Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak já znám také učitele a řekla bych, že je to tak půl na půl s těmi jmény. Běžně dávají i ta méně obvyklá.
Já jsem pro klasická jména, moje děti jsou Andrea, Michal, Lucie a Šárka. Myslím, že odlišovat se jménem je spíš pro slaboduché. Byla bych mnohem raději, kdyby se odlišovali schopnostmi, což se už vlastně u těch starších děje. Učitelka nejsem, ale z učitelsko-doktorské rodiny jsem a se sestrou máme také klasická jména. Jinak taky člověk musí vzít v potaz příjmení, k běžnému českému příjmení vypadá exotika fakt směšně.
Ahoj, tak ja jsem taky ucitelka a nas syn se jmenuje Vendelin. Tak nevim, zda je taky standart, ci vycniva…
Kazdopadne Filomena je skvele jmeno, jednu znam, je to stara pani, rika se ji Fila…
Prosim anonyme, pripadne smazat. Dekuji…
t.
Nikdy mě nad tím nenapadlo přemýšlet, ale ano, u nás je to pravda. Děti učitelek (či učitelů) v okolí jsou opravdu taková ta „obyčejnější“. Barbora, Michal, Hana, Václav, Jan, Libor, Jaroslav, Markéta, Veronika, Lukáš, Kateřina, Zuzana. Na víc si teď nevzpomenu, ale ač jde o věk dětí 2 - 15 let, nevyskytuje se v žádné učitelské rodině v mém okolí žádný Sebastian, Samuel, Tobiáš, žádná Sophie, Eleanor, apod. Natož pak nějaká ta Filoména ![]()
Zajímavé téma, vážně mě to nikdy nenapadlo… ![]()
Já vybírám podle toho, jak se mi to líbí, jinak si myslím, že mezi dětmi bude FIlomena možná menší chudák než Slávkové a Mírové apod…ale vždycky je to o sebevědomí toho dítěte, když si to ustojí…jenže to člověk nikdy neví, jake jeho dítě bude…já tíhnu k zahraničním jménům, ale je to individuální
Jsem pedagožka zatím s bakalářským vzděláním, ale myslím si, že dneska už originálnější jména nejsou tak podivná jako dříve. Děti jsou zvyklejší a nepřijde jim, že mít Filoménu ve třídě je divné. Malé děti to vůbec neřeší a těm starším to naopak přijde zajímavé v tom dobrém slova smyslu. Mě přijde divné, že někteří rodiče, ač Češi jak poleno, dávají cizojazyčná jména jako třeba Emma Nováková..Dle mého zbytečné.
@Zabatko přesně tak. K českému příjmení dát cizí jméno mi příjde směšné. Pokud je příjmení neutrální nebo cizí, tak proč ne. Já jsem taky zastánce českých jmen. Syn je Antonín a příjmení máme od Ž, takže se mi líbí i ten protiklad. Taky je fajn, když se dá jméno vyslovit více způsoby. Taková Lili je roztomilé pro holčičku, ale pro uspěšnou právničku nebo lékařku už moc ne. Určitě vyberete pro Vás to nej jméno
@Hermio Mně zrovna Emma nepřijde kdovíjak cizojazyčná…jasně, je to germánskýho původu, ale co není…jsou daleko horší kombinace ![]()
Já teda pedagog nejsem, ale švagrová ano, a obě děti mají klasická česká jména
Příspěvek upraven 24.02.16 v 16:12
Jsem ucitelka a mame doma Terezii. Kolegyne maji vesmes deti tradicnich jmen, vycniva jen Liliana a Erik, ale to uz taky asi neni zadny „vodvaz“. Kdybych mela syna, byl by Hynek. Muj nazor je ten, ze kazde jmeno je krasne a na kazde se da zvyknout. Ve sve profesi jsem mela problem snad jen s Arianou (nevedela jsem, jak zdrobnit, Arinko se mi zdalo zvlastni) a Marinem, to mi nejak pres pusu neslo…
Já jako učitelka dala jméno Jonáš, různé kolegyně Jáchym, Antonín, Olaf, Tereza, Eliška, Julie, Zuzana.
@fashion_victim83 Kevina jsme taky měli. Dokonce i Elvise
Ted jim je cca 18, tak snad slaví úspěchy ![]()
@zpevanda píše:
@Hermio Mně zrovna Emma nepřijde kdovíjak cizojazyčná…jasně, je to germánskýho původu, ale co není…jsou daleko horší kombinace
@fashion_victim83
No mě spíš šlo o ta dvě em. Dle mého názoru zbytečné ![]()
Jsem pro běžná jména. Ano, některé dítě nemusí mít problém v kolektivu i když bude mít exotické jméno, pak také ale může být dítě, které je trošku citlivější nebo nějakým způsobem jiný a s exotickým jménem mu moc rodiče nepomůžou. Spolužáci se mu posmívají a to dítě trpí. Přitom kolikrát kdybych to byl beznej Honza, tak si ho ty děti ani nevšimnou. Toť můj názor ![]()
Zdravím všechny,
zakládám toto téma, protože se sama aktuálně rozhoduji, v jakých vodách hledat jména pro miminko. Plus mě to opravdu zajímá
.
Vím, že jméno není vše, ale určitě je důležité, alespoň já cítím, že pro mě to moje ano. Konkrétně mě tedy zajímá, jestli je lepší dát běžné jméno, nebo „staročeské“, či nějaké moderní, nebo jméno z ciziny - snažit se hledat mezinárodní.
Já osobně „nekopu ani za jeden tým“. Chápu rodiče, kteří dají jedno z nejběžnějších jmen a rozhodně netvrdím, že jim kvuli tomu chybí fantazie. Stejně tak neodsuzuji rodiče, kteří hledají originalitu a rozhodně se nepřikláním k názoru, že taková jména hledají jenom hloupí rodiče. Obě strany mají různé argumenty a důvody pro výběr můžou být různé. Stejně tak, jak chytří rodiče mohou hledat něco originálního, protože zastávají především odlišovací úlohu jména, tak stejně mohou chytří rodiče dát nejběžněji dávané jméno právě z toho důvodu, že je to podle nich pro dítě lepší.
Pravda je, že většina lidí v mém okolí, co pracuje s dětmi, volí jména klasická (já jsem prosím také učitelka, ale vyhraněný názor v tom nemám). Nemám ani jednu kolegyni, či kamarádku z VŠ, která by dala nějaké příliš vyčnívající jméno, když už něco méně dávaného, tak ale z české klasiky - jako Mirka, Radka, Vít, Jaroslav… Ptala jsem se i v kabinetě na názory a většinou se shodli na tom, že Filoména bude v dětském kolektivu trpět. Já si zase myslím, že to není zcela pravda. Děti si zvyknou na to, co mají kolem sebe od mala a těch jmen se teď používá opravdu dost. Nevšimla jsem si přímo ve své třídě, že by nositelé vyčnívajícího jména vysloveně trpěli, ale také je pravda, že s velkými extrémy jsem se nesetkala a Maxmilián nebo Matylda nejsou až takové zvláštnosti.
Jak to vnímáte vy?