Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Jj, bohužel je to tak…kamarádka má 4 děti a dáva jim od mala všechno-prostě to neřeší a děti jsou zdravé až moc čím víc zhýčkané dítě tím horší…kamarádka dala dceři ve 2letech hamburger a dítě je zdravé…takže asi tak
@chytrá horákyňka ![]()
Malý má 7,5 měsíce a dávám jen holandii nebo dělám domácí jogurt.(mléko z farmy) Do tvarohu bych nešla. Jídlo dělám domácí, občas koupím skleničku dýně, protože v zimě není k dostání(alespoň u nás)Přesnídávky taky domácí, když kupované, tak se dají koupit i bez cukru. Dělám mu čaje ze sypaných bylinek či sušeného ovoce, ale i sáčkový. Mačkám mu šťávu z ovoce. Sušenky kupuju ve zdravé výživě bez přídavku cukru. Takže cukru se dá dost dobře vyvarovat a stačí cukry přirozeně se vyskytující. Pro dítě na tom nic dobrého není a čím později s cukrem začne, tím lépe. Mě totiž zajímá co mé dítě jí. Pro nás je strava dost důležitá.
@verjanku Taky nechci rýpat, ale ve školce vaří blafy a když to dítě nedokáže strávit, tak se ani nedivím.
Akorát v lesní školce je strava dobrá. Vaří se z potravin z farem nebo z vlastní zahrady. A vaří stravu zdravou, pestrou, z masa i bez masa, z mléčných výrobků i bez nich. Takže pro všechny sorty (masaře, vegetariány, vegany, frutariány aj.)
Nechtěla jsem tím říct, že razím cestu instantních čajů a sušenek, malej naštěstí pije vodu a obyčejnej neslazenej čaj, ale třeba neteř do sebe už od půl roku nedostane nic jinýho než právě instatní čaj pro děti, ten je pěkně navoňanej a sladkej. I když jí ségra osladí obyčejnej čaj z pytlíku tak se prostě za celý den nenapije. Tak co je lepší? Nepít nebo udělat instant čaj?
A celkově jsem to spíš myslela tak, že mě vždycky dostává, když kámoška řekne, že by svýmu ročnímu klukovi nedala v životě ovocnej jogurt, protože je přislazenej, tak jí jen bílý, a pak na návštěvě kluk sní 10 piškotů na posezení. Tak to mi trochu rozum nebere.
Ve školce a blafy??? Tak s tím rozhodně nesouhlasím. Pokud dám do školky dítě, které do třech let neochutnalo cukr, sůl, koření, mléko atd, tak se pak nemůžu divit, že přechod na normální stravu ve školce nezvládne a má zažívací problémy. Ale rozhodně to není tím, že ve školce vaří blafy ze závadných a zkažených surovin. To by si v dnešní době těžko mohli dovolit. Je to tím, že dítě má „vypiplané“ zažívání. Naštěstí jsem narazila na normální pediatričku, která razí cestu všeho s mírou, dítěti zavčas dát vše nejpozdějí do dvou let, kdy se mu zažívání upravuje a zvyká si na vše a ne aby pak ve třech letech nebo ještě později dostal pecku jako blázen až ve školce a pak nevědět kudy kam ze zažívacích porblémů, kožních problémů atd. Ale každá máma to samozřejmě dělá tak jak uzná za vhodné pro své dítě a tak je to správně. Jen mám pocit, že strava dnešních dětí se nevím proč až nechutně řeší…
Spíše se mi zdá, že strava jako celkově se moc neřeší. Každý zblajzne na co příjde, nakupuje ve slevách a je jedno co v tom vlastně je.(nemyslím jen dětskou stravu)ale to je od tématu. Nemyslím, že ve školce vaří ze závadných surovin, ale jaké jídla dětem davají. Samé maso, když je jídlo bez masa, tak je plné cukrů a tuků, málo obilovin, zeleniny, bílé pečivo aj.
Taky neříkám, že by dítě nemělo jíst cukr vůbec či sůl nebo koření. Od roka může, ale s mírou. Jak je známo, vše se v těle pomalu usazuje a jednou se to někde projeví ať už v obezitě, psychice, chronických nemocech. Může se to projevit v pubertě, dospělosti či na stáří. A většina populace masivně nakupuje lékárenské výrobky, přitom by u některých stačilo změnit stravovací návyky. My si potrpíme na zdravou stravu, takže tak smýšlím. Nic proti Vám
Ale co se v mládí naučíš…když už tak alespoň náš malý bude mít pevný, zdravý základ, kdyby chtěl jít v našich šlépějích ![]()
On je taky rozdíl ve školkách..mamka pracovala ve školce, takže vím co tam vaří, nosila to domů..a v jedné vařili moc dobře, ve druhé kde byla na zástup o poznání hůř.
@Shakti.T myslím že by pomohl větší tlak, na zřizovatele, možná na ty kdo v MŠ „diktují“ stravování, musí jet podle nějakých standardů..asi je to dost o penězích..přece jen, Dobrá máma je levná, a je to taky „jogurt“..
kdyby každému děcku koupili dobrý kvalitní jogurt, tak za a) je to většinou dražší, za b) dost dětí by to nejedla, protože to doma neznají. Je to celkem běžné, že to co děti neznají z domova, ve školce nejí…ryby, pohanku, jáhly…a za to můžou rodiče, ne školka.
@andelka83 No malá když je nemocná a jdu jí jeden den pro oběd další dny se odhlašujou tak v pondělí měli vepřové maso, omáčku něco jako svíčková skoro, knedlík, zeleninovou polívku a fakt výborné ![]()
@verunka84 tak to je normální, to vařím taky…vepřové libové a knedlík domácí.
@kvaček píše:
@quinny jak by dávaly to co dětem chutnalo a dnes se nedává.. Většinou se solilo a sladilo..
A to co píšeš, je takové bububu, moje dětská říkala, že takových dětí je, které prostě raději mají skleničko, ale musí se jim dávat i něco jiného.. Osobně neznám žádné co by jedlo skleničku a bylo mu třeba dva roky..
A navíc toto je prý jenom ze začátku.. většinu se děti od roka rozjí, jenom ty začátky každé má jiné
Promiň, ale vůbec jsem nepobrala co tím chtěl básník říct.
Dnes se třeba nedává tvaroh do roka a většina tu zakladatelce svorně radí ať ho klidně dá:)
Odpověď na mou otázku je, že teda by domácí jedli, protože nám naše matky vařily líp než my svým dětem, když přidaly sůl a cukr.?
To si nemyslím ![]()
@verunka84 to máš pravdu, že je jiná doba a zrovna v tom jídle jsem si myslela, že konzervativnější a přirozenější, ale zjevně kolik lidí tolik názorů a oni se neshodnou ani odborníci že:)
No tvrdila mi to ona, že jí nic jiného nejí (a já nemám důvod jí nevěřit)… já mu nic cpát nezkoušela. Jedl cosi od hippu tuším nebylo to ve skleničce, ale v takovém plastovém boxu tuším pro děti od roka to bylo.
Byla z toho upřímně nešťastná, protože ho do školky dát potřebovala. Trvalo jí to skoro půl roku než ho to naučila ![]()
@verunka84 Tvaroh se do roka dávat nemá pro vysoký obsah bílkovin (zátěž ledvin). Jídlo dětem podávám, tak jak doporučí lékařka. Miminko začíná jen na mlíčku, tak i ten přísun nových potravin by měl být postupný a né hned do něj všechno cpát. Nevím myslím, že rok není tak dlouha doba, aby maminka nevydžela dávat jen určité vhodné potraviny, nevidím důvod proč spěchat.
@Peťa77 njn.ale co když se neshodnou ani sami doktoři? Moje doktorka třeba tvaroh od 8 měsíců schvaluje. Stejně tak jak mi řekla, že maso můžu dát tak po týdnu zeleniny. Některé mamky zas píšou že jim třeba mudra doporučila maso až za měsíc. Čloněk vlastně ani neví co je doopravdy vhodné a nevhodné ![]()
@kvaček a co je teda v těch skleničkách za tak skvělé chutě oproti mrkvi a bramborám. Čteš to složení? Vždyť je to z valné části postavené na mrkvi bramborách a rýži. A za to klidně zaplatíš nehorázný peníz ![]()
@Kamila Jakub máš naprostou pravdu, že ve všem co jsi vyjmenovala jsou kvanta cukru, proto takový věci svému dítěti do určitýho věku nedávám. Zastávám názor, že má na to času dost a vůbec o nic nepřichází, když v necelých 8m nejí sušenky ani piškoty. Pije jen čistou vodu a mlíko. A přesnídávku ve které je cukr bych nedala ani staršímu, protože ten cukr v ní je to nejmenší zlo. Tož asi tak..:)