Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mela jsem mesic vyrazku vzadu na krku a vzadu na hlave, svedilo to hrozne a bylo to od vsi
Takze zkusila bych vycesat minihrebenem nebo vsivackem, jestli tam nejake nemas.
Začala bych tím, že bych změnila šampon na nějakou přírodní nedráždinou variantu. Ten všiváček také není špatný nápad. No a pokud to nezabere, jdi ke kožnímu lékaři. Teda neřešit to 4 měsíce je docela dost dlouhá doba…
Zajdi na kožní. Fakt se nedá říct, čím to je jen tak na internetu. Zároveń bude nezbytné vyloučit třeba poruchy štítné žlázy, ty to taky můžou dělat.
A v mezičase než tě doktoři vyšetří používej pouze hypoalergenní šampony - bez SLS, ideálně s něčím kyselý - šla bych pro alverde (koupíš v DM)
https://www.dm.cz/…5507242.html
A ještě bych vyzkoušela konopnou péči proti lupence.
https://www.cannaderm.cz/…l-8013010021
Ale fakt potřebuješ toho lékaře
Trpěla jsem na to taky, dokud jsem používala levnější šampony typu Elseve, Glisskur amoc neřešila, co jím apod. Jedná se většinou o pomnoženou kvasinku (začíná to na hlavě a dost často se to stěhuje po těle, kde může tvořit nevzhledné flíčky) - řešila jsem to dlouho na kožním. Zkus používat kvalitnější šampony na lupy, mě nejvíc vyhovuje od Vichy šampon na mastné vlasy s lupy. Je drahý, ale stačí ho malinko a třeba jen ob jedno mytí. Plus úprava životosprávy (v podstatě omezení cukrů).
Taky to obcas mam a taky pouzivam Elseve. Ale nikdy jsem to s tim nedavala do souvislosti, spis jsem myslela, ze je to tim jak nechavam vlasy susit prirozene a nevyfoukam je, tak se jakoby zapari, mám dlouhe. Nejaka kvasinka je urcite taky mozna, ma obdobi ze se tlaskam sladkym a mivam pak i mezi prsty na nohou svedeni.
@Anonymní píše:
Taky to obcas mam a taky pouzivam Elseve. Ale nikdy jsem to s tim nedavala do souvislosti, spis jsem myslela, ze je to tim jak nechavam vlasy susit prirozene a nevyfoukam je, tak se jakoby zapari, mám dlouhe. Nejaka kvasinka je urcite taky mozna, ma obdobi ze se tlaskam sladkym a mivam pak i mezi prsty na nohou svedeni.
plíseň na nohou (svědění) a případné rekace na dráždivou kosmetiku spolu nemají nic společného a dokonce to ani nemá nic moc společného se sladkým.
Leda bys trpěla diabetem a nebo metabolickým syndromem (což se při nadváhe a mizerném životním stylu může dost stát - kdy si byla na preventivní prohlídkce?) ale pak ta plíseń a podrážděná pokožka hlavy jsou ty z menších problémů co máš.
Mykozu na nohou prostě důkladně maž něčím antimykotický, dezinfikuj boty a nos pouze ponožky z bavlny a nebo bambusového vlákna a vyvařuj je.
Případně zkus chytrou houbu.
Pomnožené kvasinky dělají klasickou sebroreu, ale pokud tam jsou strupy, tak to klidně může být něco úplně jiného a pokud je to ve vlasech pořád, tak je potřeba zajít na kožní.
Pokud jen občas, tak prostě začít používat vlasovou kosmetiku bez sls a silikonů a po umytí hlavy použít kyselý oplach, aby se udržela rovnoháha přirozené mikroflory pokožky hlavy. Kyselý oplach znamená naředěný ocet či citronová šťáva a už se to nesmývá. Ocet velmi rychle vyčichne a není pak z vlasů cítit.
Neřešila jsem to tak dlouho z toho důvodu, že jsem měla několik let napojené vlásky. Brala jsem to jako signál, že je čas nechat hlavu odpočinout. Bohužel vlasy jsou dole cca 2 měsíce a úleva žádná ![]()
@Ou píše:
Zajdi na kožní. Fakt se nedá říct, čím to je jen tak na internetu. Zároveń bude nezbytné vyloučit třeba poruchy štítné žlázy, ty to taky můžou dělat.A v mezičase než tě doktoři vyšetří používej pouze hypoalergenní šampony - bez SLS, ideálně s něčím kyselý - šla bych pro alverde (koupíš v DM)
https://www.dm.cz/…5507242.htmlA ještě bych vyzkoušela konopnou péči proti lupence.
Ale fakt potřebuješ toho lékaře
Můžu se zeptat na tu štítnou žlázu? To může taky způsobovat tyto problémy? Trápí mě něco obdobného a právě jsem se začala léčit se štítnicí a nenapadlo mě, že by to mohlo nějak souviset…
Ahoj ano, mam a casto. Pomaha skvele sampon/gel od uriage na lupy. Uleva hned ponprvnim umyti vlasu
Přestaň se škrábat. Ze šamponů je možná vyražka, ale né strupy..
Lupy, velké šupinky, svědění, červená pokožka… mám lupenku. Pokud ti nepomůžou šampony, co ti tu ostatní píšou, dojdi si na kožní.
Manzel na to trpel uz od puberty. Vyzkousel nekolik samponu, vcetne Nizoralu z lekarny (ten pomahal memu tatovi na mastne lupy). Zabral jen Schauma proti lupum pro muze (cerna lahvicka). Zkus. Poradila jsem ho kdysi i kolegyni na podibny problem a chvalila
Voni hezky pansky a pry je dobry i pro dlouhe vlasy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda někdo nemá podobný problém. Již asi 4 měsíce mám neustále boláky a stroupky ve vlasech. Neustále se škrabu. Šampony používám od Elseve. Poradíte prosím co s tím? Děkuji