Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím všechny, nemáte náhodou zkušenost s bílými skvrnami na zubech. Dcerce je 7 let, vyrostly jí první trvalé zuby nahoře, jedničky, i dole. Ale na těch horních má bílé skvrny, je to spíše půl zubu klasické barvy a půl jasné bílé. Když se usměje a zasvítí sluníčko vypadá to strašně. Jde to vidět vlastně pořád. Jsem z toho nešťastná, Na netu raději rady nehledám, akurát jsem si přečetla, že to zůstane. Zubař mi řekl, že se zuby vyvíjí a barva se mění nebo trochu upraví během růstu. Nikdo jiný u nás v rodině takové zuby nemá. Díky moc za rady i těch, co mají už starší děti, a třeba to také měli. Pěkný den přeji
Tady se připíchnu, protože mám 22 a fleky tam furt jsou 😃 občas jdou vidět hodně, jindy zas vůbec, nevím podle čeho.
Mám flíček na jedničce od narození, zubařka říkala, že jde o nějaké odvápnění tuším, ještě snad v těhotenství matky. Nezmizí to, bohužel, ale časem mi přijde, že se rozdíl barevnosti vyrovnává. Zeptej se její zubařky, jestli dnes už nejsou nějaké metody, co s tím dělat.
Já mám flíček na pětce dole, a mám to vedené jako poruchu mineralizace. Asi od 15, nic se s tím neděje. ![]()
Mlecne skvrny, porucha skloviny. Da se s tim delat jen to, ze se to zbrousi a pretahne fotokompozitem. Ale jako za me no stress, lepsi nez zuby, co se kazej..
@unuděná píše:
Mám flíček na jedničce od narození, zubařka říkala, že jde o nějaké odvápnění tuším, ještě snad v těhotenství matky. Nezmizí to, bohužel, ale časem mi přijde, že se rozdíl barevnosti vyrovnává. Zeptej se její zubařky, jestli dnes už nejsou nějaké metody, co s tím dělat.
Metody jsou. Já mám na předních zubech fotokompozitni fazety. 2500kc zub
@mackA159 píše:
Metody jsou. Já mám na předních zubech fotokompozitni fazety. 2500kc zub
No vidíš to
Já to postupem času vzala jako takové své osobní znamení a nevadí mi to, tak jsem se po tom nepídila. V dětství si všichni mysleli, že jsem si urazila kus zubu a je to náhrada ![]()
@unuděná píše:
No vidíš toJá to postupem času vzala jako takové své osobní znamení a nevadí mi to, tak jsem se po tom nepídila. V dětství si všichni mysleli, že jsem si urazila kus zubu a je to náhrada
No mě se po porodu drolila sklovina, takže nic moc jinýho nezbývalo…ale řeší se tím i právě barevnost zubu a lehká křivost, to můžu potvrdit, mám zuby jak pravítko.. ![]()
@mackA159 píše:
No mě se po porodu drolila sklovina, takže nic moc jinýho nezbývalo…ale řeší se tím i právě barevnost zubu a lehká křivost, to můžu potvrdit, mám zuby jak pravítko..
Díky tak to jste mě potěšily, že se dá s tím aspoň něco trochu dělat.
jde to fakt hodně vidět, jinak bych to tak neřešila.
Dcera to má taky, na obou předních jednickach. Já z toho byla taky spatna. Zubař řekl, že pak v dospělosti buď bělit a nebo to zbrousit a dát ten fotokompozit jak píše někdo výše
Aha, syn 10 let to má nahoře i dole na jedničkách a dvojkách. Zubař s tím taktéž nic nedělá. Dávám aspoň vápník v tabletách, ale nemám pocit, že by to nějak pomáhalo.
Syn měl také bílé skvrny na druhých zubech. Dočetla jsem se, že je to způsobeno nadbytkem fluoru (co jsem koukala, tak dětská pasta má běžně těch 1450 jako pasta pro dospělé), vyměnila jsem pastu a skvrny zmizely
.
Chlap to měl a byla to známka celiakie. ![]()
Ale ne každý flicek atd. je celiakie. Je asi dost věcí, co to ovlivňuje. ![]()
Dceři taky rostou jedničky dole s bělostně bílými skvrnami, má to na těch koncích. zubařka říkala, že to časem zmizí, že se ten zub ještě dotváří. Tak uvidíme, protože to taky nevypadá úplně hezky, ale důležitý je, aby ty zuby byly zdravý. Jinak nemá žádný kaz, tak jsem zvědavá, až polezou jedničky nahoře.