Boj se žloutenkou

26
24.6.09 11:35

Boj se žloutenkou

Ahoj holky,
mám prosbu.Potřebovala bych poradit jak zabojovat s novorozeneckou žloutenkou.Byli jsme ve fotu už v porodnici ( hodnota 280) a ted 4 dny v Dětské nem ( hodnoty až 350) a ted mi dr řekla, že se jí zdá opět žlutý.Máte prosím někdo podobné zkušenosti?Budu muset přestat kojit?Hlavně aby neměl bobek nějaké následky.Teď má 4 týdny.Děkuji za všechny rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4216
24.6.09 14:03

Babičky radí dát mimčo na sluníčko. Myslím že kojit budeš dál. Jinak neporadím. Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
24.6.09 14:48

ahojky,

dávej mimčo hodně na světlo, ne přímo na slunko. stačí doma k oknu. jinak moje neteřinka taky bojovala dloho se žloutenkou. hodnoty nevím, ale nakonec na radu Dr. vy:,–(ila na jeden den kojení a pak se to nějak spravilo. ten jeden den dostávala UM z flašky a pak se bez problémů vrátili ke kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.6.09 14:50

Ahojky, moc se mi to nezdá, hlavně to, že jste byli i opakovaně v nemocnici na fototerapii.
Malej byl na fototerapii nonstop 2 dny pár dní po porodu a pouštěli nás domů až s nízkými hodnotami bilirubinu, žloutenka se nevrátila a přiznám se, že mi bylo i řečeno, že se nevrátí a malýho jsem měla dávat jen k oknu na sluníčko, což byl paradox, narodil se v zimě :roll:

Moc jsem neporadila, ale zeptala bych se lékařky proč se žloutenka vrací a jestli byla vždy úspěšně vyléčena až do nízkých hodnot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
24.6.09 15:44

Ahoj, jde o to, proč má mimčo žloutenku. Jak mi vysvětlila primářka na novorozeneckém, každé miminko se narodí se žloutenkou, ale ne u každého propukne. To se však týká „klasické novorozenecké žloutenky“. Pokud však je žloutenka způsobena rozdílností krevních skupin nebo Rh faktorů matky a dítěte, je to mnohem závažnější a je nutné tuto žloutenku adekvátně léčit ! Většinou ji způsobí protilátky, které se tvoří matce v těhotenství, u někoho to může být až těsně před porodem. A na to se samozřejmě nepřijde, až při porodu z hodnoty erytrocitů (doufám, že to nepletu). U nás to tak bylo, těhotenství bezproblémové, já ani nepatřím do rizikové skupiny Rh faktorů. Jen mám jinou krevní skupinu než manžel. Obě děti ji mají po něm. U Julky nebyl žádný problém, měla jen normální slabou žloutenku, která byla brzy pryč. Saša však si to vybral :( , tam se ty protilátky podle všeho na konci těhotenství začaly tvořit, takže mi byli 2 dny po porodu na hodnotě 310 a to už byl 12 hodin na fototerapii, ale s kojením. Žloutenka se však stále zhoršovala a tak musel dostat infuze a byl striktní zákaz kojení ! Chudák nestačil odbourat, co už v těle měl a ještě mu MM přidávalo další a další. Pokud je žloutenka „v normě“, pak se kojení ponechává i když léčba je zdlouhavější. Pokud však jdou hodnoty nad 300, je léčba nutná bez kojení, pod světlem a s infuzí. Dalším krokem je prý už jen transfuze. Malýmu se to lepšilo pomalu a tak nakonec byl v inkubátoru pod světlem s infuzí 6 dnů, pak se to nakonec skokem zlepšilo (na 217 - myslím, že z 245), že jsme mohli jít domů. Svoje MM jsem mu po celou dobu jeho pobytu na fototerapii několikrát denně nosila, ale museli ho převařovat (45 minut), aby se zbavilo právě těch špatných protilátek. Pokud kojíš, žloutenka se může opravdu vrátit, jde jen o to, jak je na tom bilirubin a jak rychle stoupá. To však pozná doktorka jen z krve. Asi bych si být tebou nechala udělat krevní testy (a po nějaké době ještě kontrolní), ať se ví, jak na tom miminko je. Přece jen mělo tu původní hodnotu hodně vysokou. Zdravotní potíže by však i při těchto hodntoách být neměly, kritická hodnota, kdy bilirubin poškodí mozek je 450, proto se už u hodnot kolem 270 - 280 bije raději na poplach a nad 300 raději ani nemluvím :( Sašík už po návratu z porodnice měl od žloutenky naštěstí pokoj, ale byl kojený částečně, ta možná i proto.

Náš malý má však od 5ti týdnů AE a před 3mi týdny mi kožařka řekla, že to může mít souvislost s tou silnou žlutenkou (řekla mi, že to už bylo hodně vysoké a ne jako bežná žloutenka). Nemá totiž nijak silný AE (jen na tvářích (kde to mizí a zase se odíráním při skorolezení objevuje) a na ručičce pouze 3 malé flíčky, které jsou už téměř pryč. Tělo prý se i teď 6 měsíců po porodu může pořád ještě čistit.

Jo a hodnota pro propuštění (jak mi bylo při tom dlouhém čekání :cry: řečeno) je 220.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
24.6.09 16:16

Ahoj,

naše malá měla také novorozeneckou žloutenku. Hodnoty nevím, ani ji v porodnici pod světlo nedávali.

Co chci ale říct - žlutá byla 2 měsíce (!!!). Dětská MUDr. vždy řekla, že je to v pořádku, že až 3 měsíce po porodu to může trvat, než zmizí žloutenka. Zároveň mi k tomu říkala, že světlo či sluníčko tomu nepomůže (jak se dříve radilo). Že naopak pomáhá časté kojení.

Ještě jeden postřeh - její „žlutost“ se dost měnila, někdy byla víc, někdy míň (hodně to bylo vidět na bělmu očí). MUDr. říkala, že to má hodně souvislosti s tím, jak je moc v danou chvíli zavodněná (tzn. zda je hodně nakojená).

Takže bych se toho nijak nebála :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
24.6.09 17:37
petrax77 píše:
Ahoj,

naše malá měla také novorozeneckou žloutenku. Hodnoty nevím, ani ji v porodnici pod světlo nedávali.

Co chci ale říct - žlutá byla 2 měsíce (!!!). Dětská MUDr. vždy řekla, že je to v pořádku, že až 3 měsíce po porodu to může trvat, než zmizí žloutenka. Zároveň mi k tomu říkala, že světlo či sluníčko tomu nepomůže (jak se dříve radilo). Že naopak pomáhá časté kojení.

Ještě jeden postřeh - její „žlutost“ se dost měnila, někdy byla víc, někdy míň (hodně to bylo vidět na bělmu očí). MUDr. říkala, že to má hodně souvislosti s tím, jak je moc v danou chvíli zavodněná (tzn. zda je hodně nakojená).

Takže bych se toho nijak nebála :lol:

ono to kojení pomůže jen tomu zavodnění - to právě pomáhá tělu rychleji vylučovat to špatné ven - no vyčůrat :D Proto i malý musel na infuzi, která mu pomáhala hodně tělo zavodnit, mléko nestačilo. Je ale potřeba vědět, proč ta žloutenka je, ta hodnota 350 je hodně vysoká, to už je skoro na transfuzi. A v případě, že by žloutenka byla z důvodu protilátek (tak tomu v případě vysokých hodnot bývá), tak je jich právě hodně v MM a to játrům neprospívá. Ono odbourávání bilirubinu souvisí s tím, jak se vyvíjí játra. A pokud něčí mimčo bylo žluté, ale hodnoty nebyly na světlo, je to zanedbatelná žloutenka, která opravdu sama odejde. Já bych opravdu pisatelce radila (miminko si prodělalo opravdu silnou žloutenku) nechat udělat krevní testy, ať se ví, jak na tom teď mimčo je. Ale možná to mudra udělá sama na kontrole v 6ti týdnech, to se v případě nejasností (jestli je to už pryč) dělá.

jo a ještě … Sluníčko pomáhá, tedy ne přímo sluníčko, ale denní světlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikynka86
25.6.09 10:54

Ahojky,
taky jsme meli zloutenku,ale pod svetlo nas nikdo nedaval.
Davidek se narodil ve 36+6tt a driv naorzene deti jsou vic haklive…
Ale ty hodnoty…Pokazde ho Dr. v porodnici merila ,ale zadne hodnoty s tremi cisly nemerila…Vzdycky ten pristroj ukazal 16.5 nebo 17.6 atd… ale 220???To nevim :( mozna to bylo jako 20.2 ze se to prevadi.
Jinak zluty byl Davousek taky skoro 2mesice,vsichni rikali"Jeee,ten je snedej,ale on byl oranzovej :lol: a ted mu byliy 3mesice a po oranzovem nadechu ani stopy.
Jak radi holky,zepltala bych se Dr. a taky davala miminko hanbate k oknu,ne na slunce,ale staci i svetlo,nemusi na nej prazit slunicko!

Pridavam foto „oranžády“ :lol:
http://img2.rajce.idnes.cz/…DSCN0393.jpg

• Citovat
  • Upravit
25.6.09 13:26

Paraplíčko, náš mladej měl taky infuzi, dost jsem to obulela, vůbec jsem to nečekala a zhubnul chudáček půl kila, jak jsem neměla mlíko, pak se trošku spustilo a mohli mu to dát (odsávala jsem).

Zakladatelce doporučuji to co paraplíčko, se žloutenkou bych si nezahrávala.

Malýmu brali na KO krev do teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky