Bezová šťáva - děláte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
414
5.6.12 13:24

bezová šťáva děláte?

Ahoj chtěla sem se zeptat, jestli někdo děláte bezovou šťávu? Chystám se na ni, tak nějaké rady a vychytávky prosím :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
5.6.12 13:30

CCa 20-30 květů do 2litrů vody, nechat vyluhovat 24h, 2× přecedit pře plátýnko, dát vařit, při varu přidám 2kg cukru a kyselinu citronovou dle chuti.
Plním do láhví, uchovávám v lednici - zůstává krásně světlá a bez sedimentu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
5.6.12 13:31

přidávám se k dotazu, jak dlouho vydží v lednici? nedá se nějak sterilizovat nebo tak něco aby nemusela být v chladu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
5.6.12 13:31
@-Evka- píše:
CCa 20-30 květů do 2litrů vody, nechat vyluhovat 24h, 2× přecedit pře plátýnko, dát vařit, při varu přidám 2kg cukru a kyselinu citronovou dle chuti.
Plním do láhví, uchovávám v lednici - zůstává krásně světlá a bez sedimentu.

Taky tak. Jen letos nic nebude. Sotva bez rozkvetl, tak pyl spláchl déšť - u nás už třetí den prší a prší a prší. Takže to nemá cenu. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
5.6.12 13:35

No já myslím, že tím varem, cukrem a kyselinou citronovou je konzervovaná dost. Já tedy taky skladuji v lednici, ale nemyslím si, že je to nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
5.6.12 13:36

Taky se dá skladovat (při větším množství) ve sklepě. Do láhve se sirupem kápnu trošičku alkoholu (slivovice), poslouží jako protiplísňový špunt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
5.6.12 13:39

Také každým rokem bezový sirup děláme. V lednici prý vydrží tři měsíce. Já jednu dávku vždycky zavařím a vydrží i celý rok. Po otevření musí do lednice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
5.6.12 13:42
@radúna píše:
Taky tak. Jen letos nic nebude. Sotva bez rozkvetl, tak pyl spláchl déšť - u nás už třetí den prší a prší a prší. Takže to nemá cenu. :,(

Já ty květy vždycky umývám pod tekoucí a už vím, proč tu šťávu mají holky chuťově trošku lepší. Ty květy se myjí nebo nemyjí kvůli pylu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
5.6.12 13:44
@Kaczenka píše:
Já ty květy vždycky umývám pod tekoucí a už vím, proč tu šťávu mají holky chuťově trošku lepší. Ty květy se myjí nebo nemyjí kvůli pylu?

Ty květy se myjí (podle receptů), ale já to nemyju, s tím pylem je to silnější. Aspoň mi to takhle tvrdila babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6572
5.6.12 13:52

zrovna dnes jsem slévala do lahví :-)
já tedy dělám podobně: 25květů, kolečka z 2citronů, 2litry vody…2dny louhuji, pak sleji přes utěrku, přidám 1kg cukru a 5g kyseliny citronové. Pak sliji..žádné vaření … vydrží mi půl roku bez problému :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
5.6.12 13:53
@zuzice píše:
přidávám se k dotazu, jak dlouho vydží v lednici? nedá se nějak sterilizovat nebo tak něco aby nemusela být v chladu?

my dáváme šťávy do skleněných lahví, máme na to super přístroj, který vysaje z lahve veškerý vzduch a zakonzervije to pak vydrží dlouho…

• Citovat
  • Upravit
16631
5.6.12 14:09

Už mám letos dvě dávky hotové - v lednici asi dva litry a jeden dopíjíme… ale u nás na bezu bylo letos hodně malých mšic..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
5.6.12 14:15

V lednici nám vydrží do jara, dýl ne kvůli spotřebě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mamina Janina
5.6.12 14:19

Květů dávám klidně 40, nemyju, ale sbírám v lese, oberu nečistoty. Louhovat s 1 pokrájeným citronem přes noc, přecedit, poté přidat 40gr kys.citronové a 2 litry vody, vařit do rozpuštění cukru, poté plním do skleněných lahví, které vypláchnu slivkou.

• Citovat
  • Upravit
603
5.6.12 14:28

Můj recept: 30-50 květů do 2a1/2 l vody, 5 citrónů nakrájených na plátky, 50 g kys.citronové. Celé se to nechá odstát 24 hodin. Poté se směs přecedí, přidá 3 kg cukru. Cukr se rozmíchá dokud se nerozpustí - vařím. Otevřený skladuju v lednici, ostatní běžně (mimo lednici):-) V pohodě vydrží, ale je strašně dobrý takže mizí rychle :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí