Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stazinka09 píše:
@Baba
malý se na hřbitově po tmě taky líbí, říkala, že světýlka jsou fajn a krásně to voní., je to útulnější asi…Poprvé byla v šátku asi 2měsíční, asi si jí nikdo nevyhlídnul
A nejaky trest by zaslouzil ne ten, co bere na hrbitov mimino, ale ten ultrablb, co dovolil hned za hrbitovem postavit obri nakupni centrum ![]()
Když jsme u babičky, tak na hřbitov jdu i s dětma, ukázat jim, jde je jejich praděda a další vzdálená rodina, povídáme si o tom, zapálíme svíčku, obstaráme hrob a jdeme. Já tam jako dítě ráda chodila s babičkou a obstarávala hrob. Duchové můžou i k vám domů, takže hřbitov nějak neřeším
Dneska jdeme, ale čekáme až bude tma. Jdeme se podívat na světýlka. Já mám tu dušičkovou atmosféru hrozně ráda.
Beru tam děti od malička. Jinak ta pověra byla, že na děti do 1 roku by se mohla přichytit nějaká duše, co na hřbitově je. Ale já na to nevěřím a děti rády zapalují svíčky. Rádi se znovu a znovu ptají, kdo je v hrobech a rozebíráme veškeré pra a prapra předky
@triada píše:
Dnes jdeme na hřbitov. Pořád přemýšlím nad tím, jestli malýho vezmu s sebou. Na jednu stranu je to jen pověra, na druhou stranu mě nahlodává takový divný pocit, že bych asi neměla. Nejsem nějak extra pověrčivá, ale věřím, že něco mezi zemí a nebem existuje. Jak to máte vy?
Beru děti na hřbitov. I na pohřby.
@Marcelka146 píše:
Já na hřbitov s dcerou taky chodím, i když byla jako miminko v kočárku. Slyšela jsem, že by se na hřbitov s dětmi chodit nemělo, ale proč? Nikdy jsem se po tom nepídila jaká je to pověra.
Taky by me zajimalo.
Miminko do roku nesmi na hrbitov kvuli tomu ze by mohlo umrit, tot povera a u nas v rodine se dodrzuje ![]()
@Seizdra pověra: malé děti by na hřbitov neměly chodit, protože by si je k sobě mohl zavolat někdo z mrtvých…
Tuto pověru neznám, slyším to prvně v životě. Děti sebou beru, rádi chodí za babi a dědou-moji rodiče-které znali a měli je moc rády. Dokonce se mnou vybírají svíčky, věnečky a pod.
No tak koukám, že je lepší „všechno“ nevědět a moc se nepídit. Jsem ráda, že jsem o téhle pověře nevěděla a mnoha dalších taky nevím. Člověk tomu pak začne věřit a zbytečně se všeho bojí. Myslím, že by každý měl dát na svůj vlastní instinkt a dělat podle svého mínění a pocitů a takový zbytečný „bláboly“ nečíst a neposlouchat.
@Marcelka146 píše:
No tak koukám, že je lepší „všechno“ nevědět a moc se nepídit. Jsem ráda, že jsem o téhle pověře nevěděla a mnoha dalších taky nevím. Člověk tomu pak začne věřit a zbytečně se všeho bojí. Myslím, že by každý měl dát na svůj vlastní instinkt a dělat podle svého mínění a pocitů a takový zbytečný „bláboly“ nečíst a neposlouchat.
Taky si myslim ![]()