Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Únavě se vůbec nedivím… spíš jsem si říkala jak to vůbec zvládáš - 6ned, lahvičky, mléko, doktorka… máte teď regenerovací období, i když to nemusí být vidět - můžu jen říct držte se
,kousek po kousicku se to srovná…
dieta: - v zasade jde hlave o to vynechat mlicny, ale pak furt maminky resi, co zrovna snedli ze je male neklidnejsi - takze co - z masa cokoli (gulas, cesnekove klidne, ale bez dochucovadel), zelenina z dobreho zdroje krome kostalu(pry ruzicky brokolice, kvetaku v poho, mrazeny hrasek v poho), ovoce v poho, vyrazne chute meni chut mlika, priloha = brambory v klidu, ryze apod., lepek - testoviny asi v poho ale muzes zkusit 4 dny pockat, ale u prumyslove vykynutych, vyrabenych (pecivo, knedl, susenky) bych zkousela postupne jeden konretni vyrobek po druhym… a pokud bude klid, tak klidne maslo,…
muj pohled na 6ned regeneracni jidelnicek - je z jidla z klidnujici zaklad (s tukem a masem s citem podle chuti), ale + troska cerstve utrzeneho (=vitaminy C a tak)…
uf zase dlouhy seznam, ale snad je to trochu po kupe
ale to kojeni… no to je ta zamotanost:
Promin, vcera jsme byli pryc a me jak se to tak honilo v hlave, ze jsem se vypisovala… ditetu uz vypisovat nebudu… stejne to jine umi lepe
unava.., ja od porodu taky uz chapu proc se 6nedelkam nosilo jidlo do „kouta“, Kdyz byste kojeni obe prisly na chut a streva se zklidnila, pak je je v tuto dobu kojeni ten „vhodny“ zpusob traveni casu pro obe- tvoje telo dumlanim regeneruje, oxytocin zklidnuje a zlepsuje spani, a rodina konecne pochopi ze ted patris na gauc a nikoli k plotne, pradlu a vysavaci… ://.. netrapte se tim pokud treba babicky meli jinou zkusenost.
neklid - muze zpracovavat, zazitky ci stavu ze vcera
Nelíbí se mi to „nespaní“. Miminka prý „potřebují ráno usnout 1-2hod od probuzení, a během dne 2-3hod od probraní, jinak jsou přetažená“ a malá je opravdu ještě malá. Na našeho bolebřicha (než jsem zjistila, že v kojení byl zakopán ten pes) bylo nezbytné vypozorovat alespoň nějaké spací cykly a za každou cenu ho „uspat“ -stáhnutím v zavinovačce, houpáním, dumláním, zpívaním
, nevím jestli se to má tak dělat ale on by se k spánku snad nikdy neuřval. Jakmile přetáhl, všechno bylo mnohem, mnohem těžší, nic ho nesmělo vyrušit
(a velmi snadno se křikem dehydratoval)… no při prse usnul beze decibelů, takže jsem samousínaní vzdala
(to už je jiné „kontroverzní“ téma)
@lllka
JO to je nevýhoda UM z flašky, vypije to na ex a kouká u prsu by pomalu uvadala až by usnula. Zrovna teď tu vedle mě leží a kouká už dvě hodiny, ale nebrečí, to je jediná útěcha. To nám se asi přetáhne vždy na večer koupáním, strašně se u toho nařve a potom jí ani mlíko neutěší a je k neuspání, bohužel dudlík vyplivne, u houpání jenom řve a i v zavinovačce se mele. Já tomu novorozenci prostě nerozumím, neumím si vyložit, co jí vadí a co po mně chce, je to někdy fakt zničující.
Dietu budu držet už týden, ale bez efektu, pořád má ty velké objemné stolice s hlenem a pěkně smrdí.
Moje rodina zde, je pouze manžel a ten si neuvaří ani nevyžehlí a ulkidí až po desáté výzvě
a máš pravdu, pořád slyším, jak to asi mohla zvládat jeho máma se třema dětma, celou domácností a ještě stavbou, když já nezvládám pomalu ani to jedno
.
… alespoň, že je spokojená. Nám se pěkně „režimovalo“ přes zimu, ten čestvý chladnější vzduch a pozorování okolí zabíraly rychle
.
Ty večery bývají těžké… a o koupání věděl celý dům
- malý byl velmi citlivi na změnu teplot (takze koupelnu vytopenou jak lázeň
, ve vode jsme ho ponořovali celeho, stahnuteho v pline, by se nelekl.Pry může pomoci pomoci hlazeni, babymasáže. Není třeba houpat, jen v náruči zjistit jaký pohyb ji vyhovuje… lépe se učí usínat, když jsou „akorat načasovaní“ ale to uvidíš později sama
, děcka mají rádi uzavřený prostor=přetažená sestřenka usla jen v korbičce.
Neboj se, ono se to sladí, malá ti bude více a více dávat najevo co chce, už to nebudou jednolité řevy
. Každé mimčo je trošku jiné… na to tu holky budou vědět určitě mnohem více
Tím UM se netrap… spíš jsem si říkala, že si to dumlo, mazlení v náruči alespon na chvíli užijete, ale nejde-li to… kdyby tě to trápilo moc, můžeš se zkusit zeptat někoho jiného než doktorky. Ono to kojení s flaškou není nic super, i když se najdou co to vychvaluji.
@benjaminek píše: … strašně se u toho nařve a potom jí ani mlíko neutěší a je k neuspání…
maly si při křiku hodně napolykal vzduch, a ten se potom vracel, pěkně podrážděným jícnem… k neutišení (a moje nervy v kýblu).Někdy pomáhala vertikalizovat (přes rameno),nošeni v tygříkovi. Když jsem ho „odbublinkovala“, tak pak pár loků na zapití te fujtajb chute
.
Ahoj, k nedělnímu ránu bych přidala pár slovenských příspěvků,… poprosím, vem to jako názor, pohled na věc z jiného úhlu… s tím, že nikdo nikoho do ničeho nenutí (zvlášť když vás na dálku nikdo nevidí ![]()
ooo
skusenosti s podobnym problemom sme mali u starsej dcerky.
Babo plne dojcene, stolicu malo skoro po kazdom dojceni, dojcilo sa a 2 hodiny. Pediatra nasa povedala, ze dojcene dieta moze mat stolicu i 8 x denne. My sme mali tak priemerne 10, tak som nechcela byt hysterickou matkou a riesit o 2 kakiny viac, ak dieta pribera a inak posobi zdravo. Bola inak narocne a nekludne babatko, ale to som pripisovala skor uvodnym problemom pri dojceni a spatne mojim neoptimalnym pristupom v starostlivosti o babatko. Niekolkokrat som si dokonca vsimla cervenu ciarku v plienke, ale kedze dieta neteplotovalo, pilo, neposobilo tak, ze by malo bolesti a navyse som to v dalsich plienkach nenasla, tak som nechcela vyzerat u pediatry ako blbec a nechala som to tak. Ale v priebehu 5 mesiaca ciarok zrazu podstatne pribudlo, boli stale pritomne. To uz som sa zacala hodne obavat. Musim povadat, ze pediatri z nasho okolia nemali zhodne nazory, preto sme spisali Liebesbrief a poprosili o konzultaciu hned niekolkych nemeckych detskych gastroenterologov paralelne. Este predtym sme potvrdili testom, ze sa skutocne jedna o krv v stolici, zrazanlivost krvi bola normalna, krvny obraz tiez - takze tie male dlhodobe straty neboli take velke, aby sposobili anemiu. Prejavy infekcneho ochorenia tiez nemala. Velmi pozitivne bolo, ze sa nam velmi rychlo vacsina konzultovanych lekarov ozvala, dokonca jedna pani doktorka obratom telefonicky. Vsetci sa takmer na slovo zhodli. Radili prechod matky, teda mna, na bezmliecnu dietu, vyckat 2 tyzdne a az potom ocakavat efekt. Postupne vzhladom na vek dietata zacat i so zeleninovymi prikrmami, co stolicu tiez zahusti a nebude tak casta. Ani jeden lekar neodporucal prerusenie a uz vobec nie ukoncenie dojcenia. A az na jedneho nik neodporucal ani dalsie pomocne vysetrenia. S tymi by pockali az po neuspechu po zavedeni bezmliecnej stravy.
Zacala som drzat bezmliecnu dietu, co skutocne nepovazujem za nieco zatazujuce. Ved pol zemegule hladuje, tak sa nemozem stazovat, ze nejem mliecne vyrobky, ked mam chladnicku plnu inej potravy. Presne do 2 tyzdnov sa stolica upravila a krv uz nebolo ani vidno, ani nebola dokazatelna testom na okultne krvacanie.
Medzitym sme si temu s manzelom hlbsie nastudovali a pre istotu som aj tak zo stravy este vylucila casto alergizujuce potraviny: orechy, ryby, kakao…
Okolo roka sme skusili dietatu podat jogurt, co velmi dobre tolerovala. Postupne sme rozsirili jej jedalnicek aj o dalsie mliecne produkty, a kedze jejto nic nerobilo, tak som ich zacala jest i ja. Ziadne problemy sa neobjavili. Ani doteraz ziadne alergie, nadchy, ekzemy. Klopklop.
Takze musim povedat, ze nerozumiem, preco dietatu odobrat MM, ked problem väzi v kravskom mlieku a je lahko odstranitelny. Takisto nerozumiem, co na tej bezmliecnej diete by malo byt take hrozne, aj ked ju treba drzat dlhodobo. Inej potravy je v nasich podmienkach nastastie pozehnane.
A je kludne mozne, ze nespokojnost babatka nesuvisi len s dietou matky. Moze ist aj o dojcenie ako take, spankovy rezim, telesnu blizkost. Najma u menej skusenej prvomamicky, ktora ma od babatiek ine ocakavania. ( Tym som myslela seba)
Po porode dalsich deti som preventivne presla na bezmliecnu dietu, po par mesaicoch som postupne rozsirovala jedalnicek a kedze sa nic neudialo, zacala som jest vsetko. Mozno to bolo zbytocne, ale ja som bola spokojnejsia.
Dieta sa moze naucit opat sat na prsniku aj po dlhodobejsej pauze, ved aj adoptovane babatka sa mozu uspesne dojcit. Su na to guideliny a protokoly. Samozrejmä je dobre, ak sa medzitym udrziava tvorba mlieka. My sme mali 2,5 mesacnu prestavku od prsnika, pocas ktorej bola dcerka na flaske a cumli. Odvtedy sa uz viac ako 2 roky dojci.
(autor: mamamina, děti - jedno+dvojčata)
ooo
další:Odpovedať neviem, ale jedno viem isto, keby som toto zažívala so svojím dieťaťom, urobila by som všetko preto, aby prestalo revať a bolo by mi jedno akou cestou, či cumlom alebo fľaškou s akýmkolvek roztokom, hlavne, nech to prestane
ooo
LP:
Toto je veľmi častý omyl a najmä v Čechách výrobca Nutrilonu presvedčil lekárov o „svojej pravde“ dosť zásadne. Ale už sa s tým čoraz častejšie stretávame aj na Slovensku. V poradni dojčenia je k tomuto zodpovedaných zopár otázok, v ktorých nájdete, čo sa dá v tomto prípade robiť:
Alergia na kravské mlieko a umelé mlieko Neocate
ABKM a neocate - http://www.mamila.sk/…/comment.php?…
Neocate - http://www.mamila.sk/…/comment.php?…
Neocate 3 - http://www.mamila.sk/…/comment.php?…
Môže materské mlieko spôsobovať dieťaťu problémy?
zlé mlieko - http://www.mamila.sk/…/comment.php?…
ooo
Mamamima, podla mna vela robi hlavne dovera - komu a ake informacie uverim. Ked uverim tomu, ze konkretna dieta za nejaky cas pomoze, ze krvi v stolici a inych chorobnych priznakov sa nemam bat a ze kojenie v tejto situacii nemoze uskodit, tak sa mozno da vnutorne nastavit tak, ako sa to podarilo tebe, a prekonat problemy spojene s dietou. Ale ked je situacia taka, ako tu aj Klemka spomina, ze lekari maju uplne iny nazor ako mamila, kojenie je podla nich nebezpecne a treba ho ukoncit, LP zase radia dietu s neistym vysledkom, komu mamicka lahsie uveri? Hlavne ked jej lekar pekne vysvetli, ze prechodom na UM v podstate neriskuje nic, ved aj na UM deti dobre prospievaju, v porovnani s kojenim, ktore udajne dietatu sposobuje zapal creva, co je potencialne smrtelna dg.
@lllka
Uff, to je slohovka
.
V pátek jsme byly u naší doktorky a určitě nám nezakazuje kojení ani nás od něho neodrazuje. Řekla mi, jak píšeš, počkat alespoň dva týdny na efekt a prý i kdybych měla dát dvakrát denně mléko, za cenu řidší stolice tak by se to dalo tolerovat. Nechci to zakřiknout, ale včera byla po dvou dávkách MM a zbytku UM jen jedna večerní stolice, která byla spíš jak od dítěte, které je plnně na UM, hustší, žádná voda a hlen
.
Musím říct, že já jsem s tou dietou ztracená, pro mě je to peklo, každý den to samé, chleba se šunkou, přesnídávky a ovoce, bílkoviny skoro žádné, jenom samý cukr. A když odstraním i ty ostaní alergeny- soju, ořechy, ryby, tak už nevím co nakupovat.
No a to nejhorší, že se mi opravdu asi ztrácí mléko, na každé odsávání už max. 50 ml z obou prsů a to piju několikrát denně Caro a spoustu čajů. Prso jí ani nedávám, beztak bez kloboučků se nechytne a s nima jen cucá prso a nepije.
@benjaminek píše:
@lllka
Uff, to je slohovka.
V pátek jsme byly u naší doktorky a určitě nám nezakazuje kojení ani nás od něho neodrazuje. Řekla mi, jak píšeš, počkat alespoň dva týdny na efekt a prý i kdybych měla dát dvakrát denně mléko, za cenu řidší stolice tak by se to dalo tolerovat. Nechci to zakřiknout, ale včera byla po dvou dávkách MM a zbytku UM jen jedna večerní stolice, která byla spíš jak od dítěte, které je plnně na UM, hustší, žádná voda a hlen.
Musím říct, že já jsem s tou dietou ztracená, pro mě je to peklo, každý den to samé, chleba se šunkou, přesnídávky a ovoce, bílkoviny skoro žádné, jenom samý cukr. A když odstraním i ty ostaní alergeny- soju, ořechy, ryby, tak už nevím co nakupovat.
No a to nejhorší, že se mi opravdu asi ztrácí mléko, na každé odsávání už max. 50 ml z obou prsů a to piju několikrát denně Caro a spoustu čajů. Prso jí ani nedávám, beztak bez kloboučků se nechytne a s nima jen cucá prso a nepije.
Já držím bezmléčnou dietu už od ledna a musím říct, že na trhu je dost potravin, které se dají jíst. Jsem přesvědčená o tom, že laktaci (od ledna pouze odsávám) mi udržuje konzumace soji v různých podobách - jogurty, zakysaná sojová smetana do mixovaných zeleninových polévek, kaše dělané ze sojového mléka… odsaji 650 ml denně a odsávám už jenom 2×. Bílkoviny - kuřecí, krůtí, králičí maso, hodně zeleniny (tisíce receptů), jáhly, quinoa, červená čočka…
@Micudka77
Jo soja by mě zachránila a to je snad největší alergen spolu s ořechy a to zatím nechci zařazovat a ostatní náhražky sice jsou, ale ta cena ![]()
Obědy jsou docela v pohodě, ty zatím neřeším, spíš tu snídani, svačiny a večeři. Navíc mám strašnou chuť na sladký a polomáčenky, kter jsme tu vyčetla, že se můžou, taky nemůžu jíst na tuny.
Tak to bych si myslela, že dvakrát denně odsávat, znamená přijít úplně o mléko, ale dobře že vím, že i to jde, ale myslím, že na ty objemy se já už nikdy nedostanu.
@benjaminek píše:
@Micudka77
Jo soja by mě zachránila a to je snad největší alergen spolu s ořechy a to zatím nechci zařazovat a ostatní náhražky sice jsou, ale ta cena
Obědy jsou docela v pohodě, ty zatím neřeším, spíš tu snídani, svačiny a večeři. Navíc mám strašnou chuť na sladký a polomáčenky, kter jsme tu vyčetla, že se můžou, taky nemůžu jíst na tuny.
Tak to bych si myslela, že dvakrát denně odsávat, znamená přijít úplně o mléko, ale dobře že vím, že i to jde, ale myslím, že na ty objemy se já už nikdy nedostanu.
Myslím, že by se to s těma „alergenama“ nemělo přehánět, je potřeba to vyzkoušet. Já porodila o dva měsíce dříve, dcera měla 1350g. Chodila jsem odstříkávat na JIRP a soju jsem mohla s dovolením lékařů zkusit - když nebyla reakce, mohla jsem v její konzumaci pokračovat. To samé platí i s rybama apod. Zkus to a uvidíš. Jinak cena nemusí být závratná, v DM drogerii stojí litr sojového mléka 30 korun, to se od kravského až zas tak moc neliší. Ostatní suroviny se tam dají koupit v biokvalitě za normální peníze.
@benjaminek píše:
@Micudka77
Jo soja by mě zachránila a to je snad největší alergen spolu s ořechy a to zatím nechci zařazovat a ostatní náhražky sice jsou, ale ta cena
ještě bych dodala, že i přes bezmléčnou dietu měla dcera v kakání hlen a trochu krve - vedoucí lékař JIRP mi řekl, že je to novorozenecká kolitida a že to mají kojené děti. To se nijak neléčí a přejde to se zavedením přírmů. A přesně to tak bylo, se zavedením příkrmů hlen a krev v kakání nejsou.
@benjaminek píše:… neres… mamilovske LP bývaj smutné když doktoři a sestřičky ignorují základní doporučení = každý máme ten svůj boj.
V pátek jsme byly u naší doktorky a určitě nám nezakazuje kojení ani nás od něho neodrazuje.
dieta uvidis - třeba najdeš něco co ti jede. chleba se da omastit lnenym nebo oliv olejem.na sladke se da pect doma(treba i z celozrnky, ci spaldy se sniženým cukrem)- pak se da jist furt.Je otazka kolik potrebujes bilkovin-mě stačívává trošička masa k obědu a k večeři, víc ani nechci. Oříšku jsem se tolik nebála, spíš z plísní a žluklých ořechů - existuje tahini sezamova pasta. Me zachranovala ovesna kase na anglicky zpusob-jemne vlocky provařené ve vodě. Taky mi nejvic chutnal ovesne mleko Zajic… a vajicka obcas. To ze to budou same sacharidy nemusis řešit dokud kojíš, zvlast pokud jsou celozrne a vice druhu obilovin (žito, ječmen, jáhly, oves, rýže… ) - kila jdou dolu sama.
Holky prosím vás můžu mít dotaz? Když jste držely tu dietu tak za jak dlouho došlo ke zlepšení stavu miminka? Držím dietu skoro 2 týdny, nejím fakt nic kde je mléko nebo syrovátka…Můj jídelníček je o ničem a malá má stále hlenovitou stolici…Dokonce mi přijde že má hlen víc než když jsem jedla vse
…A ještě by mě zajímalo co jste si dávaly treba k snídani a večeři, obědy jsou v poho ale ty snídani a večeře už fakt nevím…Stravují se děsně…Kupují vysokoprocentní šunky a parky s 91% masa ale asi i tak je to svinstvo…Jenže co si na ten rohlík dát že ![]()
@Megane 123 No, hlavně prozkoumej, z čeho je ten rohlík. Aby ses neládovala hromadou syrovátky.
Případně, abys mléko nenahrazovala sojovým (to bývá s alergií na mléko docela často propojeno).
Zlepšení by mělo být během pár dní - asi 2-3, do týdne až dvou by měly problémy ustoupit.
Jídelníček může být i bez mléka dost výživný, jen to chce nejíst polotovary, ale vařit. Cos byla zvyklá jíst před dietou?