Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, u nás zrovna řešíme mravenčí problém. Je to letošní novinka, loni se jich ještě nebála
Navrhovala jsem, že by si mohla brát něco na sebeobranu (plácačku, rozprašovač s vodou atd.), ale to by se prý mravencům nelíbilo
Takže to zatím neřeším, utěšuju a přenáším ji přes kritické úseky chodníků.
Asi mě budete mít za blázna, ale my doma chováme sklípkany
. Zatím máme jenom 3, ale věřím, že určitě ještě nějací přibudou. Tím pádem se náš prcek pavouků nebojí ani jiné havěti. Loni ho u našich na dvoře štípla včela a pamatuje si to do dnes. Když jsme u nich a jde na dvůr ptá, se jestli tam není včelička, ale že by zdrhal a ječel, když ji vidí to né. Mě osobně taky žádnej hmyz nevadí, snad jen komáři a mouchy, ale to jen proto, že jsou otravní
, co se mi teda úplně hnusí, tak je škvor
, toho se teda štítím.
Malýmu jednou večer lítala moucha kolem lampičky a on pak měl z much hrůzu. Jak viděl mouchu, rozklepal se strachy, utíkal z místnosti. Po pár týdnech to naštěstí polevilo. Teď akorát venku utíká před vosami a včelami, je mu tři a půl.
Starší dcera se taky bojí hmyzu - komplet kromě berušky. Určitě to na ni nikdo nepřenesl, fóbii z hmyzu má v rodině jen ona
. Začalo to kolem třetího roku aniž by do té doby měla s hmyzem nějakou špatnou zkušenost
. Si kolikrát říkám, jak to tu na vesnici chdina přežije
Nejhorší jsou pavouci, mravenci, včely, vosy. Vloni ji poprvé štípla vosa, takže je letos zas o něco hysteričtější… Mladší dcera(1,5r) to bohužel odkoukává od ní a když vidí mravence nebo včelu tak pro jistotu kňourá, ale podle mě z toho ještě nemá rozum a jen napodobuje.
Taky jsem hmyzí nepřítel,pavouk mi moc neva,ale to co lítá a hlavně má žihadlo,ale stačí i beruška,příp. jen něco porletí a už se shýbám a plácám kolem sebe. Určitě vnímá a vidí tvé reakce na hmyz a určitě si to dokáže spojit. Naše holka/8let/,tak ta je celá já. Odkoukala to ode mne,např. když jsem převlékala peřiny a házela ty špinavé na zem,tak přišel malej a hup do nich. Ona se zarazila a ptala se jestli může,ptám se proč se ptá,že jasně a ona,no jestli nejsou špinavé
. Takže ten vzor tam asi bude,protože vidí,jak jsem pes na špínu a nelehla bych si třeba do manželova lože ![]()