Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Dobré ráno holky, zajímalo by mě, jak je to se škrobem při hubnutí a jestli je celkově vůbec zdravý. Snažím se omezit mouku kvůli zdravotním problémům a nějaké to kilčo bych taky ráda sundala, co si budeme povídat… V poslední době se mi osvědčilo škrobem zahušťovat omáčky a tak dále, ale mám obavy, jestli si tak ještě víc neškodím…
Co si o tom myslíte? Uvítám každou informaci, na googlu jsem toho moc nenašla. ![]()
@nedline píše:
Dobré ráno holky, zajímalo by mě, jak je to se škrobem při hubnutí a jestli je celkově vůbec zdravý. Snažím se omezit mouku kvůli zdravotním problémům a nějaké to kilčo bych taky ráda sundala, co si budeme povídat… V poslední době se mi osvědčilo škrobem zahušťovat omáčky a tak dále, ale mám obavy, jestli si tak ještě víc neškodím…Co si o tom myslíte? Uvítám každou informaci, na googlu jsem toho moc nenašla.
Tak toho škrobu tam není tuna a víc energie obsahuje ten zbytek ingrediencí z omáčky jako maso a příloha, ne?
Glykemický index brambor patří do skupiny nejvyšší, líp je na tom rýže nebo celozrnné pečivo. Někdo hustí hraškou, ale mně to prostě nechutná. Já buď nezahušťuju vůbec, kde to není nutné nebo si dám prostě menší množství přílohy.
Když jsem hubla z hodně velké nadváhy tak první co mi doktor zakázal byly brambory v jakékoli podobě. Vzhledem k tomu že brambora je v podstatě škrob, trocha vlákniny a nějaké minerály tak problém bude asi v tom škrobu. Jinak některé omáčky nejsou potřeba zahustit (guláš, svíčková), jiné se bez jíšky neobejdou (bešamel, holandská omáčka), ale když se jíška udělá pořádně tak v tom nevidím problém protože na bešamelovou omáčku na lasaně (hodně husou) z litru mléka je potřeba 1 polévková lžíce mouky, což je cca 20g. Škrobu na podobné zahuštění potřebujete zhruba 80g (jako dva pudinky).
Tak škrob se v těle naštěpí na glukózu, takže v podstatě přijímáš cukr, akorát se ti to nezdá, protože není sladký. Na druhou stranu - já razím heslo, že hubnout s rozumem. Pokud omáčky nezahušťuješ denně, tak to jednou za čas neřeš.
My zahušťujeme ovesnými vločkami nebo psyliem. Toho psylia spíše méně než více, protože to pak udělá hnusné hleny
@fia80 píše:
My zahušťujeme ovesnými vločkami nebo psyliem. Toho psylia spíše méně než více, protože to pak udělá hnusné hleny
A neřídne to pak zase?
@nedline Omáčky moc nevařím, ale když už tak vše zahušťuji kořenovou zeleninou, kterou rozmixuju. Jinak pokud je to jen třeba šťáva k masu, tak trochu psylia. Ale fakt trochu. Přisypávat postupně.
Děkuji za odpovědi holky, já jsem si to myslela, že to nebude zdravé.. ![]()