Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Velryba černá píše: Více
Já si myslím, že do určité míry je.
![]()
@M_Vladim píše: Více
Děcko buď chceš i kdyby s výhledem do budoucna, nebo nechceš.
Rozhodneš se, jestli ano, nebo ne.
… Možná pohled chlapa, co mu nic netiká.
![]()
Příspěvek upraven 30.05.26 v 18:38
Si nevzpomínám že by mě kdokoli učil randit. Třeba v zaměstnání si to ani neumím představit.
@Velryba černá @Anna766
On proces učení je buď vědomý, nebo nevědomý. V tom prvním by tě to někdo cíleně učil, v tom druhém nevědomky pozoruješ ostatní, získáváš první zkušenosti už jako dítě, učíš se porozumět signálům ostatních, …
Jo, psal. To není učení.
Faktorů je víc. Učení je jeden z nich, kde bydlet jiná, třetí třeba kariéra..
Je to u mě v první linii bytová výstavba.
A třeba, velmi speciálně z mého pohledu, plácání přes ruce i ústa puritánů.
Příspěvek upraven 30.05.26 v 18:40
Nízká porodnost má víc faktorů.
První je s jistotou demografický - skončily s rozením silné ročníky a nastoupily slabé. Cca před 15 lety jsme měli porodnost 1,82 a byli jsme na špici Evropy. Tak teď jsme zas dole.
A pak dochází k druhé fázi emancipace - ženy chtějí po mužích daleko více než sperma a ekonomické zajištění a nárokují si daleko větší míru nezávislosti ve vztahu. - Z logiky věci to nutně musí jít na úkor nezávislosti muže, nebo na úkor vztahu.
Samozřejmě jednodušší je tvrdit ženám, že chtějí neoprávněně moc.
@riccius Tohle je zajímavá myšlenka a první část mi dává smysl.
Přesto mě zajímá - jak myslíš to s tím, že větší míra nezávislosti ve vztahu musí jít na úkor muže nebo na úkor vztahu? Asi tomu nerozumím, protože ve svém okolí pozoruju pravý opak ![]()
@Zluta_pastelka píše: Více
Když budu hodně zobecňovat a generalizovat, tak muži si mohli dělat ve vztahu co chtěli. Ženy měly spoustu povinností a musely akceptovat ve vztahu silné nerovnosti.
Nyní ženy chtějí větší volnost a méně povinností - takže buď část povinností převezme muž, nebo budou hledat alternativní formu vztahu (každý vlastní domácnost, otevřený vztah, komunitní soužití, polyamorii a další).
@riccius píše: Více
To máte pravdu, že se doba mění. Neumím si představit, že po práci manžel tráví několikrát týdně v hospodě nebo svými koníčky a já po tom co jsem se celý den starala o děti dělám večer okolo nich opět vše sama. Každý den. Sedm dní v týdnu.
Ani žádná žena v mém okolí si tohle neumí představit
To bych opravdu byla raději bezdětná.
Za mě je tu rodičák málo a pro mnoho rodin to pak prostě nevychází…
Nevim, zda jsem uz prispela do teto nebo podobne diskuze, ale nedivim se. Lide nemaji jistoty, nemaji kde bydlet. Bydleni je nedosazitelne, hypoteku banka ani neda, tak co maji delat? Bydlet v najmu i s ditetem? V Cesku, kde majitele odmitaji lidi s ditkem? Nebo kde budou rok co rok trnout, zda jim prodlouzi najem? Nedivim se, naopak, je to logicke vyusteni situace.
@Klaudie_D píše: Více
Ten pokles je celosvětový. Je to v Evropě, Asii, Austrálii, Americe a dokonce i Africe. Čím vyspělejší stát, tím méně dětí.