Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Oriseka píše: Více
Jenže těch pět dětí už tu opravdu rodiny mít nebudou a je třeba se s tím smířit.
Diskuzi jsem nečetla, ale v zásadě za to můžou socio ekonomické a hlavně kulturně hodnotové faktory. Zkrátka mít děti už není prestižní, je to náročné a neslučiuje se to příliš s konzumním životem. Zvrátit se to nedá. Něco velmi málo se dá udělat, jakože třeba zvednout porodnost o 0,2 dítěte na ženu, ale bude to stát šílené peníze. Ta návratnost se nevyplatí oproti investicím.
@M_Vladim píše: Více
Stále nechápu. A myslím si, že bydlení rozhodně není to, co by u nás zvedlo porodnost.
Paradoxně čím je vyšší společenská vrstva, tím má dětí méně.
Zároveň se projevil naplno propad porodnosti, lidé vyžadují větší komfort (ještě za nás bylo běžné, že „mladí“ bydleli s rodiči), ženy jsou mnohem vzdělanější a sebevědomější a mít muže a děti rozhodně není jejich prioritou (oni ani ti mladí muži o to extra nestojí).
Za hulváta nejsi, víceméně píšeš často o tom, že je potřeba učit randit či sexovat. Jsou to ale činnosti, které lidi umí docela spontánně a pokud někdo trvá na učení se a nějak mu to nesepne samo od sebe v důsledku obyčejné lidské komunikace, tak na to prostě nemá a měl by žít bez vztahu. Takových lidí není moc a podle mě je to normální a není nutné tlačit na pilu a pořád se cpát do vztahů, když dotyčný nic nechápe. Vždy ve společnosti byli singles a takto bych to nechala.
Materstvi chybi prestiz. Plus ta odmena, dalabych od 50 za kazde dite tydendovci navic a minus 2 roky z duchodu.
@Anna766 píše: Více
Ano Země je přelidněná. Česko ale, podle mě, je zhruba v rovnováze.
A byl bych rád, kdyby to tak zůstalo, ne aby rovnováha kolabovala.
Jenomže, když tady půjdeme s populací pořád dolů v moři těch, co se přelidnili, jak to asi může dopadnout? Chytnou se za nos, nebo se přivalí lavina a zemi nám nakonec zplundrují, jak to někde udělali u sebe?
Kde asi tak bude pozice našeho národa?
@Ephemeral píše: Více
Ja nevim, jak si lidi představují, ze by melo vypadat to, ze mit dite je prestižní… Jo, driv mely zeny deti brzo, als z velke části to bylo kvůli tomu, ze nebyla dostupná antikoncepce, a tlacili jim do hlavy, ze se musi co nejdriv vdát nez budou chlapi přebrány a ze byt bezdetna ve 25 je divný. To přece taky neni prestiž…
Ono by hodne pomohlo, kdyby se spolecnost nesnazila matky s detmi vystrcit z verejneho prostoru. Myslim, ze většina deti neni nezvladatelna a nechovaji se vyloženě špatně. Ale kdyz vidim ty otrávené pohledy smerem k matkam prakticky kdekoliv ve meste (doprava, kavarny, obchody), tak se fakt nedivím ze si vetsina poridi jedno dite. Samozřejmě ze lidi nemaj deti podle toho jak na ne kouka prodavacka… Ale ono je to lehký zhnusení dermi je vsudypritomny, mi přijde…
@Havlova píše: Více
Já si myslím, že v řetězu faktorů je bydlení slabý, ne - li nejslabší článek. Tím neříkám, že jiné jsou ok.
Ano, bydlelo se dříve i všelijak, ale čas postoupil a rozpory mezi nároky a realitou narostly nad rozumnou hranici a realita je ta půlka, co kulhá.
@Ephemeral píše: Více
To je pravě ten omyl, proti kterému bojuju.
Člověk nemá shůry ani tohle a učí se. Že někdy nenápadně, nerozhoduje.
I když na to možná i někteří zapomněli, nebo si to nechtějí pamatovat, přišli na to už naši prapředci a vymysleli… taneční.
A to prosím v době, kdy žádná konkurence nových médií neexistovala.
A pokud by si měli potomci brat za vzor třeba některé reality show, nebo skupiny ne nepodobné plochozemcům…no nazdar!
Plus, samozřejmě, máme nějaký zájem, to tu řešíme.
@jkra píše: Více
S tou prestiž bych souhlasil bez výhrad.
Ten týden, jakmile se stará o dítě. Co si budeme povídat, jakmile máte děcko… ![]()
Ty dva roky, to už je trochu jiná otázka. Prostě - chybí lidi, o tom tu taky mluvíme.
A na taneční je zakázáno dnes chodit nebo co tím učením přesně myslíš?
Mě by vůbec ta tvoje implementace „umetení cestiček“ docela zajímala. Jak si to představuješ přesně? Že s tebou bude chodit na rande se ženskou asistent, který bude napovídat, co máš říkat? Nebo si to představuješ jako kurzy balení? Nebo, že dotyčnému bude někdo dohazovat potenciální partnerky? Nebo co?
A po kurzech seznamování bude kurz společného soužití? Totiž, často ten, kdo neumí navázat základní kontakt s opačným pohlavím, bude mít I problémy provozovat partnerský život, protože seznámení je pouze úvodní fáze.
Hodláš teda provozovat jakýsi sociální inženýring a párovat lidi?