Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak do cca 18 měsíců jsem se synovým spaním problémy neměla. Ne že by se nebudil, ale ráno nevstal před 8 (i když večer usínal klidně ve 22h, vyhovovalo mi to). Nejsem totiž schopná před 8h fungovat. Klidně můžu jít spát v 5 ráno a v 8 vstávat úplně čilá, ale i když bych šla spát v 8 večer, tak ráno v 5 prostě nevstanu.
Teď má syn 2,5 roku a ráno vstává mezi 5-6h, ale mě budí jen na nutné věci (špinavý zadek, zhasnuté světlo na záchodě, rozlitá voda po kuchyni, nemůže najít šroubovák apod.), problém vyřeším a můžu si jít zase lehnout, nechá mě.
Ale taky je fakt, že jak v těch 8h (výjimečně v 7) vstanu, tak minimálně hodinu dávám byt do původního stavu.
Ne že by něco ničil, ale hraje si podle svého, takže si třeba najde zapomenutý okurek ze včerejší večeře, nastrouhá ho na struhadle a potom si z něj dělá vafle. No a maminka potom uklízí. ![]()
Takže za mě vydržet, a od cca 2 let, pokud se spaní nezlepší, naučit dítě trošku samostatnosti, zabezpečit byt (vše nebezpečné z dosahu, zamknout apod.) a dát dítěti prostor k rozvoji. ![]()
Máte v ložnici zatemňovací závěsy nebo rolety? Dcera vždycky vstávala se světlem, takže jsme pořídili rolety a teď ji musíme budit ve čtvrt na 8 do školky
A taky chodí pozdě spát no, většinou tak v půl 10. Bude ji 2,5, ještě máme 8 měsíční miminko a to je taky sova, ten vstává klidně v půl deváté… V noci se budí několikrát na mlíko, ale stačí dát prso a spíme dál, takže to mi tak nevadí.
@korneli píše:
A v kolik chodí večer spát když ráno brzo vstává. Obě děti chodí večer pozdě spát a ráno je budím 7.
Ke spaní teď chystáme kolem půl osmé a většinou usíná kolem osmé. Včera usnul ale až k deváté a stejně se vzbudil na vstávání v 5.
@S.Berankinová píše:
My jsme vstávali mezi 4 a 5 hodinou. Když mu byly dva roky, tak mezi 5 a 6 hodinou. Od pěti let se budí v 6:30. Druhé dítě je na cestě. Vyspím se až v hrobě
No právě toho případnýho druhýho se strašně bojim. Nedovedu si představit těhotenství s tímhle režim nebo pak to mimino. Ale tak s humorem jde všechno líp. Díky, zasmála jsem se ![]()
@mapu píše:
No, me syn vstával cca do dvou let ve 4, ted je mu 3,5, vstává v 5, chodí spat v pul 9, od 2let uz pres den nespi. No a ja jsem noční tvor, takže paraada
No, jaj, ta čtvrtá zní hodně děsivě, tak snad spal aspoň přes den. Čtu, že teď vstává v 5 a přes den nespí, tak to si už vůbec nedovedu představit. Já se vždycky na ty jeho dva hodinový spánky těšim jak na vysvobození ![]()
@dickys píše:
Máte v ložnici zatemňovací závěsy nebo rolety? Dcera vždycky vstávala se světlem, takže jsme pořídili rolety a teď ji musíme budit ve čtvrt na 8 do školkyA taky chodí pozdě spát no, většinou tak v půl 10. Bude ji 2,5, ještě máme 8 měsíční miminko a to je taky sova, ten vstává klidně v půl deváté… V noci se budí několikrát na mlíko, ale stačí dát prso a spíme dál, takže to mi tak nevadí.
Rolety máme, ale tmu moc neudělají, jen takový pološero. Ale nepřijde mi, že mi to světlo mělo nějaký zásadní vliv. Budil se i do tmy. Bojím se hlavně, co přijde, až začnou v létě hicy. V tom se spíš špatně snad každýmu
Ja tě potěším. Mám 2 kluky. Oba měli různé období kdy se buď často budili v noci nebo brzo ráno vstávali, ale každý v jiném věku. Starší začal ráno spát déle ve 4 letech, v 5ti ho musím do školky budit v 7 a mladší ho kopíruje. Vydrž.
Starší se mi první 4 měsíce budil po hodině až dvou. Ve dne spal jenom v kočárku. Když potom dal v noci 3 hodiny v kuse, začala jsem se dávat do hromady. Děs.
@Lidym Přesně. 3 hodiny spánku v kuse byly pro mě do 8. měsíce zázrak. Děkuju moc za povzbuzení. Dneska jsem si s malým šla lehnout dopo i teď odpo a je mi o poznání líp. Už mě i začínal bolet žaludek, na který jsem nikdy netrpěla. Tak si říkám, jestli to není z toho vyčerpání.
Ještě se chci zeptat, jestli někdo nevíte, jak na to, aby se syn nebudil s pláčem. Vím, že některé děti se dokážou probudit a broukají si apod. Syn se ale budí jedině s pláčem. Dřív mi to nijak zvlášť nevadilo. Teď ale jak jsem už dlouhodobě unavená, tak mi to hlavně v těch pět ráno (v noci tolik ne) leze hrozně na nervy. Taky si říkám, jestli to právě není znamení, že i on sám není dost vyspaný, když je po probuzení nespokojený a pláče. Díky.
@dickys píše:
Máte v ložnici zatemňovací závěsy nebo rolety? Dcera vždycky vstávala se světlem, takže jsme pořídili rolety a teď ji musíme budit ve čtvrt na 8 do školkyA taky chodí pozdě spát no, většinou tak v půl 10. Bude ji 2,5, ještě máme 8 měsíční miminko a to je taky sova, ten vstává klidně v půl deváté… V noci se budí několikrát na mlíko, ale stačí dát prso a spíme dál, takže to mi tak nevadí.
NO joooo, to je vlastne pravda. My si v listopadu poridili ty zatemnovaci rolety a od te doby spi dcera jako zabita. Treba dnes spala az do 8, ale to je vyjimecne.
@Rhoda S tím pláčem to tak některé děti mají. Můj s pláčem usínal i vstával. Taky jsem kvůli tomu zakladala diskuzi. Prostě vydržet. Mě potom u druhého pomohlo se nestresovat, s tím že s toho vyroste a bylo to klidnější.
Starší pokaždé brečel, to jsem nikdy nezažila aby se v kliduvzbudil. Ještě neotevřel oči a ječel. Bohužel je vztekloun po mě.