Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn (27 měsíců) se v pátek a dnes v noci probudil s hysterickým pláčem, stěžoval si na bolest nohou. Nožičkami škubal a kopal a dlouhou dobu (cca půl hodiny až hodinu) se vůbec nedal utišit. To se v noci zopakovalo asi třikrát. Vím, že existují růstové bolesti u dětí předškolního a mladšího školního věku, ale mohou být i u takových prcků? Přes den si na bolest nestěžuje, normálně chodí / běhá a je aktivní jako vždy. Ještě dodám, že je poměrně dost hubený 87 cm a 10,5 kg. Od malička nechce jíst a i když se to poslední dobou trošku zlepšilo. Nevím, jestli mu něco nechybí, jestli se prostě nepřetěžuje.
V noci jsem o něj měla opravdu strach, bylo vidět, jak moc ho to bolí.
Ahoj, moje starší dcera to taky měla kolem dvou let a od kamaradek pár dětí taky. U dospělých pomáhá hořčík, ten obsahují banány. Ta zkus
jinak jsme ještě masirovali nožičky
Syn to měl taky jednou v noci, vzbudil se, plakal a držel se za nožičky. Já myslím, že to růstové bolesti být můžou. My jsme to tehdy vyřešili paralenovým čípkem, podruhé už se to neopakovalo, aspoň ho to tedy už nikdy zatím nevzbudilo
To bude z bolesti jak roste, moje malá to měla taky a je taky nejedlík. Když řvala hodně moc dostala čípek proti bolesti, když se dala utišit tak většinou do půl hodiny usnula, pak jsem masírovala nohy, ale že by to mělo efekt to bych neřekla. Takže musíš vydržet, protože s tím nic neuděláš, maximálně přidat vitamíny.
Já mám bolesti nohou od malička a trápí mě to i teď v dospělosti. Jsou to fakt hrozné bolesti. Jediné co mi pomáhá když mi partner promasíruje nohy a když je to fakt velká bolest tak nějaký prášek proti bolesti.
Vypozorovala jsem že mě nohy bolí po dlouhé procházce v období kdy toho moc nenachodím a pak náhle když někam jdu dál a nebo když jsme zvyklá na nějakou obuv a pak si vezmu nějakou jinou, tak po tom mě v noci taky bolí nohy. Jinak bolesti jsou většinou jen v noci a fakt pomáhá jen to kopání nebo tření nohu o nohu v klidu mít nohy nejde vydržet.
Takže pokud má takovéhle bolesti pomůže buď masáž a nebo něco proti bolesti pokud masáž nezabere.
Řiká se že ta bolest je z růstu, ale jen z toho to opravdu není. Já už několik let nerostu a bolesti mě pořád trápí, jak jsem psala v příspěvku výš je to i z únavy nohou, namožení.
@Nikola92 nedostatek horciku? Zkusila bych trochu zvednout jeho prijem. Na tohle jsem trpela v tehotenstvi, horcik zabral.
Mám 2,5 letého syna a taky se mu to stává. Říká, že ho bolí koleno nebo pod kolene. Myslím, že to jsou růstové bolesti, můj manžel na to jako malý hodně trpěl. Já to natírám éterickým olejem z levandule, popřípadě dávám homeopatika Calcarea phosphorica 9CH.
Mám to samé a to už taky nerostu. Trpím na to od malička a jak už se tu psalo, je to z námahy nebo když mi nohy prochladnou. V létě, když si nechám večer kraťasy a nepřevléknu se do kalhot, tak pak mě v noci taky chytnou. Je to hlavně holení kost a brácha se ségrou na to trpí taky. Nikdy je mamka nenechala trápit a dala jim sirup proti bolesti. Já když to cítim jen malinko, hned si taky něco vezmu, protože potom to bolí, jak kdyby mi někdo nohu řezal
a taky pomáhá teplo na tu nožičku. Bud napustit hodně teplou vanu a posadit ho do toho nebo na co jsme ted přišli, namazat nožičku francovkou - pálí to a nožičku to prohřeje a kolikrát to pomůže, ale nesmí to být už ta hodně velká bolest, to už jen prášek na bolest.
Mivala jsem to jako dite a dodneska si pamatuju, jak strasne to bolelo.
Syn, ted 2 a pul, to ma uz par mesicu. Vzdycky na par dni klid a pak znova. Zrovna dneska to byla druha noc za sebou. Pomaha Nurofen a namazani jalovcovym kremem od Justu.
Tohle znám bohužel dobře. Syn na to trpí a dr. nám řekla, že jsou to růstové bolesti. Vyznačují se tím, že bolí lýtko a kolena. Dáváme pořád dětskou tabletku vit. D a když je nejhůř, tak buď nurofen nebo zkoušíme dát na nohy studený obklad. Syn na to trpí od mala. Teď je mu 4,5 roku a občas ho to chytne - teď tak jednou za 3 týdny.
@TerezkaW studený obklad? A pomáhá to? Nám zase zabírá teplo ![]()
@Laetitia U nás zabírá. Synovi zase vadí to teplo. A tchýně říkala, že na to manžel taky trpěl a natírali mu nohy slabou vrstvičkou francovky. To jsem tedy nezkoušela.
Hojky, mám 15 měsíčního syna a již cca měsíc se s ním děje něco divného
Píšu situace : Stál v kuchyni a smál se a zničeho nic začal strašně plakat a agresivně se mlátit do kolínek..trvalo to asi 2 minuty a pak klid. Koukala jsem mu na nohy.. oteklé nebo červené nebyly. To samé se opakovalo každý týden tak 1 x.. jenže se to začalo zhoršovat
Už se to děje každý den a předevčírem to vyvrcholilo.. Stál a najednou se skácel k zemi.. a strašně agresivně se zase mlátil do kolen.. svlékla jsem ho ale výsledek stejný.. nikde nic. Zkoušela jsem ho odlákat na sladké, na hračku.. prostě nic nezabralo
už jsem chtěla volat sanitku ale najednou se zvedl a byl v pohodě
Včera jsem s ním šla k lékaři, prohlédl ho a nikde nic nenašel.. kyčle, kotníky.. prostě vše ok. Pak se ptal na vitamín D - ten dávám a pak jestli mléčné výrobky - těch jí strašně moc.. Takže vápník by také měl být v pořádku. Sám říkal že prostě neví co to může být
.. jdeme dnes na nějaké speciální odběry krve.. als prostě neví co to může být
Jsem bezradná.. nezažil někdo něco podobného?
Jo a ještě se ptali na klíště a nebo štípnutí komárem.. Klíště jedno měl ale to měl minulé léto a neměl to ani oteklé, červené… ale to jsem si vzpomněla až teď. To ještě doktorovi řeknu..
@mixit24 píše:
Hojky, mám 15 měsíčního syna a již cca měsíc se s ním děje něco divnéhoPíšu situace : Stál v kuchyni a smál se a zničeho nic začal strašně plakat a agresivně se mlátit do kolínek..trvalo to asi 2 minuty a pak klid. Koukala jsem mu na nohy.. oteklé nebo červené nebyly. To samé se opakovalo každý týden tak 1 x.. jenže se to začalo zhoršovat
Už se to děje každý den a předevčírem to vyvrcholilo.. Stál a najednou se skácel k zemi.. a strašně agresivně se zase mlátil do kolen.. svlékla jsem ho ale výsledek stejný.. nikde nic. Zkoušela jsem ho odlákat na sladké, na hračku.. prostě nic nezabralo
už jsem chtěla volat sanitku ale najednou se zvedl a byl v pohodě
Včera jsem s ním šla k lékaři, prohlédl ho a nikde nic nenašel.. kyčle, kotníky.. prostě vše ok. Pak se ptal na vitamín D - ten dávám a pak jestli mléčné výrobky - těch jí strašně moc.. Takže vápník by také měl být v pořádku. Sám říkal že prostě neví co to může být
.. jdeme dnes na nějaké speciální odběry krve.. als prostě neví co to může být
Jsem bezradná.. nezažil někdo něco podobného?
Jo a ještě se ptali na klíště a nebo štípnutí komárem.. Klíště jedno měl ale to měl minulé léto a neměl to ani oteklé, červené… ale to jsem si vzpomněla až teď. To ještě doktorovi řeknu..
Ja si taky myslim, ze to muze byt z rustu ![]()
Ja si to u sebe pamatuji ze svych mozna peti let, ze jsem v noci plakavala bolesti a mama me utesovala. Vim, ze to byla nesnesitelna bolest a jak rychle prisla, tak rychle odeznela.