Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn - bude mu 20 mesicu ma mit na par tydnu bezmlecnou dietu. Ma zakazane mleko od vsech savcu, ale i ostatni rostlinne mleka (sojove, mandlove, kokosove..) a ma zakazane vse, v cem jsou i stopy mleka. Ma totiz velke a caste prujmy, ale potvrzenou abkm nema. Spis, jen jestli se mu to tim vyrazenim nezlepsi. 3 tydny uz mu nedavam mleko jako takove, 2 tydny mu nedavam ani to rostlinne, hlavne sojove kvuli silnemu alergenu.
Posledni dny mam problem, protoze uz nevim, co mu mam davat k jidlu, hlavne tedy ke svacinam. O ovoce moc nestoji a prijde mi, ze jedl jen pecivo se sunkou. Pred par dny jsem zjistila, ze obyc rohliky sice mleko neobsahuji, ale muzou obsahovat stopy, tim padem to nemuze, to same chleba, dnes jsem mela v Albertu snad 10 balenych chlebu v ruce a vsude stopy mleka nebo syrovatka. Takze otazka je, vy co mate deti s abkm nedavate jim toto pecivo z obchodu a pecete svoje? To samy jsem se tu docetla, bacha na sunku!! Bohuzel uz to nemuzu najit a nevim, co tam vlastne nema byt, nevite??
Poradte prosim, co davate detem k svacinam a snidani vy? Obcas tedy upecu muffiny nebo buchy bez mleka, ale neni to kazdy den.
Na co si dat jeste pozor? Margarin pouzivame jen floru light a perlu vitaminovou. Dnes jsem koupila v Albertu baleni spaldovych susenek bez mleka, akorat jedny za 65kc.
Diskuze jsou tu na toto tema uz dosti stare, tak proto pisu novy!
Diky za rady a tipy.
Tak ještě je možné udělat domácí rýžové nebo makové mléko. rohlíky i chleba peču doma, protože složení v obchodě je otřesné, svačiny u nás převládají ovocné. na šunku pozor, protože dost šunek obsahuje mléko nebo různé sojové náhražky.
ke svačinkám bych prostě pekla, i domácí moučníky třeba, kde lze mléko úplně v pohodě nahradit vodou.nebo ve zdravé výživě různé pomazánky
@Sunnyess @Sunnyess rýžové mléko smí? lze z tho dělat různé dezerty, pudinky, panna cottu třeba..jinak malý měl taky bez lepku, mléka, soji, vajec, držela jsem to s ním..v té době jedl docela ovocné kapeičky nebo sušenky- bezlepkové jablečné z alberta nebo různé ze zdravé výživy..jinak bez mléka jsou npříkld Emco ovesné sušenky čokoládové nebo bebe zelené-ale naa ty pozor, jsou strašně sladké, sn po nich měl průjem..
na sváču jsem ještě dělávala pěnu avokádo a baanán..sušenky jsem i pekla sama..syrovátka je v mnoha výrobcích- zejména sladkém pečivu a sušenkách..
Ahojky, synovi je taky 20 měsíců a už jsme asi 4 měsíce na bezmléčné stravě. Dávala jsem mu třeba přesnídávky a do toho rozvařenou rýži, ovesné vločky, dětské mussli. Jako umělé mléko máme Nutrilon allergy care, proplácí ho i pojišťovna…jinak taky hodně pečivo se šunkou nebo vařeným vajčkem, ovoce, pomazánka z rybiček, rohlíky jsme jedli normálně (že jsou někde stopy jsem neřešila, je to psané téměř na všem, výrobci se tím jistí)…a měli jsme i povolené od doktorky buchty zadělané mlékem, tak to šlo… postupně jsme mohli zkusit kozí jogurty, ale nejsou moc dobré. A teď máme povolené i rýžové jogurty a rýžové mléko a to synovi chutná, takže dělám konečně i krupicové kaše nebo podink… Jo a ještě na to zlepšení stolice dávám laktobacílky. Syn měl třeba 5krát denně průjem a plína byla plná…Teď po 4-5 měsících už má jenom tuhé, tak to konečně zabralo - chce to dlouhou dobu, než se mu ty střeva upraví, tak buď trpělivá…
Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že sójové určitě nedávej, z toho jsou taky průjmy právě ![]()
Jo to znám, máme bezmléčnou, bezlaktozovou a bezsacharidovou
![]()
já teda dělám doma rostlinná mléka - rýžové, makové, ovesné, mandlové a z těch peču, vařím
rostlinné máslo mám teda z Německa, těstoviny dělám domácí, šunku dělám domácí a zbytek jen luštěniny, maso, zelenina
Jinak my jsme na dietě přes rok, malému vadilo sojové mléko, sojové pudinky, kupodivu ale velmi dobře snáší sojový jogurt nebo tofu..ale taky jsme to zkusili až po cca půl roce diety a taky pozvolna, hlavně kvůli tomu, že dmítal jakékoliv maso a neměl žádné bílkoviny..
Pečivo dělám doma svoje. Šunku doporučuji od firmy Le&Co - vyrábí se v bezalergenním provozu, takže je i beze stop jakýchkoli alergenů, vč. mléka. Nebo dělám svou doma. Margaríny na českém trhu jsou téměř všechny s mlékem nebo se stopami mléka, takže si vozím z Německa. Jinak některé bezlepkové výrobky bývají i bez dalších alergenů.
Tak my děláme pečivo svoje, ale my k mlíku mám ještě další omezení. Jinak dělám i třeba ovesnou kaši z vody, dělala jsem i sladké cizrnové pomazánky ala nutela. U nás tedy dávám ovoce, případně přesnídávky, nebo z rýžového mléka dělám koktejly s ovocem apod.
Diky Vam vsem za reakce.. ![]()
@lentilka248 píše:
@Sunnyess @Sunnyess rýžové mléko smí? lze z tho dělat různé dezerty, pudinky, panna cottu třeba..jinak malý měl taky bez lepku, mléka, soji, vajec, držela jsem to s ním..v té době jedl docela ovocné kapeičky nebo sušenky- bezlepkové jablečné z alberta nebo různé ze zdravé výživy..jinak bez mléka jsou npříkld Emco ovesné sušenky čokoládové nebo bebe zelené-ale naa ty pozor, jsou strašně sladké, sn po nich měl průjem..
na sváču jsem ještě dělávala pěnu avokádo a baanán..sušenky jsem i pekla sama..syrovátka je v mnoha výrobcích- zejména sladkém pečivu a sušenkách..
Nesmi zadne mleko, takze ani ryzove. Nekde jsem cetla dokonce ze by se nemelo davat do 4 let, ale to nevim, jestli je pravda?!
Byla bys tak hodna a poslala mi treba do zpravy recept na ty domaci susenky? A ten pudink delas jak?
Dostali jsme totiz Neocate advance, tak treba z toho jestli by to neslo udelat taky.. ![]()
@Sunnyess píše:
Diky Vam vsem za reakce..Nesmi zadne mleko, takze ani ryzove. Nekde jsem cetla dokonce ze by se nemelo davat do 4 let, ale to nevim, jestli je pravda?!
Byla bys tak hodna a poslala mi treba do zpravy recept na ty domaci susenky? A ten pudink delas jak?
Dostali jsme totiz Neocate advance, tak treba z toho jestli by to neslo udelat taky..
proč by nemohl rýžové mléko? to slyším poprvé
vždyt rýži jí ne? a to mléko je jen z rýže a vody
@Sněženka25 píše:
Ahojky, synovi je taky 20 měsíců a už jsme asi 4 měsíce na bezmléčné stravě. Dávala jsem mu třeba přesnídávky a do toho rozvařenou rýži, ovesné vločky, dětské mussli. Jako umělé mléko máme Nutrilon allergy care, proplácí ho i pojišťovna…jinak taky hodně pečivo se šunkou nebo vařeným vajčkem, ovoce, pomazánka z rybiček, rohlíky jsme jedli normálně (že jsou někde stopy jsem neřešila, je to psané téměř na všem, výrobci se tím jistí)…a měli jsme i povolené od doktorky buchty zadělané mlékem, tak to šlo… postupně jsme mohli zkusit kozí jogurty, ale nejsou moc dobré. A teď máme povolené i rýžové jogurty a rýžové mléko a to synovi chutná, takže dělám konečně i krupicové kaše nebo podink… Jo a ještě na to zlepšení stolice dávám laktobacílky. Syn měl třeba 5krát denně průjem a plína byla plná…Teď po 4-5 měsících už má jenom tuhé, tak to konečně zabralo - chce to dlouhou dobu, než se mu ty střeva upraví, tak buď trpělivá…
Snezenko, tak ted jsi me teda vubec nepotesila.. Ze se Vam to srovnalo po tak dlouhe dobe. My to mame na 6 tydnu, ze po tom uz by prej melo byt znat, jestli muze mit ty prujmy z mleka.. Tak trochu cekam, ze po mliku ( teda pokud to nezafunguje) prijde vysazeni lepku..
Hlavne ze se Vam to uz srovnalo.. Nam to plina ani nepobere, tece mu to vsechno ven. Je to k placi.
Vam tu dietu dala detska nebo jste behali nekde po vysetrenich? My joo.
Malej je po kolonoskopii a gastroskopii, ale nic nezjistili, tak nam dali tu dietu. Diky rady, vidis na rybickovou pomazanku jsem uplne zapomnela! ![]()
@catherine100 píše:
Jo to znám, máme bezmléčnou, bezlaktozovou a bezsacharidovou![]()
![]()
já teda dělám doma rostlinná mléka - rýžové, makové, ovesné, mandlové a z těch peču, vařím
rostlinné máslo mám teda z Německa, těstoviny dělám domácí, šunku dělám domácí a zbytek jen luštěniny, maso, zelenina
Teda vy toho mate.. Ale jsi sikula, ze si to vse delas sama, ja se v tom zatim placam.. ![]()
@Sunnyess a proc nemuze ryzove? ryze se normalne dava pri prujmu?
to je jen voda a ryze s mlekem to vlastne nema nic spolecne ![]()
decka maji jeste na traveni dlouhodobe kapky Hylak
@Sunnyess no nadsena z toho nejsem, ale bohužel jsem byla okolnostma donucena, první dny jsem taky byla hotová, doteď dělám chyby, ale člověk si to nějak zautomatizuje…
syn má k tomu všemu zas bezlaktozovou a jaterni dietu, takze tu varim tri druhy jidel jak pako
![]()