Borelióza v těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2704
5.2.08 11:40

S velkým odstupem, nicméně stále k věci…

Rozárka se nakonec narodila zdravá, nicméně hodně malinkatá - ve 36+tt měla 1,86 kg a 42 cm.

Za rok sice vyrostla na 70 cm, ale pořád je to podprůměr, takže běháme po různých vyšetřeních.

Včera na genetice jsme se dozvěděli, že borelióza může způsobit růstovou retardaci plodu. Riziko je zejména v prvním trimestru. Dělá se kvůli tomu odběr plodovky, aby zjistili, zda se borelie dostaly k miminku. Musí se pak sledovat, jak miminko roste.

Nejsou na to zatím žádné relevantní výzkumy, jeden probíhá na Bulovce.
Je tam paní doktrokta, která se od roku 2007 specializuje na těhotné ženy s boreliozou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2345
5.2.08 20:03

Ahoj Shari,
tak jsme se tu sesly (ja viz Tehotenstvi s dvojcatky).
Mrzi me, ze se souvislost mezi boreliozou a Rozarcinym malym vzrustem prokazala :( ale zase je dobre, ze uz mate vysledky a dr. se maji od ceho odpichnout. Moc na vas myslim a drzim palce. Dej vedet, jaky je dalsi postup a vubec, jak je.
Pa pa,
 Simi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucka123456789
25.5.11 19:13

Ahoj všem. Jsem v 11 tt a včera jsem si našla klíště tak sem z toho nějaká vyplašená. A po tom co jsem tu četla se bojim ještě víc. Vždycky když sem měla klíště, tak jsem pak dostala andibiotika na boreliozu a mam strach ze to ted bude to same. Nevíte jak se to v prvnim trimestru řeší kdybych tu buroeliozu opravdu měla? :cry:

• Citovat
  • Upravit
2513
26.5.11 11:11

Ahoj, hele já myslím, že se stresuješ úplně zbytečně, klíště s největší pravděpodobností nakažené nebylo a i kdyby, určitě jsi na něj přišla včas a nákaza se tudíž nemohla stihnout přenést. Chápu to správně, že při každém klíštěti bereš preventivně ATB??? 8-o 8-o 8-o Tak to bychom celá rodina nedělali nic jiného, než dokola zobali pilule. :mrgreen: Promiň ale přijde mi to jako naprostá blbost, jen se zbytečně rozhodí obranyschopnost a vnitřní klima organismu. :nevim:
Abych tě trochu uklidnila, napíšu ti svůj příběh - byla jsem asi v 16.tt, když se mi po klíštěti udělal předpisový červený flek. Naklusala jsem teda hned na krev, ta ovšem byla negativní. Vyděšená jsem teda tenkrát byla taky, ale Dr. mě uklidňoval, že i v těhotenství by mi mohl nějaká ATB napsat a že borelie přes placentu neprojdou, takže prcek je v bezpečí. Nicméně flek z nohy mi úplně nezmizel, rozšiřoval se, časem se z něj stala taková jakoby mapa, která někdy byla vidět víc, někdy míň, někdy vůbec, nebolela, nesvědila, neobtěžovala. Vloni před Vánocema (to už byly malému skoro dva roky) už se mi to fakt zdálo divné, tak mě Dr. poslal na krev znovu a ejhle - byla tam, mrcha! :twisted: Jak je možné, že tenkrát se to neprojevilo, fakt nevím. Možná že jsem tam byla moc brzo a protilátky se ještě nestihly vytvořit. :think: Každopádně výsledek je ten, že zhruba od 16.tt jsem spokojeně těhotněla s borelií v krvi, navzdory tomu je malý ÚPLNĚ v pořádku, veselý, zdravý, zcela normálně se vyvíjející rošťák. Jen mě se ta mrcha teda i přes měsíční terapii Tetracyclinem pořád nechce pustit, asi se jí u mě líbí. 8-) Ale příznaky žádné nemám, příští týden jdu na konzultaci k jinému Dr., takže se mi ji snad podaří konečně vymýtit. :wink:
Tobě bych doporučovala zbytečně se nestrachovat (tím mimču rozhodně uškodíš víc), sledovat místo po klíštěti, jestli se nedělá flek a pokud chceš mít klid v duši, nechat si nabrat krev. Ale vidím to tak nejdřív po měsíci, já byla za 3 týdny a nic se neprokázalo. Takže tak. :wink: Držím palce, ať je vše OK, třeba sem pak dej vědět, jak jsi dopadla. :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
514
28.5.11 23:37

Mám také zkušenosti s boreliozou.Ani mě se nechtěla pustit,ale po roce a asi 3× ATB Clacid mega davky,mám protilátky neg.Doporučili mi na infekci si je poprvé nabrat až za měsíc,že je jinak brzy a nemusely by se zobrazit,myslím tím první odběr,po oběvení se fleku a horečky.Bylo to dost náročné a po antibiotické kůře jsem zase měla vysoké jaterní testy,tak teď léčím zase tohle.
Tak mě zajímalo,jak by to bylo v případě těhotenství.Povídala jsem si o tom s poní Doc s genetiky,protože jí zném,ne že bych se k ní specielně objednala.Řekla mi,že byly dělané nějaké studie a neprokázalo se,že by bezpříznaková borelioza měla nějaký špatný vliv na plod.Ne že by všechny děti byly OK,ale že se zatím neprokázalo,že by to bylo vlivem boreliozy.Něco jiného ale je pokud je horečka,a nějaké další věci,tam by to vliv mít mohlo,kolik procent to už si nepamatuju,ale nebylo to 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucianna2
8.6.11 17:20

Ahoj, zdravím, holky prosím nevíte některá jak to je, když má boreliozu muž a chceme otěhotnět? Já jsem už 3× během 5 let potratila, naposledy před 4 měsíci a teď bysme konečně měli povoleno snažit se znovu, jenže manžel dostal klíště a bere antibiotika a má flek už snad 10×15 cm. Hodně se píše, co a jak, když má boreliozu žena, ale zda hrozí přenos z muže na případný plod anebo zda to poškodí spermie…Jsem z toho hrozně zklamaná. Protože po těch potratech člověka drží nad vodou alespoň to, že se může snažit o miminko znovu a teď nevím …Všichni doktoři samozřejmě řeknou - lepší je počkat až se vyléčí. Jenže mě už je hodně let a po 5 letech potratů znovu muset čekat. Borelioza je přitom prý z člověka na člověka nepřenositelná…ale…i jen ta antibiotika asi vadí. Další věc je, že například kolegyně dcera má boreliozu v těle už 6 let…stále přetrvává, tak přeci nejde takhle dlouho čekat.

• Citovat
  • Upravit
514
8.6.11 17:55

Poradila bych se gynekologem nebo nějakým infekcionistou nebo genetikem.U nás je všechno,ale nevím,jak v menším městě nevím odkud Jsi.myslím,že borelioza u manžela by neměla vasit.Antibiotika a spermie nevím,ale asi kdyby byly špatné,tak k oplodnění nedojde,ale tohle jen odhaduju.Jestli to chápu dobře,tak je s tím doma a ne v nemocnici,tak to třeba bude mít rychlý průběh a ty antibiotika nejsou takové dryáky.Držím palce,ať je to brzy za vámi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucianna2
9.6.11 12:16

Ahoj, díky za názor, já pořád hledám různě na netu, pročítám dotazy k lékařům a našla jsem jeden, kde píše někdo dotaz: Dobrý den,chtěla bych se zeptat,manžel má boreliozu,a chtěli bysme miminko.Je nějaké riziko,že bude nakaženo miminko?Děkuji za odpověď.
MUDr. Michal Koucký - Porodník
Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.
„Dobrý den,není.“
Takže alespoň tohle je dobrá zpráva. Teď ještě, nemůžou-li uškodit ta antibiotika spermiím. Asi budu muset nejmíň jeden cyklus pro jistotu vynechat, dýl to ale nevydržím. Mně i takhle připadá další měsíc čekání jako rok. Díky a držím palce i všem ostatním, ať mají těhu a mimča v pořádku

• Citovat
  • Upravit
1
30.7.12 11:50

Těhotentsví a borelióza

Ahoj holky, trochu jsem v nervácích. S přítelem se snažíme o miminko a teď mě štíplo hovado, natekla mi noha a navíc mám zatím pár dnů vynechanou menstruaci. Byla jsem u doktorky, která mi chtěla napsat antibiotika, ale když jsem jí řekla, že se snažíme o dítě a mám vynechanou MS, tak mi řekla, že mám nohu jenom ledovat a když se to nezlepší přijít na kontrolu koncem týdne. Po třech týdnech by chtěla udělat krevní testy na boreliózu, mám hrozný strach jestli jsem těhu, aby když se borela prokáže, tak to nemělo to vliv na miminko. Máte někdo zkušenost s borelou v prvním trimestru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2051
30.7.12 12:50

Ahoj. Já jsem to měla zrovna tak a chlapeček se narodil zdravý :dance:
Je nutné, prokáže-li se borelioza (u mě ale třeba vyšly pozitivn výsledky až na podruhé, respektive po 2,5 měsících, proto je doporučuji opakovat), aby tě přeléčili antibiotiky (existují i ty, co se v těhotenství brát mohou), aby se ti v budoucnosti neobjevili potíže s borelií spojené. A jezdila jsem na genetiku pro jistotu. Hodně štěstí, ať se borelioza nepotvrdí! Kdyby si ještě chtěla něco vědět, tak se ptej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.9.12 13:34

Ahoj lidi, na boreliozu, kterou jsem mela dvakrat mi pomahal detox.caj z vilcacory a b-komplex, bohuzel ani jedno nesmi tehule, pokud nejste tehotny zkuste to, jinak k tomu lesu - ja nemela ani jednou kliste a borelku jsem mela dvakrat, jednou od psi blechy a podruhy od hovada, nez jdete do lesa tak aspon tyden predem b-komplex, hmyz to nesnasi takze ani komar na vas nepujde.co se tehotenstvi tyka, taky mam strach otehotnet, nazory se ruzni, nevim co si o tom mam myslet ze jeden doktor rekne to a druhy neco jinyho…pekny den e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2730
17.7.13 10:41

Oživuji téma s dotazem.

Udělal se mi flek pod kolenem, byl to nejdřív klasický štípanec ale přesně v ohybu, jak ohýbáte nohu, postupně se z toho stal flek. Vždy ráno, když vstanu je to ohraničené červeně, během dne lem vybledne a barva je téměř jednotná. Vypadá to jakoby se to ztrácelo. Další den ráno opět. Ještě dodám že klíště v tomto místě jsem neměla. Může to být borelioza i přes to že to takhle přes den bledne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
17.7.13 11:01

Jak ten flek přesně vypadá? U boreliozy je ten flek ve středu červený, pak je světlý nebo úplně bílý prstenec a vnější okraj je tenký a taky červený. Nevím o tom, že by v průběhu dne barvu měnil. Flek bývá poměrně veliký, nebolí, nepálí, není teplý. Pokud máš ten flek jenom červený, tak to bude spíš reakce na nějaké kousnutí. Teda borelioza se může přenášet i bodavým hmyzem, ale to je poměrně vzácné.

• Citovat
  • Upravit
2730
17.7.13 11:11
@Elenloth píše:
Jak ten flek přesně vypadá? U boreliozy je ten flek ve středu červený, pak je světlý nebo úplně bílý prstenec a vnější okraj je tenký a taky červený. Nevím o tom, že by v průběhu dne barvu měnil. Flek bývá poměrně veliký, nebolí, nepálí, není teplý. Pokud máš ten flek jenom červený, tak to bude spíš reakce na nějaké kousnutí. Teda borelioza se může přenášet i bodavým hmyzem, ale to je poměrně vzácné.

uprostřed to červené není je to jakoby bílé kolo, ohraničené červeně, přičemž ten červený okraj během dne zbledne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
17.7.13 12:23

Hmm, to vypadá spíš jenom na reakci na bodnutí. Kdyby to nemizelo třeba dva týdny, šla bych k lékaři. Borelioza se stejně diagnostikuje nejdřív tak 6 týdnů od klíštěte, v tvém případě spíš měsíc od objevení fleku. Podle popisu to typická erythema není, takže by byly stejně třeba testy na protilátky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky