Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ivuska.h píše:Rebrambora píše:
Muj nazor je ten, ze porod doma bude skoro urcite mene bezpecny (mel by podle logiky byt)Záleží, jakou logiku myslíš a jaké všechny souvislosti ti dochází
Člověk si má tendenci říct, že při porodu vznikne s určitou pravděpodobností komplikace, která se doma vyřešit nedá a v porodnici dá. To je zamozřejmě pravda a tyto případy doma skutečně dobře nedopadnou (a někdy ani v porodnici). Jenže pak je druhá velká množina komplikací, které jsou vyvolané rutinními zákroky, které se dělají v porodnici, ale nedělají se doma a tudíž nastanou jen v porodnici. A právě tato množina komplikací dorovnává tu první. Je to patrné zejména na morbiditě („poškozenost“, neplést s mortalitou, což je úmrtnost) u matek, které mají doma výrazně méně poranění, nástřihů, císařů (po převozu, samozřejmě) a podobně.
Ten loňský článěk také ukazuje další zajímavou věc – porody v porodnici vedené PA dopadly co do morbidity o dost lépe, neže ty vedené lékařem.
(plná verze článku není veřejná, je na placených databázích, ke kterým mám přístup díky manželovi, akademikovi)
no právě proto jsou ty studie, nikdy neznáš všechny faktory, které působí
Rebrambora píše:no právě proto jsou ty studie, nikdy neznáš všechny faktory, které působí
A ty vycházejí dost jednoznačně
Jak se vrátí manžel ze služebky, pokusím se najít plnou verzi toho článku, co na něj odkazuje JXD a uvidíme ![]()
ivuska.h píše:Rebrambora píše:no právě proto jsou ty studie, nikdy neznáš všechny faktory, které působíA ty vycházejí dost jednoznačněJak se vrátí manžel ze služebky, pokusím se najít plnou verzi toho článku, co na něj odkazuje JXD a uvidíme
No vis, ono by to chtelo jeste ten krok B - nekoho neutralniho (nebo klidne odpurce), kdo se problematikou fakt zaobira delsi donu a literaturu sleduje - ono se totiz taky klidne muze stat, ze jsou publikovany stejne verohodne studie s opacnymi vysledky.
Nicmene tvoje predlozene studie se zdaji byt OK
Manzel at to nehleda, je to metaanalyza, to tezko nekdo z nas pochopi. abstrakta vetsinou uplne staci, full text potrebujes spis, pokud chces prozkoumat metodiku, jako treba sber dat a statisticke metody -pricemz u metaanalyzy sber dat uveden byt nemuze a statisticke vypocty jsou dost slozite.
Rebrambora píše:
No pro ne…
A jaky presne by byl rozdil, mezi porodnim domem a nemocnici? myslim po strance funkcni a kompetencni - ne pokud se vybaveni tyce, hezke to muze byt i v porodnici, vemte si Podoli.
Ale domarodkám vůbec nejde o to, že porodnice nejsou „hezké“.
Všichni tady si jsou vědomi, že porod doma má rizika. Ale kolik těhulí ví, že rutinně provedený zákrok během fyziologického porodu, může vyvolat komplikace, které by bez něj vůbec nenastaly?
Jde třeba i o píchnutí vody… už to je zásah do běhu porodu a nemusí se vyplatit.
Kolika rodičkám PA (nebo Dr.) řekl: „Můžeme vám píchnou vodu, pravděpodobně to pomůže v tom a tom, ale je možné, že se také objeví ty a ty komplikace. Chcete vodu píchnout?“
Nebo se spíš dozvíte: „Tak to trochu popoženem a píchneme vodu…“.
To je to, co mi na obvyklém způsobu vedení porodu v ČR vadí.
Novire píše:Rebrambora píše:Ale domarodkám vůbec nejde o to, že porodnice nejsou „hezké“.
No pro ne…
A jaky presne by byl rozdil, mezi porodnim domem a nemocnici? myslim po strance funkcni a kompetencni - ne pokud se vybaveni tyce, hezke to muze byt i v porodnici, vemte si Podoli.
Všichni tady si jsou vědomi, že porod doma má rizika. Ale kolik těhulí ví, že rutinně provedený zákrok během fyziologického porodu, může vyvolat komplikace, které by bez něj vůbec nenastaly?
Jde třeba i o píchnutí vody… už to je zásah do běhu porodu a nemusí se vyplatit.
Kolika rodičkám PA (nebo Dr.) řekl: „Můžeme vám píchnou vodu, pravděpodobně to pomůže v tom a tom, ale je možné, že se také objeví ty a ty komplikace. Chcete vodu píchnout?“
Nebo se spíš dozvíte: „Tak to trochu popoženem a píchneme vodu…“.
To je to, co mi na obvyklém způsobu vedení porodu v ČR vadí.
jo, to mas asi pravdu, s tou informovanosti
nicmene i to ma druhej pohled - nedavno jsem mela zranene dite, byla jsem na chirurgii a dokrtor mi daval dve moznosti - musim rict, ze v tu chvili jsem vubec nebyla schopna se rozhodnout, jak jsem byla vyjukana (a to jsem nemela aktulane zadne fyzicke trable, jako kupr. porod)
V tu chvili jsem potrebovala slyset jasne doporuceni a ne „tohle muze udelat tohle a tohle zase tohle, rozhodnete sama“
jednak to vypada, ze je doktor nejistej, jednak to klade na matku desnou psychickou zatez, ze oboje muze poskodit dite a v kazdem pripade si za to bude moci sama, protoze blbe rozhodla
ja bych byla pro asi takovou formulaci:„Myslim si, ze ted by bylo nejlepsi pichnout vodu. Jak pichnout, tak nepichnout muze mit jiste komplikace, chcete je slyset, abyste se mohla rozhodnout?“
takže reflex jsem četla, diskuzi tady ne. Ale za mě naprosto se článkem souhlasím a jestli se to někomu v porodnici nelíbí? Ježiši to nechápu jste tam nanejvýš týden a to se dá vydržet ne? Já rodila v jičíně a přišlo mi to jako hezké prostředí. A za tu lékařskou péči to stojí, samozřejmě se tam může taky něco stát, ale doma je větší riziko a zbytečně ohrožovat miminko nebo matku mi přijde zastaralé. To je jen můj názor tak doufám, že se nikoho nedotknu.
cica píše:
takže reflex jsem četla, diskuzi tady ne. Ale za mě naprosto se článkem souhlasím a jestli se to někomu v porodnici nelíbí? Ježiši to nechápu jste tam nanejvýš týden a to se dá vydržet ne? Já rodila v jičíně a přišlo mi to jako hezké prostředí.
Ono ale vůbec nejde o to, jak porodnice vypadá, ale o to, jakým způsobem se tam vede porod, jak se zachází s dítětem a s matkou na odd. šestinedělí, jak se tam ta která matka cítí (ztráta soukromí, bez manžela, bez starších dětí…) a tak dále. Kachličky na sále mi fakt nevadí ![]()
Příspěvek upraven 17.07.10 v 14:17
Tak nevím, já jsem rodila například ve Zlíně jsem s ochotou personálu spokojená. Pěkně se staraly sestřičky jak o mně tak i o malého, vyšly mi vstříc - a nemusela jsem jim nic říkat. Jde o to co jsi zažila, ale neznamená, že když jsi zažila nagativa, že v každé nemocnici jednají jako řezníci
ivuska.h píše:cica píše:
takže reflex jsem četla, diskuzi tady ne. Ale za mě naprosto se článkem souhlasím a jestli se to někomu v porodnici nelíbí? Ježiši to nechápu jste tam nanejvýš týden a to se dá vydržet ne? Já rodila v jičíně a přišlo mi to jako hezké prostředí.Ono ale vůbec nejde o to, jak porodnice vypadá, ale o to, jakým způsobem se tam vede porod, jak se zachází s dítětem a s matkou na odd. šestinedělí, jak se tam ta která matka cítí (ztráta soukromí, bez manžela, bez starších dětí…) a tak dále. Kachličky na sále mi fakt nevadí
Příspěvek upraven 17.07.10 v 14:17
Taky mi nevadí prostředí ale řeším spíš přístup. Mě třeba dodnes štve že jsem malou neměla po porodu na bříšku. Byla sice o měsíc dřív, ale apgar byl 9-10-10 bez komplikací a i když manžel prosil aby mi jí po změření na chvilku ukázali tak odmítli s argumentem že je předčasně narozená a musí do inkubátoru. Samo nedokážu posoudit jestli to opravdu bylo tak rutinní nebo jestli to stav opravdu vyžadoval ale dodnes mě to mrzí.
říkám si že ta minutka by jí přeci neuškodila.
Co se týče podání různých léků tam problém nebyl odsouhlasila jsem vše
zpětně jsem se od manžela dověděla, že nástřih opravdu dělali až když nebylo zbití (neptali se mě) ale že se opravdu PA i doktor snažili se tomu vyhnout (já toto vůbec nevnímala a brala to jako rutinu)
Takže je to asi těžké posuzovat, já jsem to vnímala jinak a manžel taky a spoustu věcí jsem se dověděla až zpětně když jsme se o tom bavili doma.Ale takové ty první společné chvilky mi třeba chybí. Možnost strávit první noc společně jako rodina i s tatínkem a miminkem dohromady. To tu neexistuje a asi jen tak nebude.
Proto se možná kloním víc k tomu domácímu prostředí které mi prostě v nemocnicích chybí. ![]()
Panuška píše:
Ale takové ty první společné chvilky mi třeba chybí. Možnost strávit první noc společně jako rodina i s tatínkem a miminkem dohromady. To tu neexistuje a asi jen tak nebude.Proto se možná kloním víc k tomu domácímu prostředí které mi prostě v nemocnicích chybí.
Přesně, přesně, přesně. V mým případě totéž.
Tak ja sem moc nechtela aby mi nekdo v porodnici „pomahal“. Jasne, kdyz bylo neco s cim sem si nebedela rady, ale u druhyho se me prisla jednou za cas zeptat sestra jestli vsechno ok a kdyz vydela ze kluk je prisatej a za 24 hodin ho neslysely kricet, dal se nevnucovaly a ja byla rada. Na porodnim pokoji byla jenom Pa. U prvniho bylo fajn, ze mi delala 12 hodin spolecnost a az kdyz byl problem, zavolala doktora. Ten my vsechno vysvetlil, ja rekla ze ani omylem a on mi jeno rek, ze ale bez klesti neporodim. Tomu sem ale uz uverila (kdo by po hodine tlaceni neuveril, ze). u druhyho tam byla PA ale ta stihala tak akorat chtat kluka a udelat dva stehy. Pak nas nechali, kluk byl 2 hodiny prisatej, nikdo me nikam nehonil, mimco nikam neodnasel. Dokonce za 3 hodinky pustili na porodni pokoj mojeho chlapa se starsim klukem. zadny zbytecny vysetreni, na prijmu do me jenom sahla a pak uz ne. Kdyz sem potrebovala tlacik, jenom koukla a rekla ze jesti musim, at tlacim. Ja byla spokojena. Zadna infuze, movitor (jenom rucni doppler) nic. I tak to jde v nemocnici. ![]()
Článek jsem nečetla, ale doma bych nerodila
Prostě asi nejsem ochotná převzít tu zodpovědnost, necítím se kompetentní, bo nejsem doktor ani PA ![]()
Určitě není dobře, když se dělají rutinně nějaké postupy, na druhou stranu souhlasím s Rebramborou, že bych určitě nestála o to, aby mi začal někdo na sále v největších bolestech vyprávět: „Tááák, maminko, padají nám ozvy, takže máme možnost to ještě zkoušet, což nese taková a taková rizika nebo můžeme použít kleště, při tom se může přihodit to a to a má to zase jiné výhody, případně je možnost udělat císařský řez.“ A já bych se ještě měla nějak kvalifikovaně rozhodovat? Když nemám všechny informace? Jsem pod tlakem, v bolestech? Ne, děkuju, o to nestojím. Proto jsem přišla rodit do porodnice, protože jsou tam odborníci ![]()
Jináč mi přijde jako fajn kompromis ambulantní porod za přítomnosti nějakého zvoleného doprovodu (ideálně partnera, upřímně, starší děti bych tam určitě nebrala, i kdyby to šlo). Ale ani ten bych pak nedoporučovala prvorodičkám, spíš bych to umožnila jenom těm, co už doma nějaké dítě mají… Ale možná je to jenom můj pocit, já jsem byla ráda, že se můžu poradit. Lepší, než dělat hrdinku a pak by byl třeba nějaký problém - není to nic, co by se nedalo vydržet… ![]()
JXD je magor, ale v tomto s ním souhlasím…zvlášť ta část kde psal,že s porodem doma musí souhlasit všechny zúčastněné osoby, ale že miminka se nikdo neptá resp. nemůže zeptat zda-li souhlasí aby bylo porozeno doma…
suvik píše:
Nebudu se vyjadřovat jak bych rodila/nerodila a na jaké jsem straně, ale článek jsem samozřejmě četla…i tenkrát rozhovor s tou PA. Jak často s JXD souhlasím a líbí se mi jeho zaujatý postoj, tak u tohoto rozhovoru to už trochu přehnal - choval se jak estébák u výslechu disidenta.Nicméně tento poslední článek, ten mě dostal. Jako kriminalizovat domácí porody to už je i na mě silné kafe. Je mi z toho doslova na blití. Nějak mi není jasné, že to napíše zrovna on, který se snaží legalizovat pěstování marihuany pro domácí léčebné účely. Ne že bych to srovnávala, ale v obojím je dobrý úmysl ne naopak a kriminalizací se to podle mě jen zhorší. Udělala bych přesný opak.
Choval se hrozně, ale mě argumenty a odpovědi té PA teda taky štvaly…JXD je blázen, nedivím se že to dohnal tak daleko ![]()