedopadnou (a někdy ani v porodnici). Jenže pak je druhá velká množina komplikací, které jsou vyvolané rutinními zákroky, které se dělají v porodnici, ale nedělají se doma a tudíž nastanou jen v porodnici. A právě tato množina komplikací dorovnává tu první. Je to patrné zejména na morbiditě („poškozenost“, neplést s mortalitou, což je úmrtnost) u matek, které mají doma výrazně méně poranění, nástřihů, císařů (po převozu, samozřejmě) a podobně.
Ten loňský článěk také ukazuje další zajímavou věc – porody v porodnici vedené PA dopadly co do morbidity o dost lépe, neže ty vedené lékařem.
(plná verze článku není veřejná, je na placených databázích, ke kterým mám přístup díky manželovi, akademikovi)