Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ivuska.h píše:
Farska, víc takových informovaných žen! Já se bohužel dnes a denně setkávám s ženami, co absolutně namají ponětí o svých základních právech a jejich důsledcích při porodu a následné péči o dítě. A zdravotníci toho často zneužívají, vždyť například mě do očí tvrdila neonatologická primářka, že nemám právo podepsat reverz na dítě! Když jí manžel řekl, že víme, že to právo máme, tak se viditelně vyděsila a řekla „No dobře, tak máte, ale já vám to nedoporučuji.“. To je prostě na vyhazov, naprosto nemorální jednání
To je opravdu silný kafe
![]()
Snad se blýská na lepší časy-akorát se blýská moc pomalu.. ![]()
ivuska.h píše:farska píše:Ale v těchhle věcech si riskovat NEDOVOLÍMJasně, zodpovědná žena s riziky doma nerodí(i když by to bylo táák láákavéé):-)
![]()
To mi přijde jako samozřejmost-chtít domporod za každou cenu NENÍ ŽÁDNÁ VÝHRA,k tomu musí být ‚vhodné dispozice‘ jak ze strany matky,tak děťátka…
Farská no to je přesně ono. Jako já chápu, že se jim to nelíbí, že by tam chtěl být pak vlastně každej, ale nechápu jak si můžou myslet, že je to normální? Že naopak není normální, že tam ten rodič chce zůstat. Vždyť to dítě je strašně malý a probudí se v cizím prostředí bez maminky nebo tatínka… Začínám se zas samonasírat…
Ivushko a ty máš nějaké informace o tom, jestli je možné očekávat nějaký posun směrem k právně ošetřeným ambulatním porodům? Jaká existují hnutí nebo co, která se tím zabývají? Osobně bych doma totiž nerodila, ale líbilo by se mi, kdyby šlo zařídit si na porod PA popř. lékaře (samozřejmě za přípatek) a pokud by bylo vše v pořádku, jít pak hned domů.
Nejsem žádnej fanatik, kterej by nebyl schopen překousnout osobní nepohodlí nebo jiného lékaře či PA (přeci jen dost často bývá v porodnicích i plno), ale po zkušenosti s porodem (kterej byl super) si stejně myslím, že něco bych ráda měla jinak, pokud bych rodila podruhé. Protože teď už vím jak to funguje v porodnicích (teda té mé).
Co podle mě JXD nechápe je, že porod není operace nosní mandle nebo zákrok na žlučníku. Tam je člověku celkem jedno, co se pak s jeho dotyčným orgánem děje (hozen do koše
) a zajímá ho jen jeho vlastní stav. Porod je neopakovatelný (i když žena porodí dětí víc) zážitek a právě to, že se narodí dítě situaci dost mění, protože vám záleží pak jen a jen na něm. To on asi nepochopí, leda až bude u porodu. Jenže jako známá osobnost bude mít určitě dojmy jiné než obyčejná ženská, která tam nikoho nezná.
Taky nechci říct, že všude je to blbý a všechny porody v českých porodnicích nestojí za nic…
No snad chápete co myslím…
farska píše:ivuska.h píše:farska píše:Ale v těchhle věcech si riskovat NEDOVOLÍMJasně, zodpovědná žena s riziky doma nerodí(i když by to bylo táák láákavéé):-)
![]()
![]()
![]()
![]()
To mi přijde jako samozřejmost-chtít domporod za každou cenu NENÍ ŽÁDNÁ VÝHRA,k tomu musí být ‚vhodné dispozice‘ jak ze strany matky,tak děťátka…
No já to vím… Ale obecné povědomí o tom, za jakých okolností se dá doma rodit, je dost nízké. Ostatně i v této diskuzi se pár takových příspěvků objevilo. Pak se nedivím, že si lidi myslí o domarodkách to, co si myslí.
suvik píše:Ivushko a ty máš nějaké informace o tom, jestli je možné očekávat nějaký posun směrem k právně ošetřeným ambulatním porodům? Jaká existují hnutí nebo co, která se tím zabývají? Osobně bych doma totiž nerodila, ale líbilo by se mi, kdyby šlo zařídit si na porod PA popř. lékaře (samozřejmě za přípatek) a pokud by bylo vše v pořádku, jít pak hned domů.
Mám interní informaci, že UNIPA se hodlá intenzivně věnovat prosazení legislativní úpravy ambulantních porodů, aby bylo jasně dané, jak se má v tomto případě postupovat. Předpokládám, že to bude společné úsilí všech organizací tohoto typu, jako je třeba Aperio a podobně.
Jinak věcně vzato lze ambulantní porod provést i teď, ale jsou potřeba ty ostré lokty, jak tu někdo zmiňoval
Je potřeba pečlivá příprava a odhodlání. Já jsem měla ambuporod jako zálohu pro případ, že by to doma nevyšlo (ať už z důvodu nějakých komplikací nebo prostě jen mého nedobrého pocitu) a zároveň nebyla skutečně nutná hospitalizace, takže jsem měla připravený porodní plán, reverz, potvrzení od pediatra o převzetí do péče (které rádi vyžadují, i když na to nemají právo) a strategii, jak to vyjednat co nejméně konfliktně.
Jak jsem psala,
pro mně je výhra už to,že jsem stále ještě dva v jednom a až do řádného termínu porodu tak zůstanu(s nadějí na to,že se porod rozjede sám a porodím přirozeně).
Normálně bych byla dávno ‚porozena‘ plánovaným SC z důvodu dvou předchozích SC … ![]()
ivuska.h píše:suvik píše:Ivushko a ty máš nějaké informace o tom, jestli je možné očekávat nějaký posun směrem k právně ošetřeným ambulatním porodům? Jaká existují hnutí nebo co, která se tím zabývají? Osobně bych doma totiž nerodila, ale líbilo by se mi, kdyby šlo zařídit si na porod PA popř. lékaře (samozřejmě za přípatek) a pokud by bylo vše v pořádku, jít pak hned domů.
Mám interní informaci, že UNIPA se hodlá intenzivně věnovat prosazení legislativní úpravy ambulantních porodů, aby bylo jasně dané, jak se má v tomto případě postupovat. Předpokládám, že to bude společné úsilí všech organizací tohoto typu, jako je třeba Aperio a podobně.
Jinak věcně vzato lze ambulantní porod provést i teď, ale jsou potřeba ty ostré lokty, jak tu někdo zmiňovalJe potřeba pečlivá příprava a odhodlání. Já jsem měla ambuporod jako zálohu pro případ, že by to doma nevyšlo (ať už z důvodu nějakých komplikací nebo prostě jen mého nedobrého pocitu) a zároveň nebyla skutečně nutná hospitalizace, takže jsem měla připravený porodní plán, reverz, potvrzení od pediatra o převzetí do péče (které rádi vyžadují, i když na to nemají právo) a strategii, jak to vyjednat co nejméně konfliktně.
Skvělá přípravná fáze
![]()
No bylo by to fajn…tak snad se to povede. Nejsem si jistá totiž jak bych zvládala takový prosazování v hormonálně nabušeným těle (rozbrečelo mě cokoliv).
Jinak sem hodím jedn názor z diskuez pod článekm Reflexu (snad mi nezakáží přístup je to z placené zóny, kterou mám jako předplatitel Refelexu zadarmo). Hodím ho sem proto, protože s ním souhlasím, byť nemám dotyčného zkušenost:
Nenapadla by mě psát článek o hulení, prtože mám odhuleno celkem směšn málo proti dotyčnému. Také bych nikdy nepsal o životě na Marsu nebo ekosystému hlubokomořských příkopů. Prostě o tom vím kulové. Pomáhal jsem na svět svým dvěma dětem a mám doma porodní asistentku, takže v tomhle směru mám tisíckrát větší zkušenost a vědomost než pan Doležal. (Mimochodem, ani tak bych si netroufl napsat podobně nenávistný a emotivní článek.) Porod doma je věcí svobodné volby, nebudu debatovat o tom, že rozhodnutí o něm by mělo být odpovědné, s odbornou asistencí a po konzultaci s lékařem. Ale myšlení a jednání (psaní) pana Doležala se vymyká mému chápání: Napsal zlý útočný pamflet o věcech, o kterých neví vůbec nic. Možná mu jen došlo hulení. Doporučuji takové chvíle řešit spíš třeba procházkou nebo tak - psát zprominutím idiotské, manipulativní a zlé články je řešení velmi špatné.
k tomu rychlému převozu do porodnice - chtěli mě s kontrakcemi po 7 min převážet z jedné porodnice do druhé, protože měli málo inkubátorů. Takže někdy nepomůže ani to,že už člověk v té porodnici je. Nakonec od toho upustili (asi bych nedojela) ale děti mi odvezli jnam. Trvalo mi 3 dni se za nimi dostat.
V situaci, kdy porodnice jedou v režimu hluboce přes svoji kapacitu mi legislativní podpora porodních domů a domoporodů pro rodičky, které to chtějí (a samozřejmě mají nepatologická těhotenství) připadá dost rozumná.
Madlicko, tys rodila dvojčata vaginálně? Jestli jo, tak už to je značný úspěch! ![]()
Nejsem Madlicka, ale mám pocit že ne a že to je jeden z důvodů, že se za holkama dostala až po třech dnech…nebo jak to bylo Madli?
stejně já na to abych rodila doma jsem srab! všechny tři děti jsem rodila v porodnici.. nehledě že všechny měly žloutenku takovou, že musely pod světlo… takže tak!
pro mne je to riziko velké.. a na svá bedra bych jej nevzala!
Macík74 píše:
nehledě že všechny měly žloutenku takovou, že musely pod světlo…
Pediatr k nám chodil po porodu každý den a žloutenku hlídal… Navíc v jedné studii jsem četla, že děti narozené doma mají žloutenku méně často, způsobeno je to pravděpodobně tím, že většinou bývá rychlejší nástup kojení.
Já rodila ambulantně v Brně (druhý porod), měla jsem to přímo v porodním plánu. Dr. při příjmu: „Vy chcete rodit ambulantně? No to můžete, ale dítě tady musí zůstat.“ Já na to: „Sama víte, že to není pravda.“ „No tak dobře…“ třísk papírama a šla pryč…
Další problémy nebyly, ale dost to asi byli tím, že měli narváno a byli rádi, že jim uvolním postel.