Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Let je bezběčnější než cesta autem nebo autobusem:)
Užijte si dovču ![]()
Zkus na to nemylet..před prvním letem jsme se taky bála, pak se mi to začalo líbit, a líbí se mi to pořád, akorát před každým odletem ve mě hlodá červíček strachu, ale těšení se převládne…přitom jinak mám taky docela strach z výšek, na cestě korunami stromů jsme šla připos. raná prostředkem, křečovitě jsem se držela kočáru, a hystericky ječela, jakmile se mi některý z dětí přiblížilo zábradlí…nedávno na Lomnickým štítu na mě šly mrákoty, když jsem viděla tu hloubku pod sebou, šourala jsem se okolo restaurace, přilepená na zeď, a byla ráda, že je docela mlha, a nevidím všechno, z lanovky jsme nekoukala vůbec…ale letadlo mi nějakou záhadou nevadí, tak docela ráda koukám z okýnka ![]()
Prošla jsem fází létání je paráda, přes fázi asi mne jebne, ale letím k fázi ještě že se musím starat o děti
a nemusím o tom přemýšlet.
Má za sebou přes devadesát vzletů a zlom přišel někdy v polovině po nouzovém přistání (nekomunikace personálu letadla to celé zhoršila o 100%) v Amsterodamu.
Jako první pomoc doporučuji Krizovou esenci (Bach rescue remedy)-seženeš ji v lékárně s trochou štěstí.
Já se také bojím každého letu, v letadle vždy hypnotizuju hodinky, kdy už přistaneme. Recept nemám, já to vždy prostě přetrpím. Lepší je pro mne létat v noci, jak není nic vidět z okýnka, tak nejsem tak nervní ![]()
Já jsem poprvé letěla teď. Nemyslela jsem si, že do letadla někdy vlezu, ale dítě si přálo moře a když jsem si představila nějakou celodenní cestu autem s otráveným prudícím dítětem, tak jsem si radši řekla, že nebudu srab a vlezu do letadla. Jenže to jsem netušila, že objednám zájezd a dítě začne trojčit, že se bojí do letadla.
Musela jsem ještě dělat hrdinku, že to nic nebude, že to bude zábava jako na horské dráze i když jsem nikdy neletěla. Horská dráha zabrala a dítě se začlo těšit. Né tak já.
No byl to pro mě děsný zážitek, ale prostředek letu jsem docela zvládala. Pozorovala jsem tu obrazovku z mapou kde jsme, jak dlouho letíme a kolik je hodina na cílovém letišti. Taky mě zabavilo chodit na záchod
Nejvíc mi vadil ten přeplněný prostor, vzlet a přistání. Prostě já bych do toho šla zase. Je to fakt rychlý přesun. ![]()
Ja letela prvne loni, ve 26 letech. Trochu jsem se bala, ale i tesila. Pri vzletu jsem vlivem asi poklesu tlaku nekolikrat omdlela. V Heraklionu pripristani foukal silny bocni vitr. Cestou zpet jsem omdlela dvakrat. Asi bude chvili trvat nez se premluvim k letu. Bohuzel pritel leta rad.
Chápu chápu chápu
mám to stejně, i když asi budu za exota, ve mně lítání vyvolává dvě naprosto protichůdný emoce-na jednu stranu obrovskej strach a na druhou těšení a ten pocit, že se mi to fakt líbí
No i když čím jsem starší, tak opravdu špatně snáším sebemenší změny tlaku-takže postupný stoupání, klesání a nabírání směru, kdy se letadlo naklání
už pro mě žádnej pěknej zážitek není
Před startem kdyby mi někdo změřil tep, tak mám snad 200, úplně cítím, jak mi tepna lítá v krku ![]()
Recept žádnej nemám-taky odpočítávám minuty a přistihla jsem se, že sedím v křeči, takový ty myšlenky, že je pod nám cca 12ti kilometrová propast-se okamžitě snažím zaplašit, to si člověk fakt nesmí připouštět…
Vloni moje skoro 6ti letá dcerka letěla prvně-mooooc se jí to líbilo a pořád říkala-maminko neboj ![]()
A vždycky, když přistanem, tak si říkám-škoda, že jsem si to víc neužila, vždyť je to tak super zážitek
Jo jak říká moje kamarádka-kdyby mi někdo zaručil, že dosedneme v pořádku, tak bych si to i užila ![]()
Letos budu za zbabělce-už mám od známé slíbené prášky z řady antixyolitik, které tlumí úzkost…můj kamarád, který má strach z létání skoro panický, tak říká, že tyhle prášky když si vezme, tak cca 20 minut a je mu všechno jedno ![]()
A kdyby zase nějaká přemoudřelá duše chtěla rýpat, proč teda cestujeme a létáme, tak prostě proto, že miluju Řecko a pořád je pro mě schůdnější přestát dvě hodiny strachu-než se někam plácat x hodin autem, nebo busem, nebo trajektem a ten strach mít stejně a ještě k tomu x hodin nepohodlí…
@Envie píše:
@Ditta77 ty si dal znamy ty leky pri ceste do Thajska a nemohl ani mluvittak bacha na to. Dostaval se ze stavu tranzu pekne dlouho. Ale rekla jsm, ze priste je chci taky
na dve hodky bych si je asi nebrala, to bych prezila, ale na delsi cestu uz ano. Jinak ja zase rikam, ze bych si to uzila, kdybych vedela, ze pokud spadnem,tak.to bude rychly a nic neucitim
ja se bojim toho pocitu beznadeje pri padu, kdy clovek vi ze za par vterin umre a uz s tim nic neudela
Přesně si vyjádřila moje pocity-tu beznaděj, že člověk ví, že za pár vteřin umře a nemůže s tím nic dělat…to je většinu času to-o čem přemýšlím, když jsmenahoře…Ty lidi, co musej prožívat
šílený…ale snažím se to dycky zaplašit ty myšlenky…
No s těma práškama tos mi dala-to je extrém-to mi připadá, jak po nějaký silný marihuaně ![]()
Co to bylo za prášky? Určitě to asi na každýho působí jinak ![]()
A ty lítáš asi pěkný dálky viď ![]()
Jo já mám jeden sen a tím je Bora Bora, ale právě ze strachu z lítání jsem se s ním rozloučila-protože tolik hodiny bych psychicky fakt nezvládla…
@mončatka píše:
@martina.se Taky bych nejradši neletěla, nebo jela autem
A pritom je vetsi pravdepodobnost ze se zabijes v aute.
@Envie píše:
@Ditta77 Bora Bora je taky muj senAle ja jich mam hodne. Moje dalsi cilova destinace je souostrovi Vanuatu. Coz na cestu je jeste narocnejsi nez Bora Bora, tak nevim, zda svuj panicky strach prolomim
Nejdal jsem byla zatim na Mauriciu. Ale me cestovatelske plany jsou velke, takze snad i tuhle dalku pokorim
Ježíííš Mauricius ten musí bejt taky nááádhernej
![]()
No a to bylo kolik hodin? Jaký to tam bylo??? ![]()
A to souostroví Vanuatu jo, to vždycky slintám v cestopisných filmech…no jsi fajnšmekr
Ještě tak ty penízky na to mít…
Teda myslím sebe ![]()
Příspěvek upraven 05.07.15 v 22:31
@Ditta77 píše:
Ježíííš Mauricius ten musí bejt taky nááádhernej![]()
![]()
No a to bylo kolik hodin? Jaký to tam bylo???
A to souostroví Vanuatu jo, to vždycky slintám v cestopisných filmech…no jsi fajnšmekr![]()
![]()
Ještě tak ty penízky na to mít…
Teda myslím sebe
@Envie píše:
No mauricius pro me byl jak rekl mark twain „nejprve buh stvoril Mauricius a pak podle nej raj“… Asi bych to lip nerekla. No na lestiste v praze jsme dorazili v 13 hod a to jsme za sebou meli jeste par hodin v aute. Na Mauricius jsme doleteli kolem 12 hod druhy den jejich casu, plus cesta na hotel. Cisteho casu byl let 13 hodin. Ale na ceste jsme byli den a pul. No a Vanuatu je pro me takovy cestovnim ruchem nepoznamenany kousek sveta. Snad se mi sen nekdy splni. Ja mam v tom svem pomyslnem seznamu „kam se chci podivat“ hodne takovych mist…ale jak rikas, ty penize
Pane Bože, Svatá Mario 13 hodin, no jdu do vývrtky
jako s myšlenkou na Mauricius jsme si taky pohrávala, ale nic moc bližšího nezjišťovala-ale MYSLELA jsem, že je to míň hodin
no tak s tím se též můžu rozloučit, ale napsala jsi to krásně
s tím Rájem