Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@quinny jak by dávaly to co dětem chutnalo a dnes se nedává.. Většinou se solilo a sladilo..
A to co píšeš, je takové bububu, moje dětská říkala, že takových dětí je, které prostě raději mají skleničko, ale musí se jim dávat i něco jiného.. Osobně neznám žádné co by jedlo skleničku a bylo mu třeba dva roky..
A navíc toto je prý jenom ze začátku.. většinu se děti od roka rozjí, jenom ty začátky každé má jiné
@quinny jasně,kdysi ale byla jiná doba a děti jinak vychovaváne…tak jako nevím ale ve 3,5letech příkrm? Mi to malá taky domácí stravu nejedla ale v roce a půl postupně začla a ve školce s ní hezky všechno i doma…
Třeba mě se to nedotklo, já jsem dávala skleničky dva měsíce, protože jsme byli v nemocnic, a tak asi těžko bych mu vařila, ale vím, že okolo roka se rozjí každé dítě co znám..
Akorát a tka nechci aby to vyznělo rýpavě, mi přijde někdy trochu usměvné, jak si někdo představuje, že všechny děti jsou tabulkové a ukázkové…
![]()
A jedou.. mrkvičku, brambůrek atd… některé prostě tyto domáci chutě nechtějí no…
A pochybuji, že je to kuchyní, snad mrkev a brambor umí uvařit každý
Příspěvek upraven 08.03.13 v 16:18
Asi od osmi měsíců to nějak neřeším a dávám vše, lipánka, matydlu, tvaroháčka, bílou activii, tvarohovou activii, ovocné jogurty, fakt všechno, neřeším to, třeba v takový kupovaný přesnídávce je daleko víc cukru než v ovocným jogurtu. Každej se furt ohání cukrem, že by to dětem nedával, ale přitom cukr je ve všem - přesnídávky, piškoty, sušenky pro prťata, instatntí čaje pro půlroční prcky…
@Kamila Jakub no jasně, cukr je všude. proto si někteří ty přesnídávky vaří sami, pečou domácí sušenky a pečivo atd. Instantní čaj je co? Jako čaj v prášku? To mi ušetří ohřívání vody a louhování pytlíku nebo k čemu je to dobré? ![]()
@Kamila Jakub to je pravda, proto piškoty, sušenky a instantní čaje nedávám a přesnídávky kde je přidaný cukr kupuju výjimečně. Ale je spousta lidí co složení nečtou a stačí jim, že je to „dětské jídlo“..kdyby se to pak sečetlo dohromady )ještě plus kaše) tak je tam cukru habaděj. Mi osobně se to nelíbí, proto čtu zásadně složení ![]()
Jako když si kousne domácí buchty nebo sní dvě lžičky bráchového jogurtu tak to neřeším, ale prostě pro něj to nekupuju.
Jinak..znám víc dětí které domácí jídlo odmítaly, od prvního příkrmu..obvykle se to časem zlomilo, anebo pomohla lest…postupně přidávat do kupovaného jídla domácí a zvyšovat poměr domácího. Anebo dát domácí jídlo do skleničky, aby si děcko myslelo že je to skleničkové.
@andelka83 jj přesně-jako malá když už s náma potom seděla u stolu a papala(samozřejmě ještě s mojí pomocí)a měla už trošku rozum tak už chtěla papat to co jsme měli my takže skleničky už ani nechtěla a přitom byla asi do roka krmena výhradně skleničkami-takže asi tak…a nedovedu si představit 3,5leté dítě že by mu stačila na oběd sklenička
-to fakt nee vždyt to je porce pro kojence ![]()
@verunka84 jsou i větší skleničky, myslím 250g…a taky jsou takové ty misky pro děti 1-3roky. to jsme využili párkrát u staršího, ale to měl tak 2 roky.
@andelka83 no jako já vím ale 250g mi snědla malá v roce…malý sní 190g a kolikrát má málo
pochybuju že tahle porce by stačila 3,5letému dítěti ![]()
@verunka84 no můj v roce je taky lehce přes 200g
ale tak když jí skleničky, tak jí asi stačí..
Jinak já taky dřív hodně hlídala složení všech jogurtů a všeho na co se malý snad jen podíval, mám ve školce učitelku skorošvagrovou a ještě v jiné školce od kamarádky mamku a od nich vím, že tyto,,vypiplaný" děti bohužel po nástupu do školky mají střevní a žaludeční potíže, zvrací a nejí školkové jídlo, protože jsou zvyklé jen na různé bio, pohanky, atd a,,normální" stravu nejsou schopné strávit. Syn má 18 měsíců a sice těžce, ale začínám se učit to tak nehrotit, potom by ten,,přechod" mohl být pro něj ještě horší.
Také mě napadlo to, co by dělaly naše mámy, kdybychom odmítali doma uvařenou mrkev… ![]()
Fakt nerýpu, jen bych asi zkoušela uvařit jiné variace a kombinace a naučit na domácí jídlo.
@Kamila Jakub mám to jako ty, od 8 měsíců dávám vše. Bílé jogurty nejčastěji, ale jindy od všeho trošku. A složení nečtu
Asi nejsem moderní matka, ale prostě tu stravu tak moc neřeším. Řídím se trošku radami jiných maminek, ale s mírou ![]()
@quinny No já fakt nechci být za rypnu a nikoho se dotknout, ale prostě si nějak neumím představit, že dítko nejí uvařený příkrm a jí kupovaný, protože je lepší. Tak buď to co jsem uvařila je superhnusné (to se mi už taky povedlo) a nebo prostě nemá na to zrovna chuť, vadí mu kousky…nevím, nějak si to taky neumím vysvětlit, že mimino bojkotuje vaření. U starší znám období „nejezení“, trvalo snad tři měsíce, ale to nejedla ani kupované, jen jogurty, ovoce a mlíko. Fakt nechci nikoho urazit, ale spíš si myslím, že je třeba něco špatně na tom vaření…
.