Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, musim drzet bezmlecnou dietu, syn ma asi abkm, je mu skoro 5 mesicu a zatim ho plne kojim, ale pozoruju ze mam problemy s mnozstvim mleka, tvorba uz neni tak stabilni jako byla, nekdy se mi stane, ze milko skoro nemam, jindy ho je az moc. Nemate nektera zkusenost s touto dietiu ze by to mohlo mit na mliko vliv?? Ze by chybely naky ziviny nebo tak? Vapnik si beru extra. Diky moc!
Byli jsme na tom stejně, ale moje dieta na tvorbu mléka vliv neměla…ale pro jistotu si kupte nutrilon alergi-care. Je právě pro děti s alergií na bílkovinu, kdyby náhodou, ať máš malému co dát
Já z něj dělám kaše a tak…
Dietu abkm jsem držela od dvou měsíců do půl roku dítěte a mlíka bylo stále dost.
Ahoj u prvni jsem to mela taky, ale zacalo to uz pred dietou. Ted jsem mesic na diete s druhou dcerou a zatim dobry. Nekdy je ho tedy vic, ale zatim staci.
@Ejuliana To bude nejspíš od nervů. Stres je mocný „stavěč“ při tvorbě MM. Může se i hůře spouštět. Zkuste kojit v noci a přes den častěji, zase se to upraví. Na uklidnění doporučuji masáž šíje, horkou koupel před kojením či nahřívání prsou
a hlavně věř sama sobě, že nakojíš a všechno se upraví. Stravou se snaž moc nenervovat a předem si ji připravit. Držím palce ![]()
Diky.
Zerezmijka vam se to po pul roce upravilo?
A delaly vam nekomu krevni testy na tu abkm? Dr. Mi je nabizi, ja cetla ze stejne nemaji moc vypovedni hodnotu.tak nevim.
Badela Ty nervy, je to mozny.stve me ze nemuzu svoje mlecny svacinky, plnotucny tvarohy, kefiry, pribinaky, coz bylo pomalu jediny co me na chvili zasytilo
sem hubena jim za dva a stejne mam porad hlad. Furt koukam do pliny a hledam cerveny nitky
![]()
@Ejuliana Testy nám nikdy nedělali, ono je to po vysazení a zlepšení stavu miminka celkem jasné
V necelém roce jsem začala jíst mléčné výrobky znovu a už nic nedělali a teď už mi i malá toleruje i minimum mléčných výrobků(je ji 16měsíců). Ale nesmím to moc přehánět, to pak má hned průjem a exém. Ale třeba omáčku uvařenou ze šlehačky dáváme už normálně ![]()
@Ejuliana Po půlroce jsem pozvolna do svého jídelníčku začala zařazovat tu jogurt, tu sýr a dobrý. Malá bez problémů. Krevní testy nám nedělali. Prý jsou u takhle malých dětí neprůkazné.
Mne prave dr. Ted rekla ze mam asi dva tydny zase jist mlecny vyrobky a exponovat zase syna bkm aby si vytvoril protilatky kdyz by mel jit na ty krevni testy aby se to projevilo. Ale stejne jak rikas neverim ze to je prukazny, co takle ctu. Nicmene po pribinaku, syru ted uz asi dva dny krvavy nitky nemel jen vic kadi a ma to obcas do zelena a trochu vic hlenu, ale to nekdo povazuje za normalni. Tak uvidim. Nam to zacalo kolem 10. Tydne. To zni pozitivne ze vam to po pul roce vymizelo. Jaky jste meli priznaky? Diky!
U prvni testy delali a byly negativni. U druhe ne, ale nejsou ji jeste ani dva mesice. Ale uz jsem na diete mesic a poed tam ma zeleny hlen
.
@Ejuliana
Dcerka měla stolici - zelený hlen s krvavými nitkami i trochou krve. U kojení se kroutila… Pak jsem dodržovala, ale opravdu striktně, tu dietu. Nedala jsem si nic, kde psali, že může obsahovat stopy mléka. To šla má těhotenská kila dolů.
A v půlroce jsem to zkusila a zařazovala mléčné výrobky a dobrý. Příkrm dostávala jen bezmléčný do asi devíti měsíců (ani mléčnou kaši), pak jsem dala bílý jogurt (ze začátku opravdu jen jednu lžičku), teď už i mléčnou kaši a dobrý. Kojím pořád, ale už jsme bez diety.
@Ejuliana Nám dělali krevní testy na ABKM asi v půl roce malé a potvrdila se. Dcera měla velký ekzém. S dietou jsem se také trápila a pak v 7m přestala kojit a nahradili jsme Alfaré, po tom se dost vyčistila. Také jsem hlídala, aby nedostávala nic v čem by bylo mléko a občas jsme zkoušeli co to udělá, když si dá jogurt. Jinak miminko se od mléčných věcí očistí tak za 3 měsíce, je to samozřejmě individuální. Je to běh na dlouhou trať.
@badela Moje dcerka právě také reaguje hlavně exémem…dnes ji je 16 měsíců a už trochu toleruje, ale jak ji dávám více, exém se začne vracet, pak zase na 2 dny vysadím a exém ustoupí, jak to s tímto bylo u vás?
@ivodička Taky tak podobně, jeden jogurt a šup drbala se. Nedávala jsem pak nic, jen třeba trochu mlíka do buchty, ale to jsem také začala nahrazovat rýžovým. Teď jsme jí dali čokoládové bonbóny a má pěkně suchou kůži a drbe se. Takže radši nedávám. Ona se ta alergie pak může přesunout do astmatu a to bych nerada.
@badela No, my už astma máme od 4 měsíců
Ale s těmi mléčnými výrobky sama už nevím, už mám kolikrát pocit, že ji to nic nedělá a pak bum a má exém, který vždy ihned po vysazení zase mizí…ach jo.To astma máme teď v klidu, tak uvidíme, co udělá jaro…