Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@verjanku Hele někdy mi to prostě finančně nevyjde hlavně ke konci měsíce kdy čekám rodičák tak třeba jeden den nemá ale druhý už jo…a proč by měl být bez oběda? je ještě malý a v mlíku má to co potřebuje…někdy má z těch příkrmu hodně velký nadýmání tak jeden den prostě vysadíme a má mléko a odpo přesnídávku nebo jogurt…fakt se ti nebudu zpovídat!!!Moje děti nikdy hladem netrpěli a ani nebudou!!!Radši nebudu žrát já aby měli děti!!!Starej se o své…
No, mladší zpucuje obvykle to co nedojí starší, takže Matyldu už měl a chutnala moc. Lipánka jsem dávala staršímu od 2let, je dost tučný a sladký, ale ve spoustě podobných krémů pro děti má složení nejlepší. Takže sem tam malý, nebo smíchaný s bílým jogurtem ho dávám. Matyldu taky. Ochucené jogurty dávám staršímu, sleduju složení. Malému dávám bílý jogurt s ovocným pyré, ony by ještě kousky ovoce nezvládl.
Jako výjimečně nevadí když ošidíš oběd…malej dneska třeba neměl svačinu, prospal ji. Jinak já vařím obden, ale mám v zásobě i v mrazáku skleničky i ve špajzu kupované.
@verunka84 tvůj je fakt malej, výměna jednoho příkrmu za mlíko mu neublíží. Můj by mě asi přizabil, nebo sežral ![]()
Já si myslím, že mu to můžeš dát klidně. Proč ne. Mně třeba malej bílé jogurty prostě nejí, ani s ovocem, tak dáváme i lipánky. No a co? Jednou za týden to neuškodí.
@andelka83 jj jasně…malý taky někdy sváču prospí
no já mu zkoušela jednou mačkat banán ale tím že ještě nemá ani jeden zub tak ty trochu kousíčky co tam byli tak ho dávily tak jsem radši dala přesnídávku-on je takové trdlo malé ![]()
@andelka83 jj,ty už máš velkýho chlapa
já ještě malého tak myslím že to mlíko na oběd ještě semtam může ![]()
@verunka84 píše:
@verjanku Hele někdy mi to prostě finančně nevyjde hlavně ke konci měsíce kdy čekám rodičák tak třeba jeden den nemá ale druhý už jo…a proč by měl být bez oběda? je ještě malý a v mlíku má to co potřebuje…někdy má z těch příkrmu hodně velký nadýmání tak jeden den prostě vysadíme a má mléko a odpo přesnídávku nebo jogurt…fakt se ti nebudu zpovídat!!!Moje děti nikdy hladem netrpěli a ani nebudou!!!Radši nebudu žrát já aby měli děti!!!Starej se o své…
S vynecháním příkrmu jeden den bych si hlavu nedělala. Však se někdy stane i v lepších rodinách, že dítě prostě „nežere“. Pochybuji, že se to nikomu nestalo. Matěj měl tenhle týden výpadek dva dny, kdy jsem si dovolila mu naservírovat domácí stravu
. Jeho chyba, dostal mlíko a šmitec.
Co se týká tvarohu, ještě nedávám, ale třeba jednou dvakrát týdně bych to taky nehrotila. Záleží, co to udělá dítěti s bříškem, ale to je o vyzkoušení. Další věc je ten cukr, v Lipánku je ho spousta a dost zbytečně. Raději bych dala ochucený tvaroh od Madety nebo tu Matyldu. U nás frčí Choceňský jogurt, ochucený samozřejmě, i Holandia s ovocem byla na Matěje moc kyselá ![]()
@verunka84 píše:
zbytečně drsná reakce ne
hlavně @verjanku chtěla jen poukázat na to, že uvařit doma vyjde mnohem levněji ![]()
k tématu-
záleží jakou vyznáváš strategii v jídle svých dětí. Tvaroh se do roka nedoporučuje, ale to už tu psali mnozí. Za mě ty děti některé zbytečně přetěžujete od malinka, ale proti gustu ![]()
Nicméně od diskuze nemůžeš čekat, že Ti každý poplácá po zádech, že je báječný nápad ani ne 8m dítku nacpat kde co ![]()
@verunka84 píše:
Tak prostě vezmi jednu mrkev, jednu bramboru, uvař a máš hotovo
Když ti to finančně nevychází, tak proč kupuješ zbytečně předražené konzervované jídlo?
@markyd píše:
No Aktivii bych dítěti já nedala nikdy! Není to jogurt, jen jakési cosi za jogurt vydávaný. Recenze na tento výrobek jsou hrozné. Tvaroh až od roka, také mi to doporučil lékař. Jinak jsem malé dávala od asi 7 měsíců také jogurty Choceňský, Hollandia, Z Valašska apod. Klidně jen bílý, dítěti to chutná i takhlavně, že je to změna, příchutě jsem přidávala déle, třeba i formou přidáním domácí marmelády
no, Danone sice dělá fujtajbly typu Dobrá máma, ale zrovna Activia má ve složení jen mléko a mléčné bakterie, odkud máš to, že je plná Éček? Nerýpu, jen by mě to zajímalo, protože jsem se s tímhle názorem setkala víckrát - existujou nějaký testy, kde zjistili jiné složení, než je deklarované na kelímku?
Jinak Lipánka dávám občas od roka - právě kvůli tomu tvarohu. Má skvělou konzistenci pro dítko, co se učí jíst lžičkou ![]()
A když jsem třeba nestihla udělat příkrm, bo jsme se někde zdrželi - dělala jsem k obědu kaši - je to rychlovka a příkrm jsem dala na večeři.
Dávala jsem od 10. měsíce občas na přilepšenou. Ale pokud nevycházíš s penězma úplně v pohodě, tak bych na matyldu apod. neučila. Je to zbytečně drahý oproti bílýmu jogurtu, který je přínosnější.
Když ti doktoři řeknou, že Aktivia (včetně Actimelů apod.) ti v žádném případě na trávení nepomůže, spíše naopak,,, rozmyslíš si, co budeš jíst. S jogurtem to tedy nemá nic společného. Opravdu teď koukám na složení nejen jogurtů a různé testy potravin, protože se člověk dost často dozví, co do teď jedl
Nehledě na množství výrobků s modifikovanými škroby! Bohužel, všechno je jen business a na zdraví lidí se myslí až v druhé řadě. Musíme se prostě sami zajímat o složení a koupit si jen to kvalitní.
Matyldu malej ji, ale uz je mu 2,5 a lipanka taky obcas dostane, ale do roka dostaval jen bily jogurt holandii. proc mu to nedat, to uz muze rovnou klobasu. zvyka se zbytecne brzy na cukr i kdyz je tam trtinovy. myslim, ze mu nevadi bily jogurty, detem to je jedno, ale maminky nevedi co by ![]()
@verunka84 taky nechápu tvoji reakci, nejdřív vychladni než něco napíšeš
píšeš něco o napjatém rozpočtu a kupuješ skleničky? Mrkev stojí 2 kačky, řepa taky, brambor snad doma najdeš. Rozhodně lepší uvařit toto než nedat že nezbylo na skleničku. Neříkám že pokud mu jeden den nedáš oběd tak se něco stane, ale už z principu to co píšeš je fakt hloupost na entou