Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, synovi se objevila na tváři při dolní čelisti boulička velikosti hrášku. Jde najít po hmatu. Zdá se, že ho nijak nebolí. V okolí není žádné zarudnutí. Okraje jsou ohraničené a boulička se lehce pohybuje. Nezažil jste někdo něco podobného? Máte zkušenosti? Co by to mohlo být?
jo, muž měl takovou bouličku snad deset let, pořád mu říkali, že to nic není, ať to neřeší, pak si vydupal vyndání a oni se hrozně divili, že to byl zhoubný nádor
může to být kamínek ve slinné žláze, nějaká drobná ranka, která zvazivovatěla, nějaká úplná pakárna, ale jak vidět, časem může být z blbosti něco horšího
@sinapis.alba píše:
jo, muž měl takovou bouličku snad deset let, pořád mu říkali, že to nic není, ať to neřeší, pak si vydupal vyndání a oni se hrozně divili, že to byl zhoubný nádormůže to být kamínek ve slinné žláze, nějaká drobná ranka, která zvazivovatěla, nějaká úplná pakárna, ale jak vidět, časem může být z blbosti něco horšího
urcite tam nemel 10 let zhoubny nador, to by moc zhoubny nebyl
Muselo se neco zmenit v kratke dobre pred tou operaci.
@clea14 to byvaji uzliny, ukaz to dr, ale nespechala bych s tim. Pohyblive je dobre.
@Pudloslava ony ty low grade na slinných žlázách rostou hodně pomalu, to taky bylo štěstí, že neměl něco agresivního.. jinak si ale taky myslím, že to původně byla nějaká neškodná věc, která by se prostě vyřízla a byl by pokoj, ale odbývali ho tak dlouho, až v tom ten rak vyrostl
@sinapis.alba píše:
@Pudloslava ony ty low grade na slinných žlázách rostou hodně pomalu, to taky bylo štěstí, že neměl něco agresivního.. jinak si ale taky myslím, že to původně byla nějaká neškodná věc, která by se prostě vyřízla a byl by pokoj, ale odbývali ho tak dlouho, až v tom ten rak vyrostl
nemuzes ale vyrezat vsechny uzliny, u kazdeho bys jich nasla na krku, tvari, v trislech hned nekolik.
@Pudloslava on to neměl na uzlině, to bylo přímo ve tváři, na slinné žláze, na pohmat jako kdyby měl pod kůží hrášek, prý jsou ty nádory na slinných žlázách časté, v drtivé většině nezhoubné, ale když se nechají, můžou se z nich zhoubné stát.. navíc tak měl něco vidět na sonu, magnetické rezonanci i na ct (které mu dělali kvůli něčemu jinému), ale prostě to každý doktor odmávnul, že to nemá řešit
kdyby mu to vyndali před pár lety, nejspíš by to bylo v pohodě, takhle to kvůli riziku šíření museli vybrat důkladněji a zůstal mu kousek tváře necitlivý.. a to ještě dopadl hodně dobře, protože to byla jen malá žlázka
Děkuju všem za odpovědi. Dnes jsme byli u doktorky a je to uzlinka zvětšená po viróze
. Prý může trvat několik týdnů, než se ztratí a při každé další nemoci se může zase ukazat…
Ahoj, jo mě se minulý tyden objevila taky taková malinká boulička přímo na čelistní kosti, je maličká, jako hrášek a hýbe se, objevila jsem ji, když jsem měla 40 tky horečky, pro jistotu s tim jdu k lékaři.
@lucad77 píše:
Uzlina.
jo jo to mi dneska taky zubař řekl, že to vypadá na uzlinu jak jsem byla nemocná, protože od zubu to nemám…důležité je pry, aby se mi ta boulička nezvětšovala
@sinapis.alba píše:
jo, muž měl takovou bouličku snad deset let, pořád mu říkali, že to nic není, ať to neřeší, pak si vydupal vyndání a oni se hrozně divili, že to byl zhoubný nádormůže to být kamínek ve slinné žláze, nějaká drobná ranka, která zvazivovatěla, nějaká úplná pakárna, ale jak vidět, časem může být z blbosti něco horšího
Tak zhoubný nádor by 10 let určitě stejně velký nebyl…