Boj s prvními příkrmy...

131
17.9.19 08:31

Boj s prvními příkrmy...

Ahoj všem, chtěla bych se zeptat zkušenějších, jak na úplně první příkrmy. Dceři jsou 4 měsíce a pár dní, váží 5,7 kg, por. váha 2,9, od narození je na UM, je drobnější, ale dle MUDr. krásně přibývá a můžeme zkoušet příkrmy. Ejhle, koupila jsem tedy skleničky První lžička, lžičku nejmenší z umělé hmoty a po dodržení všech pokynů jsem si jí posadila naproti sobě do vajíčka a zkusila tedy dát. Nejdřív na prstě, což jí zajímalo, ale lžička, to byl a je kámen úrazu. Prostě začala hystericky řvát. Nikdy lžičku neměla, nikdy jsem jí na ní nic nedávala, takže jsem si myslela, že je to o zvyk… ale už se snažíme takhle fakt pár dní a nechci do ní něco cpát pod tlakem a šíleným brekem… prostě odmítá, zavře rty a brečí. Dělám, že jí to sním, víte co myslím, že letí letadlo apod…vůbec jí to nezajímá, při dotyku lžičky řve. Na prstě mém si vezme. Nechci to hrotit ani lámat přes koleno, příjde mi totiž, že je na to ještě moc malá, vždyť ještě sama nesedí… překulí se, má snahu z pasení se plazit… tak já nevím. Také je důležité to, že podle mého má namoženou pusinku z té lžičky nebo jazyk a pak odmítá i UM, chvíli tedy, pak si vezme, až má opravdový hlad. Myslíte, že mám důsledně pokračovat a zkoušet a zkoušet, ted dávám obden a je to boj.. kdybych neviděla v plínce pak výsledek, :) tak ani nevím, jestli vůbec něco spolkla…to spolkla, ale přece s ní nebudu takhle zápasit, tím jí to akorát znechutím… někdo říká, že až od pátého či šestého měsíce, že mám počkat…já opravdu nevím. Můžu se zeptat, jak jste s tím válčily vy, jestli měl někdo podobný problém? Díky, Petra a Verča :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
142
17.9.19 08:36

Měla jsem to s malou stejně, tak jsem ji nechala na mliku a zkousela to za par tydnu znova. Zase nechtela, tak jsem zase pockala. A nakonec se rozjedla a ji krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
17.9.19 08:38

@Peregrina80 namozeny jazyk :lol: to mě pobavilo. Tak jí zkus dát tu lžičku (prázdnou) do ručičky, ať si ji sama prozkoumá, strčí do pusy… A postupně jí na ní pak dávej jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
17.9.19 08:38

Dala bych ji lžičku na hraní do ruky ať si zvykne že to může cucat atd a příkrmy zkoušela zase za chvíli. Ono se nic nestane když nezačne jíst teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
17.9.19 08:41

Dej ji lzicku do ruky, at ji zkouma, cuca,… Je jeste malinka. Ja vzdy zacinala po ukoncenem 6. mesici, ale kojila jsem. A taky to byl boj. Dite nevi, co ma s jidlem delat. Je to pro nej jina chut. Vykaslala bych se na sklenicky a uvarila bramboru (bez soli!), rozmixovala a naredila trosku UM. Postupne UM ubirat. Rika se, ze se 3 dny ma davat 1 druh zeleniny a pak pridat dalsi kvuli pripadne reakci. Zaroven je mozne davat diteti k prikrmu neco k piti (nejlepe vodu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.9.19 08:42

@Peregrina80 Neválčila jsem. Zkusila jsem dát ochutnat a když si vzala, tak si vzala. Ale nic moc to nebylo do chvíle, kdy babička uvařila domácí dýni a potom postupně polévky. Všechny úžasné skleničky jsme rozdali. Jinak doporučení pro nekojene děti je postupně od 4.mesice. Ale vůbec to neznamená, že nutně musíš začít. A hlavně na začátek třeba stačí dát olíznout lžičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
17.9.19 08:45

Klidně počkej, nemusíš začínat hned ve 4 měsících. Mimčo do toho musí taky dozrát, mám stejně starého syna, budu začínat tak za týden, ale on je na lžičku zvyklý, podávám mu s ní kapičky na prdiky a hlavně má o jídlo fakt zájem, jak vidí něco k jídlu tak se sápe k talíři a řve :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
17.9.19 08:45

Přesně, lžičku do ruky. A jídlo nenutit, má ještě spoustu času. Náš se víc rozjedl až v 9m a žije. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
17.9.19 08:46

Počkala bych pár dní. A pak to zkusila znovu. Moje malá se na to taky tvářila všelijak a pak jedla krásně. Nám pomohl tučňák :D její oblíbený plyšák. Dala jsem si ho do jedné ruky, do druhé ruky lžičku a krmila jsem jeho, jemu chutnalo a malá pak chtěla opakovat to co dělal on… :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
17.9.19 08:46

Příkrmy se mají ZAČÍT ZKOUŠET od 4.měsíce. Mezi 4. a 6. měsícem života totiž přijde období, kdy dítě jeví o jídlo zájem. Když ho,, prošvihneš", tak může mít dítě problémy začít jíst, to jsou pak ty děti, co odmítají jíst třeba do roka a půl. Ale to neznamená, že jakmile dítěti něco na lžičce dáš, bude hned jíst. Prostě další dva, tři dny dávej jen mléko a zkus to zase. Nenuť, protože jí to tím akorát znechutíš. Jinak, já osobně synovi skleničky dávala, byly daleko chutnější, než když jsem to pyré udělala doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
17.9.19 08:58

Vidíte, to je pravda, dát jí lžičku na hraní, vidíte, jak jsem blbá, to mně vůbec nenapadlo :lol: :lol: inu, je toho mnoho, kdo to má v té hlavě udržet…navíc ze všeho vystrašená skoro 40letá prvorodička…bez babiček, bez mámy, bez někoho, kdo poradí… :nevim: Děkuju, je pravda, že se to MÁ zkoušet, ale zkoušet, netlačit, nenutit. Děkuji všem ještě jednou, snad to dáme… nebo prostě bude na mlíku a pak bude jíst s námi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.9.19 09:05

Dej tomu čas. Zkoušej, nabízej a toť vše. Je ještě maličká, na příkrm má pořád klidně ještě čas, takže určitě není důvod k panice nebo obavám. Jinak já třeba u třetího dítěte neuspěla se lžičkou a konzistencí pyré vůbec, takže jsme jeli příkrmy BLW metodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
17.9.19 09:07
@luci.no píše:
Dej ji lzicku do ruky, at ji zkouma, cuca,… Je jeste malinka. Ja vzdy zacinala po ukoncenem 6. mesici, ale kojila jsem. A taky to byl boj. Dite nevi, co ma s jidlem delat. Je to pro nej jina chut. Vykaslala bych se na sklenicky a uvarila bramboru (bez soli!), rozmixovala a naredila trosku UM. Postupne UM ubirat. Rika se, ze se 3 dny ma davat 1 druh zeleniny a pak pridat dalsi kvuli pripadne reakci. Zaroven je mozne davat diteti k prikrmu neco k piti (nejlepe vodu).

Zrovna brambory bych jako první nedávala, samotná je pěkně hnusná i konzistence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
17.9.19 09:19
@pikola píše:
Zrovna brambory bych jako první nedávala, samotná je pěkně hnusná i konzistence.

Tak záleží na děcku. Náš odmítal klasiku -mrkev, dýni, cuketu. Ale pomačkané (ne rozmixované) brambory snědl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
17.9.19 09:51
@Aduš8 píše:
Příkrmy se mají ZAČÍT ZKOUŠET od 4.měsíce. Mezi 4. a 6. měsícem života totiž přijde období, kdy dítě jeví o jídlo zájem. Když ho,, prošvihneš", tak může mít dítě problémy začít jíst, to jsou pak ty děti, co odmítají jíst třeba do roka a půl. Ale to neznamená, že jakmile dítěti něco na lžičce dáš, bude hned jíst. Prostě další dva, tři dny dávej jen mléko a zkus to zase. Nenuť, protože jí to tím akorát znechutíš. Jinak, já osobně synovi skleničky dávala, byly daleko chutnější, než když jsem to pyré udělala doma.

Mně říkala pediatra, že je to kvůli alergenům, že jsou nějaké výzkumy, kdy se dítě setka s vajíčkem, rybou, lepkem atd a jestli se později rozvine potravinová alergie :nevim:
Malej ze začátku jedl tři lžičky, koupila jsem takový ten potravinový dudlík s dirkama a lila to do něj. Klidně dala i pět dní pauzu od všeho. Za dva, tři měsíce už ji celou skleničku a teď po půl roce třikrát denně 250g/ml jídla jen to supne, do toho křupky, houska pár soust a dvakrát denně UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí