Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hele, nejak nevidim vice a nevim kolik vam je, a tak nevim jak se nezamotat:… jednoduchy navod je: vyhnout se krav. mleku na 14dni a pak zacit akorat s maslem a kvalitnimi bilymi jogurty, vynechat vsechny prumyslove vyrabene sladkosti a pecivo, soja a varit doma… dej tomu 1 mesic sveho x=leteho zivota a pak zkousej postupne pridavat dle chuti, a koj podle http://dojcenie.wordpress.com/…x-a-kojenie/ — to znamena: na plac davas to stejne prso, ze ktereho si nejdriv nakojila (i kdyby po 5 i 10 minutach) a neopominej poradne siroke prisati - to byva jednim z puvodcu vsech problemu: (ja byla tak rozkojena, ze kluk pil jen predni mliko a nenaucil se sat a nedostavalse k zadnimu. predni vykvasilo a na podrazdenou strevni sliznici mohli alergeny utocit a kluk byl nestastny od rana do vecera)… hele znas to, jedoducha reseni nefunguji ve vsech pripadech… a kazda si musi vybrat, pisu to jen abych ukazala, ze existuje i jina moznost volby,… a možná je nutilon lepsi varianta ![]()
Jo teda predpokladam, ze podezreni alergie se resi na alergologiich… nase komunikace s doktorem nebyla idealni, a tam jsme nebyli…
jak rikam nevidim vice a podle ceho soudite vlastne alergii? porad kaka jen hlen a vodu?… (… znas takovou tu protivnou otazku… nema proste hlad? u nas byla hlenova=hladova po jednomu prujmu)… ale to uz jen tapama na slepo
, tak se mnou nenech moc znervoznovat a klid
@lllka
Dnes nám je 17 dní a už od porodnice průjmuje, po naštěpeném Nutrilonu se střevo uklidnilo a doktorka nám řekla, že mám začít zase střídat s mateřským mlékem, no a průjem je tu zase, takže to má z mého mléka. Jinak ořechy, soju, ryby no ty nejčastější alergeny nejím. Jak jsem psala infekce se vyloučila, Hylak nějak nepomohl a mléka si myslím, že mám dost a malá saje dobře, sama se pustí prsu a je v klidu, hlad snad nemá, ale netrvá to dlouho a začne mít po kojení bolesti břicha a třeba do dalšího krmení kňourá. Já už nevím, jak jí pomoci, takže jsem v zoufalství začala držet bezmléčnou dietu.
Bezmlecna na pomoc pri prdikach je v dnesni dobe normal a klidne vydrz pres 6nedeli a vubec to neres(nevim jestli je to modni trend, ale doporucujou vsude). Co to znamena prujem? takle maly deti kadi furt, je to tvoje prvni?… ale v 17.dnu asi budes resit i spurt a kadeni dohromady, co to znamena knoura do dalsiho kojeni?… jak te nevidim, tak nechci tu myslenku automaticky shodit ze stolu,.. ale tys prikrmovala flaskou?
Příspěvek upraven 23.09.13 v 13:24
Promin, pisu to hloupe a asi to brzo smazu… jen se poptam: - kadite porad hlen? kadi te krev?… povedela ti doktorka neco k tomu nutrilon nebo hylaku?
I kdyz se sama pusti (ten nas taky), neboj se ji po 5-10 min (klidne i pozdeji) strcit ke stejnemu prsu, tohle v tuto chvili fakt nemusis resit, to je celkem normální, děti pijou s pauzama… myslim, ze ji spise jen pomuzeš, nemyslim, že ji nebo sobě jakkoli ublížíš… ale všechno je to trochu složitější a já to neumím říci jednou větou, a to zvlášť když nerozumím proč nutrilon
@lllka
Tady to vypadá, jako kdybych si to řešila po svém, samozřejmě chodíme 2× týdně k doktorce a řeší se to, Nutrilon máme indikovám lékařkou na recept, Hylak byl taktéž na radu doktorky. To že novorozenec kadí hodně a řídce vím, ale hlen a voda v každé stolici už určitě normální není, doktorka upozorňovala, že kdyby to trvalo déle, že se střevo může poškodit a objevit se krev, proto se snažím nějak tomu napomoct ze svojí strany, nechci mít dítě jen na Nutrilonu.
A to že kňourá, myslím, že má bolesti břicha je to i dost slyšitelné, jak se jí to v břiše mele- po kojení.
No problém máme a doufám, že se vyřeší co nejdřív. Dietu budu držet a zeptám se doktorky, jestli by nešlo udělat nějaké vyšetření na alergii, nějak nevím, jestli to bude u novorozence možné.
@lllka
Doktorka řekla, že má pár dětí, které nesnesou mateřinku a předepsala na zkoušku Nutrilon, aby se uklidnilo střevo a pravda, ty objemné páchnoucí stolice s hlenem ustaly a i malá byla klidná, teď už mám zase střídat Nutrilon s kojením a je to zase při starém, mohla by být jenom na Nutrilonu a byl by klid, ale já ji nechci ošidit o výhody kojení.
@lllka
Já jsem z ní právě občas už na prášky, dumlat nic nechce, houpat, konejšit nechce, zpocená ani studená není, klid jí nepomůže, plenka přebalená suchá a přesto se kroutí a několik hodin dokáže řvát, ale to už je na jiné téma ![]()
Trvá alepoň 4 dny, než se tělo trochu očistí od bordíklů
= držím palce ať pomůže
a budete mít větší klid…
6ti nedělí je období, kdy bych se vůbec nebála uklidňovat prsem,… kojení není flaška, funguje jinak, úplně jinak. Dáš-li ji prso, zaplácneš X problému s trávením jednou akcí - změna polohy dítěte pomáhá střevům, teplo mámy trávení, nové mlíko pomáhá tomu správnému směru (nevrací se do jícnu), ošklivé jdou ven střevy, náruč a dumlání uklidňuje, sladké pomáhá snášet bolest… mimi ti to neřekne, ale na starším dítěti uvidíš, jak mm pomáhá u všech břichobolů/průjmů snad nejlépe.. a to i tím, že protéká, nestaví, v mm jsou látky které zklidňujou střevní sliznici a tak ten průtok (ač se to zdá zvláštní) pomáhá. Jen ten poměr laktozy vůči zadnímu mliku nesmí být moc veliký, aby laktoza nesla do tlusteho střeva (pry to je ten hlavní problém u miminek - viz) – ale jak říkám nevím všechny okolnosti, jen ta věta malá knoura do dalsiho kojeni mi říká, že máš o kojení nějakou představu, a ta se ne vždy střetává s realitou
(do mlika se nemusí dostávat jen typické alergeny, ale i stres mamy, doplnky zeleza a nekdy i jinych vitaminu, látky z okolí, příměsy v potravinách…)
nevím jak jestli je to martyrium nutne… možná budeš mít s nutrilonem větší klid a čas na holčičku, ale když by se zadařilo všechno srovnat, pak je kojení pěkná věc, pokud to určitě chceš, pak bych zapoměla na „výchovy“a běžná doporučení. Naopak zkusit se uklidnit, nehonit se, uklidnit malou valením a prsením, troškou ponošení (dle toho co ji zklidní)… kojit tedy stylem prso-pauza-stejne prso treba jina poloha (zklidni se a pusti?) stlaceni, pokud se nezklidni a pak vyzkoudruhe prso… a priste zacit tim druhym. (Ve spurtech samozrejme stridat prsa casteji a nemoci to uz je jina…). Uvidis kam se to bude srovnavat, jestli se objevi interval mezi stridanim prsou, jeslti se to srovna na prumer
@lllka
Zrovna teď jsem říkala manželovi, že nevím jestli to má vůbec cenu, držet tuhle dietu, už tak jsem na nervy z toho všeho, co nesmím a na druhou stranu mám výčitky svědomí, že to chci tak snadno vzdát
.
Já mívala stejný pocit… jenže ten problém nevidim v „diete“
, prostě jsem chtěla zajíst všechny ty zážitky (a u mě klasicke poporod depky) a aspon na chvíli se cítit dobře
.
Na to ale dobře funguje najít si „bezpečné“ jídlo, které tě zasytí a chutna (třeba zkusit uvařit ve velkém jáhlo rýži - klasika jak rýži, 1:2 s vodou a narvat tam kde co najdeš v countrylifu a máš na to chuť - - slad, sirupy, slunecnicove semínka, sezamovou pastu nebo naopak spenat, trochu masa dle chuti,… ) je dobre neco cerstve utrzeneho (zelene - třeba petrželku spařit), neni treba omezovat se v cerstve dozrálém (zvlášť pokud víš zdroj)… ale hlavně začít tím, že se vyspíš
, uklidníš, odpočineš si
, vypovídáš se, a získáš trochu více síly… malé děti jsou velmi náročné sami o sobě, takže nic víc si na sebe nesnaž přibírat
Hele… můžeš se na prso vykašlat hned, nebo za pár týdnů, těžko odhadnout co je pro lepší
, možná se to srovná, a možná to vemeš jak ztracený čas… fakt si myslím, že o dietě to není, spíše o přístupu k věcem kolem nás… já mám z umělotin respekt, páč můžou člověka ujet, a tak jsem hledala jiné cesty, není to zase tak špatné, takové skutečnější
Tak dnes už jedem jenom na Nutrilonu, stolici sice nemá vůbec, ale i po lahvi je neklidná, vlastně až teď před chvílí usla, jinak celý den pláč, nebo nás pozorovala. Možná že i z mléka je poznat stres, protože jsem strašně unavená i kdybych nic nedělala a k tomu domácnost a nespavé dítko, je to moje první a vzalo mi to veškeré iluze o klidném miminku, kterému stačí pomazlit se, přebalit, nakrmit a jde spát.
Zítra zase zařazuju kojení, pravda že u prsu se zklidní a uvidím, třeba už bude nějaké zlepšení zažívání.