Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zudina píše:
No je fakt ze jezdím dlouhé trasy ale zas se snažím brzdit normálně
Já nalitam cca 1000 km týdne, brzdy měním tak jednou ročně, protože je to prostě znát.. Takže asi tak.. Pokud jezdíš hodně, tak to auto prostě trpí.. Např olej měním jednou za 2-3 měsíce atd.. Někomu to stačí na X let, že.. Se nedá takto říct.. Můj táta najede ročně to, co já za týden
takže ten má brzdy na 10 let a jsou v pohodě ![]()
@martina.se píše:
Já nalitam cca 1000 km týdne, brzdy měním tak jednou ročně, protože je to prostě znát.. Takže asi tak.. Pokud jezdíš hodně, tak to auto prostě trpí.. Např olej měním jednou za 2-3 měsíce atd.. Někomu to stačí na X let, že.. Se nedá takto říct.. Můj táta najede ročně to, co já za týden![]()
takže ten má brzdy na 10 let a jsou v pohodě
Aha Ok.. tak dík za vysvětlení.. jezdím dost, tak asi je to normální.. teda ne 1000 km týdne ale také dost
jen jsem si myslela ze nové auto vydrží bez tehle výměn déle jak tři roky.. technická je navíc až po 4 letech myslím.. no radši si zavolám do servisu
@zudina píše:
Aha Ok.. tak dík za vysvětlení.. jezdím dost, tak asi je to normální.. teda ne 1000 km týdne ale také dostjen jsem si myslela ze nové auto vydrží bez tehle výměn déle jak tři roky.. technická je navíc až po 4 letech myslím.. no radši si zavolám do servisu
Ale ty spotřební části jako pneumatiky, olej, brzdové destičky, stěrače jsou o používání, resp. opotřebení. Čím víc je používáš, tím dřív se opotřebí a musí se vyměnit. Třeba u oleje je doporučená výměna po roce nebo 15 tisících km (záleží na oleji apod.). Takže ho můžeš měnit jednou za rok (odvážlivci za dva), nebo taky každé tři měsíce.
@zudina píše:
Aha Ok.. tak dík za vysvětlení.. jezdím dost, tak asi je to normální.. teda ne 1000 km týdne ale také dostjen jsem si myslela ze nové auto vydrží bez tehle výměn déle jak tři roky.. technická je navíc až po 4 letech myslím.. no radši si zavolám do servisu
Ano, TK je po 4 letech, pak už klasicky po 2
@zudina píše:
Mám tři roky staré auto (tj kupovane nové v roce 2018) a při vymene pneu mi v servisu řekli ze jsou brzdové destičky téměř na konci opotrebovanosti a ze se musí vyměnit. Docela mě to zarazilo, je normální vyměňovat brzdové destičky už tři roky po koupi? Nebo jsem koupila nějaký šunt? Rozumí tomu tady někdo?
Destičky hodně ovlivňuje styl jízdy. Dnes málokdo brzdí motorem. Dost lidí to vaří přes destičky. Takže když se sjíždí nějaký prudší kopec, tak dostávají poměrně záhul. Pak také nejsou destičky, jako destičky, těch 50tis. kilometrů nalítají málokteré.
@Prof. Farnsworth píše:
Ale ty spotřební části jako pneumatiky, olej, brzdové destičky, stěrače jsou o používání, resp. opotřebení. Čím víc je používáš, tím dřív se opotřebí a musí se vyměnit. Třeba u oleje je doporučená výměna po roce nebo 15 tisících km (záleží na oleji apod.). Takže ho můžeš měnit jednou za rok (odvážlivci za dva), nebo taky každé tři měsíce.
Jo olej to vím to menim každý rok
Ok Ok, jsem nyní moudřejší a uklidnili jste mě ![]()
Po 3 letech je to ještě v klidu. Všechny věci na autě mají nějaké povinné intervaly výměny a nějaké mají nějakou životnost.
@Aquarius79 píše:
Destičky hodně ovlivňuje styl jízdy. Dnes málokdo brzdí motorem. Dost lidí to vaří přes destičky. Takže když se sjíždí nějaký prudší kopec, tak dostávají poměrně záhul. Pak také nejsou destičky, jako destičky, těch 50tis. kilometrů nalítají málokteré.
Je fakt ze když sjizdim kopec tak většinou vyhodim rychlost a brzdim
tak to bude asi tím.. navíc ja mám za ty tři roky najeto skoro 34 tis
@zudina píše:
Je fakt ze když sjizdim kopec tak většinou vyhodim rychlost a brzdimtak to bude asi tím.. navíc ja mám za ty tři roky najeto skoro 34 tis
To ti přijde hodně? To dám za rok a myslím, že toho zas až tolik nenajedu. Nicméně brzdový destičky po 3 letech není nic výjimečného
@zudina píše:
Ok. Jen mě to zarazilo, nerozumím tomu. Myslela jsem ze se tohle mění až tak po pěti letech minimálnětak díky
Tak prostě se časem opotřebují. Ale někdy to autoservis zkouší. Ukázali ti ty, co vymontovali? Na kamarádku to nedávno zkusili. Tak volala manželovi, ať se tedy domluví, protože je před měsícem měnil. Najednou začali couvat. A pak si vzpomněli, že vlastně nic neměnil.
Jinak co se týká životnosti, tak výrazně delší mají karbonkreramické brzdy, ale ty jsou zase výrazně dražší.
@zudina píše:
Je fakt ze když sjizdim kopec tak většinou vyhodim rychlost a brzdimtak to bude asi tím.. navíc ja mám za ty tři roky najeto skoro 34 tis
Tohle je dobrá metoda, jak se zabít.
@zudina píše:
Naučte se brzdit motorem, nic to nestojí a šetří to destičky.
A jak píše @Zumpa, je to i bezpečnější.
@zudina píše:
Začni brzdit motorem, je to ekonomičtější i bezpečnější, bych řekla.
@P4ja píše:
Tak prostě se časem opotřebují. Ale někdy to autoservis zkouší. Ukázali ti ty, co vymontovali? Na kamarádku to nedávno zkusili. Tak volala manželovi, ať se tedy domluví, protože je před měsícem měnil. Najednou začali couvat. A pak si vzpomněli, že vlastně nic neměnil.
Mě to říkali v pneuservisu a ze mi to tam hned vymění. Na servis ale jezdím jinam. V pneu servisu mi řekli ze brzo akorát brzdu jen proslapnu ![]()