Čištění zoubků, jaká pasta?

888
5.4.22 12:56

Čištění zoubků, jaká pasta?

Ahoj holky, jak mám zvolit správnou zubní pastu pro 14ti měsíční dítě? A je možné, aby mělo zubní kámen? Od prvního zoubku čistíme jednosvazkovym a klasickým dětským curaproxu, ale na dolních jedničkach z vnitřní strany mi přijde, že tam má trochu zubní kamen, nebo špatně vidím a může se jednat o jiné zabarvení zoubků? Čistíme fakt pečlivě a pravidelně. Zatím vodou a sem tam pastou od weledy, ale říkám si, že už se mu začínají prorezavat stoličky, tak by to chtělo asi jinou pastu. Má podle mě agresivní sliny, za prvé jsou trochu cítit teď v době prořezávání a za druhé má věčně pupínky od slin kolem pusinky. Zase se bojím, abych ho třeba neprecpala fluorem z pasty a nedošlo k fluorizaci a nebo aby nebyla naopak oslabená sklovina a zoubky se nezačaly brzy kazit, když budu používat pastu bez fluoru. 🤦‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2353
5.4.22 12:57

Byla si s ním u zubaře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
5.4.22 13:07

Proč vodou a proč SEM TAM pastou? Pasty se dava zrnko ryze, to nezvladne spolykat.. Od prvních zoubku Elmex

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
5.4.22 13:11
@Tatiana222 píše:
Proč vodou a proč SEM TAM pastou? Pasty se dava zrnko ryze, to nezvladne spolykat.. Od prvních zoubku Elmex

Pasta se používat nemusí. Nepřináší žádné benefity. U nás snad jen, že dítě lépe zpozorní a víc jej čištění baví. Ale ze zdravotního hlediska pastu netřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LindenSkyHope
5.4.22 13:16
@Drndadvě píše:
Ahoj holky, jak mám zvolit správnou zubní pastu pro 14ti měsíční dítě? A je možné, aby mělo zubní kámen? Od prvního zoubku čistíme jednosvazkovym a klasickým dětským curaproxu, ale na dolních jedničkach z vnitřní strany mi přijde, že tam má trochu zubní kamen, nebo špatně vidím a může se jednat o jiné zabarvení zoubků? Čistíme fakt pečlivě a pravidelně. Zatím vodou a sem tam pastou od weledy, ale říkám si, že už se mu začínají prorezavat stoličky, tak by to chtělo asi jinou pastu. Má podle mě agresivní sliny, za prvé jsou trochu cítit teď v době prořezávání a za druhé má věčně pupínky od slin kolem pusinky. Zase se bojím, abych ho třeba neprecpala fluorem z pasty a nedošlo k fluorizaci a nebo aby nebyla naopak oslabená sklovina a zoubky se nezačaly brzy kazit, když budu používat pastu bez fluoru. 🤦‍♀️

Weleda je úplně bez fluoridu, to je podle mě špatně. Zubní pasty určené pro mléčné zuby obsahují snížené množství fluoridu, takže se podle mě vůbec nic nestane, když dítě občas trochu spolkne. Kupte třeba Elmex pro děti.

• Citovat
  • Upravit
4615
5.4.22 13:21

Pokud mas instagram, tak mrkni na ucet detske zubarky dentist_for_small, je tam spousta super informaci, vcetne tech past

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
5.4.22 13:33

Ahojky. My jsme byli, jak je to i ve zdravotním průkazu v roce a v roce a půl u zubaře, ať si zvyká a pro jistotu. Právě se mi na spodních zubech zdálo, že tam má kamenná jo. Plus syn spadl a ustipl si kousíček dvou zubů, no hrůza. Syn strašně slinta, bez slintáčků my se neobejdeme, a to už mu je 20 měsíců. Od doby, co vylezly první jedničky a i dobu, kdy se pořád nic nedělo a tři měsíce nic nerostlo, tak slintal a někdy je to děs. Měl dobu, kdy málo pil a k tomu tedy hodně slintal. A v roce a půl zubařka viděla zubní kámen, říkala, že to u tak malých dětí není běžné a že to je prostě špatně docisteny plak. A já si myslela, jak poctivě čistím (bohužel bylo pár měsíců někdy od 16/17-19m, kdy se čistilo na sílu, nechtěl, řval jak tur, ale čistit se musí…) Teď už se nechá. A sundat zubní kámen bylo složité, ale něco mi poradila zubařka a ve spánku, když ležel na zádech (naštěstí měl kámen jen dole na dvou předních zubech), tak šel sundat a už si dávám fakt pozor. Říkala, že v našem případě to má z toho, že hodně slinta a má agresivní sliny (často pupínky, takové červené tečky u pusy směrem k bradě, naštěstí vždy zabere masticka) a jednu dobu i málo pil. To teď už je taky ok, ale prostě to najednou ze dne na den nechtěl nic pít a já měla doma šest hrnečku, kalíšku, pitek atd a ne. A stejně ze dne na den nechtěl čistit zuby, takže prostě řev, ale stejně čistím… Takže to spojení málo pití a hodně agresivních slin a odmítání čištění zubů, kdy já musela na sílu ho držet a čistit, tak byl zubní kamen. Do toho má asi slabou sklovinu po mně :roll: od roka a půl máme dětský sonicky kartáček pro nejmenší děti a střídáme dvě pasty (zubařka říkala, že až od toho půl roku a jen otřít pastou kartáček, fakt jako zrnko rýže). Máme Elmex od 0 let, ten nepění ani a střídáme s jahodovou Jordan, která i z malilinka pění a syna to baví. Nechá si čistit krásně, i když je to malý ďáblik, co neposedi. Jordan máme z Profimedu na doporučení, i ten sonicky kartáček pro nejmenší děti a střídáme sonicky a klasický a s pastou a bez pasty plus kdy pastu, tak střídám ty dvě, co jsme napsala. Toť moje zkušenost. Rozhodně pořádně čistit, i přes případný řev a taky navštívit s malým zubaře, bude řvát, syn taky řval, ale krásně mi poradila a vím, jak na tom je, plus mi řekla, jak vypadá uzdička, kterou má zjevně taky po mně atd. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
5.4.22 13:47

Používám pro děti od roka obyč pasty z drogerie (značky střídám) co jsou určené pro ten věk :nevim: kámen nevím, ale synové mají taky spodní zuby jakoby u dásní zbarvené. Zubař říkal, že je to od pití čaje (nebo kávy) :think: nicmene bych zašla k zubaři, věk už na to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3006
5.4.22 13:52

Mrkni na instagramu na profil dentist_for_small ma tam spoustu rad a vysvetluje kdy a jakou pastu a proc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
888
5.4.22 14:31

@September88 TO je jak kdyby si psala přímo náš příběh! U zubarky jsme samozřejmě už byli. Přesně v roce upadl a narazil si zoubky, tak jsme okamžitě jeli. V tu dobu mě nenapadlo říkat ji, ať se podívá na dolní jedničky, které mě se nedají, zda na nich není právě onen zubní kámen. A nakonec si stejně ustipl ještě kousek dvojky nahoře. Zuby jsou moje noční můra, fakt, že jo. 🤦‍♀️ A s tím slintanim ti naprosto rozumím. Máme pořád ruce v puse, všechno pořád mokré. Bylo mi řečeno, že mu vylezou zoubky a hude klid. Jo prd, takhle slinta už někde od půl roka.. A pitimu taky moc nedá, ale je ještě hodně kojeny, tak si to tím kompenzuje. Jak si prosímte dostala dolů ten kámen nějak šetrné, aby se mu neublížilo? :( Nechci naší zubarku podceňovat, ale je to taková zubařka nezubarka. Moc neřeší u malých dětí a bohužel tady poblíž nikdo jiný nenabiral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
888
5.4.22 14:32

@Kriss Tina že už by se jim to v tak malém věku zbarvovalo? Když on to má z vnitřní strany, ne z venci 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
888
5.4.22 14:32

@Westie87 super, děkuji za doporučení. 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
5.4.22 15:25

Nám teda zubařka říkala, že do dvou let žádnou pastu nepotřebuje, že to děti stejně jen polykají, dáváme až od dvou let běžnou dětskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
5.4.22 21:08
@Drndadvě píše:
@September88 TO je jak kdyby si psala přímo náš příběh! U zubarky jsme samozřejmě už byli. Přesně v roce upadl a narazil si zoubky, tak jsme okamžitě jeli. V tu dobu mě nenapadlo říkat ji, ať se podívá na dolní jedničky, které mě se nedají, zda na nich není právě onen zubní kámen. A nakonec si stejně ustipl ještě kousek dvojky nahoře. Zuby jsou moje noční můra, fakt, že jo. 🤦‍♀️ A s tím slintanim ti naprosto rozumím. Máme pořád ruce v puse, všechno pořád mokré. Bylo mi řečeno, že mu vylezou zoubky a hude klid. Jo prd, takhle slinta už někde od půl roka.. A pitimu taky moc nedá, ale je ještě hodně kojeny, tak si to tím kompenzuje. Jak si prosímte dostala dolů ten kámen nějak šetrné, aby se mu neublížilo? :( Nechci naší zubarku podceňovat, ale je to taková zubařka nezubarka. Moc neřeší u malých dětí a bohužel tady poblíž nikdo jiný nenabiral.

Jo, já si pamatuji, jak jsem se asi v roce možná rok a něco ptala pediatričky na to slintani a říkala, že to je zubama. Říkám, že teď už dva měsíce nic neroste, tak říkala, že ty dásně pracují, tak prostě slinta, no teď 20 měsíců, mám dojem, že i stoličky jsou všechny venku (btw dlouho nic a pak rostlo šest zubů najednou - během měsíce všechny stoličky a dvě trojky) - strašný - a slinta pořád, já jako doufám, že až ještě těch pár milimetru dorostou ty zuby, tak bude konec slintáčků, kéž by… Prosímte, já ti to radši napíšu do sz, jo? Já se totiž obávám, že tady je spousta šťouralek, co by mi napsala, že tohle mi určitě žádná zubařka neporadila a nevím co :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18693
7.4.22 21:29

Od prvního zubu jsem dávala dětskou pro ten vek, ale nějakou s mentolem. Resp žádné sladke jahudky jako byvaly za nás. Hlavně jedeme v elemexu, občas na změnu odol s krtkem - matova příchuť. Pak myslím ze si jednou vybral colgate s pandou ( taky mata). Plivat začal hodně brzy, takže jsem polykání řešit nemusela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.