Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Berenika už je v kalendáři 7.2. A ostatní spíš budou napoprvé slyšet Veronika, než Berenika. Příbuzná jako dítko tu Veroniku občas odkývala, byla líná opravovat ![]()
Bereniku bych nedala ani omylem, každý uslyší Veroniku. Bude to muset pořád zdůrazňovat, opravovat. Tamara se mi líbí.
Berenika, je to krásný literární jméno. Tamara se mi nelíbí vůbec.
Se divim, že vás tu tolik píše, že Berenika ne, že furt bude nekoho opravovat, vysvětlovat, nebo, že se nad tim jménem lidi pozastavujou..
Nevim, ja si myslim, ze Kohoutová to jmeno uz docela proflakla ![]()
Ani jedno, Berenika mi přijde vysloveně příšerný
Takže spíš Tamara, ale jen jako menší zlo ![]()
@PETR0NELA píše:
Líbí se vám pro holčičku více jméno Berenika nebo Tamara? A jak byste jim říkali? Nám se líbí obě, hodně se mi líbí oslovení Bery, Berunko, u Tamary se mi zas víc líbí, že je v českém kalendáři… nemůžu se rozhodnout.
Příbuzní mají Tamaru, teď dvouletou, a říkají jí Tami, Tamuško.
Špatné není ani jedno. Mít Bereniku, tak jí jako malé říkám Beruško, Beru. Tamara je jasná Tami, Tamarka. V kalendáři jsou obě, ale záleží i na příjmení. U Bereniky je problém, že sama o sobě je o něco delší, Takže taková Berenika Tichá by byla v pohodě, Berenika Skočdopolová by byla za trest. Pořád mi tyto jména připadají v ČR lepší, než Charlotte, Elizabeth, Diego, Enrique apod..Ti musí mnohem častěji hláskovat jméno. Berenika akorát zdůrazní, že začíná na B. A na to se zvyknout dá, já taky celej život říkám, že mám v příjmení něco dvakrát apod..
Já jsem Tamara (proto anonym, moc nás není
) a jsem se svým jménem moc spokojena
představují se normálně “Tamara”, v práci na mě volají “Tamaro”, tvrdé mi to nepřijde, je to o zvyku (já si naopak neumím představit, ze bych se měla představovat napr. Eliška nebo Anežka, to ve mě evokuje automaticky zdrobnelinu…). Variant jde vymyslet víc než dost, tady jsou nějaké, jak říkali mi:
Tamarko, Tami, Taminko, Tamišku, Tamčo (ale to nesnáším
), Tamulo, Tamajdo… je toho hodně, na každé jméno jde něco vymyslet, takže bych se řídila tím, co se ti líbí v základním tvaru ![]()
Nevybrala bych ani jedno. Jsem spíš na tu Ellu a Miu atd. Nepřijde mi špatná ani jedna varianta. Hoď si los.
Naše dcera nemá jméno v kalendáři, ale své datum svátku má. Dokonce 2× za rok může slavit. Jednou jsme rodině kalendář nechali vyrobit. Pamatují si to. Psané v kupovaném kalendáři, který má každý to nepotřebujeme.
Berenika -Beru, Beri, Berunko, Berčo, Niko, Beko, Beni
Tamara-Tami, Tamča, Tamka, Tamarka, Marča, Tara.
Pak se najde přezdívek a oslovení hafo.
Nejdůležitější je, že se jméno bude líbit vám
. Na ostatních nezáleží. ![]()
Berenika se mi fakt nelíbí. Já si hned zase představím berana
![]()