bílková poleva - nemám se bát salmonely??

1293
25.11.06 23:08

bílková poleva - nemám se bát salmonely??

Ahoj maminky,
jak se blíží Vánoce, pomalu si promýšlím cukroví.
Dnes jsem prohlížela kuchařku. Je jasné, že při použití
syrových žloutků člověk riskuje salmonelu.
Ale jak je to s bílkovou polevou? V knize psali, že pokud
se chceme vyhnout salmonele, máme připravit polevu
ze syrových bílků. Ona vypadá hezky (rozhodně líp než
obyčejná cukrová bez bílku; s tou bílkovou vypadá cukroví
jako by mělo sněhovou čepici, nádhera!)

  • ale já nevím, možná se pletu, ale nechce se mi věřit,

že by ta salmonela „nepřelezla“ :lol: z toho žloutku na bílek.
A přeci i když to odděluju, sahám na obojí - na žloutek
i na bílek!
To by mě prostě zajímalo, zda mohu tu bílkovou zkusit,
Díky za případné rady
pitrisek

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

2857
26.11.06 13:03

Ahoj

já ti nevím, já myslela že salmonela může být v celým vajíčku… ale nejsem odborník ani jsem se o to blíž nezajímala.. prostě to beru jako fakt a spíš počítám s horší variantou a doufám v tu lepší (že je jen v žloutku:o)

Jinak já včera právě zdobila asi 150 perníčků bílkovou polevou… holt jsem to riskla… mládě mi ujedlo pod rukama pár kousků… beru to tak, že bílkovou polevu děláme rok co rok a doufám že v tom jednom jediném bílku snad nic nebude… spíš větší strach mám ze zmrzlin, některých uzenin apodobně… nehledě na množství navšívených rodin, kde malýho stěží uhlídám aby si jednu dvě cukrovinky nevzal…

ale je fakt, že perníčky, aby se víc leskly jsem potírala rozetřeným vajíčkem až po pečení… letos jsem holt každý plech v polovině pečení vytáhla, perníčky potřela a potenciální salmonelu nechala zničnit… a stejně se krásně lesknou:o)

Jelikož peču tak druhej, třetí rok ¨tak jen o cukrové polevě jsem nevěděla, proto jsem zdobila tou bílkovou… ani mě nenapadlo že to bez bílku jde…

tak pečení zdar

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
194
26.11.06 13:10

Kdysi běžel v televizi pořad o vaření, kde právě připravovali pokrm ze syrového vejce. Říkali, že pokud chceme, aby se zničilo všechno špatné vč. salmonely, tak se to vajíčko má ponořit na pár sekund do vařící vody a necaht trochu povařit 8O

Nevím, jestli je to pravda. :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
10410
26.11.06 13:30

Markéto, já potírám perníčky rozšlehaným žloutkem s trochou vody vždycky před pečením a lesknou se taky :D
Silvie

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
464
26.11.06 14:43

Ahoj holky, jak jsem to jednou pochopila od svého známého - hygienika, tak ta salmonela není přímo uvnitř vejce jako takového, ale navrchu na té skořápce. No a jak se s tím manipuluje, tak se dostane do jídla. Proto asi radili v TV ponořit celé vejce do vroucí vody!!! Ziza.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
253
26.11.06 20:01

bílková poleva - nemám se bát salmonely?

Je to jak to říká ziza, salmonely jsou původně na povrchu vejce, proto z čerstvých vajíček nehrozí nákaza.Pokud jsou špatně nebo dlouho skladovaná, salmonely se rychle množí a dostávají se skořápkou dovnitř vejce.Taky pokud máte domácí vajíčka je potřeba je po vyjmutí z kurníku dobře očistit (ale neměly by se mýt ve vodě). Do bílkové polevy se dává ale spooooooooooooooousta cukru a ten funguje trochu jako konzervant a salmonely „ničí“ (není to sice úplně přesné, ale to je tady fuk). Ještě jsem neslyšela že by se někdo nakazil z bílkové polevy a sama jsem se jí, jako malá, něco najedla a jím ji doteď ,když zdobím perníky.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1293
27.11.06 12:49

Díky všem,
bílkovou polevu si tedy uděláme a vajíčka před tím
trošku zmučíme ve vařící vodě - moc děkuji za zkušenosti
a rady!
cukroví a všem podobným mňamkám zdar :D
pitrisek

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama