Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
tak promiň, já mám také hluboko do kapsy, a nedávno jsem se dívala na ceny vánočních nebo silvestrovských pobytů a za cenu 3 dní někde v čr na chatě, pořídím dovolenou s plnou penzí pro sebe i dceru v létě v cizině na týden - ty ceny jsou nehorázné
@Pe.M.1 píše: VíceČistě ze zvědavosti, tvoje děti tě zvou k nim domů na štědrý večer nebo ne? Neumím si představit nechat mámu nebo tchýni na štědrý den samotnou. Letos budou první svátky, co bude tchýně bez tchána, protože bohužel zemřel, a pozvali jsme jí k nám, ať štědrý den oslaví s námi. A zvát jí samozřejmě budeme každý rok. Pak se vídáme ještě celá širší rodina vždy 25., což samozřejmě platí i nadále.
Samozřejmě chápu, že třeba u dětí ani být nechceš, to je v pořádku, jen by mě zajímalo, zda ta nabídka z jejich strany každý rok chodí ![]()
Hodně smutný životní příběh, zakladatelko!
Při čtení tvého úvodního jsem si vybavil hned pár podobností mého příběhu s tvým příběhem, ale ty to máš patrně horší… ![]()
Ty rodinné vztahy jsou kolikrát nejhorší, zejména když se chceš mámě za její výchovu odvděčit, ale s takovýmto jejím chováním to prostě nepůjde… to zamrzí… ale co naděláme, musíme skutečnost respektovat a říct si, jsou holt takoví… Ty jsi svůj vstřícný krok patrně udělala.
Navíc, sice to teď nemáš asi na mysli, ale jednou budeš mít taky svou rodinu a přeju ti, aby ti tohle všechno vynahradila! ![]()
No, k tématu, jestli mi vyjde můj plán, budu to mít zcela naopak, přinejmenším štědrý večer zřejmě strávím s více lidmi než za všechny Vánoce doposavad, protože zrovna budu v letadle zpátky sem do Čech!
A díky letu přes několik časových pásem budu po příletu asi úplně mimo, takže budu rád, pokud zbytek Vánoc budu sám! ![]()
Zakladatelko, stromek si zdobit nemusíš, ale nějakou symbolickou výzdobu si určitě udělej! Je to jakýsi symbol, že to nevzdáváš a že zase bude lépe! ![]()
Ahoj, zakladatelko, jsou pred tebou velke zivotni vyzvy. Jednak si udelat pekne samotne Vanoce a jednak najit zdrave emocni hranice, kam nepustis toxickou matku.
Vis, oni ti rodice nejsou vzdycky 100% peklo, ale stridave zatazeno. Jinak by jim ty deti praskly dvermi hned. Narozdil od sestry jsi to ale zvladla dobre, nepolozilo te to do zavislosti, ale rostes. Bude lip. Zkus se soustředit na jednu vec, ktera nema nic spolecneho s matkou, ktera by ti mohla zlepsit zivot a dej si cil.
Sama jsem nikdy na Vánoce nebyla a i když si troufnu říct, že to u nás nehrozí, tak kdyby přece.. Mam přátele se kterými bych mohla být a kdyby ani to ne, někam bych odletěla. Vánoce u moře
a kdyby nebyly finance, tak bych zašla do nějakého podniku. Dřív, když jsme byli mladší, tak jsme po rodinném večeru vždy šli někam na svařák s přáteli a divila jsem se kolik je lidi v restauracích nebo třeba u orloje a zpívají koledy ataaaak.. Neco takoveho bych proste podnikla. ![]()
Uplne sama jsem asi nikdy nebyla, takze myslim, ze by mi to nevadilo, asi by se mi to i libilo
ale nejsem ani v nejmensim ve tve situaci, chapu, ze bys to chtela jinak a lip
vymysli co nejvic veci, co ti delaji dobre a muzes si je na svatky naplanovat ![]()
@Dollorres píše: Více
A ty nechapes psany text - zakladatelka je zcela fin. negramotna, zivot ji musi dotovat jeji matka
,tak kde by vzala na dovcu a cestovani - uz to mam: pujcka to spravi ![]()
@Eliška píše: Více
My byli s muzem poprve a zatim naposledy sami o vanocich predloni a uzili jsme si to jak nikdy! Vladla u nas anarchie, bylo to vsechno krasne odlehceny.
24.12. je den jako vsechny ostatni, vubec bych se nehroutila z faktu ze jsem sama, to jen blaznivi lidi z toho delaj ja nevim co.
Já sama nebudu, ale dlouho jsem byla singl a rodina měla pocit, že nemohou dopustit, abych na Vánoce byla sama. Takže se ze mě stala vánoční cestovatelka, rok co rok. Já tak snila o tom, že někdy budu sama a bude to super. Nakonec jsem jim řekla, že nikam nechci, že budu klidně spokojená sama, že si to udělám hezké. Nakonec s tím souhlasili, ale byl to boj je přesvědčit. A to bylo fajn. Já si nazdobila stromeček, koupila domácí cukroví, udělala kapra a bramborový salát a koukala na pohádky.
Zakladatelko, je mi te lito. Pokud vsak financne nevychazis, vysoky najem, nizky plat, pozadej o prispevek na bydleni. Tento prispevek neni jen pro nizkoprijmove rodice z vyloucenych lokalit. Prispevek je i pro tebe. Ja napriklad znam rodinu, tatinek - OSVC provadi rekonstrukce bytu a domu a ma pritelkyni ktera je od roku 2017 na materske. Maji 2 deti a o prispevek nezadaji. Prestoze plati najem 15.000! kolik asi vydelava tento otec? Ja myslim, ze musi mit alespon 50k a pritelkyne bude mit tech 4 - 8 tisic. A i v pripade tech 50k by podle me meli mit narok na prispevek. Jenze nezadaji, nechapu. Kdyby si alespon otec pritelkyni vzal za zenu, tak si ji muze odecist z dani. Ale to by udajne musela nasledovat velka a draha svatba. Nesmysl! Svatba muze byt i jen na urade za par korun. Tihle dva jsou proste hloupi a negramotni, nebo naopak hodne vychytrali, protoze jim pujcuje jejich matka a obcas i moje manzelka.
Proč si to sama neužit podle sebe a neudělat si super den? Jednou až budeš mít partnera, děti, jeho rodinu na to budeš ráda vzpomínat.
Já jsem „celý“ život vyrůstala v nefunkční rodině kde bylo a je domácí násilí. Když jsem byla dítě nikdy jsem já ani bratr (narozdíl od protěžované sestry) nedostali na vánoce to co jsme chtěli, ani hračky. Samozřejmě jsem si vánoce s nefunkční rodinou neužila nikdy. Vždy jeden kus oblečení mimo náš vkus. Takže třeba jeden rok svetr, druhý rok rifle. Když jsem byla starší a vydělávala jsem dělala jsem si vánoce sama pro kolem 20.12. Vždycky jsem si vzala volno z práce, šla se projít na trhy, zašla si na oběd, s kamarádkou do přírody, domů si koupila jídlo a pití podle sebe (které nám rodiče nikdy nechtěli koupit) koukala jsem se na pár oblíbených filmů, zabalila jsem si sama sobě dárky, které jsem chtěla a bylo mi fajn. Štědrý den jsem vždy přetrpěla, ale za opravdové vánoce jsem považovala svůj den sama se sebou.
Dneska se s rodiči a sourozenci vidím ze slušnosti třikrát ročně, o vánocích a narozeninách od rodičů, přetrpim to a je mi fajn. Mám sice manžela a tři malé děti, takže na vánoce ani na svátky (manžel má velkou funkční rodinu) nebudu sama. Ale doteď si dělám vánoce sama pro sebe a miluji to, ten klid když jsem sama doma. Nic nemusím, objednám si oblíbené jídlo, zapnu televizi s oblíbenými pohádkami, balím dárky (protože mě to baví) a jdu se sama projít do města na vánoční trhy.
Počítat umíš? Pokud mají nájem 15000 a dohromady dají minimálně 55000, na příspěvek na nájem opravdu nárok nemají. To snad čtyřčlenná rodina nevyužije že 40000, že jim musíte půjčovat? Stát není dojnice pro finanční negramoty.
@Ahep píše: Více
Je to docela drsně napsané, ale tak to je.
Je hezké, že se zakladatelka snaží osamostatnit, nicméně zatím toho není schopná.
Opravdu si myslím, že rodinné zázemí a dobré vzdělání je alfou a omegou dalšího života, což zde jaksi od začátku hapruje.
Je to smutné čtení…
@stinga přesně tak.. akorát řečeno trošku surově