Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj chtěla sem se zeptat, jestli někdo děláte bezovou šťávu? Chystám se na ni, tak nějaké rady a vychytávky prosím ![]()
CCa 20-30 květů do 2litrů vody, nechat vyluhovat 24h, 2× přecedit pře plátýnko, dát vařit, při varu přidám 2kg cukru a kyselinu citronovou dle chuti.
Plním do láhví, uchovávám v lednici - zůstává krásně světlá a bez sedimentu.
přidávám se k dotazu, jak dlouho vydží v lednici? nedá se nějak sterilizovat nebo tak něco aby nemusela být v chladu?
@-Evka- píše:
CCa 20-30 květů do 2litrů vody, nechat vyluhovat 24h, 2× přecedit pře plátýnko, dát vařit, při varu přidám 2kg cukru a kyselinu citronovou dle chuti.
Plním do láhví, uchovávám v lednici - zůstává krásně světlá a bez sedimentu.
Taky tak. Jen letos nic nebude. Sotva bez rozkvetl, tak pyl spláchl déšť - u nás už třetí den prší a prší a prší. Takže to nemá cenu. ![]()
No já myslím, že tím varem, cukrem a kyselinou citronovou je konzervovaná dost. Já tedy taky skladuji v lednici, ale nemyslím si, že je to nutné.
Taky se dá skladovat (při větším množství) ve sklepě. Do láhve se sirupem kápnu trošičku alkoholu (slivovice), poslouží jako protiplísňový špunt.
Také každým rokem bezový sirup děláme. V lednici prý vydrží tři měsíce. Já jednu dávku vždycky zavařím a vydrží i celý rok. Po otevření musí do lednice.
@radúna píše:
Taky tak. Jen letos nic nebude. Sotva bez rozkvetl, tak pyl spláchl déšť - u nás už třetí den prší a prší a prší. Takže to nemá cenu.
Já ty květy vždycky umývám pod tekoucí a už vím, proč tu šťávu mají holky chuťově trošku lepší. Ty květy se myjí nebo nemyjí kvůli pylu?
@Kaczenka píše:
Já ty květy vždycky umývám pod tekoucí a už vím, proč tu šťávu mají holky chuťově trošku lepší. Ty květy se myjí nebo nemyjí kvůli pylu?
Ty květy se myjí (podle receptů), ale já to nemyju, s tím pylem je to silnější. Aspoň mi to takhle tvrdila babička.
zrovna dnes jsem slévala do lahví ![]()
já tedy dělám podobně: 25květů, kolečka z 2citronů, 2litry vody…2dny louhuji, pak sleji přes utěrku, přidám 1kg cukru a 5g kyseliny citronové. Pak sliji..žádné vaření … vydrží mi půl roku bez problému ![]()
@zuzice píše:
přidávám se k dotazu, jak dlouho vydží v lednici? nedá se nějak sterilizovat nebo tak něco aby nemusela být v chladu?
my dáváme šťávy do skleněných lahví, máme na to super přístroj, který vysaje z lahve veškerý vzduch a zakonzervije to pak vydrží dlouho…
Už mám letos dvě dávky hotové - v lednici asi dva litry a jeden dopíjíme… ale u nás na bezu bylo letos hodně malých mšic..
Květů dávám klidně 40, nemyju, ale sbírám v lese, oberu nečistoty. Louhovat s 1 pokrájeným citronem přes noc, přecedit, poté přidat 40gr kys.citronové a 2 litry vody, vařit do rozpuštění cukru, poté plním do skleněných lahví, které vypláchnu slivkou.
Můj recept: 30-50 květů do 2a1/2 l vody, 5 citrónů nakrájených na plátky, 50 g kys.citronové. Celé se to nechá odstát 24 hodin. Poté se směs přecedí, přidá 3 kg cukru. Cukr se rozmíchá dokud se nerozpustí - vařím. Otevřený skladuju v lednici, ostatní běžně (mimo lednici):-) V pohodě vydrží, ale je strašně dobrý takže mizí rychle ![]()