Neroďte doma - Reflex.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12978
18.7.10 20:09

aha, takže studie to dokazují. :palec:

Ale tak nějak to cítím i jako Nataša, která to tedy vzala zevrubněji, než na co mám já čas vypisovat.
Ano, studie o čemkoli, dokáží přesvědčit vždy..

Já svůj názor tu nepíšu proto, že sympatizuji se Zákazem porodů doma, či kriminalizací..Nikomu neberu jeho rozhodnutí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
18.7.10 21:59

Ale u domporodů jde i o dítě, ne jen o pohodlí matky! Zbytečný urychlování nemocničních porodů formou pouštění vody, podávání oxytocinu rutinně atd se zvyšuje rizikovost porodu - např. dítko nestihne dorotovat atd. Dr. na jedné straně přivodí svým postupem komplikace, pak situaci zachrání a ještě rodičce budou tvrdit, že jí zachránili dítě. Že by se do této situace vůbec nemusela dostat, to už jí neřeknou. Radši jí budou líčit, jak mělo dítě omotanou šňůru kolem krku. Že ji takto má asi 1/4 dětí a v klidu se narodí, to už jí neřeknou. Další věcí je, že pokud žena rodí ve velké porodnici s neonatologickou jip, pak má technické zázemí a pokud nastanou komplikace, pak ví, že jí dítě zachrání. Ale většina Češek rodí v malých porodnicích, kde nic takového nemají. Takže pokud dojde ke krizové situaci, budou volat do nejbližší velké porodnice, pak budou čekat na sanitku. A tady nastává ten hlavní rozdíl. Pokud rodí žena doma s PA, pak je stále pod dozorem, většina komplikací nenastává z minuty na minutu, jak se snaží čeští dr. stále tvrdit. Pokud ke komplikacím dojde, PA bude hned zajišťovat převoz do velké porodnice. Kdežto v malé porodnici, kde má jedna PA na starost rodiček víc a rozhodně je tak pečlivě nesleduje, se často na komplikace přijde později a pak se opět čeká na sanitku z velké porodnice. Takže je veskrze jedno, kde se vlastně čeká, že… Bylo by to na dlouhou diskusi. Od JXD mě to taky trochu mrzí, když v jiných oblastech života tak podporuje svobodu jedince i na hraně zákona… Další věc je, že i on sám přiznává, že občas píše o něčem, o čem nemá moc potuchy, bije se jak lev a po pár letech toho nechá, když zjistí, že kecal z cesty (viz jeho protlačování Linuxu před pár lety).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
18.7.10 23:00
Nataša píše:
jako existují studie podporující porody doma, existují samozřejmě i studie, které je naopak zatratí. v medicíně to tak je skoro se vším.. studie podporující jednu či druhou metodu lze najít vždy. proto pro mne není důležitá jen statistika, protože velmi dobře vím, že může mluvit pro obě strany..

No já jsem hledala fakt pečlivě a dlouho a článek dokazující nebezpečnost domácích porodů jsem nenašla. Až teď vím o té metaanalýze, co ji citoval JXD, ale tu jsem ještě nezkoumala, takže nemám názor na její věrohodnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
19.7.10 06:02
Lasicka píše: .....bije se jak lev a po pár letech toho nechá, když zjistí, že kecal z cesty (viz jeho protlačování Linuxu před pár lety).

hele tak to ti vysvetlim, o tom psal par cisel predtim - on ho totiz na linux zlakal nejakej jeho kamarad, co se vydaval na linuxoveho programatora a propagovat konopi. Jenze pak se ukazalo, ze ten kamarad si na programatora jen hral, pasoval hasis a dokonce nechal u JXD doma kufr od drug a nejak balicky v dobe, kdyx se JXD obaval kontroly kvuli jeho vlastnim konopnym aktivitam :-) tehdy bych odhadla, ze skoncil i s linuxem :-)))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
19.7.10 06:04
ivuska.h píše:
Nataša píše:
jako existují studie podporující porody doma, existují samozřejmě i studie, které je naopak zatratí. v medicíně to tak je skoro se vším.. studie podporující jednu či druhou metodu lze najít vždy. proto pro mne není důležitá jen statistika, protože velmi dobře vím, že může mluvit pro obě strany..
No já jsem hledala fakt pečlivě a dlouho a článek dokazující nebezpečnost domácích porodů jsem nenašla. Až teď vím o té metaanalýze, co ji citoval JXD, ale tu jsem ještě nezkoumala, takže nemám názor na její věrohodnost.

hele ja si nejsem jista, jestli ji dobre pochopil (tedy pokud je to ta studie), muzes na to mrknout, nejspis je taky kope za tebe

problem nas amateru je, ze kdyz nesledujeme celou scenu a cteme jen vybrane studie, co nam nekdo doporucil, mame jednostranny pohled. Chtelo by to diskutovat s enjakym odpurcem, on by treba o nejakych opacne dopadlych vedel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.7.10 11:32
Rebrambora píše: [Chtelo by to diskutovat s enjakym odpurcem, on by treba o nejakych opacne dopadlych vedel.

Jo, to rozhodně souhlasím. Problematikou se do hloubky zabývám 2 roky (mám přečtenou i učebnici porodnictví a další odbornou literaturu) a ještě jsem nenarazila na to, aby český lékař, odpůrce domácích porodů, argumentoval velkými studiemi. Vždycky jsou to jen argumenty typu „z minuty na minutu…“, „výhřez pupečníku“, nesmysly o pojízdných operačních sálech v Holandsku atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
19.7.10 12:03

Mě by prostě zajímalo, když se tomu tedy JXD tak věnuje, proč si nezjistí situaci v jiných zemích, mě by to fakt zajímalo, proč se o tom nedozvědět z Reflexu. Ale to by mu asi dalo moc práce. :-?

Někdo tu zmiňoval brzký odchod rodiček v UK. No mě osobně to právě přijde super! Co je pro matku a dítě lepšího než domácí prostředí? Mě to třeba v porodce na šestinedělí dost stresovalo…

pobyt s cizíma lidma a jejich též plačícíma dětma na jednom pokoji

neustálé návštěvy lékařů (které stejně byly jen o "Jak se máte? - Dobře? Tak na shledanou.)

Nesmyslný vážení před a po kojení, další stres.

Ohledně dítěte šlo o odběr z patičky (můžu se přeci někam dostavit resp. kdyby to mohl udělat můj pediatr já bych byla ráda. nevím teda, jestli by je to moc nezatěžovalo, ale snad se tolik dětí u jednoho pediatra denně nerodí, nevím.

Pak kalmetizace, údajně se od ní bude upoštět, resp. pokud ne, taky můžu přeci dojít někam, kde mi dítě naočkují.

Totéž kyčle. nemyslím si, že by to bylo tak akutní, aby se to muselo dělat hned po porodu. Tohle jsou ale jen mé laické názory, uvítám argumenty proč by to nemělo jít.

Kojení -Laktačních poradkyň je taky hafo a podle mě jsou kepší než sestry na poporodním.

Jediný co si nejsem jistá je novorozenecká žloutenka. Ale třeba zrovna v našem případě, malýho blikli jakýmsi kožním měřákem (to by taky mohl udělat pediatr ne?) a pak jsme šli stejně domů, kde semu rozjela až následně a řešili jsme to s naší dětskou.

Nelíbí se mi třeba (opět jsem jen četla a netuším, jestli to je tak oprvadu), že když si žena vezme dítě doml na revers (a porodí v podstatě ambulatně, i když nic takového u nás není legálně možné, vždy se jde domů na revers), tak když má pak dítě nějaké komplikace, musí se už do dětské. Už jsem slyšela o zdravotnících, co tímhle matkám vyhrožovali, že tedy tam už nebudou moci být se svým dítětem pořád. Takže tohle by mě taky zajímalo. Přeci u kojeného dítěte si nedovedu představit situaci, že matce nedovolí společnýpobyt.

Byl abych ráda, pokud o tom někdo něco víte konkrétnějšího, tak abyste to tu rozvedly… Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
19.7.10 12:09
suvik píše:
Mě by prostě zajímalo, když se tomu tedy JXD tak věnuje, proč si nezjistí situaci v jiných zemích, mě by to fakt zajímalo, proč se o tom nedozvědět z Reflexu. Ale to by mu asi dalo moc práce. :-?

Někdo tu zmiňoval brzký odchod rodiček v UK. No mě osobně to právě přijde super! Co je pro matku a dítě lepšího než domácí prostředí? Mě to třeba v porodce na šestinedělí dost stresovalo…

pobyt s cizíma lidma a jejich též plačícíma dětma na jednom pokoji

neustálé návštěvy lékařů (které stejně byly jen o "Jak se máte? - Dobře? Tak na shledanou.)

Nesmyslný vážení před a po kojení, další stres.

Ohledně dítěte šlo o odběr z patičky (můžu se přeci někam dostavit resp. kdyby to mohl udělat můj pediatr já bych byla ráda. nevím teda, jestli by je to moc nezatěžovalo, ale snad se tolik dětí u jednoho pediatra denně nerodí, nevím.

Pak kalmetizace, údajně se od ní bude upoštět, resp. pokud ne, taky můžu přeci dojít někam, kde mi dítě naočkují.

Totéž kyčle. nemyslím si, že by to bylo tak akutní, aby se to muselo dělat hned po porodu. Tohle jsou ale jen mé laické názory, uvítám argumenty proč by to nemělo jít.

Kojení -Laktačních poradkyň je taky hafo a podle mě jsou kepší než sestry na poporodním.

Jediný co si nejsem jistá je novorozenecká žloutenka. Ale třeba zrovna v našem případě, malýho blikli jakýmsi kožním měřákem (to by taky mohl udělat pediatr ne?) a pak jsme šli stejně domů, kde semu rozjela až následně a řešili jsme to s naší dětskou.

Nelíbí se mi třeba (opět jsem jen četla a netuším, jestli to je tak oprvadu), že když si žena vezme dítě doml na revers (a porodí v podstatě ambulatně, i když nic takového u nás není legálně možné, vždy se jde domů na revers), tak když má pak dítě nějaké komplikace, musí se už do dětské. Už jsem slyšela o zdravotnících, co tímhle matkám vyhrožovali, že tedy tam už nebudou moci být se svým dítětem pořád. Takže tohle by mě taky zajímalo. Přeci u kojeného dítěte si nedovedu představit situaci, že matce nedovolí společnýpobyt.

Byl abych ráda, pokud o tom někdo něco víte konkrétnějšího, tak abyste to tu rozvedly… Dík.

Ahoj,

dovolím si regovat pouze na poslední odstavec-ostatní nechám odborníkům:-)

Z mé vlastní zkušenosti:

• pokud jednou opustíš s dítkem porodnici,pak už vždy jdeš s ním k hospitalizaci na dětské odd nemocnice-to je fakt.

ALE!!!!

Neumím se představit situaci, která by musela nastat,aby tam zároven nepřijali i maminu onoho mimínka( přijímají se běžně s dětmi do ŠESTI LET zadara,pak taky,ale platí se to).

Rodič má ze zákona PRÁVO BÝT S DÍTĚTEM NEPŘETRŽITĚ A TOTOPRÁVO MU MŮŽE UPŘÍT JEDINĚ SOUDNÍ ROZHODNUTÍ. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
19.7.10 12:14

Farska, jj, to už teď též vím, ale jde mi o to, že někdo z porodnice tímhle straší rodiče, to se mi nelíbí. Taky by mě zajímalo, jak to pak probíhá v té dětské… Švagrová tam kdysi měla syna s laryngitidou a určitě byl pod 6 let a nemohla tam s ním zůstat. Nemohla resp. ona nevěděla, že si to může vydupat, že na to má právo. No a jak to bylo, když přišla na návštěvu? Syn měl hlad a bál se říct si o jídlo. Nikoho nezajímalo, že nejedl. Jako fakt příšerný. To je už ale OT.

Prostě když člověk něco jako ambu porod chce, musí mít podle mě dost drsný lokty a hádat se. Přijde mi to škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
19.7.10 12:19
ivuska.h píše:
cica píše: ale doma je větší riziko
Z čeho tak soudíš?

třeba prito, že nemáš doma lékaře a příslušné vybavení kdyby nastali komplikace!!!!!A než by se dojelo do porodnice může být pozdě, a že tam nemám manžela a starší děti? Teď je to tak, že žena pobude v porodnici a načerpá energii ne? O děti se postará manžel či babičky.
každej na to má jinej názor a ten můj je, že rodit doma je nezodpovědné a nikdo mi ho nevymluví stejně já to asi nevymluvim vám.
A na mě byl personál v porodnici milej, nebo se prostě chovali normálně. No jasný nesedli si ke mě k posteli a nepovídali jsme si, ale to po nich ani nikdo nechtěl a když už jsem něco potřebovala, poradili, vyhověli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
19.7.10 12:26
suvik píše:
Farska, jj, to už teď též vím, ale jde mi o to, že někdo z porodnice tímhle straší rodiče, to se mi nelíbí. Taky by mě zajímalo, jak to pak probíhá v té dětské… Švagrová tam kdysi měla syna s laryngitidou a určitě byl pod 6 let a nemohla tam s ním zůstat. Nemohla resp. ona nevěděla, že si to může vydupat, že na to má právo. No a jak to bylo, když přišla na návštěvu? Syn měl hlad a bál se říct si o jídlo. Nikoho nezajímalo, že nejedl. Jako fakt příšerný. To je už ale OT.Prostě když člověk něco jako ambu porod chce, musí mít podle mě dost drsný lokty a hádat se. Přijde mi to škoda.

V těch ostrých loktech s Tebou souhlasím…Ale po 72hod by už měli být schopni propustit VŠECHNY DĚTI,a i tak je někdy problém…

Co se dětské hodpitalizace týká,
kdysi dáávno,před desíti lety, jsem byla s dcerou na abmulantním trhání nosní mandle,byly jí DVA ROKY.Dětí tam na ten zákrok bylo moc,jelo to jak po běžícím páse-rodiče dali své dítko na lehátko,zřízenec ho vezl k operaci a RODIČŮM BYLO ŘEČENO,ŽE SI ODPO MAJÍ ZAVOLAT A VEČER SI MŮŽOU PRO DÍTĚ PŘIJÍT,ŽE SE O NĚJ POSTARAJÍ PO OPERACI A PŘI PROBOUZENÍ SE Z NARKOZY SESTRY!!!
A maminky plakaly a pomalu odcházely.....

Já tehdy řekla,že jestli mně budou chtít od mé dcery odtrhnout,tak na to budou potřebovat ochranku(seděla jsem na židli a nehodlala se hnout z místa) nebot JÁ SEO NI POSTARÁM SAMA A NEPOTŘEBUJU K TOMU ŽÁDNOU PITOMOU POSTEL,NA KTERÉ BYCH LEŽELA,BA ANI ŽIDLI,ŽE KLIDNĚ POSTOJÍM.........
Přišel primář a chtěl mi ‚domlouvat‘. Nepochodil -a sestrám řekl,že tam ‚tu maminku‘ tedy mají nechat.....
Dopadlo to tak,že jsem se pak starala na jednom pokoji o čtyři děti(jedno z nich bylo moje,zbytek cizí prcci probouzející se z narkozy,kácející sena postelích a zvracející). To byla zřejmě ‚msta‘ sester za to,že jsem si prosadila svoje a ZŮSTALA TAM S DCEROU. To už ale pro mně bylo vedlejší.

A co mi dalo tehdy sílu?
Asi úplně náhodný kontakt s Nadací KLÍČEK( doufám,že to je přesný název, už je to mnoho let) ,která tehdy začínala formou letáků vysvětlovat rodičům jejich práva...... :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.7.10 12:34
cica píše:
ivuska.h píše:
Z čeho tak soudíš?
třeba prito, že nemáš doma lékaře a příslušné vybavení kdyby nastali komplikace!!!!!A než by se dojelo do porodnice může být pozdě, a že tam nemám manžela a starší děti? Teď je to tak, že žena pobude v porodnici a načerpá energii ne? O děti se postará manžel či babičky.
každej na to má jinej názor a ten můj je, že rodit doma je nezodpovědné a nikdo mi ho nevymluví stejně já to asi nevymluvim vám.
A na mě byl personál v porodnici milej, nebo se prostě chovali normálně. No jasný nesedli si ke mě k posteli a nepovídali jsme si, ale to po nich ani nikdo nechtěl a když už jsem něco potřebovala, poradili, vyhověli

Četla jsi ty abstrakty k článkům, na které jsem dávala odkazy?

Já jsem si teda v porodnici neodpočala, každý má holt na to, co je příjemné a pohodlné jiný názor. Mě bylo smutno po manželovi, vadili mi cizí lidi na pokoji, když jsem byla po druhém porodu doma, mohl manžel hlídat novorozence a já jsem se v klidu vyspala (to v porodnici možné nebylo), nerušily mě zástupy cizích lidí, brečící cizí děti, vizita v 6 ráno, mohla jsem jíst své jídlo a tak dále a tak dále.

Prostě proč by zdravá matka a zdravé dítě měli být 4 dny hospitalizovaní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
19.7.10 12:36
ivuska.h píše:
cica píše:
ivuska.h píše:
Z čeho tak soudíš?

Četla jsi ty abstrakty k článkům, na které jsem dávala odkazy?

Já jsem si teda v porodnici neodpočala, každý má holt na to, co je příjemné a pohodlné jiný názor. Mě bylo smutno po manželovi, vadili mi cizí lidi na pokoji, když jsem byla po druhém porodu doma, mohl manžel hlídat novorozence a já jsem se v klidu vyspala (to v porodnici možné nebylo), nerušily mě zástupy cizích lidí, brečící cizí děti, vizita v 6 ráno, mohla jsem jíst své jídlo a tak dále a tak dále.

Prostě proč by zdravá matka a zdravé dítě měli být 4 dny hospitalizovaní?

Souhlas…
Kdybych nebyla v tomto těhu ‚patologická k porodu‘,taky bych si už asi dávno nastudovala vše k domporodu a těšila se na něj..... :nevim: :nevim: :nevim:
Ale v těchhle věcech si riskovat NEDOVOLÍM :nevim:(i když by to bylo táák láákavéé):-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.7.10 12:37

Farska, víc takových informovaných žen! Já se bohužel dnes a denně setkávám s ženami, co absolutně namají ponětí o svých základních právech a jejich důsledcích při porodu a následné péči o dítě. A zdravotníci toho často zneužívají, vždyť například mě do očí tvrdila neonatologická primářka, že nemám právo podepsat reverz na dítě! Když jí manžel řekl, že víme, že to právo máme, tak se viditelně vyděsila a řekla „No dobře, tak máte, ale já vám to nedoporučuji.“. To je prostě na vyhazov, naprosto nemorální jednání :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.7.10 12:40
farska píše:Ale v těchhle věcech si riskovat NEDOVOLÍM :nevim:(i když by to bylo táák láákavéé):-)

Jasně, zodpovědná žena s riziky doma nerodí :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky